Senast uppdaterad: september 9, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

25Analyserade produkter

18Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

145Användarrecensioner

Även om duschen främst handlar om att rengöra kroppen är det många som njuter av de avslappnande minuterna under det varma vattnet. Du slappnar av, njuter av lugnet och minskar på så sätt stressen. Vad skulle du kunna göra om du kunde förbättra den här upplevelsen? Med en regndusch, där vattnet försiktigt och mjukt rinner in på din kropp.

I vårt test av regnduschar 2023 har vi testat olika typer av regnduschar för dig. Du kan skilja mellan takmonterade regnduschar, duschpaneler och takregnduschar. Här hittar du detaljerad information om varje typ, fördelar och nackdelar samt produktrekommendationer.

Vi har också samlat viktig information om regnskurar i allmänhet. Vi svarar på frågor om vattenförbrukning, storleken på duschhuvudet och de allmänna kostnaderna för en regndusch.
Sammanfattning

 • En regndusch ger dig en fantastisk och ojämförlig duschupplevelse tack vare sin unika design. Det speciella duschhuvudet ger en behaglig massage genom att producera tjocka droppar.
 • Beroende på typ av dusch och dina individuella preferenser kan du välja mellan takmonterade regnduschar, duschpaneler och takmonterade regnduschar.
 • Duschhuvudets storlek, form och justerbara stråltyper avgör hur bekvämt det är att duscha.

Regndusch Test: Våra Val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en regndusch

Regnduschar blir också allt populärare i hemmet. Det finns dock några saker att tänka på när du köper en sådan. I följande guide visar vi dig vad du bör tänka på om du vill köpa en regndusch.

Vad är en regndusch och för vem är den lämplig?

En regndusch är en speciell typ av dusch eller duschhuvud.

Till skillnad från ett konventionellt duschhuvud har regnduschen större öppningar som vattnet kan rinna igenom. Därför är vattendropparna större än i en vanlig dusch.

Vattnet samlas inte ihop - till skillnad från konventionella duschmunstycken. Det innebär att det inte finns några enskilda strålar och att vattnet faller mer mjukt på huden.

Med en regndusch faller vattendropparna mjukare på huden än med ett vanligt duschhuvud. (Bildkälla: 123rf.com / Oleg Doroshin)

En regndusch är lämplig för alla som vill njuta av duschen fullt ut och föredrar en mjukare vattenstråle.

Hur fungerar en regndusch?

När det regnar faller vattnet i tjocka, mjuka droppar - inte i en hård, bundet stråle. Dessa droppar skapas genom att man tillsätter luft i vattnet. Detta leder till att en vattenstorm delas upp i enskilda droppar.

Dropparnas lätthet gör att de faller långsammare från "himlen", vilket skapar en behaglig regnskur.

Hur mycket vatten använder en regndusch?

Vattenförbrukningen varierar kraftigt mellan olika modeller av regnduschar och duschhuvuden. Om du köper en billig modell riskerar du att få extra kostnader för vattenförbrukningen.

Om du investerar mer i duschsystemet eller själva duschen och är uppmärksam på funktioner med lägre vattenförbrukning - den så kallade Eco-funktionen - kan du spara mycket vatten och pengar.

En genomsnittlig regndusch förbrukar cirka 20 liter vatten per minut, medan ett vanligt duschhuvud förbrukar cirka 6-10 liter per minut. En regndusch med vattenbesparande funktion förbrukar endast 10-12 liter vatten per minut. Det är alltså värt att hålla ett öga på sådana duschar.

Duschhuvud Vattenförbrukning i liter per minut
Genomsnittligt regnduschhuvud 20 liter
Duschhuvud i handeln 6 till 10 liter

Ett duschhuvud kallas ofta redan för regndusch när det har en diameter på cirka 20 cm. Detta är dock mycket minimalt och enkelt. Duschhuvuden finns i alla möjliga former, färger och material.

En regndusch ska ha en diameter på minst 40 cm.

När det gäller storlek är det bättre med fler munstycken. För att kunna täcka hela kroppen med vatten på den rekommenderade höjden 20 cm över huvudet bör en regndusch inte vara mindre än 40 cm i diameter.

När det gäller duschar som byggs in i taket kan panelen också vara över en meter lång och bred. Det finns även XXL-modeller som är ännu större.

Kan jag eftermontera en regndusch?

Ja, du kan också eftermontera en regndusch.

Om duschhuvudet i badrummet inte är fast installerat är eftermontering det enklaste alternativet. Då kan du enkelt byta ut det gamla duschhuvudet och installera en regndusch.

Du kan också eftermontera en duschpanel. Om du är en skicklig hantverkare kan du också installera en regndusch i taket. Du kan dock också rådgöra med en specialist.

Finns det regnduschar för trädgården?

Ja, det finns separata regnduschar för trädgården. De skiljer sig från regnduschar inomhus endast genom att de har en "fot". Regnduschar för badrummet har vanligtvis inte detta.

Flexibla modeller kan vanligtvis anslutas till en trädgårdsslang. Fasta modeller kan behöva en egen vattenanslutning.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en regndusch?

Den så kallade regnduschen ger dig - som namnet antyder - känslan av att stå i en regndusch. Regnet faller mjukt och försiktigt på din kropp och omsluter den helt och hållet. Duschen blir på så sätt en speciell upplevelse av välbefinnande.

Eftersom din kropp är helt täckt av vatten kommer ingen av dina kroppsdelar att frysa. Duschen är också ett nöje för två personer, utan diskussioner om det lilla duschhuvudet.

Fördelar
 • Vattendropparna faller mjukt
 • Behaglig duschkänsla
 • Wellness-upplevelser möjliga
Nackdelar
 • Svårt att tvätta ut schampo
 • Högre vattenförbrukning

Särskilt för kvinnor med längre hår kan det lägre vattentrycket göra det svårare att tvätta ut schampo. Det tar vanligtvis lite längre tid för skummet att sköljas ut helt ur långt hår.

Det högre vattenflödet i en regndusch ökar också vattenförbrukningen jämfört med en vanlig dusch.

Men om du följer några tips och tricks när du köper en regndusch kan du hålla vattenförbrukningen inom rimliga gränser.

Vilken extra utrustning installeras ofta tillsammans med en regndusch?

Det finns vissa element som kan installeras utöver en regndusch för att göra duschupplevelsen ännu mer speciell.

Regndusch med ljus eller lysdioder

Du kan utrusta en regndusch med atmosfäriskt ljus - vanligtvis lysdioder.

Färgen är inte alltid fritt valbar eller justerbar. I regel badar regnduschen i blått till rött ljus, beroende på temperaturen. När ljuset är blått är vattnet kallt, när det är rött är det varmt. På så sätt kan du uppskatta den ungefärliga vattentemperaturen redan innan du går in i duschen.

En annan intressant egenskap hos LED-installationer är att de inte kräver någon extra strömförsörjning. Ljuset genereras av vattentrycket som en biprodukt.

Regndusch med högtalare

Om du utrustar din regndusch med ett ljudsystem kan du göra duschen till en upplevelse för alla sinnen. Fågelkvitter och regnskogens ljud eller din favoritlåt fördjupar dig i en helt annan värld för en stund.

Nackdelen med musik i duschen är säkert den besvärliga installationen, som kräver noggrann uppmärksamhet på enhetens vattentäthet.

Det är svårt att eftermontera ett musiksystem i ett redan installerat duschsystem - särskilt om det är en enkel takdusch. Vanligtvis kommer ljudet då från ett separat system som inte är direkt kopplat till själva duschen.

Men det finns redan vissa regnduschhuvuden som har en integrerad högtalare. Vissa duschsystem med paneler erbjuds redan med möjlighet till inbyggt LED-ljus och ljud.

Visste du att du kan ansluta din mobiltelefon till vissa regnduschhuvuden via Bluetooth?

Med Bluetooth-anslutningen och den integrerade högtalaren kan du lyssna på din favoritmusik även i duschen.

Regndusch med termostat

Att utrusta en regndusch med en termostat är definitivt ett bra alternativ. Temperaturdisplayen visar alltid exakt hur varmt duschvattnet är.

Med en termostat kan du också reglera vattnets värme mer exakt och på så sätt göra duschen ännu behagligare.

Regndusch med vattenfall

Vissa regnduschhuvuden har ett inbyggt vattenfall som kan slås på vid behov. Detta är en extra öppning på duschhuvudet från vilken vatten kan rinna ut.

Vattenfallet erbjuder en annan mycket speciell duschupplevelse.

Vad finns det för alternativ till en regndusch?

Ett bra alternativ till en regndusch är ett duschhuvud som har flera varianter av duschstrålar. På så sätt kan du justera duschstrålen så att den blir hårdare eller mjukare, beroende på vad du föredrar.

Du kan också använda en duschpelare i stället för en regndusch. Beroende på modell kan den till och med ha ett regnduschhuvud.

Beslut: Vilka typer av regnduschar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip finns det tre olika typer av regnduschar, som i sin tur kan ha olika utformning.

 • Infälld regndusch i taket
 • Duschpanel
 • Regndusch

Gemensamt för dem är att de erbjuder en yta som är över genomsnittet och som vattnet faller från. Duschhuvudet är alltid ovanför huvudet så att regnet faller vertikalt på dig.

Oavsett vilken typ av dusch du väljer kan du krydda den ännu mer. LED-ljus, musik, en extra handdusch eller extra massagestrålar kan göra wellness-upplevelsen till en drömlik njutning.

Vilka egenskaper har en takmonterad regndusch och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Med en takmonterad regndusch installeras en fyrkantig eller rund platta i taket.

När vattnet sedan rinner mjukt ner på kroppen i form av droppar över en stor yta får man verkligen känslan av att stå i regnskogen mitt i ett varmt regnväder.

Den stora ytan för vattenflödet och det höga läget ger en regndusch som omsluter hela kroppen. Långa personer kan njuta av duschen lika mycket - så bristen på höjdjustering är ingen nackdel.

Fördelar
 • Ser väldigt lyxigt ut
 • Stor yta ger komfort
 • Passar även för långa personer
Nackdelar
 • Besvärlig installation
 • Vanligtvis svårt att eftermontera

När duschen installeras i taket är den ofta utrustad på ett sådant sätt att det bildas ganska tät vattenånga även vid ljumma temperaturer. Detta kompletterar duschupplevelsen.

För att installera en regndusch i taket krävs också att vattenledningarna går upp i taket. Så om du redan har installerat en vanlig dusch tidigare kan takinstallationen leda till lite extra arbete. Detta är dock mer än motiverat av det eleganta utseendet och den höga komforten.

Vad kännetecknar ett duschsystem med panel och vilka är fördelarna och nackdelarna?

En duschpanel är ett duschsystem som fästs på väggen. Här har du en hel armatur till ditt förfogande som du kan använda för att skapa din egen duschupplevelse.

Förutom regndusch har många paneler även vattenfallseffekt eller massagedusch. En panel kan vara ganska stor beroende på hur den är utformad och vilka funktioner den har.

Fördelar
 • Lätt att installera i efterhand
 • stort utbud av funktioner
Nackdelar
 • Kan se klumpig ut

Fördelen med duschpaneler är att de är lätta att installera och inte kräver mycket arbete. Den stora ytan som fästs på väggen gör det lätt att anpassa duschen till vattenledningarna.

En mycket trevlig variant är panelen där regnduschen är monterad högt upp på väggen separat från själva kontrollytan. Här är det dock viktigare att ta hänsyn till hur vattenledningarna löper.

Vilka egenskaper har en takdusch och vilka är dess för- och nackdelar?

Huvudduschen är den enklaste modellen av alla. Det kan mycket väl vara ett helt duschsystem. Däremot är takduschen vanligtvis fäst vid en duschstång.

Det här är faktiskt ett mycket stort, enkelt duschhuvud.

Fördelar
 • Mycket lätt att eftermontera
 • Billigaste varianten
Nackdelar
 • Duschskenan måste fästas tillräckligt högt

Huvudduschen kan mycket enkelt fästas på en befintlig duschskena. Ett annat alternativ är att köpa ett helt system med handdusch, batteri och stång.

Du kan sedan helt enkelt byta ut din befintliga dusch. På grund av den enkla installationen, som inte kräver många strukturella åtgärder, är denna modell mycket lämplig för eftermontering i en hyreslägenhet.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera regnduschar

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera regnduschar. Detta gör det lättare för dig att avgöra om en viss regndusch är lämplig för dig eller inte.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Duschhuvudets mått
 • Duschhuvudets form
 • Material
 • Handdusch
 • Spray typer
 • Vattenförbrukning och vattenbesparande funktion

Duschhuvudets mått

Ett regnduschhuvud bör ha en diameter, längd eller bredd på minst 20 cm, beroende på formen. Allt mindre kan kallas för regnduschhuvud, men det är mer som ett vanligt duschhuvud.

För att få en riktig regnupplevelse bör du se till att duschhuvudet är minst 40 cm stort. Regnet ska omsluta hela din kropp när du duschar, så dimensionerna är viktiga.

När du väljer storlek bör du först tänka på vilken modell du vill köpa. Duschhuvuden som är större än cirka 40 cm måste vanligtvis installeras direkt på väggen eller till och med i taket.

Duschstänger eller -paneler är inte idealiska för duschhuvuden med en diameter på över 40 cm.

Om du föredrar att välja en panel eller en duschstång, se till att du väljer rätt dimensioner.

Duschhuvudets form

Regnduschhuvuden finns i många olika former. Allt är möjligt, från fyrkantigt till rektangulärt och ovalt. Vilken form du väljer är egentligen en fråga om smak.

Många stora regnskurar är rektangulära.

Man kan dock konstatera att när ytan ökar tenderar duscharna att planeras i form av en rektangel. Detta beror förmodligen främst på att ju större området är, desto mer sannolikt är det att duscharna måste byggas in i taket.

En rundad form är inte praktisk här, utan en rektangel är det bästa sättet att planera den del av badrummet som ska användas.

Mindre duschmunstycken för regnduschar är däremot ofta runda eller ovala.

Material

Det finns också ett stort urval av material för duschhuvuden. När det gäller duschsystem, t.ex. en panel eller en duschpelare med olika komponenter, är det också möjligt att de sistnämnda är tillverkade av olika material.

Det kan mycket väl vara så att duschstången och batteriet är tillverkade av högkvalitativ ABC-plast, medan handduschen och huvudduschen är tillverkade av metall.

Högkvalitativa material som metaller är betydligt dyrare än till exempel plast. Du bör dock först och främst ta hänsyn till vilket eller vilka material själva duschen är tillverkad av.

Dyra regnduschar är vanligtvis tillverkade av högkvalitativa material som rostfritt stål. (Bildkälla: 123rf.com / Andrey Volokhatiuk)

Detta beror på att duschstången eller panelbeslaget utsätts för mycket mindre vatten än duschhuvudet.

Förutom själva materialet är det också viktigt att notera att duschhuvuden - oavsett om de är regnduschar eller bara handduschar - alltid ska vara utrustade med silikonnoppar. De gör det enkelt att avlägsna kalk. Kalken kan sedan lätt gnidas bort från munstyckena.

Handdusch

Det finns duschar som inte är utrustade med en handdusch. Särskilt om det är en regndusch som installeras i taket ingår inga andra duschar i paketet.

Situationen är annorlunda när det gäller duschsystem. Dessa är vanligtvis relativt mångsidiga och efter det stora duschhuvudet är handduschen förmodligen den näst viktigaste komponenten i en dusch.

En handdusch kan vara särskilt användbar för en regndusch, där strålen är mycket brett spridd. Det gör det lättare att tvätta målinriktat. Om du till exempel inte alls vill tvätta håret, utan bara vill duscha kort, är handduschen mycket praktisk.

Även regnduschar som levereras utan handdusch kan utan problem monteras i efterhand. Många system har dock redan en handdusch.

Det behöver inte vara dyrare att köpa en separat handdusch, men om du ser till att handduschen redan ingår i leveransen kan du vara säker på att den passar till motsvarande vattenslang.

Det rekommenderas även visuellt, eftersom duscharna naturligt matchar varandra stilmässigt. Så ett duschsystem med handdusch är en väl avrundad sak.

Spraytyper

Förutom regnduschen och den vanliga duschsprayen finns det förstås även andra spraytyper - precis som på ett spa.

Typ av stråle Beskrivning
Pure Vatten faller som från en kran i ett konstant flöde
Jet Här är strålen samlad i ett smalt flöde och används för att massera delar av kroppen

Duschpaneler har ofta ytterligare duschar eller strålar med vissa funktioner. Ju enklare hela duschsystemet blir, desto färre typer av sprayer kommer sannolikt att finnas tillgängliga.

Om du har bestämt dig för att köpa en regndusch är det främst en bekvämlighetsfråga om du vill lägga till fler funktioner.

Om du har en regndusch och en handdusch räcker det ofta. Om du vill unna dig hela paketet bör det finnas fyra eller fem spraytyper.

Vattenförbrukning och vattenbesparande funktion

Med alla de krav du måste ta hänsyn till när du köper en regndusch kan en sak lätt glömmas bort: vattenförbrukningen. Detta är dock mycket viktigt, eftersom du kan spara mycket pengar på vatten när du köper en dyrare dusch.

Duschens vattenförbrukning beräknas med hjälp av vattenflödet. Den anger hur många liter vatten som rinner genom duschen på en minut.

Med sparfunktioner kan man spara cirka 50 % vatten.

En vanlig dusch förbrukar cirka 15-20 liter per minut. Normala duschmunstycken är nu mycket välutvecklade. Sådana sparfunktioner kan spara mer än 50 % av vattenförbrukningen, vilket motsvarar 7-10 liter per minut.

När det gäller regnduschhuvuden har tillverkarna dock inte kommit så långt ännu. Regnduschhuvuden förbrukar dock inte mycket mer än vanliga duschhuvuden.

Regnduschsystemet, där luft tillsätts till vattnet, minskar vattenförbrukningen. Den senare är cirka 18-25 liter. Det finns dock även regnduschar med vattenbesparande funktion.

En regndusch med vattenbesparande funktion förbrukar cirka 15-20 liter per minut.

Vattenförbrukningen beror naturligtvis i hög grad på storleken på duschhuvudet. Ju större ett företag är, desto svårare är det att minimera vattenförbrukningen.

När du köper en regndusch bör du också vara uppmärksam på vattenförbrukningen, eftersom den kan variera kraftigt. Oftast är dyrare modeller utformade med tanke på lägre vattenförbrukning å ena sidan och en ekonomisk funktion å andra sidan.

Fakta som är värda att veta om regnduschar

Hur högt över huvudet bör duschen helst installeras?

Rätt höjd beror naturligtvis också på duschens storlek.

För att få den bästa regnkänslan bör duschhuvudet helst vara cirka 20 cm ovanför huvudet.

Behöver jag alltid en handdusch med en regndusch?

Alla regnduschar har inte en handdusch. Vanligtvis ingår den senare i duschar som inte är inbyggda i taket.

En klar fördel med handduschen är att den kan användas för att rengöra specifika delar av kroppen - särskilt om du inte vill tvätta håret. En dusch utan handdusch rekommenderas inte eftersom du är för begränsad.

Varför fortsätter min regndusch att droppa under lång tid efter duschen?

Om din regndusch droppar beror det inte alltid på ett fel i duschen.

På grund av hur den fungerar finns det fortfarande vattenrester i duschen när kranen har stängts av. Det kvarvarande vattnet töms sedan gradvis, även om duschen har varit avstängd under en längre tid.

Om din dusch droppar på grund av vattenrester sker det alltid med jämna mellanrum, inte kontinuerligt.

Om regnduschen droppar kontinuerligt kan det bero på en trasig koppling eller en annan läcka. I så fall bör du låta reparera duschen.

Hur underhålls och rengörs en regndusch på rätt sätt?

Med många regnduschar, men särskilt med de lite bättre modellerna, ser tillverkarna till att rengöringen är så enkel som möjligt. Munstyckena är till exempel utrustade med silikonnoppar, som i allmänhet är lättare att underhålla än stål.

Regnduschen måste i alla fall rengöras regelbundet för att fungera optimalt.

När kalken väl har bildats kan det vara svårt att bli av med den helt och hållet. Dessutom minimeras din duschupplevelse av förkalkade munstycken. När du köper regnduschen informerar tillverkaren dig om hur du ska rengöra den på rätt sätt.

Men du kan också använda huskurer som ättika för rengöring.

Om du följer instruktionerna och tipsen kan du förhindra att kalk bildas. För att undvika repor vid avkalkning bör du inte använda för tunga vapen för avkalkning - använd bara de rekommenderade produkterna.

Hur uppstod regnskurarna?

Regnskurar har sitt ursprung i det antika Rom. Varma bad och bubblande vatten var mycket populärt och naturligtvis endast förbehållet de välbeställda.

Regnduschen var också en del av denna upplevelse. Redan på den tiden var spa-upplevelsen mer för samhället. Dessa erbjudanden fanns inte i de privata hushållen. Trots deras popularitet tog det lång tid innan wellnessbehandlingar kunde tas med hem.

Visste du att regnskurar har sitt ursprung i principen om sommarregn?

Det beror på typen av munstycken i duschhuvudet. Dessa är något finare och fler än i vanliga duschmunstycken.

Det var inte förrän på 1990-talet som de första modellerna av regnduschar kom ut på marknaden, som var särskilt specialiserade för installation i hemmet.

På grund av de tekniska svårigheterna med att producera regndroppar var en regndusch till en början en lyxprodukt som endast fanns tillgänglig i mycket dyra versioner.

Det var först med tiden, när tillverkarna kunde förbättra och förenkla tekniken i produkten, som det också blev möjligt att tillverka enklare duschar. Fästningarna blev därför också billigare.

Bildkälla: 123rf.com / Vichaya Kiatying-Angsulee

Recensioner