Senast uppdaterad: september 16, 2021

Vår metod

12Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

69Användarrecensioner

Mini kompressorer kan vara ett bra stöd och ett allroundverktyg i vardagen. Det finns en lämplig modell för varje användare och med en av dessa enheter behöver du aldrig mer anstränga dig för att pumpa upp saker och ting med ren muskelkraft.

Dessutom är den mycket lätt att använda och det är inga problem även för icke-professionella. Med vårt stora mini kompressortest 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den mest praktiska minikompressorn för dig. Vi har tittat närmare på vad som kännetecknar en bra minikompressor och listat de viktigaste kriterierna för att göra ditt köpbeslut så enkelt som möjligt.
Sammanfattning

 • Mini kompressorer är lätta, kompakta tryckluftsapparater som kan göra vardagliga pumparbeten mycket enklare. Med en minikompressor kan du enkelt pumpa upp saker och slippa tråkigt arbete på till exempel stranden.
 • Numera kostar dessa apparater inte mer än högkvalitativa luftpumpar och vissa av dem drivs till och med med batterier, vilket gör dem lika mobila. Dessutom kan du uppnå mycket mer exakta och högre bartryck med en minikompressor.
 • Det finns en lämplig modell för varje behov. Om du är mycket på väg är batterikompressorer det bästa valet, 230V-modeller har mycket att erbjuda och kan ersätta många andra elektriska apparater i ett hushåll och 12V-modeller är en bra kompromiss.

Mini Kompressor test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en minikompressor

Vad är en mini kompressor?

Kompressorer är i princip maskiner som använder tryckluft för att utföra mekaniskt arbete. Beroende på hur stor maskinen är kan den utföra många olika uppgifter. Särskilt pumparbete blir mycket lättare för dig med en minikompressor.

Eftersom de är små är de lätta att förvara och transportera. Däremot är det svårt att använda tryckluftsverktyg med de flesta minikompressorer. De har helt enkelt inte tillräckligt med kraft för det.

Du bör också undvika att använda minikompressorn för länge åt gången. Annars kommer din enhet att överhettas och i värsta fall gå sönder. De flesta minikompressorer saknar också en funktion för luftutsugning.

Fördelar
 • I stort sett underhållsfria
 • Kompakta och mobila
 • Överraskande kraftfulla
Nackdelar
 • Kan inte arbeta särskilt länge, annars överhettas de
 • Oftast saknar de funktion för luftutsugning
 • Problem med saker med mycket stora volymer

Vad finns det för alternativ till en minikompressor?

Om du vill pumpa upp däck eller liknande med din kompressor är luftpumpar det enda riktiga alternativet som också kan leverera motsvarande bar-värden. Fördelen är definitivt att luftpumparna är ännu mer kompakta och endast beroende av din egen styrka.

Du behöver ingen cigarettändare eller ett eluttag för att driva en luftpump. Detta är dock också den största nackdelen. Att pumpa för hand är väldigt jobbigt för armar och ben och kanske inte är den bästa lösningen för dig. Dessutom sparar du inte riktigt pengar med en bra luftpump.

Hur använder jag en minikompressor?

Det är mycket enkelt att använda en minikompressor. Även om du inte har någon erfarenhet av dessa enheter bör du inte ha några större problem. Det enda som är viktigt är att du har rätt adaptrar för varje ventil. Om så är fallet behöver du bara följa de här stegen:

 1. Förberedelse: Se till att kompressorn är laddad eller på annat sätt försedd med ström.
 2. Sätt fast slangen: Anslut kompressorslangen till ventilen. De flesta enheter har en liten spak för att dra åt slangen.
 3. Blås upp: Slå på kompressorn och håll ett öga på tryckmätaren på kompressorn.
 4. Stäng av: När du har uppnått önskat tryck behöver du bara stänga av enheten.

När och hur byter jag olja i en Mini-kompressor?

Att byta olja i en minikompressor, precis som att använda den, är inte särskilt komplicerat och kan enkelt göras hemma. I allmänhet bör du byta olja en gång om året, och oftare om du använder kompressorn ofta.

Se till att stänga av minikompressorn innan du börjar byta olja!

Det är också viktigt att du använder olja som rekommenderas av tillverkaren. Om du inte tar hand om kompressorn eller använder fel olja kan enheten gå sönder och garantin kan upphöra att gälla. Processen liknar mycket den som vid oljebyte i en bil, så det är bäst att följa dessa enkla steg

Töm den gamla oljan: Först måste du tillhandahålla en behållare för den använda oljan. Placera sedan behållaren under oljeavloppspluggen så att det inte blir någon röra. Om du vill göra jobbet enklare kan du använda en sugpump eller en sugspruta. Båda är tillgängliga separat och kostar inte ett dugg.

Viktigt: Om du använder en sugspruta får du inte fylla den till toppen. De flesta sprutor kan inte hålla oljan.

Dumpa resten och stäng den: Om du märker att det fortfarande finns vätska i kompressorns oljebehållare, luta enheten något. På så sätt töms den återstående oljan bort. Var dock försiktig, eftersom du lätt kan spilla olja. Skruva nu på oljeavloppspluggen igen.

Fyll på med ny olja: Det sista steget kan vara lätt eller svårt, beroende på maskinen. Om kompressorns oljetank har en oljenivåindikator behöver du bara fylla på till märket. Om tanken inte har någon markering måste du använda den medföljande oljestickan.

Beslut: Vilka typer av minikompressorer finns det och vilken är rätt för dig?

Vilka egenskaper har batteridrivna minikompressorer och vilka är deras fördelar?

Du kan ladda en batteridriven minikompressor, packa ihop den och använda den på vägen utan strömkälla. Hur länge kompressorn räcker beror på batteriet. När det gäller batteridrivna kompressorer måste man också skilja mellan kompressorer med integrerade batterier och kompressorer med externa batterier.

Interna batterier är mer praktiska, kompressorer med externa batterier kan fungera längre.

De förstnämnda är de minsta och lättaste enheterna, och de är oftast också de billigaste. Den kompakta formen går dock hand i hand med en ganska svag prestanda. Enheter med ett externt batteri har fördelen att du kan byta ut batteriet när du behöver arbeta längre. Den konstruktion som krävs för att kunna byta ut batteriet innebär dock också att dessa minikompressorer är lite tyngre och mer otympliga.

Fördelar
 • De minsta och lättaste enheterna
 • Om enheten har ett externt batteri kan du teoretiskt sett använda den i all oändlighet
Nackdelar
 • Mindre ström

Vad kännetecknar 12 V-minikompressorer och vilka är deras fördelar?

Minikompressorer på 12 V är de mest allsidiga bland de tillgängliga enheterna. De är sällan mycket större än batteridrivna apparater, men de drivs med biluttaget eller, om du har rätt adapter, med ett vanligt uttag. Fördelen jämfört med de mindre minikompressorerna är deras kraft. Med en 12-volts kompressor kan du till och med blåsa upp ett bildäck och drifttiden begränsas endast av överhettning.

Om du planerar att använda din 12 V-kompressor för att blåsa upp ett bildäck i händelse av ett haveri, kontrollera i förväg om enheten verkligen kan generera det nödvändiga lufttrycket!

Men rörligheten går förlorad i processen. Även om det vanligtvis finns ett biluttag på vägen, är du med en 12-volts kompressor fortfarande beroende av en strömkälla.

Fördelar
 • Bra allroundmaskiner
 • Mycket kraftfulla apparater kan till och med blåsa upp bildäck
Nackdelar
 • Mindre kompakta och mobila
 • Beroende av en strömkälla

Vad kännetecknar 230 V-minikompressorer och vilka är deras fördelar?

Rena 230 V-kompressorer passar nästan inte längre in under den generiska termen "minikompressor". Men några enheter är fortfarande tillräckligt små för att nämnas här. 230-volts kompressorer har betydligt större effekt än de mindre modellerna. På grund av den mycket högre effekten kan du göra mycket mer med enheterna, så en 230-volts kompressor är lämplig för till exempel målning eller sandblästring.

Mini Kompressor-1

Med ett sådant här tillbehör kan du till och med använda en 230V-kompressor för målning.
(Bildkälla: pixabay.com / Glucolasa)

Å andra sidan kan de flesta rena 230-volts kompressorer inte bara stuvas in i en bil. Även de mer kompakta modellerna som fortfarande får plats i en känga behöver en lämplig strömkälla för att fungera.

Fördelar
 • Kan ersätta många andra apparater
 • Mycket kraftfull
Nackdelar
 • Kvasi icke-mobil
 • Kan endast användas med ett eluttag

Vilken typ av kompressor kan du använda till vad?

Batterikompressorer och 12V-kompressorer har mycket liknande användningsområden. Uppblåsning av däck, bollar och annan sportutrustning fungerar i stort sett utan problem med de mindre minikompressorerna. Ju större uppgiften är, desto mer bör du välja en 12 V-enhet. Vissa uppgifter kan helt enkelt inte utföras med batteridrivna enheter på grund av den kortare drifttiden.

Du kan göra mycket mer med en 230V-kompressor. En 230V-minikompressor kan faktiskt ersätta många andra elektriska apparater. Möjliga användningsområden är sandblästring, airbrushing, slipning, målning, pumpning och mycket mer.

Kompressor Möjliga användningsområden
Batteridrivna Bollar, cykeldäck, små luftmadrasser och strandleksaker
12 volt Allt ovanstående plus bildäck
230 volt Allt ovanstående plus andra användningsområden som sandblästring och målning

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera minikompressorer

I det följande visar vi dig vilka aspekter som spelar störst roll när du väljer kompressormodell. Kriterierna som du kan använda för att jämföra kompressorer är:

I nästa stycke förklarar vi vilka de enskilda kriterierna är.

Storlek och vikt

Storlek och vikt borde vara självförklarande och står för "mini" i Mini Compressor. Vilka dimensioner som passar bäst för dig beror på var du vill använda enheten.

Mini Kompressor-2

230V-kompressorerna är de största och mest otympliga. Miniversionerna är dock fortfarande mycket mindre än riktiga kompressorer. Detta innebär att de fortfarande kan stuvas undan lätt.
(Bildkälla: pixabay.com / kropekk_pl)

En kompressor som endast är avsedd för att blåsa upp ett bildäck i en nödsituation bör få plats i bagageutrymmet. Om du bara vill använda kompressorn i ditt eget hushåll bör du överväga en större och kraftfullare enhet.

Mycket små batteridrivna apparater är bäst om du vill blåsa upp saker på en idrottsplats eller på stranden, till exempel. Innan du köper en minikompressor bör du vara tydlig med var och till vad du vill använda den och bestämma dig därefter.

Prestanda Två prestandaspecifikationer är avgörande för en minikompressor. Det första är det maximala lufttrycket som kan uppnås, vilket anger hur många bar tryck enheten kan generera. Utgången (l/min) är också viktig, eftersom den anger hur mycket luft kompressorn kan leverera.

Tumregel: Ju högre maximalt lufttryck, desto bättre minikompressor.

Det maximala lufttrycket är viktigare eftersom det begränsar enhetens användningsmöjligheter. Men en bra effekt är också användbar eftersom den visar hur lång tid det tar för kompressorn att blåsa upp saker.

Ljudnivå

Tyvärr är det många tillverkare som inte anger ljudnivån, men särskilt om du använder din minikompressor i hemmet är det här värdet ganska användbart. Bullernivån anges i decibel. Kompressorer kan vara väldigt högljudda och det vill du kanske undvika i dina egna fyra väggar. Så om du letar efter en apparat för ditt eget hem är det klokt att köpa en tystare apparat.

Olja eller oljefri

De flesta minikompressorer använder ingen olja alls för de tekniska delarna. Det finns för- och nackdelar med detta, så om du köper en minikompressor bör du vara medveten om vilka de är. En minikompressor som drivs utan olja behöver inte underhållas ofta eller överhuvudtaget.

Det sparar tid och stress, särskilt om du inte kommer att använda kompressorn ofta. Om du planerar att använda minikompressorn mycket ofta är det dock en bra idé att köpa en minikompressor med oljesmörjning. Dessa enheter är mycket mer hållbara och kan leverera mer kraft. Du måste dock kontrollera oljenivån regelbundet och byta olja vid behov.

Tillbehör

Förutom trycket är tillbehören det viktigaste med en kompressor. De flesta kompressorer levereras med många adaptrar för slangen, så att så många ventiler som möjligt kan användas. Du kan naturligtvis beställa slangadaptrar senare, men ju fler som följer med kompressorn, desto mindre behöver du oroa dig för att du inte har rätt adapter.

Vissa enheter har också en automatisk avstängningsfunktion. Detta är mycket användbart eftersom du kan ställa in det tryck vid vilket kompressorn slutar fungera. Särskilt om du behöver nå ett mycket exakt barnummer (t.ex. för bildäck) är en automatisk avstängning mycket användbar.

När det gäller 12 V-modeller bör du se till att de levereras direkt med en adapter för uttag. Du kan också beställa denna del, men se till att du kan ansluta den till kompressorn.

Mini Kompressor-3

En minikompressor utan tillbehör är inte särskilt användbar. Längre slangar, som den på bilden, är användbara för att få ett större räckvidd.
(Bildkälla: pixabay.com / stevepb)

Det är också praktiskt med en arbetslampa på apparaten, särskilt om du vill använda minikompressorn vid driftstopp. Om du är strandsatt någonstans på natten och behöver pumpa upp ett däck kan du spara mycket stress om kompressorn i sig kan fungera som en ficklampa.

Bildkälla: Maewnarm/ 123rf.com

Recensioner