Senast uppdaterad: september 21, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

19Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

36Utvärderade artiklar

164Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora test av pulsmätare 2023. Här presenterar vi alla pulsmätare som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa pulsmätaren för dig. Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en pulsmätare.
Sammanfattning

 • Med hjälp av en pulsmätare kan du mäta din puls. Detta hjälper dig att träna effektivare och skyddar din kropp från överbelastning.
 • Sportklockor med bröstband mäter din träningspuls med hjälp av elektrodekuddar som är integrerade i pulsbandet. Det finns olika sätt att mäta pulsen utan pulsbälte, men LED-mätning är för närvarande det bästa.
 • Beroende på idrottstyp och träningsnivå är pulsmätare bättre eller sämre Pulsmätning med ett bälte är lämplig för nästan alla typer av sporter och ger tillförlitliga resultat.

Pulsklocka test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig själv innan du köper en pulsklocka

pulsmätare

Varför ska du köpa en pulsmätare?

Oavsett om du är en fritidssportare eller om du deltar i officiella tävlingar är en pulsmätare alltid användbar. Särskilt professionella triathleter och avancerade amatörer kan inte längre tänka sig att träna utan en sportklocka. För att träna effektivt bör du hålla dig inom rätt pulszoner. Du bör få din individuella hjärtfrekvens bestämd i början av ett stresstest. Här bestäms olika värden: från vilopuls till rätt träningspuls och maximal puls. Det är bara om du tränar i rätt pulsintervall som du blir bättre, snabbare och starkare. Om du till exempel är en löpare och alltid springer med för hög hjärtfrekvens kommer din prestation inte att förbättras. Tvärtom kommer du att skada din kropp och inte nå någon framgång. Med en pulsmätare kan du öka din prestation permanent, och det är roligare eftersom du når dina mål steg för steg.

Visste du att Johannes Keppler beskrev pulsen redan på 1600-talet? Det finns de första exakta uppgifterna om pulsen från den tiden. Den normala hjärtfrekvensen för en vuxen i vila är 50-100 slag per minut.

Det lönar sig för både nybörjare och avancerade motionärer att köpa en träningsklocka. Om du är otränad får du snabbare en bättre känsla för din kropp med hjälp av en pulsmätare. Om du är en hobbyidrottare som gillar att träna regelbundet kan du förbättra dina prestationer med en pulsmätare. Pulse-klockor är särskilt lämpliga för att bygga upp kraftreserver och bränna kroppsfett tack vare den pulskontrollerade träningen.

För vilka sporter lämpar sig en pulsmätare bäst?

I allmänhet används pulsmätare inom uthållighetsidrotter. Att använda klockor som mäter pulsen skulle inte vara meningsfullt för styrketräning eftersom andra värden är viktiga inom denna sport. Ett armbandsur med pulsmätning är särskilt lämpligt för mycket aktiva sporter. Det finns ingen specifik sport här, eftersom du kan använda en pulsmätare på många olika sätt. Som vi alla vet är löpning och cykling bland de mest populära träningsformerna. Just löpning är okomplicerat eftersom du kan göra det nästan var som helst och när som helst. Inom multisport, som triathlon, är sportklockor ett måste. Precis som det finns klockor som är speciellt anpassade för löpning finns det också modeller som är bäst lämpade för triathleter.

Vilka är fördelarna för dig när du tränar med en sportklocka?

Den viktigaste fördelen med att träna med en pulsmätare är att du drar nytta av idrottsaktiviteten i stället för att lida av den eller skada din kropp. Du optimerar din träning med den och blir gradvis effektivare. Utan en pulsmätare kan din kropp överbelastas och i värsta fall kan du drabbas av fysiska skador. Om du vill gå ner i vikt måste du förbränna fett. Men det kan du bara göra i rätt pulszon. Särskilt med detta mål i åtanke bör du köpa en fitnessklocka.

Var köper man en pulsmätare?

Pris eller garanti? Vad är viktigast för dig? Är du osäker och vill ha råd om din pulsmätare? Då är en sportbutik rätt ställe för dig. De har ett brett utbud av produkter från olika tillverkare och kan lista fördelarna och nackdelarna med varje produkt. Du får också en garanti - vad mer kan du önska dig? Som du säkert vet kan du också köpa din pulsmätare på nätet. Antingen direkt på tillverkarens webbplats eller i en sportbutiks nätbutik. Här får du inga personliga råd, men du får ändå mycket information om den produkt du vill ha. Men om du inte gillar garantier och försäkringar eftersom du helt enkelt litar på dem kan du börja leta efter en begagnad sportklocka. Det finns också många webbplatser som jämför produkter och erbjuder dem till lägre priser.

Vilka är de grundläggande funktionerna i en träningsklocka?

Som du säkert kan gissa utifrån namnet är de viktigaste funktionerna i en pulsmätare:

 • Tid
 • Hjärtfrekvens
 • Träningstid
 • Stoppur

Det finns förstås variationer beroende på tillverkare och modell. Följande gäller: ju fler funktioner, desto dyrare är enheten. Är du en löpare som gillar att springa på fritiden? Då räcker det oftast med de grundläggande funktionerna. Idrottare som deltar i tävlingar eller strävar efter ett specifikt idrottsmål vill ha olika tilläggsfunktioner. Dessa kan visa och utvärdera värden som

 • hastighet
 • delad tid
 • kaloriförbrukning

och naturligtvis ännu fler värden. Du kan läsa mer om de ytterligare funktionerna längre ner i artikeln.

Vilka alternativ finns det till pulsmätaren?

Som alternativ till träningsklockor är fitnessarmband och smartklockor mycket populära. Dessa apparater kan också bäras på handleden. Skillnaden är att du inte bara bär dem under träningen, utan att de följer med dig hela dagen. Även här gäller samma sak som för pulsmätare: beroende på tillverkare och prisklass finns det olika grundfunktioner. Samtidigt är stegräknarfunktionen den grundläggande funktionen i dessa prylar. Andra funktioner som pulsmätning eller kaloriförbrukning är ofta standard i sådana träningsutrustningar. Du kan ansluta fitnessarmband, trackers och smartklockor till din smartphone och en motsvarande app. Detta gör det möjligt att även inkludera näring. Det är ingen större skillnad mellan klockor och aktivitetsmätare. Klockorna är så kallade "allroundare". De lagrar ännu fler uppgifter om dig. De är alltså en fitnessmätare och en smartphone i kombination. Med smartklockan kan du kontrollera din dagliga kondition och ringa vänner och kontakta dem via meddelande eller e-post. Ett fitnessarmband ska motivera dig till mer sport och är inte riktigt relevant för sportentusiaster. Sportentusiaster är mer benägna att få valuta för pengarna med en sportklocka. Men om du vill välja mellan ett fitnessarmband och en smartwatch handlar det främst om två banala frågor:

 • Vill du att din pryl ska ha en batteritid på en dag eller en vecka?
 • Spelar pengar ingen roll för dig eller är du ute efter den bästa affären?

Följande tabell är avsedd att jämföra de två alternativen till pulsmätaren med varandra, men också att jämföra dem med pulsmätaren.

Beslut: Vilka typer av pulsmätare finns det och vilken är rätt för dig?

Här får du hjälp med att välja rätt träningsklocka för dig. Först och främst är det viktigt att du väljer mellan

  • en pulsmätare med bröstband och
 • en pulsmätare utan bröstband. Här hittar du en kort sammanfattning av fördelarna och nackdelarna med båda alternativen.

Hur fungerar en pulsmätare med ett bröstband och vilka är dess för- och nackdelar?

Fitnessklockor med armband har elektroder integrerade i armbandet. Pulsbältet sätts på före idrottsaktiviteten. Du måste se till att hela ytan av dessa kontakter är i kontakt med huden direkt under bröstet. Detta ger dig exakta resultat och gör det mycket bekvämare att bära bröstbandet. Om du använder en träningsklocka med ett pulsbälte får du mycket exakta mätresultat eftersom elektroderna är placerade direkt på bröstet. Detta är särskilt viktigt för idrottare som tränar för ett specifikt mål. Tack vare bröstbandets goda passform kan du använda kombinationen av sportklocka och armband för många olika sporter. Den är därför särskilt lämplig för mycket aktiva sporter som löpträning. Utvärderingarna efter träningen är mycket mer detaljerade med en pulsmätare än utan ett bröstband. Dessutom är dessa modeller för närvarande mycket billigare än de nyare pulsmätare som du kan använda utan bröstband.

Fördelar
 • Exakt och permanent pulsmätning
 • Billigare än en sportklocka utan bröstband
 • Kan användas för många typer av sport
 • Detaljerade utvärderingar
Nackdelar
 • Möjlig rodnad på huden
 • Interferens - om okodad

En möjlig nackdel med att använda ett pulsband är att det kan orsaka rodnad på huden. Dessa kan uppstå på grund av den friktion som uppstår under träning. Men om du sätter på remmen försiktigt bör detta inte vara fallet. Få personer har klagat på att det inte är hygieniskt att använda ett bröstband på grund av svettning. Du kommer säkerligen inte att ha några problem med detta om du rengör din utrustning ordentligt efter att du har använt den. Om du tränar med dina vänner i en större grupp kan sensorn på bröstbandet störas av andra enheter eller Bluetooth-anslutningar. Om så är fallet skulle displayerna och resultaten bli felaktiga och inkorrekta. Enligt rekommendationer från tillverkare och professionella idrottsmän bör du dock alltid justera din produkt så att den passar dig i början. Detta problem kan därför inte uppstå om du kodar din sportklocka efter dina individuella värderingar redan från början. Hur fungerar en pulsmätare utan bröstband och vilka är dess för- och nackdelar?

I princip kan man skilja mellan tre bestämningsmetoder: Pulsmätning med hjälp av:

 • Fingersensor
 • Handskar med integrerad fingersensor
 • LED

Pulsmätning med hjälp av fingersensor har blivit impopulärt. En anledning till detta är att den inte mäter pulsen exakt. Det andra skälet är att den inte kan ge en kontinuerlig utvärdering. Den här metoden mäter bara din träningspuls när du placerar fingret direkt på sensorn. För att få en permanent mätning av hjärtfrekvensen har fingersensorn utvecklats till en handske. Detta innebär att tillverkarna har integrerat fingersensorn i handskarna. Detta möjliggör en kontinuerlig bestämning av hjärtfrekvensen. Många idrottare har dock klagat på att det är obekvämt och ohygieniskt att bära handskarna. Den nyaste, men samtidigt dyraste metoden för pulsmätning är LED-mätning - även kallad optisk pulsmätning. Ljusstrålar strömmar genom blodkärlen vid handleden. Den förändrade blodcirkulationen mäts av ljuset. Tack vare ständig vidareutveckling har mätnoggrannheten redan ökat till över 90 procent. Många aktiva idrottare ser den största fördelen med att använda sportklockan UTAN det irriterande bröstbandet. Dessutom behöver du bara en enhet och sparar på ytterligare utrustning. Eller så är du en teknikfreak och gillar den senaste och mest moderna tekniken för pulsmätare. Det är enkelt och praktiskt att använda pulsmätaren utan band. Du tar fram dina träningskläder och din sportklocka och är redo att börja. Du behöver inte leta upp ditt pulsbälte, koppla in sensorerna och ansluta din klocka till det. Det finns också fördelar efter utbildningen. Du tar helt enkelt av dig din fitnessklocka. Istället för att behöva ta av och rengöra den extra utrustningen igen. Inget irriterande bröstband;Ingen extra utrustning;Toppmodern teknik;Okomplicerad hantering Ingen permanent mätning;Mycket dyrt;Fortfarande lite valmöjligheter Det finns naturligtvis också nackdelar med att använda en pulsmätare utan bröstband. Pulsmätningarna är inte lika exakta som med ett armband. Fitnessklockor måste bäras tätt för att undvika avbrott och störningar. Om du har tatueringar på handleden kan det hända att pulsmätningen inte är korrekt. De höga priserna är också en nackdel just nu. Dessutom är utbudet av produkter fortfarande mycket litet eftersom denna teknik inte har funnits på marknaden länge. Experter arbetar dock ständigt med att vidareutveckla tekniken, vilket innebär att skillnaden mellan pulsmätare med och utan bröstband blir allt mindre. Pulsmätare med bröstband är den vanligaste formen av pulsmätare och ger särskilt exakta data för registrering av hjärtfrekvensen.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera pul

smätare Här kan du få värdefull information som kan göra ditt köpbeslut lite lättare. För att ge dig en överblick över köpkriterierna har vi sammanställt en lista över de viktigaste funktionerna här:

 • Avsedd användning
 • Typ av pulsmätning
 • Funktioner
 • Hantering
 • Design
 • Passform
 • Pris

Alla funktioner är inte lika viktiga för alla. Därför förklaras de individuella egenskaperna mer i detalj i följande avsnitt. På så sätt kan du hoppa till de punkter som är relevanta för dig.

Den avsedda användningen

Du måste i alla fall vara tydlig med inom vilket område du vill använda pulsmätaren. Om du ännu inte har någon erfarenhet av idrott, har du säkert inte lika höga krav som en professionell idrottare. Det finns en bra träningsklocka för alla typer av idrottare. Du kan dela in användningen av klockor med pulsmätning i tre huvudområden:

 • Livsstil
 • Hobby
 • Professionell sport

Inom livsstilsområdet hittar du fler nybörjare och de som inte är lika aktiva. Vill du vara aktiv inom idrotten? Vill du komma i form inför sommaren? Behöver du lite motivation? Då är livsstilssektionen rätt plats för dig. Sportklockor med smarta funktioner är perfekta för dig. De visar dig när det är dags för motion och frisk luft igen. För dig är det inte så viktigt att hitta alla funktioner i din pulsmätare. Balansen mellan styrketräning och uthållighetsträning står i fokus här. Ta en titt på de funktioner i pulsmätarna som är viktigast för dig och steg för steg kommer du att vara redo för sommarsäsongen. Förfritidsidrottare spelar rätt puls redan en större roll. Detta gäller även amatörer som har varit aktiva under en längre tid. Om du är amatöridrottare har du kanske satt upp ett träningsmål som du vill uppnå. Det lönar sig definitivt att köpa en pulsmätare. Endast med lämplig träning i den optimala hjärtfrekvenszonen kan du nå hälsosamma framgångar. Proffs och idrottare som är på väg mot professionell idrott vet vad de vill ha och behöver. Om du tillhör den här gruppen vet du att korrekta data och analyser är ett måste för dig. Fitnessklockor som är utformade för multisport är säkert lämpliga för dig. Intervallträning är viktigt för att ständigt förbättra dina prestationer och förbereda dig perfekt inför nästa tävling. Multisportklockor har visat sig fungera bra för triathleter eftersom de till och med kan känna igen olika simstilar under träning.

Typ av pulsmätning

Innan du köper en klocka måste du i princip välja mellan

 • en pulsmätare med bröstband och
 • en pulsmätare utan bröstband

. Erfarna idrottare använder fortfarande sportklockor med pulsband. Denna registreringsmetod säkerställer att hjärtfrekvensen bestäms exakt och permanent. Men de nya modeller som finns på marknaden kan nästan alla användas utan pulsbälte. De är mycket populära eftersom du inte behöver någon extra utrustning, utan bara sätter på dig klockan och börjar träna direkt. För träningsklockor utan extra sensorer och bälte kan du välja mellan tre varianter. Pulsmätning med hjälp av:

 • Fingersensor
 • Handske med integrerad fingersensor
 • LED

De viktigaste skillnaderna mellan de tre mätmetoderna sammanfattas kortfattat nedan. En pulsmätare med fingersensor ger dig inte en permanent registrering av din puls. Du får pulsen genom att placera ett av dina fingrar på klockans sensor. Visste du att pulsen är uppdelad i två typer? Å ena sidan finns det en retrograd konduktion eller venös puls, som går bakåt, dvs. mot blodflödet. Å andra sidan finns den anterograda ledningen eller arteriella pulsen, som går framåt, dvs. med blodflödet. Inom medicinen är den arteriella pulsen särskilt viktig. Den största nackdelen med sensorer som är integrerade i handskar är att du svettas mycket under varma sommardagar. Det är också obekvämt och du bör rengöra handskarna ordentligt efter varje idrottsaktivitet. Den fortsatta utvecklingen av fingermätning till en integrerad sensor i handskarna har dock också inneburit en stor fördel. Nu är det också möjligt att mäta pulsen permanent utan ett bröstband. Den senaste tekniken för att bestämma den optimala pulszonen utan pulsband fungerar med hjälp av lysdioder. Den största fördelen med dessa modeller är lyxen att inte behöva ett bröstband. En betydande nackdel är att pulsen inte kan bestämmas exakt.

Funktionerna

Beroende på användningsområde behövs olika funktioner i klockorna. Som namnet antyder är en pulsmätare i första hand en apparat som visar dig tiden och din träningspuls. I dag är dock många sportklockor redan utrustade med mer omfattande grundfunktioner. Följande funktioner är till exempel ofta redan standard:

 • Datumvisning
 • Veckodagsvisning
 • Väckarklocka
 • Stoppur
 • Vattentät
 • Distansmätare
 • Pedometer

Andra funktioner som:

 • GPS
 • Kaloriförbrukning
 • Intervallträning
 • Aktivitetslogg
 • Signal när du lämnar

enheten. För din första sportklocka är det inte så klokt att köpa den bäst utrustade och dyraste klockan. I det här fallet är det viktigare att göra ett prestandatest först. Här får du reda på vilka pulszoner som är idealiska för effektiv träning. Du bör känna till din lägsta och högsta puls för att skydda din kropp. Pulsmätare använder ofta ett bröstband för att mäta din puls. Det finns dock även modeller som inte kräver ett bröstband. För avancerade användare som är uppmärksamma på förhållandet mellan pris och prestanda är det verkligen inte så lätt att hitta rätt träningsklocka. Det finns flera tillverkare som erbjuder ett brett utbud av produkter. Du får dock inte samma produktegenskaper till samma pris från alla tillverkare. Det lönar sig att jämföra!

Hantering

Denna punkt handlar främst om teknik och hantering. De dyrare klockorna med pulsmätning har vanligtvis många olika funktioner. Därför är det lite mer komplicerat att använda dessa pulsklockor. Det beror helt enkelt på att det finns fler funktioner och inställningar på de få knapparna. Om du är en idrottsman som gillar att använda den senaste tekniken kommer du att ha det roligare med en mer komplex och omfattande sportklocka. Om du inte är intresserad av teknik är en enkel träningsklocka med endast de viktigaste funktionerna definitivt ett bättre val. Tänk också på möjligheterna att analysera dina resultat. Fundera på om det räcker att pulsklockan visar dig rätt pulszon under träningen, eller om du vill analysera dina data mer exakt på din smartphone eller dator? På grund av detta kan du inte välja rätt produkt.

Utformningen

Utformningen är en mycket individuell beslutsfaktor. Tillverkare erbjuder ofta könsspecifika klockmodeller. Pulsklockor för kvinnor känns ofta igen på sin mindre storlek och mjukare färger. Det är dock inte alla kvinnor som drömmer om en liten, rosa pulsklocka. Andra faktorer, som t.ex. material för hölje och armband, färg och storlek, spelar en viktig roll vid valet. När det gäller design är det svårt att ge tips eftersom det är subjektiva beslut. Som vi alla vet är smakerna olika.

Passformen

Passformen är också en grundläggande faktor som talar för eller emot en klocka. Särskilt när det gäller sportklockor är det ännu viktigare att klockan sitter perfekt på handleden. Om du idrottar är du fysiskt mycket aktiv, så din klocka bör definitivt sitta tillräckligt hårt. Om den är för stor för dig kommer den att orsaka friktion, vilket i sin tur leder till obehag. Så ta god tid på dig när du köper din pulsmätare och prova olika modeller för att se till att du inte förlorar på komforten. En mycket viktig faktor är materialets hudvänlighet.

Priset

Beroende på hur mycket pengar du har och hur mycket pengar du har kommer du att titta på olika priskategorier. Naturligtvis kan du spendera mycket pengar på din framtida sportklocka. Att köpa en pulsmätare bör dock inte vara ekonomiskt ruinerande för dig. Var medveten om vad du verkligen vill ha och framför allt vilka funktioner som är viktiga för dig. En del tillverkare har nu avstått från alltför många och onödiga tilläggsfunktioner. Detta gör klockan inte bara billigare, utan också lättare att använda. Erfarenheter från andra idrottare och jämförelsetabeller hjälper dig säkert att fatta ditt beslut.

Fakta som är värda att veta om pulsklockor

Vilka ytterligare funktioner har en sportklocka?

Denna fråga är inte lätt att besvara. Det går inte att generalisera vilka funktioner en träningsklocka har eller inte har. De mest populära tilläggsfunktionerna är följande:

 • GPS
 • Höjdmätare
 • Signalton eller vibrationer vid under- eller överbelastning
 • Distans
 • Kaloriförbrukning
 • Träningstyp

Det finns också träningsoberoende funktioner som:

 • Väckarklocka
 • Sömnövervakning
 • Kompass
 • Kalender
 • Väder

xml-ph-3Med högkvalitativa sportklockor kan nästan inga kunders önskemål förbli ouppfyllda. Särskilt med en kombination av utvärderingssystem på datorn eller appar på smarttelefonen kan du extrahera mycket information från de insamlade uppgifterna.

Kan jag ansluta pulsmätaren till min smartphone?

Ja, du kan ansluta din sportklocka till din mobiltelefon. Detta gäller åtminstone för ett stort antal pulsmätare. Att ansluta klockor till andra tekniska enheter som datorer, bärbara datorer och smartphones har blivit en särskilt viktig fråga. Idrottare behöver dessa värden för att se om deras prestationer har försämrats, förblivit oförändrade eller i bästa fall ökat. Med anslutningen till telefonen kan du få fram dina resultat ännu snabbare. Huruvida det är möjligt att koppla ihop träningsklockan med mobiltelefonen beror på tillverkaren och klockmodellen. Många alternativa prylar, t.ex. fitnessarmband, trackers eller smartklockor, kan också kopplas till smarttelefonen. Vissa använder telefonen som aktivitetsmätare.

Om din smartphone är utrustad med en anslutning med låg effekt, t.ex. Bluetooth 4.0, är det ännu mer värt att köpa en sådan pulsmätare.

Kan jag gå ner i vikt lättare med hjälp av en pulsmätare?

Med rätt användning av prylar kan du definitivt gå ner i vikt. Det räcker dock inte att köpa en träningsklocka för att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. Det bästa är att vända sig till och/eller träningscoacher. Om du tränar i rätt pulszon kommer du generellt sett att förbränna fett om du tränar i rätt pulszon. En pulsmätare används endast för att kontrollera din puls under träning. Genom att titta på din pulsmätare kan du se till att du tränar i rätt pulszon för att förbränna fett. (Foto: TeroVesalainen / pixabay.com) Om du är nybörjare och vill köpa en sportklocka rekommenderar vi att du gör ett prestandatest i förväg. På så sätt får du veta vilken pulszon som är bäst för dig. Det är det enda sättet att bränna fett och gå ner i vikt lättare.

Ytterligare läsning: Källor och intressanta länkar

http://www.wissen.de/fitness-gadgets-eine-pulsuhr-zum-verschnaufen http://www.spiegel.de/gesundheit/ernaehrung/leistungsmessung-im-sport-pulskontrolle-ist-ueberholt-a-900275.html Bildkälla: Artur Łuczka / unsplash.com

Recensioner