Senast uppdaterad: september 9, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

32Analyserade produkter

51Tillbringade timmar

22Utvärderade artiklar

107Användarrecensioner

Lider du ofta av nacksmärta eller obehagliga spänningar? Då bör du nog köpa en nackkudde. En nackkudde förbättrar sömnkvaliteten och förhindrar att nacken blir översträckt. Många vill och kan inte sova utan sin nackkudde. Men vilka typer finns det och vilka kriterier bör du titta på när du köper?

I vårt test av nackkuddar 2023 visar vi dig de bästa och mest bekväma nackkuddarna från olika kategorier. Vi ger dig också viktiga tips om skötsel och nyttig information. Oavsett om du letar efter en klassisk nackkudde, en nackkudde eller en nackrulle hittar du de bästa nackkuddarna på marknaden.




Sammanfattning

  • Nackkuddar ger stöd åt nacken och halsområdet. Detta förhindrar att halsryggen böjs och översträcks. Dessutom kan en sådan sovkudde också lindra spänningar och nacksmärta.
  • Själva nackkudden har många olika namn. Nackkuddar kallas ofta ortopediska stödkuddar.
  • Det finns tre olika typer av nackkuddar: Nackstödskuddar, nackkrossar och nackrullar. Varje typ har en annan funktion.

Nackkudde test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en nackkudde

Vilken nackkudde passar mig?

Avgörande faktorer för valet av nackkudde är kroppsstorlek, rätt fyllning, din favoritsömnställning, madrassens fasthet och den avsedda användningen.

Nackkuddar hjälper dig att få en lugn och avslappnad sömn. En kudde som är individuellt anpassad till dig kan till och med lindra smärta och stress. Men alla nackstödskuddar är inte likadana, och vissa kan faktiskt göra mer skada än nytta.

För att hitta en nackkudde som verkligen passar dig bör du tänka på följande kriterier när du väljer kudde

  • Storlek
  • Fyllning
  • Sömnställning
  • Hårdhetsnivå
  • Avsedd användning

Storlek

Det är inte bara storleken på kudden som spelar roll. Din längd spelar också en viktig roll. Vanliga kuddar har en storlek på 80 x 80 cm. Det är dock för stort för de flesta. Som en allmän regel bör axlarna inte vila på kudden.

Det finns ingen särskild standard för storleken, eftersom den anpassas till individuella behov. Den rekommenderade standardstorleken är dock 40 x 80 cm.

Fyllning

Konventionella kuddar har en kärna av fjäder eller dun. Det gör dem mjuka och mjuka och de kan knäppas till vilken form som helst. Detta ger dock inget stöd för nacken och huvudet. Nackkuddar har däremot en formstabil och fast kärna.

Detta stödjer inte bara huvudet ordentligt, utan även kuddens insida håller sig på plats. Denna kärna är ofta gjord av kallskum eller viskoelastiskt skum. Nackkuddar av naturprodukter kan också värmas upp för att ge avkoppling. Se till att åtminstone överdraget på kudden är tvättbart.

Sömnställning

Sömnställningen är också ett avgörande kriterium, eftersom alla inte sover på samma sätt. Den position som du dominerar i bör vara avgörande för ditt val.

Sidosovare: Sidosovare löper störst risk att drabbas av nackspänningar. Särskilda kuddar för sidosovare hjälper dig att kompensera för asymmetriska liggpositioner. De håller höfterna, ryggraden och huvudet i en rak linje. Höga kuddar är bättre lämpade för detta än mjuka kuddar för att fylla det tomma utrymmet.

Ryggsovare: Om du brukar sova på ryggen bör du se till att nackkudden inte är för hög. Den ska fylla området mellan bakhuvudet och axlarna. Annars skulle halsryggen böjas.

Magsovare: Om du sover på magen ger platta kuddar dig mer lättnad. Så snart du vänder huvudet åt sidan, vänder ryggraden med och tar en böjd position. Med högre kuddar skulle den böja sig ännu mer. Vissa nackkuddar kan fyllas, justeras och formas individuellt för att passa dina behov.

Sovställning rekommendation
Sidosovare
Nackkuddar följer nackens naturliga kurva. På så sätt håller de ryggraden rak när du sover. Nackstödskuddar får inte vara för platta.
Ryggsovare sovkuddarna bör ha en form som liknar nacken. På så sätt stöder de nacken och nackområdet i ryggläge.
Magsovare Kuddar som är särskilt platta och formbara för att kunna knytas ihop under natten när man vänder sig. Vissa kuddar för magsovare har utskärningar på sidorna.

Fasthet

En nackkudde lindrar trycket på kroppen. Det innebär att materialet ger efter lite när du väger ditt huvud. Du bör också tänka på hur fast madrassen är.

Om din madrass är ganska mjuk behöver du en plattare kudde. Om du har en hård madrass är en högre kudde mycket bra. Vissa kuddar kan också justeras i höjdled genom att ta bort enskilda delar.

Nackkuddar är bäst lämpade för användning i sovrummet. Särskilt om du sover på sidan finns det risk för spänningar i nacken på natten. En nackkudde lindrar nacken genom att föra ryggraden i en horisontell linje. (Bildkälla: pixabay.com / Engin_Akyurt)

Sömnkuddar har också olika hårdhet. Kallskum är ett hårdare material, medan gelskum är mycket mjukt. Viskosskum ligger däremellan med sin medelhårda kärna.

Användning

Beroende på var och vad du vill använda din kudde till finns det olika alternativ för rätt kudde. Om du reser mycket eller måste sitta mycket är en nackkudde perfekt för dig.

Nackrullar är bättre för att koppla av och slappna av hemma. Nackkudden är bäst i sovrummet.

Vilka fyllningar och material finns tillgängliga för nackkuddar?

Nackkuddar tillverkas av olika material och fyllningar, bland annat kallskum, latex, viskosskum, gelskum eller naturprodukter.

Trots olika egenskaper har alla nackkuddar ett fast men ändå flexibelt material. För att ge dig en kort översikt presenterar vi dessa material.

Fyllning av kallskum

Kuddar av kallskum har en fast kärna som ofta består av polyuretanskum. Skummet, som skapas av kemiska föreningar, kännetecknas av en ganska fast liggkomfort.

Latexfyllning

Detta är kuddar som är gjorda av gummi eller latex. Båda materialen blandas ofta tillsammans. De är mjukare att ligga på än kuddar med kallskum. De har också en ventilerad kärna. Kuddar med latex- eller gummifyllning är särskilt lämpliga för allergiker.

Viscoelastisk fyllning

Viscoelastiskt minnesskum (tyska: Gedächtnis-Schaum) anses vara ett högteknologiskt gelskum och reagerar på värme och kyla. Visco-skum är särskilt anpassningsbart. Så snart skummet kommer i kontakt med din kropp blir det mjukt och anpassar sig till ditt huvud. Därefter behåller kudden sin individuella form och ger dig ett bra stöd.

Gelskum

Gelskum är ett särskilt mjukt och andningsbart material som snabbt anpassar sig till huvudets form. Dessutom kan höjden ofta justeras med hjälp av avtagbara skumskikt. Gelkuddar reagerar på huvudets vikt och återgår till sin ursprungliga form så snart kudden inte längre är under tryck.

Naturlig fyllning

Den speciella fördelen med kuddar med en fyllning av naturmaterial ligger i värmelagringen, eftersom du kan använda dem lika mycket som värme- och kylkudde. Kuddar av spelt och körsbärssten lagrar värmen särskilt bra och avger den gradvis till kroppen.

För vem är en ortopedisk kudde lämplig?

I princip är ortopediska kuddar idealiska för alla som lider av nacksmärta och spänningar. Dessutom har den ortopediska nackstödskudden en lugnande effekt på sömnstörningar, snarkning och huvudvärk.

En nackkudde är lämplig för alla som lider av nackproblem. Åldern spelar ingen roll.

Om du har problem med nacken, ryggen eller sömnen i allmänhet kan en nackkudde hjälpa dig att bli av med dem. Men en speciell nackstödskudde kan också hjälpa till med huvudvärk eller till och med lindra snarkningar.

Vilka är fördelarna med en nackstödskudde?

En ortopedisk kudde stöder nacken, skyddar lederna och slappnar av i musklerna.

En nackstödskudde stöder din naturliga sovställning. Genom att lätta på trycket på huvudet och axlarna får du mindre spänningar och nacksmärta och sover mer bekvämt och lugnt.

En nackstödskudde hjälper dig att bli av med spänningar och smärta i nacken och halsen.

Nackkuddarna har en fast kärna som ger bra avlastning för nacke, huvud och ryggrad. (Bildkälla: pixabay.com / stevepb)

Hur fungerar en nackstödskudde?

Nackstödskuddar stöder nacken med sin speciella form så att huvud-, nack- och axelområdet fylls optimalt. Detta gör att kotorna och musklerna kan slappna av bättre.

Nackstödskuddar har en kil- eller vågform för att hålla huvudet centrerat i kroppsaxeln. Denna vågform kan vara mer eller mindre platt mot madrassen. Kärnan i en sådan nackstödskudde är fast för att avlasta nacke, hals och axlar.

Dessutom har formen och materialet en positiv inverkan på din liggställning. Beroende på vilket material som används återgår nackkudden automatiskt till sin ursprungliga form så snart det inte längre utövas något tryck.

Beslut: Vilka typer av nackstödskuddar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip finns det olika namn på nackkudden. Den kallas ofta för en ortopedisk nackstödskudde eller en formad kudde. Man kan dock skilja mellan tre olika typer av stödkuddar

  • Nackkudde
  • Nackkudde
  • Bolster

Varje nackstödskudde hjälper till att lindra spänningar och smärta på sitt eget sätt. Vilket som är rätt för dig beror på olika faktorer. För att hjälpa dig att hitta rätt kudde för dig vill vi presentera de tre typerna nedan.

Experter rekommenderar sju till åtta timmars sömn per dag. Detta motsvarar ungefär en tredjedel av vårt liv. Men hur bra vi sover beror inte bara på hur länge vi sover, utan också på vår kudde.

För att kunna börja nästa dag friskt och välmående utan nacksmärta och spänningar måste det vara rätt kudde. Olämpliga kuddar kan orsaka spänningar och smärta.

Hur fungerar en nackkudde och vilka är dess för- och nackdelar?

Nackkudden är ett bra sätt att lindra smärta och spänningar. Det bidrar också till en sund sömnställning.

Nackkuddar har en distinkt vågform och en fast kärna. Det innebär att de inte kan pusslas upp som vanliga sovkuddar. Som namnet antyder stödjer dessa kuddar huvudet och slappnar samtidigt av i nacken och ryggraden.

Kuddens speciella egenskaper, t.ex. form och material, säkerställer att din ryggrad är i rätt ortopedisk position.

Fördelar
  • Avlastning av ryggraden
  • Allergivänlig
  • Förbättrad liggställning
  • Lindring och förebyggande av besvär
Nackdelar
  • Anpassning
  • Anpassning till sovställning
  • Flexibel vid resor

Detta förbättrar din liggställning och gör att du kan sova mer vilsamt. Nackkuddar kan förebygga dålig hållning, snarkning, rygg- och nacksmärta.

Det tar dock lite tid för kroppen att vänja sig vid den stödjande kudden. Men efter några nätter kommer den att tacka dig.

Var används nackkudden oftast och vilka är dess för- och nackdelar?

Nackkuddens form och storlek gör den särskilt lämplig för resor.

Kudden är formad som en croissant och stärker nacken och stöder huvudet. Den runda formen omsluter din hals. Detta förhindrar att huvudet böjer sig åt sidan och förhindrar spänningar.

Fördelar
  • Platsbesparande
  • Förbättrad sittkomfort
  • Stöd för huvudet i alla sittpositioner
  • Tvättbart överdrag
Nackdelar
  • Obekvämt i sängen

Den är särskilt lämplig för längre resor, oavsett om du åker bil, flyg eller tåg. Med andra ord, när du måste sitta upprätt i flera timmar och inte kan stödja huvudet.

Nackstödskuddar finns i olika utföranden beroende på användningsområde. Vissa nackstödskuddar kan fyllas med vatten eller blåsa upp dem.

Kuddar med skum, polystyrenbollar eller naturprodukter är populära att använda i hemmet, eftersom vissa av dem också kan användas som värmekuddar. I sängen är de dock ganska obekväma på grund av sin form.

Vissa nackkuddar har också andra prylar, t.ex. fickor för värdesaker eller speldosor. För barn finns de populära nackkuddarna även i djurform.

Vilken effekt har en bolster och vilka är dess för- och nackdelar?

En bolster stöder huvudet och kan användas på många olika sätt.

Den cylindriska bollen är vanligtvis fylld med skum eller mikrokulor och dess användbarhet underskattas ofta. Kudden, som är formad som en godisbit, är inte bara ett nackstöd utan kan även användas på många andra ställen för att lindra smärta där en vanlig kudde inte kan hjälpa.

Fördelar
  • Mångsidig användning
  • Lindrar nackspänningar
  • Tvättbart överdrag
Nackdelar
  • Används som hemtillbehör

Överdraget på en bolster kan vanligtvis tvättas och är ofta tillverkat av mjuk plysch. Det finns också många andra täckmaterial. Dessa ska dock vara tvättbara, eftersom svett och bakterier samlas särskilt snabbt i nacken.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera nackkuddar

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer och kriterier du kan använda för att jämföra och utvärdera nackkuddar. Det gör det lättare för dig att välja nackkudde. Du kommer att vara mer informerad och medveten om dina individuella behov av en nackkudde.

Sammanfattningsvis kan man säga att det är följande kriterier som gäller

  • Rengöring
  • Allergivänlig
  • Storlek / Dimension
  • Form
  • Sömnställning
  • Hårdhetsnivå
  • Höjdjusterbar

Du kan läsa mer om de enskilda köpkriterierna i följande avsnitt.

Rengöring

Överdraget på många nackstödskuddar är avtagbart och kan tvättas i tvättmaskinen vid låg temperatur. Kärnan i kudden är dock oftast inte det.

För att du ska kunna använda din kudde så länge som möjligt är det bra om åtminstone kuddens överdrag är tvättbart. Detta är fallet med många nackstödskuddar och du kan helt enkelt rengöra dem i tvättmaskinen på låg värme.

Kuddar utan tvättbart överdrag samlar svett, hudflagor och saliv med tiden och ser inte bara fula ut, utan är inte heller hygieniskt rena längre.

Många tillverkare erbjuder extra utbytbara överdrag i samband med köpet. Tips för kreativa personer: Det finns många instruktioner och videor på Internet som du kan använda för att sy ditt eget omslag.

Nackkuddar hjälper dig att sova lugnt och avslappnat. En kudde som är individuellt anpassad till dig kan till och med lindra smärta och stress. (Bildkälla: pexels.com / bruce mars)

I många forum på internet finns videor om hur man tvättar insidan av kudden, för hand eller i maskin. Kärnan i kudden är dock oftast inte lämplig att tvätta, eftersom den då kommer att sönderfalla.

Det är bäst att kontrollera med tillverkaren i förväg om du vill tvätta nackkudden helt och hållet.

Allergivänlig

Om du är en av dem som lider av dammallergi bör du definitivt köpa ett överdrag som avvisar kvalster till din kudde och se till att det är tillverkat av allergivänliga material.

Husdammallergi är en överkänslighet mot små bollar av avföring från kvalster som finns i sängen. Kvalster är små spindeldjur som föredrar att leva i sovrummet, särskilt i textilföremål som kudden.

När du plockar upp ditt täcke eller din kudde virvlar de små avföringarna runt i luften och kommer in i dina luftvägar. Hos överkänsliga personer kan dessa ämnen utlösa allergiska reaktioner, inklusive tårar i ögonen, rinnande näsa, klåda och eksem, och till och med astma.

Därför är det särskilt viktigt för allergiker att se till att kudden har speciella skyddshöljen som avvisar kvalster. Dessa skydd ger inte kvalster något livsutrymme, eftersom de inte trivs i dessa material.

Om du lider av denna allergi har vi samlat några fler tips för att få en god sömn

  • Regelbunden luftning av kuddar och täcken
  • Regelbunden tvätt av kuddar och täcken
  • Temperaturen i sovrummet är 18-20 grader
  • Regelbunden och korrekt luftning av rummet

Storlek/mått

När det gäller kuddens storlek är höjden särskilt viktig. Detta beror på hur breda dina axlar är. Om kudden är för låg ger den inte den önskade avlastningen för huvudet, nacken och axlarna. Om nackstödskudden är för låg får huvudet inte tillräckligt stöd. Om den är för hög, kommer den att översträcka halskotan.

Tillverkare erbjuder därför nackstödskuddar i olika storlekar. Nackstödskuddar är i allmänhet utformade för att vara smalare.

En nackkudde bör anpassas efter dig. Du hittar vanligtvis följande storleksspecifikationer: Från en höjd på 9 cm är nackstödskudden lämplig för barn. Kuddar med en höjd på 12 cm är lämpliga för kvinnor och män, och kuddar med en höjd på 15 cm eller mer är idealiska för bredare axlar.

Innan du köper en nackkudde bör du känna till de olika storlekarna och måtten och veta vilken storlek som passar dig. Vissa kuddar kan justeras i höjd genom att ta bort lager.

Djupet som du sjunker ner i madrassen spelar också en viktig roll. Om dina axlar sjunker djupt ner i madrassen minskar avståndet mellan örat och madrassen. Det betyder att ju bredare dina axlar är, desto högre måste kudden vara.

Standardmadrasser har en axelzon som axlarna ska vila på. Med vanliga 80 x 80 cm stora kuddar ligger axlarna dock ovanpå kudden. Detta förhindrar att avslappningseffekten uppstår. Kuddar på 40 x 80 cm är därför bäst.

Sammanfattningsvis är följande kriterier viktiga

  • Madrassens egenskaper (axelzon, sjunkande djup)
  • Kuddstorlek, vanligtvis 40 x 80 cm
  • Axelbredd
  • Olika justeringsalternativ för din kudde för att justera höjden

Nackkuddens form

Nackkuddar finns i olika former. Ofta kallas också kudderrullar eller nackkuddar för sådana. Det finns obetydliga skillnader mellan raka och vågiga kuddar, eftersom båda bidrar till en bra liggställning och avlastning av nacken under sömnen.

Visste du att nacksmärta är vanligt förekommande idag?

Nacksmärta orsakas vanligtvis av dålig hållning, spänningar eller fysiskt arbete och kan även stråla ut i ryggen. Om detta inte behandlas under lång tid kan det leda till kronisk smärta eller till och med till diskbråck.

Här avses dock en nackstödskudde som används i stället för den vanliga kudden. Rätt form på kudden bidrar till en god natts sömn.

Nackstödskuddar är speciellt formade för att passa kroppen och huvudet och stödja nacken och ryggraden. Det finns nackkuddar med en mer eller mindre uttalad stödfunktion.

Kuddar med mindre stöd liknar vanliga fjäderkuddar. Övergången från madrass till kudde är flytande. Till skillnad från vanliga kuddar återgår dessa kuddar till sin ursprungliga form efter tryck.

Kuddar med en vågform är idealiska för nacken. Vågformen stöder ryggradens böjda linje och minskar därmed spänningar i nacke och rygg. Denna form av kudde faller också tillbaka till sin ursprungliga form efter att tryck har utövats.

Sömnställning

Sömnställningen är mycket viktig när du väljer kudde. Oavsett om du ligger på sidan, på ryggen eller på magen finns det en nackkudde som passar alla typer av sovande.

Sidosovare: Nackkuddar för den här sovpositionen följer nackens naturliga kurva. De håller ryggraden rak under sömnen. Nackstödskudden får inte vara för platt.

Ryggsovare: Sömnkuddar för ryggen har en form som liknar nacken. De stöder nacken och nackområdet, särskilt i liggande läge.

Magsovare: Kuddar för magsovare är särskilt platta. De kan också vara formbara. Vissa kuddar för magsovare har utskärningar på sidorna.

Fasthetsgrad

Kuddens fasthetsgrad är viktig för att stödja halsryggen. Det beror på din madrass och kuddkärnan.

Din madrass har stor betydelse för valet av rätt nackkudde. Det gäller bland annat madrassens höjd, material, axelzon och fasthet.

Ju mjukare du sjunker ner i madrassen, desto plattare bör kudden vara. Om din madrass däremot är hård är en högre kudde en fördel.

Nackkuddens hårdhet bestäms också av kuddkärnan. Visco-skumkuddar har en medelhård kärna. Kallskumskuddar är hårdare. Gelskum däremot är ett material som du ligger mycket mjukt på.

Höjdjusterbara nackkuddar

Vissa nackkuddar har en speciell egenskap: de är höjdjusterbara. De består vanligtvis av flera lager gelskum som du enkelt kan ta bort vid behov. Kärnan i en sådan kudde kan ofta rengöras i tvättmaskinen.

En fördel är att du kan anpassa kudden till din kropp senare. I de flesta fall är dessa lager en till tre centimeter breda.

Fakta om nackkuddar

Hur lång tid tar det att vänja sig vid nackkudden?

Du kommer snart att märka att det är annorlunda att ligga på en nackkudde än på en vanlig kudde. Det tar några nätter att vänja sig vid din nya kudde.

Hur lång tid det tar beror främst på din tidigare sovställning. Om det ändå var bra kommer det inte att kännas ovanligt för dig i början.

Annars tar det några dagar att vänja sig helt och hållet. Vissa återförsäljare erbjuder till och med en pengarna-tillbaka-garanti för att hjälpa dig att vänja dig vid den.

Visste du att sängar som vi känner till dem i dag blev vanliga först på 1200-talet?

Tidigare var sängkläderna gjorda av halm eller en trälåda. Som kuddar användes påsar eller tyg fyllda med halm, damm, växtfibrer eller djurhår. På 1200-talet etablerades dunkudden, som sedan utvecklades till fjäderkudden.

Är nackkuddar även lämpliga för allergiker?

Personer som är allergiska mot damm har knappast några problem med nackkuddar. Särskilda skyddskläder och -material kan användas för att skydda mot kvalster.

Nackkuddar är i allmänhet mer allergivänliga än sovkuddar, eftersom dammkvalster inte känner sig lika bekväma i dem som i fjäderkuddar. Detta beror på fyllningen.

Myrorna sprids mindre snabbt tack vare det ergonomiska materialet. Speciella skyddsöverdrag och särskilda kvalsteravvisande material ger dig ännu mer säkerhet.

Hur länge kan jag använda min nackkudde?

Efter tre till fyra år har nackstödskudden förlorat sitt stöd och bör bytas ut.

Som med alla andra kuddar sätter sig döda hudceller och svett i det inre materialet med tiden.

Ett bra tips är att använda tvättbara överdrag. Du kan rengöra dem snabbt och enkelt. Detta gör att din kudde håller längre.

Hur tar jag hand om min kudde på rätt sätt?

Tvättbara överdrag är det bästa sättet att ta hand om din kudde. Överdraget på nackkudden kan tvättas, beroende på tillverkare. Var uppmärksam på de tvättinstruktioner som följer med kudden. Kuddkärnan kan dock vanligtvis inte tvättas samtidigt.

Hur placerar jag min nackstödskudde så att den ligger rätt?

Placera nackstödskudden horisontellt vid sängens huvud. Nackstödskuddar har vanligtvis en vågform. Det betyder att de lutar något i mitten, och det är just denna hålighet som är avsedd för huvudet så att ryggraden ligger rakt.

Bildkälla: pexel.com / bruce mars

Recensioner