Senast uppdaterad: september 13, 2021

Vår metod

17Analyserade produkter

56Tillbringade timmar

12Utvärderade artiklar

71Användarrecensioner

Välkommen till vår mackintosh-guide. Här presenterar vi alla de mackintoscher som vi har testat mer i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation för dig och har även inkluderat en sammanfattning av kundomdömen på webben.

Med detta vill vi göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa mackintosh för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör känna till om du vill köpa en regnjacka.




Sammanfattning

  • Regnjackor är utformade för att skydda dig och dina kläder från väta och vind. Detta uppnås genom att de tillverkas av ett vattenavvisande tyg så att ingen regndroppe hittar in i dem.
  • Tyg kan göras vattenavvisande på två olika sätt. Med hjälp av en beläggning på materialet eller genom att bearbeta ett membran.
  • Beläggningar är billigare och därför avsedda för sporadisk användning. Membran är däremot dyrare, men de andas mycket bra och lämpar sig bättre för idrottsaktiviteter.

Regnjacka test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en regnjacka

Vilka är fördelarna med en regnjacka jämfört med ett paraply?

Ett paraply är definitivt motiverat vid lätt duggregn och korta avstånd. Men senast när en storm drar fram, kommer alla att vara glada över att ha en regnjacka av hög kvalitet.

Regnjackor ger tillförlitligt skydd även i starka vindbyar. Dessutom har du händerna fria och den regntäta jackan har ofta en ficka för att skydda elektroniska enheter från regn. Paraplyer måste däremot hållas i handen och fälls vanligtvis ihop i starka vindar. Så om du vill nå din destination torr i vind och väder är en regnjacka rätt val.

En regnjacka ger dig ett pålitligt skydd mot vind och regn. Fördelen med paraplyer är att de också skyddar dig mot vindbyar, som ofta får paraplyer att spänna sig. (Bildkälla: pixabay.com / Webster2703)

Vilka olika typer av regnkläder finns det?

Det finns olika typer av vattenavvisande jackor och jackor i allmänhet. Nedan följer en kort introduktion till de tre viktigaste av dem

  • Regnjacka
  • Mackintosh
  • Regn cape

För- och nackdelar diskuteras för att göra det lättare för dig att fatta ett beslut. Underindelningen gäller för män och kvinnor, även om regnkläder ofta är unisexkläder.

Regnjacka

Den mest klassiska typen av regnkläder är regnjackan. Som toppskikt skyddar det kläderna från att bli blöta på ett tillförlitligt sätt. Om jackan har fickor och en huva hålls även händer och hår torra. Regnjackan ska vara minst lite bredare för att ge tillräckligt skydd.

Den vattenavvisande jackan är huvudsakligen utrustad med dragkedjor eller ibland till och med som en överrock utan extra stängning framtill. Fördelen med den här varianten är att jackorna lätt kan stoppas i en ryggsäck på grund av sin ringa storlek.

Denna form av överdragsställ ger ett pålitligt skydd vid skyfall. Men om det skulle bli en riktig storm, tänk på att skyddet upphör ovanför benen. Alternativt kan du uppgradera din skyddsutrustning med regnbyxor.

Regnjacka

Den enda skillnaden mellan en regnjacka och en kavaj är längden. Medan en jacka vanligtvis slutar strax under höfterna kan en regnjacka lätt nå ner till knäna eller, i extrema fall, till och med ner till marken.

Fördelen är uppenbar: ju längre pälsen är, desto större är kroppens yta skyddad från den svala vätskan. Det innebär att du lätt kan klara dig utan regnbyxor i vind och väder. Nackdelen är att på grund av den höga tygförbrukningen ökar inte bara priset utan också utrymmet i ryggsäcken.

Om du inte behöver skydd mot vatten på vandringar, utan bara på vägen till kontoret, är en mackintosh säkert ett bra alternativ. En annan fördel för kvinnor: Mackintoscherna är vanligtvis lätt monterade och ger därför en figurnära siluett.

Regncape

Cape, även kallad regnponcho, är en riktig allroundare. Vatten rinner av och kan rinna fritt till marken eftersom det inte finns några irriterande tvärsömmar. Den ger gott skydd och passar nästan alla figurer. Regnkappor finns i olika längder. Särskilt de kortare versionerna är lätta att stuva undan och sparar utrymme.

En annan positiv aspekt är att capes i mörka färger ofta ser snygga ut och därför kan de också ge skydd vid formella tillfällen.

Den enda nackdelen är den begränsade rörelsefriheten för händerna. Regnkappor får inte bäras med ryggsäck. Det finns dock varianter som du kan sätta på så att ditt bagage också är skyddat mot vatten. Annars måste ditt bagage också klara av vatten.

Vad betyder ordet "vattenpelare" och hur hänger det ihop med min regnjackas vattentäthet?

För att göra det lättare för modiga vandrare och "stackare som står i regnet" att välja rätt kläder skapades en standard som gör det möjligt att jämföra tygernas vattentäthet. Detta innebär att man mäter det maximala vattentryck som ett tyg kan utsättas för tills tre vattendroppar sipprar igenom. Det uppnådda trycket anges i millimeter vattenpelare.

Trycket i en meter vattenpelare motsvarar vattentrycket på en meters djup. Enligt EU:s standard måste ett tyg klara minst 800 millimeter vattenpelare för att klassificeras som regntäta kläder och därmed vattentäta.

Allt detta låter mer komplicerat än vad det egentligen är. Sammanfattningsvis måste du bara komma ihåg att:

  • Enheten millimeter vattenpelare är
  • Värdet måste vara minst 800 millimeter
  • Det vore i alla fall bättre om den var mycket högre

Schweiz anger till exempel ett värde på 4 000 millimeter vattenpelare för att tyger ska få märkas som vattentäta. Detta är helt logiskt, eftersom ett tryck på cirka 2 000 millimeter vattenpelare byggs upp när man sitter ensam.

Den nödvändiga vattenpelaren är därför främst relaterad till den aktivitet som du ska utföra i regnet. Om du vill segla runt jorden måste ditt antal vara motsvarande högre än om du bara promenerar med hunden.

När hösten börjar närma sig finns regnjackor i alla friluftsbutiker och i många vanliga modebutiker. Senast när det blir stormigt och regnigt ute kommer du att vara glad att du har din regnjacka. (Bildkälla: pixabay.com / katerinarutova)

Vilka typer av regnjackor finns det och vilken är rätt för dig?

Först och främst är det viktigt att veta att det finns två olika typer av regnkläder. Detta har att göra med materialets egenskaper. Det finns

  • Tyger med beläggning
  • Tyger med membran

I princip kan tyger göras vattenavvisande med hjälp av en beläggning eller ett membran. Båda typerna har olika fördelar och nackdelar på grund av tillverkningsprocessen.

För att hjälpa dig att bestämma dig har vi nu förklarat och illustrerat de positiva och negativa aspekterna.

Hur fungerar en beläggning och vilka är dess för- och nackdelar?

Med hjälp av en beläggning kan man förr eller senare göra nästan alla tyger vattenavvisande. Under tillverkningen appliceras ett lager som förhindrar att tyget absorberar vatten.

Detta förfarande säkerställer att inga droppar kan tränga igenom. Denna variant är mycket billig och används därför ofta för billiga regnkläder. I det här sammanhanget betyder billigt inte dåligt. Beroende på användningsområde kan du vara lika nöjd med en belagd jacka som med en jacka med membran.

Fördelar
  • Billig
  • Tunnt material
  • Platsbesparande
Nackdelar
  • Snabbt slitage
  • Inte längre vattentät efter 2 timmars oavbrutet regn

Om du ofta viker ihop jackan och förvarar den i ryggsäcken kan beläggningen på de vikta kanterna snabbt spricka. Friktion från axelremmar kan också påverka vattentätheten. I vilket fall som helst bör du tänka på vad du behöver regnskyddet för innan du köper det.

En billig jacka räcker för att du ska kunna gå torr till jobbet under regniga dagar. Men om du vill använda ditt nya förvärv för sportaktiviteter bör du lägga några euro mer och investera i en regnjacka med membran.

Hur fungerar ett membran och vilka är dess för- och nackdelar?

Ett membran är ett extra lager som limmas fast på yttertyget. Vid behov kan den också bearbetas mellan det yttre och inre materialet. Membranet är konstruerat för att avvisa regndroppar men låta vattenånga från svett komma ut på utsidan.

Sådana material är därför inte bara vattentäta på lång sikt, utan också andningsbara. Alla membran är inte likadana, och dyrt är inte automatiskt bra. Särskilt inom friluftssektorn kan du lita på varumärken som Gore-Tex.

Fördelar
  • Robust
  • Helt vattentät
  • Långvarig
Nackdelar
  • Dyr
  • Olika andningsförmåga

Softshell- och hardshelljackor fungerar enligt samma princip. Softshell är mycket ventilerande tack vare sin flexibla membranstruktur. Beroende på kvaliteten på de material som används kan vattentätheten dock variera. Hardshelljackor är däremot mer robusta och helt vattentäta, vilket gör att andningsförmågan i viss mån blir lidande.

De olika skikten av dessa material ökar dock också priset. Å andra sidan är dessa material hållbara och förblir en pålitlig följeslagare i många år framöver. Så om du har höga krav och vill använda regnskyddet längre är membranversionen definitivt det rätta valet.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera regnjackor

När du har bestämt dig för att köpa en regnjacka finns det ett antal egenskaper som skiljer en utmärkt jacka från en medelmåttig eller till och med dålig jacka.

Nedan hittar du en lista över de viktigaste köpkriterierna och kortfattad information om dem. Vissa av dessa funktioner är viktigare för dig än andra. Detta beror på personliga preferenser och behov.

Den viktigaste egenskapen när du testar regnkläder på fältet är att de håller vattnet ute.

Men det finns även andra kriterier, t.ex.

Material

Vattentäthet är det viktigaste för regnkläder av hög kvalitet. Den största garantin för detta är materialet. Men även tyger med en vattenpelare på 4 000 millimeter kan läcka om de inte bearbetas eller hanteras på rätt sätt.

Som en påminnelse: i Österrike anses tyger vara vattentäta från en vattenpelare på minst 800 millimeter. Undrar du vad ordet "vattenpelare" betyder? Denna fråga besvaras också i vår guide lite längre upp.

Materialet är en viktig kostnadsfaktor för en regnjacka. Med andra ord kan billiga jackor sällan konkurrera med vattentätheten hos en dyrare modell. Materialets kvalitet kan äventyras beroende på syftet och hur länge det används. Du bör dock tänka igenom detta noggrant i förväg för att undvika obehagliga överraskningar. Det är inte för inte som ordspråket säger: köp billigt, köp mer.

Utförande

De största svagheterna är sömmarna och fästanordningarna. Har du någonsin undrat varför regnjackor aldrig har en knappstängning? För vatten skulle alltid tränga in vid denna punkt. Det är därför som dragkedjor ibland tillverkas med en extra tryckknapp över dem.

Det extra lagret tyg förhindrar att vatten tränger in genom dragkedjan. Detta beror på att vanliga dragkedjor inte är vattentäta. De vattentäta specialmodellerna är mycket dyrare i jämförelse och kan ändå visa tecken på slitage med åren. Remsan ovan fungerar därför som ett extra skydd.

Sömmarna är en annan stor svag punkt. När de olika delarna av tyget sys ihop punkteras tyget. Då är membranet eller ytbehandlingen förstörd och vatten kan tränga in. Därför ska sömmarna alltid svetsas eller "tejpas". Detta stänger de små hålen och återställer skyddet.

I billigare versioner är det mycket möjligt att alla sömmar inte är särskilt förseglade. Ofta svetsas endast de sömmar som utsätts för störst slitage. Detta gäller särskilt sömmarna på axlarna, ryggen och på utsidan av ärmarna.

Andningsförmåga

Nästa stora punkt är andningsförmågan. Många funktionella tyger har möjlighet att hålla vattendroppar ute, men transporterar ändå svett i form av vattenånga till utsidan. På så sätt är du säker på att hålla dig torr på båda sidor.

Detta är en annan punkt som har att göra med den avsedda användningen. Du svettas mycket mindre under en lugn promenad med hunden än under en vandring i bergen. Beroende på aktiviteten är det viktigt med högre eller lägre vattentäthet.

Komfort

Förutom dessa egenskaper ska regnjackan naturligtvis också vara bekväm. Vattenavvisande tyger känns ibland stela och onaturliga. Därför bör du alltid prova regnjackor först. På så sätt kan du känna och testa tyget. Fråga dig själv: Skulle jag vilja ha den här jackan på mig en hel dag?

Känslan av att bära en jacka är mycket subjektiv. Du kan ofta hitta många olika åsikter i kundrecensioner. Ett tyg som vissa människor tycker kliar och är obehagligt, andra tycker att det är behagligt och mjukt. Låt dig inte vilseledas och bilda dig en egen uppfattning. Även om du beställer på nätet kan du vanligtvis returnera varorna inom två veckor.

När du provar jackan kan du testa hur den "låter". Särskilt tungt belagda tyger kan ge upphov till ett knastrande ljud när de gnuggas mot dem, vilket irriterar många människor.

Förpackningsstorlek

Slutligen bör du titta på förpackningsstorleken. Lätta och tunna regnjackor kan vikas ihop på ett mycket litet sätt. Vissa modeller kan till och med förvaras i en egen magväska eller i en medföljande väska.

Å andra sidan kan deras vattentäthet och andningsförmåga ofta inte jämföras med tjockare kvaliteter. Det beror alltså alltid på vad regnjackan behövs för.

Om jackan alltid ska finnas i ryggsäcken vid eventuella regnskurar är det absolut nödvändigt med en liten packstorlek. Om det är viktigare att vara torr även efter flera timmar i regn, bör du välja kvalitet snarare än en liten packning.

Om du vill förvara din jacka i din egen ficka eller i en väska för att spara utrymme, se till att den är helt torr. Annars kan den inte torka ut som en liten hopvikt förpackning.

Glöm inte heller att låta jackan med liten förpackningsstorlek torka ordentligt hemma, annars uppstår inte bara en obehaglig lukt, utan kvaliteten kan också bli lidande om den inte hanteras på rätt sätt.

Utrustning

Sist men inte minst bör du tänka på hur dina skyddskläder är utrustade. En skyddande regnjacka bör alltid ha en huva och fickor.

Huvudskyddet ser till att håret förblir torrt och att vatten inte kan "rinna" nerför kragen. Det är viktigt att huvan är justerbar så att den omsluter ansiktet väl. Snören på huvans ytterkant är särskilt lämpliga för detta.

Om du utövar en sport i regn som kräver en hjälm bör du ta hänsyn till detta när du köper. Huvan måste vara tillräckligt stor för att passa över hjälmen och ändå omsluta ansiktet tätt.

Ett annat kriterium är fickor. Vattentäta ytterfickor är inte obligatoriska, men de kan vara användbara. Generellt sett bör jackan dock ha minst en innerficka så att du kan förvara din mobiltelefon säkert i ett skyfall.

Vissa regnkläder har en uppstående krage utöver huvan. Detta är särskilt användbart under stormiga regniga dagar och ger extra skydd i hakområdet. Det förhindrar också att vatten samlas under halsen och "rinner" in i jackan.

Slutligen vill vi påpeka att det finns fodrade och ofodrade vattentäta jackor. Särskilt under kalla vinterdagar är den fodrade versionen fördelaktig. Alternativt kan du köpa jackan en storlek större så att du fortfarande kan ha en tjock tröja under den.

Ofört regnplagg är perfekt för milda regniga vårdagar. Som en kompromiss finns det också modeller där fodret endast hålls på plats med en dragkedja eller tryckknappar, så att innerjackan kan tas ut eller sättas in vid behov. Dessa modeller kan därför bäras året runt.

Design

Regnkläder finns i alla former och färger. Oavsett om de är prickiga, randiga, neonfärgade eller klassiskt svarta. Designen är lika varierande som bärarna.

Man bör dock vara försiktig när det gäller snittet, för beroende på modell kan man stöta på olika för- och nackdelar. Prova alltid dina favoritkläder för att se om snittet och färgen passar dig. Du kan läsa om de olika skärningsalternativen i vårt avsnitt om råd ovan.

Alla de funktioner som nämns ovan kan vara kännetecken för kvaliteten på din framtida regnjacka. Beroende på användningsändamålet är de av olika betydelse och måste vägas olika tungt. Faktum är att du bör informera dig innan du köper för att undvika att göra ett misstag. Ta lite tid på dig så att du kan njuta av dina regnkläder senare.

Vill du att din jacka ska vara praktisk, visuellt tilltalande eller kanske till och med både och? Ta en titt i de relevanta specialbutikerna och få råd om olika modeller.

Fakta om regnjackor

Vindjacka eller regnjacka, vad är vad?

Svaret på denna fråga kan liknas vid ordspråket: "Alla tummar är fingrar, men inte alla fingrar är tummar". För det är samma sak med de två termerna.

Visste du att det finns skillnader mellan en regnjacka och en vindjacka?

En vindjacka är vindtät, men det betyder inte att den också är vattenavvisande eller vattentät. En regnjacka ska däremot alltid vara både vind- och vattentät.

Alla regnjackor är också vindtäta, men vindjackor eller vindjackor behöver inte nödvändigtvis avvisa regn. Det har att göra med de material som används.

I början av den här guiden kan du läsa mer om hur materialen i regnjackor fungerar.

På grund av sina vattentäta egenskaper har regnkläder ett mycket ogenomträngligt tyg som yttermaterial. Detta håller inte bara vatten utan även vind ute. Vindjackor däremot håller inne starka luftströmmar, men tyget behöver inte nödvändigtvis vara vattentätt. Vanligtvis är tyget något vattenavvisande, men kan inte stå emot hällande regn.

Hur tar jag hand om min regnjacka på rätt sätt?

Svaret på frågan: Kan jag tvätta min regnjacka? är i allmänhet ja. Det finns dock några saker som du bör tänka på. Först och främst bör du läsa tvättinstruktionerna för din jacka för att ta reda på exakt hur du ska tvätta den. Alternativt kan du ofta hitta denna information på varumärkets webbplats.

Som en riktlinje

  • Stäng av stängningen för att skydda
  • Högst 40 grader Celsius
  • Låg centrifugeringshastighet
  • Fint tvättmedel eller specialtvättmedel
  • Extra sköljning
  • Lufttorkning

Tvättanvisningarna kan variera något beroende på hur regnskyddet fungerar, till exempel med olika membran. Det är ofta klokt att använda ett eget tvättmedel för utomhusprodukter, men det är inte absolut nödvändigt.

Annars är flytande tvättmedel lämpligare än pulverform, eftersom det håller ihop mer. Det är dock viktigt att aldrig tillsätta ett mjukmedel. Många tillverkare rekommenderar att du sköljer jackan en eller två gånger i slutet för att få bort alla tvättmedelsrester. Detta kan annars leda till att membranen klibbar ihop och på så sätt begränsa deras funktion.

"Så ofta som nödvändigt, men så lite som möjligt" är tumregeln för att tvätta funktionskläder.

Min regnjacka är inte längre vattentät - vad gör jag nu?

Efter upprepade tvättar kan impregneringen förlora sin effekt. Det bästa sättet att testa detta är att sprida några droppar vatten på din jacka. Om vattnet rinner av är impregneringen bra. Om väven blir mättad bör den dock antingen förnyas eller återaktiveras.

Visste du att de första vattentäta kläderna var gjorda av linne?

Det så kallade "oljeskinnet" var en väderbeständig klädsel för sjömän på 1800-talet. Den bestod av ett linnetyg som impregnerades med olja - vanligtvis linolja - för att göra materialet vattenavvisande.

Det är bättre att testa flera områden och särskilt de viktigaste belastningsområdena, t.ex. axlarna och ärmens utsida. Om skyddet kan återaktiveras beror återigen på materialet och den vattenavvisande tekniken. Även här kan du hitta informationen i tvättinstruktionen eller på internet.

Reaktivering är mycket enkel. Lägg helt enkelt den stängda och torra regnjackan i torktumlaren på låg temperatur i ungefär en halvtimme. Alternativt kan du använda ett strykjärn försiktigt. Det bör dock alltid finnas ett extra tyg mellan det varma strykjärnet och jackan, till exempel en handduk.

Alternativt kan impregneringen förnyas. Detta kan göras antingen med en spray eller med ett tvättmedel. Det går oftast snabbare och enklare att använda en spray.

Vad gör jag om jag får fläckar på mina regnkläder?

Fläckar är ett problem i utomhusmiljön. Om vanlig tvätt inte räcker till kan du försöka förbehandla fläckarna. Du bör dock undvika kemiska fläckborttagningsmedel eller blekmedel, eftersom dessa kan förstöra membranet.

Det är bättre att gnugga det fläckiga området med lite galltvål och arbeta på fläcken med en mjuk borste eller trasa. Om fläcken fortfarande är synlig kan du behandla den igen med galltvål. Därefter ska du tvätta jackan igen. Du kan läsa om bästa sättet att tvätta din regnjacka i avsnittet om hur man tvättar en regnjacka.

Hur lagar jag hål i min regnjacka?

Det är alltför lätt att fastna i en gren och slita sönder jackan när du vandrar i skogen. Dubbelt irriterande om den "bra delen" inte var billig. Det finns några knep som du kan använda för att återställa regnskyddet. Det finns olika alternativ: från självhäftande plåster till lim och professionella reparationer.

Om du är mitt i en vandringstur måste allt gå snabbt. Självhäftande plåster är idealiska för detta. Klistra dem helt enkelt på den torkade tåren.

För att plåstret ska hålla längre är det bäst att behandla det igen med strykjärnet hemma. Detta är dock endast möjligt om din regnjacka är tillverkad av ett värmetåligt tyg.

Om du har lite mer tid på dig bör du behandla plåstret från båda sidor. Först måste du ta dig till det skadade området från insidan. Om du har en fodrad jacka måste du försiktigt klippa upp en del av den närmaste sömmen. Sedan kan du sätta ihop de två tygkanterna igen och fästa dem med tejp från insidan.

Det finns olika produkter från olika tillverkare. Du kan till exempel använda limmet och Seamgrip från märket McNett, som du kan köpa för några euro på Amazon. Det är viktigt att ca 1,5 till 2 centimeter på vardera sidan av revan täckes av tejpen. Om revan inte är rak, använd flera kortare band som överlappar varandra.

Från utsidan bör revan också behandlas med ett lim. Detta gör att det skadade området blir vattentätt igen. Följ bruksanvisningen för din produkt. De flesta lim behöver 24 timmar för att härda fullständigt. Dessutom kan tejpen appliceras på nytt från utsidan. Därefter kan fodret sys ihop för hand.

Du kan också använda tejpen för att laga slitna sömmar. Om detta verkar för komplicerat finns det andra alternativ. Vissa märken erbjuder en reparationstjänst, och vissa ändringsbutiker är specialiserade på kläder för utomhusbruk. Dessa alternativ är dock betydligt dyrare än "gör-det-själv"-alternativet.

Foto: ddouk / pixabay.com

Recensioner