Senast uppdaterad: augusti 31, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

17Analyserade produkter

26Tillbringade timmar

14Utvärderade artiklar

85Användarrecensioner

Rakning är en daglig rutin för de flesta människor i duschen eller vid handfatet. För att kunna raka svåråtkomliga ställen som ryggen behövs oftast extern hjälp. För att kunna klara sig utan hjälp finns det numera otaliga ryggrakare som kan göra mannens liv enklare. Oavsett om det är manuellt eller elektriskt, torrt eller vått. Ryggrakern ger en attraktivt slät rygg eller andra hudområden. Vi har genomfört ett test av ryggrakhyveln 2023 för att hjälpa dig att hitta den bästa ryggrakhyveln. Nedan hittar du de viktigaste kvalitetskriterierna och olika produktrekommendationer så att du kan jämföra direkt och snart kan raka ryggen på egen hand utan problem.
Sammanfattning

  • Ryggrakare passar alla män som kämpar med irriterande hår på ryggen. För alla som vill raka sitt rygghår utan hjälp av en annan person är en speciell ryggrakapparat oumbärlig.
  • Ryggrakare kännetecknas av sitt förlängda handtag och breda blad, vilket gör det enkelt att ta bort stora delar av långt hår från svåråtkomliga delar av ryggen. Rakning kan ske manuellt, antingen torrt eller vått, eller med en elektrisk rakhyvel.
  • Speciella ryggrakare är ett lämpligt alternativ till konventionella rakapparater, eftersom de även kan användas för ben, bröst och armar. Elektriska rakapparater för ryggen är särskilt lämpliga för känslig hud och hud som lider av akne.

Rakhyvel test: våra val

Ryggrakhyvlar: köp- och bedömningskriterier

Det finns många olika modeller av ryggrakhyvlar på marknaden, varav de flesta har mycket liknande egenskaper. Det är upp till dig att bestämma om du vill ha en manuell rakapparat för torr- eller våträtning, en elektrisk rakapparat eller bara ett tillbehör. För att hitta en ryggrakapparat som passar din hud kan du jämföra de olika erbjudandena utifrån 5 kriterier:

Nedan förklarar vi vad som är viktigt för de enskilda kvalitetskriterierna:

Justerbarhet

För att komma åt alla delar av ryggen räcker det inte med en vanlig rakapparat. Våra armar är för korta och oftast orörliga. Därför är det viktigt att en rakapparat för ryggen har en förlängning som ersätter den saknade armlängden. I bästa fall bör rakhyveln ha ett förlängningsbart handtag. Ett kort handtag behövs för den övre delen av ryggen för att avlägsna nacken och axlarna. Handtaget ska vara tillräckligt utdragbart för att även långa personer ska kunna raka sig i ryggen utan problem.

Handtagets form

Handtaget ska också ligga bra i handen. Eftersom den mesta rakningen sker i duschen är det lätt att handtaget glider ur handen på grund av vätskan.

Se till att handtaget är ergonomiskt.

Därför bör du titta på handtagets ergonomi när du väljer en rakhyvel. Många rakhyvlar har en halkfri hylsa eller en gummibeläggning. För att undvika skärsår bör man undvika att halka.

Bladkvalitet

Ett kriterium som är svårare att fastställa i förväg. Det är bara genom testning och erfarenhet som du kan vara säker på vilka blad som är tillräckligt vassa för att ta bort alla hårstrån. När du väljer en rakhyvel bör du kontrollera om det står att knivarna är skarpa eller om detta kriterium inte anges och vilka erfarenheter kunderna har haft av knivarnas skärpa. Om du är nöjd med din nuvarande rakhyvel och bladens skärpa kan du behålla den och sätta dit ett tillbehör.

Bladbredd

Med en bredd på upp till 13 centimeter är rakbladet på en bakre rakhyvel flera centimeter bredare än vanliga rakblad. Bladets bredd är viktigt för att snabbt och enkelt kunna raka stora områden och längre hårstrån. För att få bästa möjliga effekt på kortast möjliga tid bör du definitivt vara uppmärksam på storleken på rakbladen. Hår på ryggen är vanligtvis längre än på andra ställen. Med små rakblad kan det ta en evighet att ta bort allt hår på ryggen. Bladbredden anges ofta i tum.

Material

Slutligen spelar också materialet på rakhyveln en avgörande roll för produktens kvalitet. Handtaget ska vara robust och hållbart för att garantera rakhyvelns livslängd. Se till att rakhyveln också har en vattentät beläggning för att förhindra att färgen lossnar, mögel och liknande.

Ryggrakare: Vanliga frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna om ryggrakare och svarat på dem. När du har läst igenom de vanliga frågorna vet du allt du behöver veta om ryggrakhyvlar.

Vad är en ryggrakapparat?

För att ta bort håret på mannens rygg används numera speciella rakhyvlar med förlängt handtag för att specifikt ta bort hårväxten. Fördelen jämfört med konventionella rakhyvlar är att de är oberoende av andra människor. Med hjälp av det långa handtaget och de breda bladen kan männen ta bort sitt eget rygghår helt utan större ansträngning.

Rückenrasierer

Ryggrakare ger ett fint och smidigt resultat utan yttre hjälp. (Bildkälla: Omid Armin / unsplash)

Ryggrakrar kan dock även användas på andra delar av kroppen, t.ex. bröstet, benen eller armarna.

Vilka är de olika typerna av rakapparater för ryggen?

En manuell rakhyvel har breda blad och är vanligtvis lätt att använda - både vått och torrt. Bladen måste dock bytas ut regelbundet. En elektrisk rakapparat är lika lätt att använda som att rengöra. En elektrisk rakapparat rekommenderas särskilt för känslig hud. Nackdelarna är dock laddningstiderna, de små bladen och det högre priset. Med en rakhyvel behöver du inte byta blad och du kan helt enkelt fortsätta att använda din vanliga rakhyvel. Det tar dock oftast mer tid.

Vilka är alternativen till en rakhyvel?

Det finns några bra alternativ till en konventionell rakapparat för ryggen. Följande tabell ger dig en översikt:
Alternativ Beskrivning
Ryggrakningsassistent En extern person kan raka ryggen med en vanlig rakhyvel.
Hårborttagningsskum Vissa krämer, sprayer eller till och med skum kan användas för att ta bort hår. Det behövs dock en extern person eller en borste med förlängning även för ryggen för att uppnå samma effekt på alla områden.
Hårvax Även här behövs en extern person för att ta bort håret med vax. Effekten håller i sig 3-4 veckor längre än vid rakning.
Permanent hårborttagning med laser eller IPL Med hjälp av laser eller ljuspulser kan hårrötterna förstöras permanent. Denna kostnadsintensiva metod har den största långsiktiga effekten.

Vilken rakhyvel ska jag använda om jag har känslig hud?

Om du har känslig hud bör du undvika att använda en manuell rakhyvel eftersom exponerade blad kan orsaka friktion. För att undvika skärsår och irritation från rakskum är en torr rakning med en elektrisk rakhyvel särskilt skonsam.

Vilken ryggrakapparat ska jag använda om jag har akne?

Hud som är känslig för akne bör också behandlas på samma sätt som känslig hud. En torr rakning med en elektrisk rakapparat rekommenderas.

Rückenrasierer

Om du har känslig hud eller om du har en tendens att kissa är det bäst att torrrakera dig med en elektrisk rakapparat. (Bildkälla: Adrian "Rosco" Stef / unsplash)

Hur använder jag ryggrakern

?

  1. Torrakning: Om du rakar dig torrt med en elektrisk rakapparat ska du se till att batteriet är laddat innan du använder den. Stå om möjligt framför en spegel för att lättare hitta de håriga områdena. Håll rakhyveln vid förlängningen och för den över de håriga områdena i motsatt riktning.
  2. Våt rakning: Du kan raka ryggen med eller utan rakningsskum. Skummet hjälper dig också att se de områden som redan har rakat. Applicera först rakskummet på ena halvan av ryggen och raka ryggen utåt längs ryggraden. Gör sedan samma sak på andra halvan av ryggen. Ta bort det kvarvarande skummet i duschen.

Att raka sig med förlängningen är till en början ovant. Testa därför ryggrakhyveln på andra områden som bröstet eller benen för att få en bättre känsla för apparaten.

Hur ofta ska jag byta blad?

Hur ofta du kan använda ett rakblad beror på hårets tjocklek och hur väl du sköter rakbladen. Normalt är rakblad avsedda för 5 till 8 användningar.
Bladen slits snabbare vid torra rakningar.

Knivarna slits dock snabbare vid torrrakning än vid våträkning. När du rakar dig våt med skum, se till att du sköljer knivarna ordentligt i slutet för att undvika att de fastnar i knivarna.

Är en ryggrakkniv också lämplig för kvinnor?

En ryggrakapparat är naturligtvis inte könsbunden. Både män och kvinnor kan använda en rakhyvel för att bli av med irriterande hår. I regel finns det dock mycket rygghår bara hos män, så det är främst män som är målgruppen för detta problem.

Rückenrasierer

En rakhyvel kan också vara användbar för kvinnor som vill raka hals, armar eller ben. (Bildkälla: Bruce Mars / unsplash)

Men som tidigare nämnts kan en rakhyvel för ryggen också användas för andra områden, till exempel armar och ben. Du måste själv avgöra vilken typ av rakhyvel som passar dina problemområden.

Slutsats

Med billiga ryggrakare kan du snabbt ta bort hår från svåråtkomliga områden, både vått och torrt. Det krävs bara lite övning för att du ska kunna ta bort håret utan hjälp utifrån. Om du har känslig hud eller akne kan du också använda en elektrisk rakhyvel för att ta bort hår utan att irritera huden i onödan. I båda fallen är det viktigt att hitta en rakapparat som är lätt att använda och som uppfyller de viktigaste kvalitetskriterierna. Bildkälla: unsplash / Darius Bashar

Recensioner