Senast uppdaterad: september 14, 2021

Vår metod

11Analyserade produkter

26Tillbringade timmar

17Utvärderade artiklar

67Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora test av mullvadsfällan 2023. Här presenterar vi alla mullvadsfällor som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa produkten för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en mullvadsfälla.
Sammanfattning

 • Mullvadar är en irriterande och oönskad besökare i många tyska trädgårdar.
 • De jordhögar som mullvaden gräver upp förstör alla välskötta landskap - oavsett om det är gräsmattan eller de fint anlagda rabatterna.
 • Det finns några sätt att bli av med den objudna gästen. Man bör se till att djuret inte skadas - en gång på grund av rättsliga bestämmelser och av djurskyddsskäl.

Mullvadsfälla test: Våra val

Guide: Frågor att ställa innan du köper en mullvadsfälla

Hur kan jag se om jag har en mullvad i min trädgård?

Om du ser jordhögar i din trädgård är det troligen en murmeldjur eller en mullvad.

Det viktigaste nu är att ta reda på vilken oinbjuden trädgårdsinvånare det är. Du kan ta reda på det genom att titta närmare på formen och storleken på jordhögarna.

Formen och storleken ger dig viktiga ledtrådar för att avgöra om det är en sorkartad eller en mullvad.

En sådan syn är en stor olägenhet för de flesta människor. (Bildkälla: pixabay.com/ meineersterampe)

Det är lättare att förbise de högar av sorkar som finns där. De är platta, avlånga och oregelbundet fördelade. Mullvadar däremot kastar upp till 25 centimeter höga högar. De kan nå en diameter på upp till 30 centimeter.

Du undrar säkert också just nu varför mullvadar gör det?

De gör det för att kunna ventilera sina underjordiska tunnlar, så de gräver uppåt med jämnare mellanrum än vad sorkar gör.

Du är fortfarande osäker och vet inte vilket djur det är?

Sedan kan du utföra det så kallade grävtestet

 1. Du använder en pinne för att känna på marken bredvid kullen i cirkelformade banor tills du kommer till en passage och sjunker ner med pinnen.
 2. Nu kan du gräva upp passagen så att du får ett cirka 30 centimeter stort hål.
 3. Kontrollera efter några timmar om gången är stängd igen, för då är det en sorkartad mus. En mullvad skulle gräva en ny grop under den öppnade gropen.

Till skillnad från sorkar lämnar mullvadar knappast några skador i trädgården. Detta beror på att sorkarna äter växternas rötter.

Mullvadar är köttätare och äter uteslutande insekter och små ryggradsdjur.

Vilka alternativ har jag för att få bort mullvadar?

Du har möjlighet att "skrämma bort" mullvadar med försiktiga metoder. Detta fungerar dock bara om du använder dessa metoder regelbundet.

Det effektivaste sättet att driva bort mullvadar är att använda de metoder som anges nedan

 • Buller
 • Vibrationer
 • obehagliga lukter

Hur ser den rättsliga situationen ut i Tyskland? Hur ser situationen ut i andra länder?

De flesta människor föreställer sig en trädgård med välskötta rabatter och en grön gräsmatta. Men en trädgård full av högar passar inte in i människors ideal.

Det är oftast mullvaden som orsakar förödelse i trädgården. Även om han är ett mycket användbart djur är de inte välkomna och de flesta vill bara bli av med honom.

Se upp!
Om du tror att du bara kan fånga eller döda mullvaden bryter du mot lagen. Detta beror på att § 44 i den federala naturvårdslagen i Tyskland förbjuder jakt, fångst, skada eller dödande av vilda djur.
Dessutom är mullvaden särskilt skyddad enligt § 1, första meningen i den federala artskyddsförordningen.

Men det finns sätt att försöka driva bort mullvaden - eller så kan du bara vänta. Mullvadar lever vanligtvis bara i tre år.

Vilka är alternativen?

Alternativt kan du innan du anlägger en gräsmatta, sår eller odlar en bädd lägga ett så kallat mullvadsnät under så att mullvaden inte har möjlighet att skyffla sig upp.

Mullvadar kan orsaka mycket skada i din trädgård, även om de ser små och oskyldiga ut. (Bildkälla: pixabay.com / Brun-nO)

Men om du bor i ett land där det inte är förbjudet enligt lag att använda levande fällor eller avlivningsfällor visar vi dig en kort översikt över de alternativ du har:

Typ Beskrivning
Kniptångsfälla Kniptångsfällan dödar mullvaden direkt i passagen genom att få kniptångsfästena att slå igen när den kommer in och den tillhörande förskjutningen av ett metallblad
Trådfälla Flera (förresten mycket billiga!) trådfällor av kopparpläterad järntråd placeras i hålen i högarna efter manuell spänning enligt instruktionerna
Levande fälla En cirka 20 cm lång rörformad levande fälla kan placeras i mullvadshögen på ett sådant sätt att den har tillgång till båda ändarna genom metallklaffarna, som inte kan öppnas utåt. De kan dock lätt öppnas från utsidan utan att skada djuret.
Mullvadsnät Mullvadsnätet finns i olika storlekar och tjocklekar och är ett djurvänligt skydd mot att mullvaden gräver sig igenom, varvid nätet läggs direkt under den rullade gräsmattan innan gräsmattan sås

Beslut: Vilka typer av mullvadsavvisare finns det och vilken är rätt för dig?

Vilka egenskaper har ett ultraljudsavvisande medel och vilka är dess för- och nackdelar?

Du kan driva bort mullvadar med solcellsdrivna mullvadsavvisare.

En mullvadsavvisare är formad som en påle och borras ner i marken. Den innehåller en summer som regelbundet avger ett ljud.

Ljudet och dess vibrationer stör mullvaden så att den söker sig till ett annat område.

Tyvärr kräver denna metod flera mullvadshoppor för att driva bort en mullvad. Dessutom måste deras placering ändras om och om igen.

Det bästa sättet att göra detta är att först placera dem nära en husvägg och sedan flytta dem en bit mot fastighetens kant varannan eller varannan vecka.

Detta kommer gradvis att driva bort mullvaden från din egendom.

Fördelar
 • billig
 • djurvänlig
 • lätt att använda
Nackdelar
 • du behöver flera
 • platsen måste bytas ut regelbundet

Vad är egenskaperna hos en vibrationsbarriär och vilka är dess för- och nackdelar?

Moles känner varje vibration. För mycket regelbundna jordvibrationer skrämmer bort djuren.

Det är tillåtet att artificiellt framkalla sådana vibrationer för att driva ut mullvaden ur trädgården.
Alternativt kan du slå in träpålar eller järnstänger i mullvadens gångar och slå på dem upprepade gånger med en hammare.

Detta ger inte bara upphov till ett känsligt ljud som beskrivs ovan, utan får också jorden att vibrera något.

Fördelar
 • Djurvänlig
 • lätt att använda
Nackdelar
 • I genomsnitt något dyrare

Vad är egenskaperna hos ett repellerande medel av smörsyra och vilka är dess för- och nackdelar?

Förutom obehagliga ljud och vibrationer kan du också försöka driva bort mullvaden från huset med obehagliga dofter. Detta beror på att mullvadar har ett mycket fint luktsinne.

Det mest kända husmedlet mot mullvadar är ett så kallat avkok av krossade fläderblommor, pressad vitlök och krossade trädgrenar.

Om du fortsätter att hälla små mängder av detta i tunnlarna kommer mullvaden troligen att söka sig till ett annat område.

Det är också viktigt att upprepa detta hela tiden. Det innebär att du bör öppna mullvadstunnlarna 1-2 gånger i veckan med några meters mellanrum och föra in vätskan.

Du kan också använda andra luktintensiva vätskor, som också kommer att driva bort mullvaden efter en viss tid om du använder dem regelbundet.

Dessa inkluderar kärnmjölksyra: kärnmjölk, en buljong av malen vitlök, en kryddig pepparrotsvattenblandning, motkula, aftershave och en blandning av tvålskum och kokta nötter.

Fördelar
 • är proportionellt sett billigast
 • den bör också förberedas av dig själv
Nackdelar
 • bör förnyas var 1-2:e vecka
 • vid behov bör det ta längre tid tills mullvaden är borta

Info: Det är bäst att använda endast produkter som är giftfria för människor, djur och miljö. Annars orsakar du stor skada på växter och djur och förorenar grundvattnet.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera mullvadsfällor

I det följande visar vi vilka kriterier du kan använda för att välja mellan olika metoder.

De aspekter som du kan använda för att jämföra de olika metoderna är:

 • Pris
 • Löptid
 • Utbud
 • Väderskyddad
 • Användarvänlighet

I följande punkter förklarar vi vilka de enskilda kriterierna är.

Pris

Som redan nämnts finns det inte så stora prisskillnader mellan produkterna och metoderna. Du måste investera ungefär lika mycket för vibrationsmetoder och ultraljudsmetoder.

För ett något lägre pris kan du använda smörsyra till exempel för luktmetoder.

Runtime

Om det är viktigt för dig att din investering har en lång drifttid rekommenderar vi ultraljudsvågsapparater som drivs av solenergi. Du är fri från batterier och ackumulatorer.

Med vibrationsmetoden är du beroende av batterier. Den här typen av projekt pågår i 4-6 månader.

Du är inte heller bunden till batteritiden när du använder dofter. Du måste dock regelbundet återinföra ämnet i mullvadstunnlarna.

Oavsett om det är sommar eller vinter är mullvadshögar en visuell nagel i ögat på trädgårdsägare året runt. Därför kan det vara till stor hjälp att använda mullvadsavvisande medel under en längre tid. (Bildkälla: pixabay.com / Hans / 22244)

Område

Det lägsta området kan uppnås genom att använda luktdämpande medel. När du använder ultraljudsvågor kan du uppnå en räckvidd på 650 m².

Den högsta räckvidden uppnås med vibrationsanordningar med upp till 1250 m²

Väderskydd

Alla metoder och anordningar är väderskyddade.

Användarvänlighet

Du kommer förmodligen att känna dig tryggare med solcellsdrivna apparater. Du sticker dem i marken och de får sin energi från UV-strålar.

Du måste byta batterier till ultraljudsvågorna var 4-6:e månad. I början måste du också se till att du har några till hands om du inte får några.

Det mest irriterande är användningen av dofter. Om de inte har en omedelbar effekt måste du byta ut dem regelbundet.

Det utlovas dock alltid att det är den snabbaste och mest effektiva metoden.

Fakta som är värda att veta om mullvadar i trädgården

Vad behöver jag veta om mullvadar?

Du bör veta att mullvadar är ensamma varelser. I genomsnitt bor mullvaden i områden på mellan 1 300 och 3 500 kvadratmeter.

Men på våren utökar hanarna sina revir för att para sig med mullvadshonorna. Efter ungefär fyra veckor kläcks ungarna.

Det föds ungefär 2-7 ungar per kull. Som regel lever mullvadar inte längre än tre år.

Till skillnad från andra däggdjur har de inte en dygnsrytm. Istället är deras dagliga rutin uppdelad i tre vaken- och sömnfaser.

De är vanligtvis aktiva i 4-5 timmar på morgonen, eftermiddagen och runt midnatt. Under denna tid går de i sina tunnlar och letar efter mat. Resten av tiden sover de.

Mullvadar är aktiva året runt och går inte i dvala.

Mullvaden - en nyttig insekt i trädgården

Även om du tycker att dessa mullvadshögar är allt annat än vackra, är mullvadar faktiskt mycket användbara. Genom att gräva så mycket luckrar de upp jorden.

Detta gör att jorden kan absorbera mer regnvatten, vilket i sin tur gynnar växterna.

Även om du bara är irriterad över jordhögarna kan du använda den lossade jorden som blomjord till dina blomlådor. Helst bör du blanda jorden med 1/3 sand och 1/3 kompost.

Det är så du får den bästa blandningen.

Mullvadar är också en stor hjälp när det gäller att bekämpa skadedjur. De äter bland annat sniglar, myggor, larver och larver.

Tusenfotingar och unga möss står också på mullvadens meny.

Bildkälla: pixabay.com / Tabble

Recensioner