Senast uppdaterad: juni 16, 2022

Vår metod

19Analyserade produkter

51Tillbringade timmar

18Utvärderade artiklar

212Användarrecensioner

En mulcher är en maskin som hackar löv, gräsklipp och annat trädgårdsavfall i små bitar. Den kompost som blir resultatet kan användas för att berika trädgårdsjorden eller läggas till som gödningsmedel i rabatterna. Mulching hjälper också till att hålla gräsmattan frisk genom att minska vattenavdunstningen från markytan, vilket i sin tur minskar ogrästillväxten.
Mulcher test: våra val

Mulcher: Vanliga frågor

Vilka typer av Mulcher finns det och vad är avgörande för en bra produkt?

Det finns två typer av mulchers, en vertikal axel och en horisontell axel. Den största skillnaden är riktningen i vilken knivarna roterar. I maskiner med vertikal axel roterar skärbladen vertikalt medan de i maskiner med horisontell axel roterar horisontellt. Båda kan användas för att strimla löv eller gräsklipp, men de gör det på olika sätt, så du bör välja en utifrån dina behov och budgetöverväganden samt vilken typ av material du vill använda med den (löv vs. gräs).

En bra mulcher ska kunna hacka löv och kvistar i små bitar. Det är viktigt att den kan göra detta utan att stöka till gräsmattan eller trädgården medan du gör det. De bästa har också ett lättanvänt handtag som gör det möjligt att använda den bekvämt under långa perioder. De bör också ha säkerhetsfunktioner som skydd på knivarna för att skydda användarna från skador när de inte används på rätt sätt.

Vem ska använda en Mulcher?

Alla som har mycket löv, gräsklipp eller små grenar att göra sig av med. Den är också utmärkt för att städa upp efter gräsklippning och andra trädgårdsarbeten.

Vilka kriterier bör du använda för att köpa en mulcher?

Det första du behöver göra är att bestämma vilken typ av mulcher som är bäst för dina behov. Om du bara kommer att använda den ibland kan en handhållen modell fungera utmärkt. Men om du planerar att använda maskinen ofta eller har en stor trädgård som kräver frekvent underhåll så är en eldriven enhet förmodligen lämpligare. Du bör också överväga hur mycket utrymme och pengar du vill investera i detta köp samt om det finns tillräckligt med utrymme i ditt garage för förvaring när den inte används.

Det viktigaste att tänka på när du jämför en mulcher är motorstorleken. Du bör också kontrollera om den har några extra funktioner som elstart och dubbelverkande blad.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en mulcher?

Fördelar

Mulching är en process där gräsklipp och annat trädgårdsavfall hackas till små bitar som sedan lämnas ovanpå gräsmattan. Detta gör att mer näringsämnen kan absorberas av jorden och hjälper den att brytas ner snabbare än om du bara slänger gräsklippet i en soptunna eller påse. Det mulchade materialet fungerar också som ett naturligt gödningsmedel, vilket bidrar till att främja en sund tillväxt hos alla typer av växter.

Nackdelar

Nackdelarna med en mulcher är att den inte är bra för löv, pinnar eller kvistar. Om du har dessa i din trädgård fungerar mulchfunktionen endast för gräsklipp och små bitar av skräp. Den är inte heller bra på vått gräs, så om det har regnat nyligen kan detta också vara ett problem.

Shoppingguide: Allt du behöver veta

Vilka märken och tillverkare finns representerade i vår granskning?

I vår översikt presenterar vi produkter från olika tillverkare och leverantörer. Listan innehåller produkter från följande märken och tillverkare:

  • D&L
  • Forest Master
  • ZHANGLE

Vad är prisintervallet för de presenterade produkterna?

Den billigaste Mulcher i vår recension kostar cirka 127 kr och är idealisk för kunder som är medvetna om sina pengar. De som är villiga att lägga mer pengar för bättre kvalitet kan dock också lägga runt 7218 kr för en av de dyrare produkterna.

Recensioner