Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

77Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

16Utvärderade artiklar

30Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora masktest 2023. Här presenterar vi alla mastixprodukter som vi har testat. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa mastixprodukten för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör vara uppmärksam på om du vill köpa mastix.
Sammanfattning

 • Mastix finns endast på den grekiska ön Chios - därav namnet "Chios tårar". Kådan droppar från mastixbusken och skördas för hand och kan användas omedelbart.
 • Mastixpistagen har antibakteriella, antivirala och svampdödande effekter. Särskilt i magen, tarmarna, munhålan och på huden utvecklar mastix sina läkande och lugnande krafter.
 • Harts bearbetas till olika former. De mest populära är rena tårar, kapslar och krämer.

Mastix test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper mastix

Vilken effekt har mastix?

Chios tårar - redan namnet låter lovande. Mastix har använts inom folkmedicinen i tusentals år.

Harts från Pistacia lentiscus-trädet finns endast på den grekiska ön Chios och är därför unik i världen.

Det är deeteriska oljorna och alfa-pinen som finns i gummiharts som är ansvariga för dess läkande egenskaper. Pinen ger en aromatisk doft och stimulerar även nervsystemet. I kombination har de två ingredienserna en antibakteriell, antiviral och svampdödande effekt.

Mastix har många positiva effekter. De är bland annat antibakteriella, antivirala och svampdödande (Bildkälla: 123rf.com / 93838176)

Som du kan se är mastix en riktig universalprodukt - den ser inte bara till att virus, bakterier och svampar inte har någon chans att slå sig ner i kroppen, utan också att deras förökning och spridning förhindras.

I munnen och halsen stärker Chios tårar även tandköttet och fräschar upp andedräkten. Men du kan också dra nytta av lugnande och läkande effekter på hud och slemhinnor.

Visste du att mastixträdet är en nära släkting till pistageträdet? Därav namnet "Pistacia lentiscus".

Vad använder jag mastix till?

Tvärtemot vad du kanske tror är mastix nästan ett universalmedel. Gummiharts används särskilt ofta för att behandla sjukdomar i munnen.

Du kan använda mastixmunvatten, tuggummi och tandkräm för att behandla dålig andedräkt, tandköttsproblem, karies och plack.

Mastix rekommenderas också vid mag- och tarmbesvär. Förutom de effekter som redan nämnts skyddar mastix dina slemhinnor och lindrar därmed smärtan från ett överstimulerat matsmältningssystem.

Superkrafter: Mastix bekämpar Helicobacter pylori, som utlöser magsår.

Chios tårar gör också underverk på din hud. Du kan använda dem för daglig vård eller för att förebygga rynkor.

Studier har också visat att harts hjälper till vid ärrbildning, sår och andra hudirritationer.

Vilka är alternativen till mastix?

Olibanum eller som du kanske känner till det: Frankincense. Det var inte bara de tre heliga kungarna som använde det luktintensiva hartset, utan även medicinen.

Frankincense kan användas i form av olja, kapslar eller krämer, eller på det klassiska sättet som rökelse. Frankincense är mycket mångsidig i sin användning och effekt.

En annan harts som är ett alternativ till mastix är granharts. Fördelen med detta är att trädet är inhemskt i vårt område och att du enkelt kan samla in hartset själv och använda och bearbeta det som du vill.

Viktigt: Trädet producerar kåda för att skydda och läka sig själv. Därför måste du vara mycket försiktig och försiktig när du skördar.

Om du redan är bekant med andra av våra inlägg känner du förmodligen till följande alternativ: helpful calamus. Den är precis som mastix rik på eteriska oljor och är lika effektiv i användning och effekt.

Beslut: Vilka typer av mastixprodukter finns det och vilka är rätt för dig?

Behandlingsformulären lämpar sig på olika sätt för dina klagomål. Beroende på vilken effekt du vill uppnå och var du vill uppnå den hittar du produkter som uppfyller dina behov.

Oavsett om du kämpar med mag- och tarmproblem eller om din hud inte lugnar ner sig kan mastix erbjuda dig en lösning.

De mest populära formerna av Chios tårar är:

 • Tårar i mastix
 • Mastixkräm
 • Mastixkapslar

Beroende på vilken bearbetning av mastixpistage som passar dig bäst finns det vissa för- och nackdelar, som vi förklarar nedan för att hjälpa dig att fatta rätt beslut.

Vad kännetecknar masktårar och vilka är deras för- och nackdelar?

Namnet "Chios Tears" kommer inte från någonstans. Innan mastix bearbetas till en produkt görs först små revor i hartset, vilket du kan se på bilden.

Dessa är dock inte bara användbara för att tillverka andra produkter, utan tårarna i sig har också läkande egenskaper.

Den stora fördelen är att du kan vara säker på att dropparna är fria från konserveringsmedel och tillsatser.

Fördelar
 • 100 % naturlig
 • Aromatisk
 • Självklart leende
 • Träningsfunktion
Nackdelar
 • Bitter
 • Smaken håller inte i sig i all oändlighet
 • Tålig konsistens
 • Dyrt jämfört med vanliga tuggummin

Tillverkningen sker i endast två steg: Först skördas kådan och sedan tvättas den - ren natur. Smaken är mycket aromatisk och något bitter.

Du kan använda tårarna som ett naturligt tuggummi. Det stärker tandköttet, hjälper till att läka irriterade munslemhinnor och bekämpar dålig andedräkt.

Tuggummit sägs också ge dig ett strålande vitt leende.

Sammanfattningsvis är Tears Chios som ett naturligt allt-i-ett-tuggummi. Skillnaden mot vanligt tuggummi är att mastix är lite hårdare än vanligt tuggummi, vilket är anledningen till att du kan använda det för att träna dina käkmuskler.

Vilka egenskaper har mastixkräm och vilka är dess för- och nackdelar?

Mastic pistage utvecklar sina läkande krafter i krämer, särskilt för irriterad eller trött hud. Den uppfriskande och regenererande effekten är omedelbart märkbar och gör att du känner dig bra igen.

Krämen är normalt mycket rik, men absorberas ändå snabbt och ger dig en fjäderlätt känsla.

En annan populär effekt är anti-ageing-effekten. Tårarnas föryngrande krafter minskar rynkor och gör huden smidig.

Fördelar
 • Märks omedelbart
 • Absorberas snabbt
 • Andra naturliga och effektiva ingredienser
Nackdelar
 • Lätt fet känsla på huden
 • Lukt kan vara intensiv
 • Ingredienser kan vara förbehandlade och konstgjorda

Ofta används de eteriska oljorna från mastix i kombination med sheasmör, bambu- och avokadosmör och andra oljor.

Om du ser till att de andra ingredienserna också är så naturliga, rika och läkande som möjligt kan du få en ännu mer intensiv effekt och samtidigt spara pengar på oändligt många andra produkter.

Vad är det som gör mastixkapslar speciella och vilka är deras för- och nackdelar?

Även små doser, som finns i kapseln, gör underverk. I denna form är mastix särskilt lämplig för behandling av alla typer av mag- och tarmbesvär. Om du tar dem på morgonen på tom mage är deras effekt särskilt intensiv.

De minskar till exempel sura uppstötningar, halsbränna och gastrit.

Du kan också använda dem för att förebygga kramper eller smärta som du annars skulle känna när du äter något.

Fördelar
 • En liten mängd räcker
 • Verkar direkt vid källan
 • Lätt att ta
 • Mest naturligt
Nackdelar
 • Verkar endast på mag-tarmkanalen
 • Bör tas på fastande mage
 • Produktionen av kapseln är oftast syntetisk

Mastixkapslar kan lätt tas med några stora klunkar vatten eller juice. Du sköljer praktiskt taget Chios tårar direkt in i magen, där de också börjar verka omedelbart.

De flesta av ingredienserna är naturliga eller åtminstone inte farliga eller skadliga för kroppen. Du måste dock tänka på att plast ofta används för att göra kapselskalet.

Köpkriterier: Använd dessa faktorer för att jämföra och utvärdera mastix

Nedan visar vi hur du hittar den mastixprodukt som bäst passar dina behov.

Du bör använda följande kriterier för att jämföra de olika produkterna

 • Ingredienser
 • Ansökan
 • Läkande effekt
 • Biverkningar
 • Produktion

I de kommande punkterna kommer vi att gå in mer i detalj på de enskilda aspekterna och förklara vad som är viktigt.

Ingredienser

Ett av de viktigaste kriterierna du bör vara uppmärksam på är ingredienserna. Innan du köper en mastixprodukt ska du se till att den huvudsakligen är tillverkad av naturliga, miljövänliga produkter.

Detta är särskilt viktigt när det gäller mastix, eftersom mastix redan har läkande effekter som ren harts och tillsatser därför inte är absolut nödvändiga.

Med lite bakgrundskunskap kan du dessutom köpa produkter som behandlar flera av dina besvär samtidigt.

Till exempel med krämer: Med mastix får du en föryngrad och uppfräschad hud. Om du köper en kräm som inte bara innehåller mastix utan även mandelolja (för en strålande hy) och sheasmör (mot torr och irriterad hud), kommer du att få flera fördelar.

Användning

Användningen varierar från produkt till produkt. Det beror inte bara på i vilken form du använder mastix, utan också på vad den används till. Du kan till exempel behöva justera dosen vid lindriga symtom.

Om symtomen är särskilt intensiva är det lämpligt att kontakta en läkare.

Krämer är inte så viktiga här. Applicera dem helt enkelt på det drabbade området i ansiktet, på halsen och på dekolletaget. Se dock till att din hud är lämplig för krämen och att du inte är allergisk mot några av ingredienserna.

Det finns inte heller mycket att tänka på när det gäller tårar, eftersom du spottar ut dem efter ett tag.

Du kan tugga tuggummit tills det inte längre smakar eller tills du tycker att det är för tröttsamt att tugga. När det gäller tårar vet du alltid bäst när det räcker.

Tårar kan tuggas tills de förlorar sin smak. (Bildkälla: 123rf.com / 75103329)

Endast när det gäller kapslar bör du följa den rekommenderade doseringen exakt och alltid dricka mycket vatten. Kapslar har en mer intensiv effekt och om du överdoserar dem kan de orsaka nya besvär eller till och med förvärra dem.

Helande egenskaper

Mastixens helande egenskaper är alltid likartade, men har olika effekter på olika områden.

För matsmältningsproblem och gastrointestinala besvär bör du till exempel främst använda kapslar. Deras antibakteriella, antivirala och svampdödande krafter kan då utvecklas direkt i magen.

Tears erbjuder en övergång till detta. De kan förebygga och motverka biverkningar av magproblem som dålig andedräkt och tandköttsproblem.

Krämen är däremot endast avsedd för utvärtes bruk. Den grundläggande effekten av mastix är densamma, men den visar sig på ett annat sätt på huden än till exempel i magen. Krämen har en regenererande, uppfriskande och föryngrande effekt.

Biverkningar

Det finns inga kända biverkningar av mastix. Du bör dock alltid följa den rekommenderade dosen, annars kan du överstimulera din kropp.

Du bör också se till att du inte är allergisk mot någon av ingredienserna i krämer, kapslar och liknande eller att du inte tål dem bra.

Produktion

Mastix finns endast på ön Chios. Där måste kådan skördas för hand av jordbrukare och mastixodlare.

Den första produkten tillverkas direkt under skörden: masktårar. Dessa bearbetas sedan till andra produkter. Du behöver alltså inte tänka så mycket på tillverkningen av mastix.
I de

flesta fall produceras mastix under miljövänliga, naturliga förhållanden.

Bildkälla: 123rf.com / 75103310

Recensioner