Senast uppdaterad: september 27, 2021

Välkommen till vårt stora myggpropptest 2023. Här presenterar vi alla myggproppar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa myggan för dig. Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa ett myggmedel.
De

Sammanfattning

 • Ett myggmedel skyddar dig effektivt mot myggor och hjälper dig att få en god natts sömn utan myggbett.
 • Myggbaggar kan avvisa eller döda myggor på olika sätt. Man kan skilja mellan myggor som förångar en biocid, myggor med ultraljud och myggor som arbetar med UV-ljus.
 • Eftersom myggproppar är utformade för vissa djur och effekten är lämplig för olika rumsstorlekar, bör du vara uppmärksam på tillverkarens anvisningar när du köper en myggpropp.

Plugg test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett myggbett

Hur fungerar ett myggbett?

Myggan fungerar på olika sätt beroende på typ av modell. I

princip stöts myggorna antingen bort av myggproppen eller dödas och blir därmed oskadliga

. Myggdämparen är mycket lätt att använda. Allt du behöver är ett eluttag som du ansluter myggproppen till. Den fungerar då självständigt och kan vid behov användas med hjälp av en på/av-knapp. Man kan skilja mellan myggor som släpper ut en insektsbekämpningsmedel i luften, myggor som arbetar med ultraljud och myggor med UV-ljus som dödar insekter med en elektrisk stöt. Vi kommer att gå in mer i detalj på de olika funktionssätten senare i avsnittet om beslut.

Myggproppen skyddar dig effektivt mot myggbett - både på dagen och på natten. (Bildkälla: pixabay.com / lksuperboy)

Var kan jag använda myggan?

Myggproppen är vanligtvis endast lämplig för användning inomhus. Det är ingen idé att använda en myggpropp utomhus, eftersom den inte är effektiv där eller förlorar större delen av sin effekt.

Oavsett om det är i sovrummet, köket, vardagsrummet eller badrummet - myggproppen kan placeras var som helst i rummet där det finns ett uttag

. Myggor som arbetar med insektsmedel är inte lämpliga för barnrum. Du hittar mer information om riskerna i vårt avsnitt nedan.

Vilka djur hjälper myggmedel mot?

I princip bekämpar myggor de insekter och djur som tillverkaren uttryckligen nämner. Det rör sig ofta om vanliga myggor, husflugor och fruktflugor. Tigermyggor kan också bekämpas med många pluggar. Myggproppar som fungerar med ultraljudsvågor kan även avvisa loppor, möss, råttor, kackerlackor och mårdhundar genom att välja olika frekvenser. Myggor som arbetar med UV-ljus och elektriska stötar bekämpar vanligtvis också malar och myggor.

Hur mycket kostar en myggpropp?

Du betalar mellan 4 och 25 euro för ett myggmedel. Priserna beror på typ av modell och på eventuella påfyllningspaket, som ofta ingår i leveransen. För driften av biocidförångare måste du räkna med efterföljande kostnader för påfyllningsmaterialet - antingen plättar eller ampuller med aktiv substans.

Vilka alternativ finns det till myggproppen?

Förutom myggmedel finns det många andra sätt att skydda sig mot myggor. Dessa inkluderar mygg- och insektsspray, flugskärmar och myggnät samt eteriska oljor och naturliga växter. Flycatchers och myggmagneter kan också vara bra alternativ. .

[/tr]

. . . . . . . . . . . . . . . . . .

[/tablex]

Här har vi sammanfattat de nämnda alternativen:

Alternativ Beskrivning
Myggspray Myggspray appliceras direkt på kroppen och skyddar mot myggbett tack vare lukten. Produktens effekt varar i några timmar och avtar med tiden, varför skyddet måste förnyas efter en viss tid - senast nästa dag. Myggspray är ett skydd mot myggbett.

Vilka typer av myggbett finns det och vilket är rätt för dig?

Om du vill köpa ett myggmedel kan du välja mellan tre olika modeller som skiljer sig åt i fråga om hur de fungerar. Därför kan du skilja mellan följande typer av myggproppar

 • Förångare för biocider
 • Ultrasonic myggbett
 • Myggbett med UV-ljus

Vi har jämfört de olika myggorna med avseende på deras egenskaper för att göra ditt beslut så enkelt som möjligt.

Vilka egenskaper har en biocidförångare och vilka är dess för- och nackdelar?

Biocidförångaren arbetar med en insekticid som värms upp av en elektrisk ström och därmed förångas. På så sätt sprids biociden i luften och myggorna blir oskadliga. Nervgiftet bedövar myggorna eller slår ut dem helt och hållet. Det finns två typer av elektriska förångare, som arbetar med en flaska med flytande aktiv substans eller med plattor (med integrerade värmeplattor). Båda medierna kan bytas ut när den aktiva ingrediensen är slut.

Fördelar
 • Mycket effektiv, oftast effektivare än alternativa modeller
Luktfri Ger inget ljud Lätt att använda, ofta med praktisk av/på-knapp och kontrollampa
Nackdelar
 • Kan vara hälsovådlig eftersom kemiskt ämne släpps ut i luften
Olämplig för spädbarn, barn, gravida kvinnor och allergiker, endast villkorligt lämplig för djur Aktivt ämne måste fyllas på regelbundet Effekten av kontakten räcker till för max. 20 m² miljö

Variant med injektionsflaska har ofta en praktisk på/av-knapp som du kan använda för att styra spridningen av insekticiden. Biocidförångare med flaskor avger den aktiva ingrediensen stadigt. Biociden är luktfri och mycket effektiv. Biocidförångarens egenskaper är dock förknippade med olika för- och nackdelar som du bör känna till.

Vad är egenskaperna hos en ultraljudsmyggpropp och vilka är dess för- och nackdelar?

Myggproppen med ultraljudsteknik håller insekterna borta genom att kontinuerligt sända ut ett högfrekvent ljud som djuren uppfattar som mycket obehagligt och som kan skada deras lukt- och nervsystem. Denna giftfria metod dödar inte myggor, utan stöter dem bara bort. Du bör ha tålamod när du använder det ultraljudliga myggspridningsmedlet eftersom det tar 2-3 veckor innan det får full effekt.

Beroende på frekvensinställningen kan du också avskräcka andra djur:

Frekvens Kontrollerade djur 7 000 Hz Myggor och loppor 10 000 Hz Flugor, råttor och möss

[email protected]

Fördelar
 • Fungerar utan kemiska medel
 • Kan användas utan tvekan och är även lämplig för barnrum
 • Olika justerbara höga frekvenser stöter bort olika typer av djur
 • Passar även för större rum (över 100 m²)
 • Husdjursvänlig
Nackdelar
 • Inte lika effektiv som alternativa modeller
 • Mygghonor med ofta sämre hörsel avskräcks inte alltid av det högfrekventa ljudet
 • Oftast är det effektivt först efter en längre tid
 • Kan också ge märkbara ljud beroende på frekvensen

Vad utmärker en myggpropp med UV-ljus och vilka är dess för- och nackdelar?

Myggproppen med UV-ljus lockar till sig insekter med hjälp av ljuset och dödar dem sedan direkt med en elektrisk stöt i ett integrerat högspänningsnät. Det ultravioletta ljuset lockar även andra insekter, t.ex. nattfjärilar och myggor, men kroppsvärmen har en ännu större effekt på myggor, vilket är anledningen till att myggproppen ofta bara ger ett begränsat skydd mot myggbett.

Fördelar
 • Kan även fungera som nattlampa
 • Snabbt dödande av insekterna genom elektrisk stöt
 • Fungerar utan kemikalier och är därför helt säker att använda
Nackdelar
 • Endast delvis effektiv, eftersom myggor attraheras av värme snarare än ljus
 • Döda djur måste avlägsnas regelbundet
 • I princip en mycket djurovänlig metod
 • Kan orsaka buller

Myggproppen med UV-ljus har även den olika för- och nackdelar som vi sammanfattar för dig nedan.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera myggor

Här hjälper vi dig att jämföra myggor och hitta rätt för dig. Följande kriterier har visat sig vara användbara för att bedöma vilken myggpropp som är bäst för dig

 • Hur det fungerar
 • Tillämpningsområde
 • Åtgärdens varaktighet
 • Effektivitet

I det följande visar vi dig vilka de olika kriterierna är och vad du kan se upp för.

Hur

det fungerar Det finns tre olika typer av myggnät, som skiljer sig åt i hur de fungerar. Vi har redan presenterat motsvarande typer i vårt avsnitt om beslut. Det mest beprövade myggbekämpningsmedlet är biocidförångaren, som på ett tillförlitligt sätt skyddar mot myggor och vanligtvis dödar eller bedövar dem med insekticiden. Du måste dock göra eftergifter när det gäller tillämpningen (vårt nästa kriterium). Modeller med UV-ljus och ultraljudsteknik är inte alltid 100 % effektiva, men deras kemikaliefria verkningsmekanism är helt ofarlig. De förstnämnda dödar insekterna på ett effektivt sätt, medan de sistnämnda bara driver bort myggen.

Myggor som arbetar med UV-ljus är inte lika pålitliga. (Bildkälla: pixabay.com / 41330)

Beroende på om du bara vill hålla myggorna borta eller helt sätta dem ur spel är ett myggmedel lämpligare än ett annat. Myggmedelets användningsområde är kopplat till hur det fungerar, vilket vi kommer att diskutera i nästa avsnitt.

Användningsområde

När det gäller användningsområdet uppstår frågan om var du vill använda myggproppen. Tillverkare av myggmedel ger information om hur många m² effekten av pluggen räcker till och om myggpluggen lämpar sig för inomhus- eller utomhusbruk. Du bör vara uppmärksam på denna information när du köper ett myggmedel.

Om myggproppen ska användas i ett barnrum bör du hålla fingrarna borta från biocidförångare

. Till skillnad från ultraljudsmyggor är dessa dock i allmänhet lämpliga för mindre rum. Myggor som arbetar med hög frekvens kan också användas i större rum och fungerar även när fönster och dörrar är öppna. Myggor med UV-ljus är också effektiva utomhus. Men eftersom dessa pluggar lockar insekter genom ljuset kan de också locka till sig djur från det omgivande området, och därför är det lämpligt att använda pluggen endast inomhus trots den givna effekten.

Effekttid

Om du vill skydda dig mot myggor under hela sommaren är effekttiden också en viktig aspekt att ta hänsyn till. Biocidförångare har ofta en verkningstid på 8 timmar per dag och kan i genomsnitt användas i ungefär en månad innan du behöver förnya den aktiva beståndsdelen. Beroende på modell och pris kan varaktigheten dock variera mellan 10 och 60 dagar, varför det är klokt att ta en titt på den aktiva tiden innan du köper. Ju kortare verkningstid, desto oftare måste du köpa och byta ut det aktiva medlet, vilket är förenat med extra kostnader. Myggmedel som fungerar med ultraljud eller UV-ljus kan vanligtvis användas i flera säsonger och behöver bara bytas ut när de blir defekta.

Effektivitet

Det viktigaste och slutgiltiga skälet till att köpa en myggpropp är förmodligen dess effektivitet. Biocidala förångare har visat sig vara särskilt effektiva. Även om de endast lämpar sig för mindre rum ger de ett mycket tillförlitligt skydd mot myggor i dessa. Som redan nämnts ger myggor med ultraljudsteknik eller UV-ljus inte alltid ett 100-procentigt skydd, beroende på förhållandena. En fördel med ultraljudspluggen är att även andra djurarter kan avskräckas om man ställer in frekvensen på ett annat sätt. Du måste dock välja en inställning för detta. En plugg med UV-ljus fungerar ganska universellt mot olika insektsarter, eftersom de vanligtvis reagerar bra på ljus. Problemet är dock att myggor lockas mer av kroppsvärme än av ljus, vilket är anledningen till att myggproppen inte nödvändigtvis hindrar myggor från att söka upp dig.

När du köper ett myggmedel bör du vara uppmärksam på vilka arter som myggmedlet uttryckligen

riktar sig mot.

Fakta som är värda att veta om användningen av myggor

Hur använder jag myggan på rätt sätt?

Myggproppen är mycket lätt att använda. Den ansluts helt enkelt till ett uttag och fungerar sedan själv. Se till att myggproppen eller flaskan med den aktiva ingrediensen i biocidförångare placeras horisontellt. Många myggproppar har också en praktisk roterande mekanism som hjälper dig att placera kroppen på rätt sätt. För myggor som använder ultraljudsvågor måste du välja rätt frekvens beroende på vilka djur du vill avskräcka. En frekvens på 7000 Hz stöter bort myggor. Placera alltid myggmedlet utom räckhåll för barn och undvik att placera myggmedlet nära barnets huvud om du vill använda det i barnets rum.

Som en allmän regel bör biocidförångare inte användas i barnrum. Om de används i andra rum under en längre tid måste de vara väl ventilerade. (Bildkälla: pixabay.com / Free-Photos)

Myggmedlet bör inte heller täckas eller avskärmas av gardiner eller andra föremål, eftersom det annars inte kan utveckla sin fulla effekt. Under natten är det oftast lämpligt att hålla fönster och dörrar stängda så att inga nya djur kan komma in i rummet. Detta gäller särskilt myggmedel med UV-ljus, som annars skulle locka till sig ännu fler insekter. När du använder myggmedel som innehåller en biocid är det viktigt att du ventilerar ordentligt efter användning så att nervgiftet avdunstar från luften. I allmänhet bör du bara använda kontakten när det är nödvändigt och låta den vara på i högst 8 timmar.

Kan myggproppen vara skadlig för min hälsa?

Myggor som arbetar med höga frekvenser eller UV-ljus är i allmänhet säkra att använda. Situationen är något annorlunda när det gäller biocidförångare, eftersom dessa förångar en insektsbekämpning som är något mer kritisk ur hälsosynpunkt.

Många biocidförångare använder den aktiva ingrediensen pralletrin, som tillhör gruppen inte okontroversiella pyretroider, naturlig pyretrin eller transflutrin

. Vissa av de ämnen som används misstänks ha hormonell verkan, varför en biocidförångare aldrig bör användas på lång sikt. Det är också tillrådligt att ventilera efter att ha använt kontakten så att mängden av den kemiska insektsbekämpningsmedlet i luften du andas kan minska igen. För friska vuxna utgör det frigjorda neurotoxinet i princip ingen fara. Små barn, vars kroppar ännu inte kan bearbeta giftiga ämnen så bra och effektivt, samt gravida kvinnor och allergiker bör dock inte vistas i rum med biocidförångare under en längre tid för att vara på den säkra sidan.

Kan jag använda myggmedel i ett barns rum?

Eftersom biocidförångare berikar luften vi andas med ett nervgift bör de inte användas i rum där barn vistas under långa perioder eller till och med sover, vilket beskrivs ovan. Du kan utan risk använda en myggpropp med ultraljud eller en propp med UV-ljus i ett barnrum. Se dock till att myggproppen - särskilt om det är en elektrisk propp med UV-ljus - är ansluten till ett uttag utom räckhåll för barnet.

Biocidförångare är inte lämpliga i rum där spädbarn eller små barn sover på grund av den nervgas som avges. (Bildkälla: pixabay.com / ddimitrova)

Är myggproppen giftig för husdjur?

Myggor är i allmänhet lämpliga för hushåll med husdjur.

Hundar och katter är inte hotade av myggproppen. Du kan också använda biocidförångare utan att tveka.

Men om du har ett akvarium är det bättre att använda en myggpropp med ultraljud eller en propp med UV-ljus. De kemiska ämnen som används är giftiga för kallblodiga djur. Kallblodiga djur omfattar alla fiskar, amfibier, reptiler och ryggradslösa djur samt insekter, som är målet för biocidförångaren. Undvik därför myggförångare som arbetar med insekticider, eller vädra ordentligt efter användning och se till att du inte placerar myggförångaren i närheten av akvariet eller terrariet. Det finns inga risker för dina djur även när du använder en biocidförångare.

Kan jag använda myggproppen även på semestern?

Du kan ta med dig myggproppen på resan och använda den utomlands utan problem. Myggplåster rekommenderas till och med i vissa regioner och länder med stora myggpopulationer. Alla insektsmedel är dock inte lämpliga för att bekämpa tropiska myggarter och insekter, och därför bör du vara uppmärksam på vilka djur som din myggbetsare är avsedd för. Varje tillverkare tillhandahåller information om detta. Flytande biocidförångare kan också tas med i handbagaget på flygresor utan problem eftersom flaskorna inte rymmer mer än 100 ml - vanligtvis mindre än 40 ml. Observera att det i många länder krävs en adapter för att ansluta myggproppen till ett uttag eller en strömanslutning.

Hur gör jag mig av med myggproppen på rätt sätt?

De flesta myggproppar kan fyllas på och används vanligtvis under flera somrar. Därför behöver du inte slänga halvfulla flaskor eller plattor till biocidförångaren när sommaren är slut. Om du vill göra dig av med insektsmedlet för gott ska du göra dig av med det som farligt avfall. Du kan helt enkelt ta med den aktiva ingrediensen och myggmedlet till återvinningscentralen. Under inga omständigheter får insektsmedel slängas i toaletten, eftersom det skulle förorena reningsverken och de mikroorganismer som ansvarar för rengöringen.

Hur kan jag dessutom skydda mig mot myggor?

Förutom att använda ett myggmedel är det klokt att täta fönstren med flug- eller myggnät. Detta förhindrar att myggor överhuvudtaget kommer in i rummet.

I akuta fall är det lämpligt att använda en myggspray som håller myggorna borta från kroppen på grund av sin lukt. När du sprutar, se till att du verkligen får med alla delar av kroppen så att du inte blir stucken av myggor.

Om du är utomhus hjälper inte myggmedel. Förutom att använda ett myggmedel kan du se till att bära ljusa kläder och inga parfymer och att bära långa kläder, särskilt på kvällen.

Bildkälla: pixabay.com / mika mamy

Recensioner