Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

34Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

27Utvärderade artiklar

165Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora Omega 3 vegan test 2023. Här presenterar vi alla veganska omega 3-tillskott som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta det bästa veganska omega 3-tillskottet för dig.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du dessutom viktig information som du bör känna till om du vill köpa ett veganskt omega 3-tillskott.
Sammanfattning

 • Omega-3-fettsyror är viktiga ämnen för att organismen ska fungera väl. De har positiva effekter på synen, hjärtat och hjärnans funktioner.
 • Det är också möjligt att få i sig alla typer av omega-3 genom vegansk kost, genom att tillsätta linfrö- eller algolja i den dagliga kosten.
 • Det kan vara svårt att tillgodose det dagliga behovet av omega-3 enbart genom linoljetillskott. DHA- och EPA-berikade kosttillskott är ett mycket bekvämt alternativ för veganer.

Omega 3 Vegan test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett veganskt omega-3-tillskott

Vad är omega-3-fettsyror?

Omega-3-fettsyror tillhör gruppen omättade fetter som allmänt kallas "goda fetter". De utgör viktiga byggmaterial för att vår organism ska fungera korrekt och är därför livsviktiga.

Det finns tre olika omega-3-fettsyror

 • Alfa-linolensyror (ALA)
 • Eikosapentaensyra (EPA)
 • Docosahexaensyra (DHA)

Eftersom kroppen inte kan producera dessa fettsyror själv är det viktigt att få i sig dem genom en hälsosam kost. Värdefulla källor till omega-3-fettsyror är främst animaliska (särskilt fisk som lax, tonfisk och makrill).

Eftersom omega 3 oftast finns i animaliska produkter måste veganer vara särskilt uppmärksamma på sin kost. Preparat med vegansk omega 3 kan vara till stor hjälp för att motverka omega 3-brist. (Bildkälla: pixabay.com / stevepb)

Det finns dock även växtbaserade veganska livsmedel, som valnötter, chiafrön och vissa typer av oljor, som gör det möjligt för oss att behålla en kost som är rik på omega-3.

Vad är omega-3-fettsyror viktiga för?

Omega-3-fettsyror är nödvändiga för att organismen ska fungera väl.

Omega-3-fettsyror stöder hjärnan och hjärtat i deras funktioner och är ansvariga för att upprätthålla ett normalt blodtryck samt normala tryglicerid- och kolesterolnivåer i blodet.

Typ Omega-3 Funktion
ALA Upprätthållande av normala kolesterolnivåer i blodet
DHA Upprätthållande av normala triglyceridnivåer och normal hjärnfunktion
EPA Upprätthållande av normala triglyceridnivåer och normal hjärnfunktion

Hur kan jag få omega-3-fettsyror som vegan?

Som vi nämnde ovan är den vanligaste källan till omega-3 i animaliska livsmedel. Därför är det svårt att uppfylla det normala rekommenderade dagliga behovet av minst 0,3 g med vegansk kost.

Valnötter är en naturlig vegansk källa till omega-3, liksom lin- och chiafrön och vissa typer av grönsaker. (Bildkälla: unsplash.com / Tom Hermans)

Vissa vegetabiliska livsmedel, t.ex. valnötter och linolja, är rika på alfa-linolensyra. Det är dock svårt att få i sig DHA och EPA i en vegankost eftersom denna typ av omega-3 nästan uteslutande kommer från marina källor.

Omvandlingen av ALA till DHA och EPA täcker bara en del av vårt dagliga behov av omega-3. Därför är det viktigt att få dem från andra veganska alternativ, som till exempel preparat gjorda av algolja.

Omega-3-preparat från alger eller linolja underlättar upptagningen av ALA, DHA och EPA, för att täcka hela behovet av omega-3 i en vegansk kost.

Vad är alternativet till veganska omega-3-tillskott?

Det bästa alternativet till produkten är att följa en kost som är rik på omega-3. Några veganska livsmedel som innehåller mer omega-3 är baljväxter som kikärter och bönor, gröna grönsaker som kål, örter och vilda växter.

Vid eventuell brist på omega-3 är det dock starkt rekommenderat att rådfråga sin läkare om man har en eventuell brist på omega-3.

Beslut: Vilka veganska omega-3-tillskott finns det och vilket är rätt för mig?

Om du har bestämt dig för att komplettera din veganska kost med omega-3-tillskott finns det i princip två olika alternativ

 • Kosttillskott från algolja
 • Kosttillskott som framställts av linfrö eller linolja

Var och en av de två produkterna finns i form av droppar eller kapslar. Här presenterar vi fördelarna och nackdelarna med varje typ av tillskott för att hjälpa dig att bestämma dig.

Vad är egenskaperna hos ett veganskt omega-3-tillskott som tillverkas av algolja och vilka är dess för- och nackdelar?

Algeoljepreparat finns som droppar och kapslar. För dem som inte vill ha fisksmak är det andra alternativet förstås bäst, eftersom du också kan hitta dem utan smak eller t.ex. med citronsmak.

Tillskott av algolja innehåller naturligt den nödvändiga dosen DHA och EPA som veganer ibland saknar så mycket. De är dock de dyraste på marknaden.

Fördelar
 • Tillräckligt med DHA och EPA
 • Olika smaker
Nackdelar
 • Dyrast

Vilka egenskaper har ett vegetabiliskt omega-3-preparat av linolja och vilka är dess för- och nackdelar?

Omega-3-preparat som tillverkas av linolja är i princip det mest ekologiska alternativet, eftersom de endast innehåller växtbaserade ingredienser från ekologiskt jordbruk.

De flesta preparat som tillverkas av linfröolja har därför den ekologiska stämpeln, medan veganska omega-3-preparat som tillverkas av algolja vanligtvis inte har den.

Dessutom är linoljepreparat vanligtvis billigare än algolja. Vi får dock inte glömma att linoljepreparat inte innehåller tillräckligt med DHA och EPA.

Linoljepreparat som är berikade med DHA och EPA är därför ett bättre men också dyrare alternativ.

Det är också viktigt att se till att produkten inte innehåller gelatin, som inte är lämpligt för vegankost.

Fördelar
 • Ekologisk kvalitet
 • Ingen smak
 • Lägre pris
Nackdelar
 • Inte alltid tillräckligt med DHA och EPA
 • Kan innehålla gelatin

Inköpsvillkor: Dessa kriterier kan du använda för att jämföra och utvärdera veganska omega-3-tillskott

Nedan visar vi vilka aspekter du kan använda för att välja mellan de många möjliga veganska omega-3-tillskotten.

Kriterierna du kan använda för att jämföra veganska omega-3-tillskott är bland annat

 • Mängd och innehåll av DHA och EPA
 • Ingredienser och tillsatser
 • Ekologisk certifiering
 • Kapslar eller droppar

I de följande punkterna förklarar vi vad varje kriterium är.

Mängd och innehåll av DHA och EPA

Som vi har visat tidigare är dessa två typer av omega-3 de svåraste att få i en vegansk kost.

Både brist och överdosering av omega-3 kan få konsekvenser för hälsan. (Bildkälla: unsplash.com / Bruno Aguirre)

Därför är det viktigt att se till att produkten du väljer innehåller rätt mängd för att täcka ditt dagliga behov. Överdoser kan också leda till hälsoproblem.

Kraven kan variera beroende på ålder, medicinska tillstånd eller livsstil. Om du är osäker på vilken dosering som är lämplig för dig är det en bra idé att rådgöra med din läkare.

Ingredienser och tillsatser

Linfröolja och algolja Omega-3-tillskott är i allmänhet produkter som lämpar sig för vegankost. Det är dock viktigt att vara försiktig med vilken sammansättning de innehåller.

Alla veganska produkter har inte veganskt märke. Om de inte gör det kan de dock innehålla spår av animaliska produkter eller, när det gäller kapslar, gelatin.

En genomgång av produktens ingredienser rekommenderas alltid, även för att undvika biverkningar eller allergiska problem.

Ekologisk certifiering

Om du har försäkrat dig om att ingredienserna är lämpliga för din veganska kost kanske du undrar om de också är miljövänliga.

Vissa kosttillskott, särskilt kosttillskott med linolja, ersätter animaliska källor med ekologiskt odlade växtbaserade ingredienser.

Det betyder också att produkten inte innehåller några konserveringsmedel eller tillsatser och därför inte innehåller några skadliga ämnen.

Kapslar eller droppar

Om du använder ditt veganska omega-3-preparat som tablett eller droppe är också ett personligt beslut.

Kapslar är vanligtvis smaklösa eller smaksatta med citron. För en person som inte gillar fisksmak är detta en klar fördel.

Däremot är droppar mycket användbara om du vill använda tillskottet naturligt i samband med en vanlig måltid.

Droppar som tillverkas av alger eller linolja är perfekta för kalla måltider som sallader och passar även för barn som inte vill ta tabletter.

Bildkälla: pixabay.com / frolicsomepl

Recensioner