Senast uppdaterad: september 13, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

32Analyserade produkter

48Tillbringade timmar

17Utvärderade artiklar

51Användarrecensioner

Solen skiner, himlen är blå och det är behagligt varmt ute. Det är så vi föreställer oss en vacker lördag. Skulle du också vilja gå ut i det här vädret?

Ha en mysig picknick i parken eller vila under en vandring. En picknickfilt är ett måste.

Oavsett om du är med vänner eller familj är det roligt och nyttigt att umgås i friska luften. Det är ofta billigare att picknicka i parken än att gå på restaurang.

För att hjälpa dig att hitta rätt picknickfilt presenterar vi olika modeller i vårt stora picknickfiltstest 2023 och visar vad som är viktigt när du väljer filt.
Sammanfattning

 • Picknickfiltar är populära sittytor för många olika utomhusaktiviteter och beroende på material skyddar de mot smuts, kyla och fukt.
 • Du kan köpa bra picknickfiltar för så lite som tio euro i de flesta textilbutiker och byggvaruhus. Du bör vara särskilt uppmärksam på om picknickfilten också har en beläggning för våta ytor.
 • När det gäller designen finns det nästan inga gränser för din kreativitet. Beroende på om du lägger större vikt vid färg, storlek, vikt eller material kan du välja mellan många olika kombinationer.

Picknickfilt test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en picknickfilt

Vilket material kan en picknickfilt vara gjord av?

Material Vorzüge
Polyester Knittert nicht, trocknet schnell, wärmeisolierend
Fleece Wärmend, wasserabweisend, trocknet schnell, robust
Baumwolle Wärmend, strapazierfähig
Polyacryl Wärmeisolierend, pflegeleicht, trocknet schnell

Picknickfilt med eller utan beläggning?

Helst ska picknickfilten ha en skyddande beläggning på undersidan. Det fungerar som värmeisolering och är vattenavvisande. Den kan vara tillverkad av olika material, t.ex. aluminium eller PVC.

En beläggning gör det också lättare att rengöra den, eftersom du vanligtvis kan torka av den med en våt svamp eller spruta den med en vattenslang.

Vilken picknickfilt är lämplig för vilket underlag?

Användningsområdena för picknickfiltar är mångsidiga. Vare sig det är på stranden, på gräset, på campingen eller som ett mysigt mellanmål när du klättrar i en klippvägg - filtens struktur ska anpassas till de olika miljöförhållandena.

Medan en mysig filt med ett vackert mönster förmodligen passar bättre för en sommardate vid sjön, kan en välisolerad, smuts- och vattenavvisande filt vara mycket praktisk för nästa utflykt.

Du måste veta vilka egenskaper som är relevanta för dig för att berika ditt projekt lite, och du bör informera dig och fatta ditt beslut därefter.

Vad måste jag tänka på när det gäller skadliga ämnen i picknickfiltar?

I princip behöver du inte oroa dig för ohälsosamma föroreningar i picknickfiltar så länge du är uppmärksam på etiketter, provningsförseglingar och ingredienser. Alla välrenommerade tillverkare bör tillhandahålla information som ligger under de vägledande värdena.

För att vara på den säkra sidan kan du begära nödvändig information direkt från tillverkaren, särskilt när det gäller okända eller utländska produkter.

Särskilt om du vill använda filten för barn eller inomhus är det viktigt att se till att den är fri från skadliga ämnen.

Picknickdecke mit Wein

Priset på picknickfiltar varierar beroende på kvalitet och märke. För 20-30 euro kan du dock definitivt få en bra picknickfilt för en solig utflykt utomhus. (Foto: freestocks.org / pexels.com)

Beslut: Vilka typer av picknickfiltar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan fyra typer av picknickfiltar

 • Enkla picknickfiltar
 • Isolerade picknickfiltar
 • Vattentäta picknickfiltar
 • Vadderade picknickfiltar

En picknickfilt är nästan oumbärlig för en picknick i naturen. Filtarna finns i många olika utföranden och storlekar, från XXL-filtar till små picknickfiltar. Förutom de fyrkantiga modellerna finns det även några runda modeller.

När du väljer rätt picknickfilt är det särskilt viktigt att belägga undersidan. Beroende på var du vill ha picknick är det bäst att använda en annan typ av filt. Vi vill gärna hjälpa dig att hitta rätt filt för din picknick. Vi kommer att presentera de olika typerna och visa dig fördelarna och nackdelarna med varje typ.

Vad är en enkel picknickfilt och vilka är dess för- och nackdelar?

Den stora fördelen med den mycket enkla picknickfilten är att den är billigast och därför kan köpas för mindre än tio euro. Den har dock inga extrafunktioner och ingen speciell beläggning på undersidan. Detta innebär att filten varken skyddar mot kyla eller fukt och bör därför endast användas på varm och torr mark.

Fördelar
 • Särskilt bra pris
Nackdelar
 • Inga extrafunktioner
 • Inget skydd mot fukt
 • Inget skydd mot kyla

En annan nackdel är att filtarna oftast är dåligt tillverkade. Dessutom bör du vara uppmärksam på ingredienserna när du köper. Om filten luktar extremt kemiskt bör den inte köpas.

Vad är en isolerad picknickfilt och vilka är dess för- och nackdelar?

Om du inte vill bli förkyld under picknicken bör du välja lämplig isolering. Denna speciella beläggning på undersidan är vanligtvis gjord av aluminium och skyddar mot en kall botten. Kroppsvärmen lagras i det övre lagret, så filten håller dig varm även under kallare dagar.

Fördelar
 • Lagrar kroppsvärme
 • Mestadels vattentät
 • Lätt att rengöra
Nackdelar
 • Ingen extra sittdyna

En annan fördel är att filtarna också är vattentäta på grund av det isolerande lagret. Vatten kan inte tränga in i beläggningen och allt på filten förblir torrt.

Dessutom är undersidan av den här picknickfilten särskilt lätt att rengöra, eftersom den bara torkas av med en våt svamp eller spolas av med en trädgårdsslang. Dessa filtar erbjuder dock inte särskilt hög sittkomfort eftersom de är relativt tunna.

Vad är en vattentät picknickfilt och vilka är dess för- och nackdelar?

Beroende på var picknicken äger rum kan en vattentät filt vara oersättlig, för även på sommaren kan en äng vara fuktig på morgonen. Undersidan av picknickfilten har en vattentät skyddande beläggning av plast eller nylonväv. Skiktet säkerställer att filten inte absorberar fukt och att sittytan förblir torr.

Fördelar
 • Vattentät
 • Lätt att rengöra
 • Flera användningsområden
Nackdelar
 • Ingen isolering
 • Ofta mycket dyrt

En annan fördel är att de vattenavvisande picknickfiltarna kan användas överallt där fukt kan förväntas. Därför kan de också användas för olika ändamål, t.ex. som strandfilt eller presenning.

Dessutom kan man torka av undersidan av filtarna med en fuktig svamp eller rengöra dem med en vattenkanna. Nackdelen är dock att dessa picknickfiltar ofta är dyrare än alla andra typer. Dessutom skyddar det vattentäta lagret mot fukt, men inte nödvändigtvis mot kyla.

Vad är en vadderad picknickfilt och vilka är dess för- och nackdelar?

Om du däremot lägger stor vikt vid komfort vid picknick är vadderade picknickfiltar ett bra val. Förutom isolering har dessa filtar extra stoppning.

Detta lager av stoppning består vanligtvis av skum eller bomullsull. Tjockleken på denna stoppning kan variera, men ju tjockare stoppning desto bättre sittkomfort. Med kraftigt vadderade picknickfiltar får du känslan av att sitta på en kudde.

Fördelar
 • Hög sittkomfort
 • Vanligtvis med ett isolerande lager
Nackdelar
 • Större förpackningsstorlek

Nackdelen med dessa filtar är dock att de har en större förpackningsstorlek på grund av det extra lagret av stoppning och därmed tar mer plats vid transport.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera picknickfiltar

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera picknickfiltar. Det gör det lättare för dig att avgöra vilken produkt som är bäst lämpad för dig.

Dessa är särskilt följande:

 • Mönster
 • Material
 • Mått/vikt
 • Rengöringsmetod
 • Extras

I följande punkter kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur du kan klassificera dem.

Mönster

Det finns nästan inga gränser för hur du kan utforma din picknickfilt. Förutom den populära traditionella röd- och vitrutiga looken, som utstrålar en romantisk gammal brittisk känsla, används numera alla typer av färger och mönsterkombinationer.

Randiga, prickiga, enfärgade eller med olika former - om du tittar dig omkring kommer du snabbt att märka att det finns något för alla smaker. Särskilt om filten ska användas ofta är det lämpligt att se till att smuts och fläckar döljs något genom färgvalet.

Material

Som redan förklarats i avsnittet om råd kan picknickfiltar tillverkas av olika material. Beroende på plats och användningsfrekvens kan den spela en särskilt viktig roll vid köpet på grund av sin praktiska användning.

Om du vill ha en mjuk, mysig och varm filt för torra dagar kan du inte göra fel med en filt i bomull. Syntetiska fibrer som polyakryl är däremot lätta att tvätta och särskilt slitstarka.

Det är svårt att ge allmänna köpråd här, eftersom alla har sina egna preferenser och idéer om hur de ska användas. I princip kan du välja mellan syntetiska och naturliga fibrer och välja rätt produkt för dig beroende på dess egenskaper.

Picknickdecke mit Korb

Picknickfiltar finns i många olika mönster och material. Dina personliga preferenser spelar en stor roll här. (Foto: Lucie Capkova / unsplash.com)

Mått/vikt

Picknickfiltar finns i många olika storlekar och former. Från en enmansfilten till XXL-formatet, nästan allt kan inkluderas. Förutom de vanliga fyrkantiga eller rektangulära produkterna finns det också några runda modeller.

Eftersom transportförmågan i vissa fall också spelar en stor roll, anges även mått i hopvikt form och vikt för många produkter.

Rengöringsmetoder

Hur du rengör din picknickfilt beror alltid på vilket material den är tillverkad av och hur den behandlas, eftersom alla filtar inte kan behandlas på samma sätt. Vissa produkter kan tvättas i tvättmaskin, medan andra endast bör tvättas för hand eller torkas lätt med en svamp eller borste.

Material Art der Reinigung Temperatur
Polyester Waschmaschinentauglich max. 60 °C
Fleece Handwäsche oder Abbürsten max. 30 °C
Baumwolle Waschmaschinentauglich max. 40 °C
Polyacryl Handwäsche oder Abbürsten max. 30 °C
Nylon Waschmaschinentauglich max. 40 °C

Extras

Många picknickfiltar har praktiska funktioner som kan vara till stor fördel för dig om de är relevanta för dig.

Vissa har till exempel en bärrem eller kardborreband för att underlätta transporten. Den vattenavvisande eller isolerande funktionen kan också räknas till picknickfiltarnas extrafunktioner. Ju fler funktioner, desto högre pris.

Naturligtvis har alla olika preferenser här. Nödvändigt för vissa, inte för andra - hur mycket "lyx" din produkt ska erbjuda dig är något som du måste bestämma själv i slutändan.

Recensioner