Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

14Analyserade produkter

10Tillbringade timmar

10Utvärderade artiklar

72Användarrecensioner

En gräsklippare är oumbärlig för en välskött trädgård. Men vilken typ av gräsklippare ska du välja? En elektrisk gräsklippare eller en bensingräsklippare? Och vilket märke ska du välja? Makita gräsklippare är ett bra val. Makita har varit ett pålitligt varumärke i Tyskland sedan 1977. De erbjuder också ett brett utbud av elektriska gräsklippare, batteridrivna gräsklippare och bensindrivna gräsklippare.

I vårt test av Makita gräsklippare 2023 vill vi presentera de olika alternativen mer ingående för dig. Du får viktig information om olika faktorer som hjälper dig att hitta det bästa alternativet för dig. Vi kommer också att visa dig vilka faktorer du bör ta hänsyn till för att välja den bästa gräsklipparen för dig.
Sammanfattning

 • Du kan köpa en Makita gräsklippare både på nätet och i din lokala trädgårdsbutik. Om du väljer att köpa en gräsklippare från Makita online kan du hitta den till exempel på Makitas officiella webbplats.
 • De mindre och billigare modellerna kan dock köpas för så lite som 120 euro. De dyrare modellerna kan kosta upp till 800 euro.
 • De flesta Makita-verktyg har en 2-årig garanti. De uppladdningsbara batterierna har en garanti på 12 månader. Garantin täcker dock endast defekter som beror på material- eller tillverkningsfel.

Makita Gräsklippare test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en Makita-gräsklippare

Vad är det som gör en Makita-gräsklippare så bra?

Märket Makita är mycket välkänt bland hantverkare, eftersom märket har haft ett försäljningskontor i Tyskland sedan 1977. Men Makita har inte bara gräsklippare; märket erbjuder över 700 maskiner och tillbehör.

Makita-maskiner är kända för att vara särskilt hållbara och kraftfulla. Märket är dessutom engagerat i miljön och fokuserar därför på att se till att dess elverktyg är särskilt energieffektiva.

Makita Rasenmäher-1

Makita-maskiner är kända för att vara särskilt hållbara och kraftfulla. Märket är dessutom engagerat i miljön och fokuserar därför på att se till att dess elverktyg fungerar på ett särskilt energisnålt sätt.
(Bildkälla: unsplash.com / Rémi Müller)

Finns det några reservdelar till min Makita gräsklippare?

Ja, det finns reservdelar till Makita gräsklippare, både för batteridrivna, drivna och bensindrivna gräsklippare. Det finns många olika reservdelar tillgängliga, t.ex. ersättningsblad, mulchblad, bladhållare och kilremmar. För att hitta de bästa reservdelarna till din gräsklippare är det bäst att söka på Makitas officiella webbplats. Det finns dock även andra försäljningsplattformar på nätet som säljer reservdelar. Du kan också gå till din lokala trädgårdsbutik.

Makita Rasenmäher-2

Ja, det finns reservdelar för Makita gräsklippare, både batteri- och bensindrivna. För att hitta de bästa reservdelarna för din gräsklippare kan du besöka Makitas officiella webbplats.
(unsplash.com / Ingo Doerrie)

Beslut: Vilka typer av Makita gräsklippare finns det och vilken är rätt för dig?

Om du vill köpa en gräsklippare från Makita har du tre alternativ att välja mellan

 • Bensin gräsklippare
 • Sladdlös gräsklippare
 • Elektrisk gräsklippare

De olika alternativen har alla för- och nackdelar. Beroende på vad du föredrar och vilken typ av gräsmatta du vill använda gräsklipparen till är den ena eller den andra lämpligare. Förhoppningsvis kan följande avsnitt hjälpa dig att fatta ett beslut.

Vad är en Makita gräsklippare med bensinmotor och vilka är dess för- och nackdelar?

En bensindriven gräsklippare rekommenderas främst för stora trädgårdar, eftersom en bensindriven gräsklippare gör att du kan klippa gräsmattan snabbt och effektivt. Den rekommenderas inte heller nödvändigtvis för små gräsmattor eftersom de vanligtvis är lite större. Därför behöver du ett större förvaringsutrymme än för de andra två alternativen och den har större underhållsbehov än en elektrisk eller sladdlös gräsklippare. Därför bör du bara välja en bensingräsklippare om det krävs för den yta som ska klippas.

Fördelar
 • ingen kabel
 • mycket kraftfull
 • hjuldrift
Nackdelar
 • mycket bullrig
 • inte särskilt miljövänlig

En bensingräsklippare har dock samma fördel som en batterigräsklippare, nämligen att den inte har någon kabel. Du kan klippa gräsmattan utan att behöva oroa dig för att sladden ska trassla in sig. Dessutom är bensingräsklipparen kraftfullare än batteri- eller elgräsklipparen. Detta är särskilt bra när du vill klippa högt eller vått gräs. En annan fördel är att de ofta har en hjuldrift. Det gör det mycket lättare att klippa gräsmattan.

En bensingräsklippare har dock också nackdelar. En av dessa nackdelar är det buller som en bensingräsklippare orsakar. Detta kan snabbt leda till problem med grannarna om du klipper gräsmattan på helgen. En annan nackdel är utsläppen. En bensingräsklippare är inte det mest miljövänliga alternativet för gräsklippning.

Vad är en sladdlös gräsklippare från Makita och vilka är dess för- och nackdelar?

En batteridriven gräsklippare är, som namnet antyder, en gräsklippare som vanligtvis drivs av ett litiumjonbatteri. Du måste ladda den innan du använder den och sedan fästa den ordentligt så kan du börja klippa gräsmattan.

Fördelen med en batteridriven gräsklippare, till skillnad från en eldriven gräsklippare, är att den är oberoende av en kabel. Du kan enkelt undvika eventuella hinder med gräsklipparen utan att behöva oroa dig för att kabeln ska trassla in sig. Naturligtvis har den samma fördel som en bensindriven gräsklippare, men batteri gräsklipparen är mycket tystare än sin bensindrivna bror. Det betyder att du kan klippa gräsmattan även på söndagar med en batteridriven gräsklippare. En klar fördel jämfört med en bensindriven gräsklippare är att en batteridriven gräsklippare inte släpper ut några utsläpp och därför är mycket mer miljövänlig att använda.

Fördelar
 • mycket tyst
 • ingen kabel
 • inga utsläpp
Nackdelar
 • inte särskilt kraftfull
 • kortare livslängd

En tydlig nackdel med en sladdlös gräsklippare är att den aldrig kan generera samma kraft som till exempel en bensinmotor. Detta innebär att en sladdlös gräsklippare snabbt kan nå sina gränser i högt, vått eller fuktigt gräs. En annan nackdel med en batterigräsklippare är dess livslängd. Ett uppladdningsbart batteri ger upp efter bara 1000 laddningar. Detta innebär att livslängden för en elektrisk eller bensin-gräsklippare är mycket längre.

Vad är en elektrisk gräsklippare från Makita och vilka är dess för- och nackdelar?

En elektrisk gräsklippare är en gräsklippare som måste anslutas till ett uttag. Därför är den första nackdelen redan uppenbar. Gräsklipparen är ständigt fäst vid en kabel, vilket dels begränsar räckvidden, dels måste du vara försiktig så att du inte kör över kabeln.

Fördelar
 • tyst
 • lätt att manövrera
 • underhållsfri
Nackdelar
 • kabel
 • inte lika kraftfull

En fördel är dock att en elektrisk gräsklippare är mycket tystare än en bensingräsklippare, även om den har det gemensamt med batterigräsklipparen. En annan fördel jämfört med en bensingräsklippare är att en elektrisk gräsklippare är praktiskt taget underhållsfri. Du behöver inte byta olja eller luftfilter. Den elektriska gräsklipparen är också lättare än sin bensindrivna bror, vilket gör den lättare att manövrera och lämpar sig väl för mindre trädgårdar.

Man måste dock också notera att den elektriska gräsklipparen är mycket mindre kraftfull än en bensingräsklippare och därför kan den eventuellt misslyckas i högt och blött gräs.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera Makita gräsklippare

Nedan visar vi hur du kan avgöra vilket alternativ som är bäst för dig.

Kriterierna du kan använda för att jämföra Güde gräsklippare med varandra är:

I följande punkter förklarar vi vad som är viktigt i de olika kriterierna.

Vikt

Här måste du skilja mellan olika typer av gräsklippare. Generellt sett är batteridrivna gräsklippare oftast lättast, tätt följt av elektriska gräsklippare. De tyngsta är de bensindrivna gräsklipparna.

Generellt sett är gräsklippare med batteri oftast lättast, tätt följt av elektriska gräsklippare.

Även om det låter frestande att välja den lättaste gräsklipparen i det här fallet eftersom den är lätt att hantera, måste du väga in vilken typ av trädgård du vill klippa. Medan de lätta gräsklipparna är särskilt lämpade för att lyfta över eller manövrera förbi hinder är de tyngre modellerna ofta stabilare. Om du har en öppen gräsmatta är de också särskilt lämpliga för raka vägar, eftersom de inte glider lätt och kör stabilt.

Makitas sladdlösa gräsklippare väger mellan 16 och 28 kg. De eldrivna gräsklipparna har ett ännu större utbud; de finns från 10 kg till 32 kg i den tyngsta modellen. Tungviktaren i den här listan är förstås Makitas bensindrivna gräsklippare i viktklassen 28-40 kg.

Justering av klipphöjd och klippbredd

När du väljer klippbredd bör du också ta hänsyn till trädgårdens behov. Om din trädgård är stor och öppen bör du välja största möjliga klippbredd, eftersom du då behöver mindre tid för att klippa. Men om du har en liten, slingrande trädgård är det bättre att välja en liten klippbredd. Du kan arbeta mer försiktigt, du kan nå hörn och kanter bättre och den är naturligtvis lättare än en stor gräsklippare. Se därför noga över din trädgård innan du köper en gräsklippare.

Batteridrivna gräsklippare finns i klippbredder från 38 cm till 46 cm. Elektriska gräsklippare finns i klippbredder från 33 cm och upp till 46 cm. De bensindrivna gräsklipparna har en klippbredd på 41 cm till 56 cm.

Sladdlös gräsklippare Elektrisk gräsklippare Bensingräsklippare
38 - 46 cm 33 - 46 cm 41 - 56 cm

En central inställning av klipphöjden borde vara standard vid det här laget. Med en justering av klipphöjden kan du själv bestämma hur kort gräset ska klippas. Detta är särskilt användbart om det finns områden i trädgården med stenar eller ojämn mark som skulle vara omöjliga att klippa med den lägsta inställningen. Makita erbjuder många olika justeringar av klipphöjden. Vissa modeller har endast en 5-läges inställning av klipphöjden, andra har redan en 13-läges inställning.

Gräspåse

En enkel princip gäller för gräspåsen. Ju större påsen är, desto mer sällan behöver du tömma den. Var därför uppmärksam på storleken när du köper. Detta har dock att göra med gräsklipparens klippbredd.

Det finns en enkel princip för gräsfångarpåsen. Ju större den är, desto mer sällan behöver du tömma den.

På Makitas sladdlösa gräsklippare har gräsfångare en volym på mellan 40 och 60 liter. De elektriska gräsklipparna finns också i mindre storlekar med en volym på 30-60 liter. De största gräsklipparna är bensingräsklipparna, som har en gräsfångare med en volym på 50-70 liter.

Hjuldrift

En hjuldrift är ett hjälpmedel för att skjuta. En del av drevet används för att göra det lättare att skjuta. Detta är en fördel om du har en tung gräsklippare och är också oumbärligt om du bor på en sluttning. Alla gräsklippare har inte hjuldrift, så det är nödvändigt att vara uppmärksam på detta.

På Makita finns det dock många gräsklippare med hjuldrift. Både elektriska och bensingräsklippare är utrustade med dem.

Mulching kit

Mulching innebär att du lämnar gräsklippet på gräsmattan och inte slänger det. Detta innebär att man klipper grässtråna mycket små så att de blir värdefulla råvaror. Detta görs för att förbättra gräsmattans näringstillförsel, eftersom mycket fukt tillförs gräsmattan. Den nybildade mullen består till 90 % av vatten. Men mulching är inte bara bra för gräsmattan, det är också ekologiskt värdefullt, eftersom gräsklippet återgår till det naturliga kretsloppet.

Om din gräsklippare är utrustad med en mulchingkit innebär det att den transporterar det klippta gräset ut på gräsmattan utan att störa gräsklippningen. Makita erbjuder många modeller som har både en gräsfångare och ett mulchingkit.

Intressanta fakta om Makita gräsklippare

Kan jag byta olja på min Makita gräsklippare själv?

För att bibehålla gräsklipparens prestanda måste du byta olja regelbundet. Med regelbundet avses i detta sammanhang minst en gång om året. Här är en steg-för-steg-guide

 1. Värm upp gräsklipparen: Du bör alltid byta olja när gräsklipparen är varm. Detta innebär att du bör sätta igång gräsklipparen och låta den gå i några minuter innan du stänger av den igen.
 2. Fäst tändkabeln: Nu måste du koppla bort tändkabeln och säkra den på ett säkert avstånd från tändstiften. Detta förhindrar oavsiktlig start och skador.
 3. Luta gräsklipparen: Lägg tidningar under gräsklipparen och luta sedan gräsklipparen lite åt sidan så att oljan kan samlas ovanför avtappningspluggen.
 4. Låt oljan rinna av: Nu måste du placera en uppsamlingsbehållare under avloppspluggen och sedan öppna den. Vänta sedan tills all olja har runnit ut.
 5. Fyll på olja: När den gamla oljan har tagit slut kan du fylla på med ny olja. Rätt olja för gräsklipparen hittar du i bruksanvisningen.
 6. Bortskaffande av olja: Den gamla oljan måste bortskaffas! Ta den därför till din lokala avfallshantering.

Hur gör jag mig av med ett trasigt batteri på rätt sätt?

Ett Li-Ion-batteri måste kasseras. Det betyder att det är bäst att låta en specialbutik göra sig av med det defekta batteriet. Även om du gör dig av med hela gräsklipparen måste du ta bort batteriet innan du skrotar det och göra dig av med det separat. Det är bäst att göra sig av med batteriet när det är urladdat, och du bör också göra dig av med de två terminalerna med tejp. Öppna inte batteriet under några omständigheter.

Defekta batterier är skadliga för både din hälsa och miljön, eftersom giftiga ångor och vätskor kan läcka ut. Därför får du aldrig skicka ett defekt batteri med posten. För mer information, kontakta din lokala avfallshanteringscentral.

Har en gräsklippare från Makita en garanti?

Ja, de flesta Makita-maskiner har en tvåårig garanti. De uppladdningsbara batterierna har en garanti på 12 månader. Garantin täcker dock endast defekter som beror på material- eller tillverkningsfel. Om så är fallet erbjuder Makita antingen en kostnadsfri reparation eller ett utbyte av apparaten. För vissa elektriska apparater kan garantin förlängas till 3 år.

Bildkälla: Malkin/ 123rf.com

Recensioner