Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

74Analyserade produkter

47Tillbringade timmar

22Utvärderade artiklar

121Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora test för mjukglassmaskiner 2023. Här presenterar vi alla mjukglassmaskiner som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa mjukglassmaskinen för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en mjukglassmaskin.
Sammanfattning

 • Mjukglassmaskiner gör det enkelt och okomplicerat att tillverka mjukglass av hög kvalitet hemma.
 • Precis som för glassmaskiner skiljer man mellan maskiner med en kompressor och maskiner med ett kylelement. Maskiner med kompressor är dock inte särskilt vanliga för att göra mjukglass hemma.
 • Å ena sidan kan mjukglassmaskinerna användas för att bearbeta de många färdiga recept som finns i pulverform, å andra sidan kan de också användas för att skapa helt individuella recept med färska ingredienser.

Mjukglassmaskin test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en mjukglassmaskin

Vad är skillnaden mellan mjukglass och klassisk glass?

Skillnaderna mellan mjukglass och klassisk glass är mycket mindre än du tror. Receptet är nästan identiskt för båda. Skillnaderna finns främst i produktionsprocessen.

För det första skiljer sig de två typerna åt när det gäller temperatur. För mjukglass är temperaturen minus 6-7 °C, medan glass konsumeras vid minus 12-14 °C. I produktionsprocessen är temperaturen för mjukglass högre än för glass. Under produktionen är temperaturen för glass ibland ännu lägre.

Softeismaschine Kind

Mjukglassens ovanliga och speciella form beror på hur den tillagas i en mjukglassmaskin. Den speciella kylprocessen gör också att mjukglass smakar mycket intensivare och sötare än konventionell glass. (Foto: Patrick Fore / unsplash.com)

Vissa maskiner kyls till och med ner till mer än -30 °C här. Den första hemligheten med god mjukglass är alltså de relativt höga temperaturerna som den tillverkas vid.

Den andra viktiga faktorn är den högre andelen luft i mjukglass. Under blandningsprocessen tillsätts mycket mer luft till mjukglass än till glass. Just denna punkt bidrar till att mjukglass får sin karaktäristiska krämighet som gör den så populär.

Beslut: Vilka typer av mjukglassmaskiner finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan två olika typer av mjukglassmaskiner

 • Mjukglassmaskiner med kompressor
 • Mjukglassmaskiner utan kompressor

Beredningsprocessen är något annorlunda för de två olika typerna, som var och en har sina egna för- och nackdelar. Beroende på hur du föredrar att njuta av mjukglass och vad du värdesätter mest är det en annan typ av mjukglassmaskin som är bäst för dig.

I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att ta reda på vilken typ av mjukglassmaskin som är bäst för dig. För att göra detta kommer vi att presentera alla de typer av mjukglassmaskiner som nämns ovan och tydligt beskriva fördelarna och nackdelarna med varje maskin.

Hur fungerar en mjukglassmaskin med kompressor och vilka är dess för- och nackdelar?

Mjukglassmaskiner med kompressor kyler aktivt glassmassan. Det innebär att de fungerar på samma sätt som ett kylskåp, där glassmassan placeras i maskinen med en behållare och kyls ner mycket snabbt till önskad temperatur. Den inbyggda kompressorn drar mycket snabbt ut värmen ur glassmassan och den läckra hemgjorda glassen kan avnjutas på så lite som 30-60 minuter.

Fördelar
 • Snabb och flexibel
 • Lämplig för större mängder
Nackdelar
 • Stor
 • Tung
 • Högt pris

Mjukglassmaskiner med kompressor är särskilt lämpliga för spontan produktion av stora mängder glass, t.ex. för stora familjer. Detta beror på att glassmaskiner med kompressor förutom den snabba tillagningstiden och den högre hastigheten vanligtvis också har en större volym och därför kan producera mer glass på en gång.

Kompressortekniken gör dock också att maskinerna är relativt stora och tunga. Vissa modeller kan väga upp till 15 kg och kan också vara relativt bullriga jämfört med maskiner utan kompressor. På grund av den komplexa tekniken är de också relativt dyra.

Hur fungerar en mjukglassmaskin utan kompressor och vilka är dess för- och nackdelar?

Soft glassmaskiner utan kompressor använder ett passivt kylsystem. Här används en kylfläns som kyler glassmassan jämnt under fryspunkten. Beroende på tillverkare måste den förkylas i kylskåpet åtta till 24 timmar före användning.

Mjukglassmaskiner med kylkropp lämpar sig främst för personer som inte vill göra stora mängder glass och som kan planera detta i god tid, eftersom det krävs en ledtid på cirka 12 timmar för varje portion glass för att få kylbatteriet att nå den önskade temperaturen.

Fördelar
 • Liten
 • Lätt
 • Jämförelsevis billig
 • Relativt tyst
Nackdelar
 • Relativt lång förberedelsetid
 • Planering i förväg nödvändig

Om kylbatteriet inte räcker till för att kyla ner hela glassmassan jämnt, kan det hända att du bara får en milkshake i stället för en mjuk glass.

Med lite planering kan man naturligtvis också tillverka mjukglass av hög kvalitet med dessa maskiner. Maskinerna är i allmänhet mycket mindre och lättare än kompressorglassmaskiner och är relativt tysta i jämförelse.

Kompressortekniken är vanlig i de stora kommersiella mjukglassmaskinerna, men det finns bara ett fåtal mjukglassmaskiner för hemmabruk som fungerar med en kompressor.

För hemmabruk är mjukglassmaskiner med kylfläns mycket vanligare. Dessa maskiner är mycket billigare och definitivt rätt val om du har en liten budget.

Köpkriterier: Dessa faktorer kan du använda för att jämföra och utvärdera mjukglassmaskiner

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera mjukglassmaskiner. Detta gör det lättare för dig att avgöra om en viss maskin är lämplig för dig eller inte.

Det är följande kriterier som gäller

 • Typ av kylning
 • Påfyllningsmängd/kapacitet
 • Beredningstid
 • Design

Typ av kylning

Det finns i princip två olika metoder för att göra mjukglass. Du kan välja mellan maskiner med eller utan kompressor. De förstnämnda kyler aktivt glassmassan, dvs. de fungerar på samma sätt som ett kylskåp. Glassmassan placeras i maskinen med en behållare och kyls mycket snabbt till önskad temperatur.

Softeismaschine Schüssel

Den speciella typen av kylning gör det lättare att forma den mjuka glassen på skivan. Till skillnad från konventionell glass, som serveras i skopor, måste mjukglass tappas, vilket gör det möjligt att placera en mer visuellt tilltalande form på glasskonen. (Foto: Michelle Tsang / unsplash.com)

Det betyder att du kan göra din egen mjukglass på kort tid, även utan större förberedelser. Denna teknik är vanlig i stora kommersiella mjukglassmaskiner, men tyvärr finns det knappt några mjukglassmaskiner för hemmabruk som fungerar med en kompressor.

De allra flesta maskiner på marknaden har passiva kylsystem. Här kyler du din glass med hjälp av ett kylelement, som först förs till önskad temperatur i kylskåpet och sedan kyler glassmassan.

Det innebär att det inte går att göra glass spontant, eftersom man alltid måste räkna med en väntetid på cirka 12 timmar för att batteriet ska svalna.

Med lite planering är det naturligtvis också möjligt att tillverka mjukglass av hög kvalitet med dessa maskiner. Den stora fördelen med dessa maskiner är att de är mycket enklare att tillverka och därför mycket billigare än maskiner med kompressorteknik.

I motsats till glassmaskiner är användningen av kompressorer för mjukglassmaskiner ytterst sällsynt och sådana maskiner är därför ganska exotiska inom denna sektor.

När det gäller mjukglassmaskiner är kapaciteten hos de olika modellerna relativt likartad och ligger vanligtvis runt en liter, men vissa modeller har lite mer och andra lite mindre. För de flesta användare bör denna storlek vara fullt tillräcklig.

En mjukglasskon kan fyllas mycket väl med ca 250 ml. Det innebär att du med en volym på en liter kan göra mjukglass till upp till fyra personer på en gång.

Om du behöver mer, till exempel för ett barnkalas eller liknande, kan du naturligtvis börja med nästa omgång direkt. Observera dock att du behöver ett andra kylbatteri för passivt kylda maskiner i det här fallet.

[/kb_faq]

Förberedelsetid

Förberedelsetiden bestäms främst av maskinens kylsystem. Som nämnts ovan är maskiner med en kompressor mycket snabbare. I vissa fall kan du njuta av din första glass efter cirka 30 minuter. Modeller med kylelement har en extra förkylningstid på cirka 12 timmar, vilket ökar förberedelsetiden enormt.

Men om du är beredd på detta och till exempel regelbundet placerar kylbatteriet i frysen över natten så att det är redo att användas nästa gång, minskar tidsfördelen med mjukglassmaskiner med kompressor avsevärt. Den rena förberedelsetiden skiljer sig inte särskilt mycket mellan de båda typerna, om man bortser från förberedelsen av batteriet.

I detta avseende är skillnaderna mellan de två typerna av kylteknik inte så stora som man skulle kunna tro. Att använda en maskin utan kompressor kräver dock mycket mer planering och gör att du bara kan göra en typ av mjukglass per dag.

Om du vill framställa olika smaker är en maskin med kompressor rätt val. Om detta inte är fallet och du kan planera din glassproduktion väl, kan du inte göra fel med en maskin med kylbatteri och du kommer också att spara mycket pengar.

Design

Förutom funktionalitet spelar designen av en mjukglassmaskin också en viktig roll. Eftersom maskinen vanligtvis placeras synligt i köket ska den naturligtvis vara ett riktigt blickfång för både gäster och dig själv.

De flesta mjukglassmaskiner har en mycket genomtänkt design och är vackra att se på. Eftersom de flesta maskinerna ligger i låg- och medelprisklassen är de oftast tillverkade nästan helt i plast.

Endast några mindre enskilda delar är tillverkade av metall. Därför är hantverket inte alltid av hög kvalitet.

Men när det gäller former och färger är det ganska imponerande vad tillverkarna hittar på till så låga priser. Beroende på din personliga smak och inredningsstil kan du säkert hitta en mjukglassmaskin som passar dig.

Bildkälla: Annie Shelmerdine / unsplash.com

Recensioner