Senast uppdaterad: september 14, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

19Analyserade produkter

25Tillbringade timmar

12Utvärderade artiklar

77Användarrecensioner

Om du har en trädgård eller annan öppen yta kan du sätta upp en regntunna. Den fångar upp regnvatten som du kan använda på många olika sätt. Du kan till exempel vattna dina växter eller göra andra trädgårdsarbeten med den. Med lite ansträngning är det till och med möjligt att tvätta kläderna med regnvatten för att spara dricksvatten.

I vårt test av regntunnor 2023 presenterar vi olika typer av regntunnor. I princip kan du skilja dem åt genom deras material. Det finns t.ex. regntunnor av trä eller plast. Därför visar vi dig de enskilda fördelarna och nackdelarna med varje typ av material.

I den här artikeln hittar du dessutom mycket nyttig information om regntunnor, möjliga användningsområden, den perfekta platsen och mycket mer. Vi presenterar också några av våra främsta favoriter.
Sammanfattning

 • En regntunna är inte bara ett användbart trädgårdsredskap utan kan också användas som ett dekorativt föremål.
 • När du köper en regntunna behöver du inte nödvändigtvis välja en plasttunna. Det finns också behållare av trä, metall och lera.
 • Du bör välja regntunnans kapacitet och dimensioner i enlighet med storleken på din trädgård.

Regntunna test: Våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper ett regnfat

Innan vi berättar mer om olika regnfat hittar du några frågor med användbara svar i vår guide. Vi berättar bland annat hur mycket en regntunna kostar, men också vilken storlek som passar dig.

Vad är en regntunna?

En regntunna är egentligen inget annat än en tunna (eller annan behållare) där du kan samla upp regnvatten och återanvända det senare.

Wasser rinnt in Regentonne

För miljöns skull kan du också samla upp regnvatten för återanvändning. (Foto: Dmitry Moiseenko / 123RF.com)

Å ena sidan sparar du vattenkostnader, men det är också bättre för miljön. I följande avsnitt får du reda på hur du kan återanvända regnvatten.

Kan jag använda regnvatten för hushållsändamål?

Om du också vill använda regnvatten till tvättmaskinen och toaletten sparar du dricksvatten och miljön är nöjd. Bakteriebelastningen är mycket lägre än vad man kan förvänta sig. Du behöver inget mjukmedel när du tvättar dina kläder eftersom regnvatten inte innehåller kalk.

Om du har några frågor om de nödvändiga installationerna hjälper en specialist dig gärna. Du måste i alla fall anmäla det till din vattenleverantör och får inte slänga regnvattnet tillsammans med kranvattnet utan att fråga.

Utsläpp till avloppssystemet måste klargöras i förväg. Under vissa omständigheter kan du dock få ett bidrag.

Formel för beräkning av hushållens behov

Kom ihåg att mängden regnvatten som tas upp beror på vädret och är föremål för vissa fluktuationer. Det kommer därför inte att vara möjligt att försörja hushållet med enbart regnvatten.

Antal personer x genomsnittlig daglig förbrukning x antal användningsdagar
Exempel: 2 x 60 liter x 30 dagar = 3 600 liter.

Se till att kranvatten kan levereras när vattennivån i vattentanken är låg och att alla rör är märkta så att det alltid går att se vilket vatten som rinner genom dem.

Stefanie PeykSWR-Umweltredaktion
Regnvatten kan användas på många olika sätt. Men du bör inte använda det som dricksvatten.

Regnvatten har en lång väg att gå. Den avdunstar först på marken och stiger sedan upp i luften. Efter att ha kondenserat på hög höjd faller det som regn och samlar på sig all slags smuts och suspenderade ämnen, t.ex. fint damm, bakterier och avgaser.

När det når taket spolar det också ut fekaliska bakterier från fågelspillning eller smuts från löv i cisternen.

(Källa: swr.de)

Separering av dricksvatten- och regnvattenledningar är ett lagstadgat krav!

Vilken storlek passar vilken användare?

Det finns många olika storlekar på regnvattenkärl. För en genomsnittlig användare räcker det med en kapacitet på 300 liter. För mycket? En liten regntunna kan till exempel ha en kapacitet på bara 40 liter. Standardstorlekarna för regntunnor varierar dock mellan 200 och 500 liter.

Om du behöver ett stort regnfat kan du köpa ett ekfat med en kapacitet på 5 000 liter om du har en budget på 2 000 euro eller mer. Om behovet är ännu större finns det möjlighet till en så kallad cistern. Den kan ha en kapacitet på 10 000 liter.

På grund av sin storlek är en cistern mycket tung och grävs ofta ner under jord. Det gör dem också frostbeständiga och mörkret i marken förhindrar att alger bildas.

Om du är osäker på om en standardcistern räcker till för dig ska du veta att du inte behöver fatta ett permanent beslut direkt: du kan trots allt alltid kombinera regnvattencisterner i olika storlekar med en överströmningssats.

Kan jag räkna ut hur stor min regntunna ska vara?

Nu vet du vilka storlekar på regntunnor som finns, men vilken är rätt för dig? För att besvara denna fråga är tre värden viktiga

 • Vad är den genomsnittliga lokala nederbörden?
 • Hur stor är takytan på ditt hus/garage/redskapsbod etc. som du vill samla upp regnvatten från?
 • Hur stor är din trädgård / grönsaksodling / etc.? - dvs. det område som du vill vattna?

Du kan hitta information om nederbördsmängden på olika väderkartor. När du beräknar nederbördsmängden ska du vara uppmärksam på om det rör sig om ett säsongsvärde eller ett årsmått. De värden som visas ger dig en bra indikation på den lämpliga mängden eller så kan du använda en regnmätare.

För en bättre förståelse: 1 liter per m² motsvarar 1 mm vatten per m². 300 mm nederbörd per kvadratmeter = 300 liter regnvatten per kvadratmeter.

Teoretiskt sett får denna mängd vatten plats i din regntunna. Teoretiskt sett, eftersom sannolikheten för nederbörd också spelar en roll.

Och även det faktum att - beroende på vilken typ av takpannor det är - inte alla regndroppar kommer att hamna i tunnan. Du kan hitta det korrekta beräkningsvärdet för din typ av takpannor på Internet under sökordet "takkoefficient".

m² takyta x takkoefficient x nederbördsmängd per dag (nederbördsfrekvens).

Exempel: 60 m² (takyta) x 0,8 (lertegel) x 4,3 liter = 206,4 liter. Med ett sådant resultat kan du till exempel utnyttja alla alternativ.

Men tänk på dina faktiska behov igen. Om du inte behöver det vatten du samlat in kan det börja stinka om du inte använder det på länge.

Vilken är den perfekta platsen för en regntunna?

För att säkerställa att tunnan står stadigt bör du se till att ytan är så jämn och motståndskraftig som möjligt. När tunnan fylls med vatten blir den snabbt mycket tung. Om det finns pallar under den eller om den står på hjul måste dessa kunna stå emot den tunga vikten.

Om du har en regntunna av trä måste du också se till att den är optimalt ventilerad så att träet inte ruttnar. Ett lager grus under botten av tunnan är idealiskt.

Gartenhaus mit Regentonne

Du kan också använda en regntunna för att sätta visuella accenter i trädgården. (Foto: ramboldheiner / pixabay.com)

För att det ska vara bekvämt för dig att använda regntunnan är det lämpligt att placera den på en stabil och tipptålig piedestal. Ett trevligt och förnuftigt alternativ är en murstenssockel med en tallrik ovanpå. På så sätt kan du enkelt placera vattenkannan framför den för att fylla på den.

Placera vattenkannan i närheten av stupröret till rännan. På så sätt slipper du lägga ett komplicerat rörsystem genom trädgården. Om du tar hänsyn till alla dessa punkter och har lätt tillgång till vattenkannan och slanganslutningen har du förmodligen hittat den perfekta platsen för din behållare.

Vilka alternativ finns det till en regntunna?

Om du vill samla upp regnvatten men inte är nöjd med en regntunna kan du fundera på (och kontrollera med din kommun) om du vill och kan låta bygga en cistern. Detta är egentligen inget annat än en stor underjordisk regntunna.

Det finns också så kallade väggbehållare. Dessa samlar också upp regnvatten, men som namnet antyder är de monterade på väggen.

Beslut: Vilka typer av regntunnor finns det och vilken är rätt för dig?

Å ena sidan är uppsamling av regnvatten ett bra sätt att spara pengar och å andra sidan är det ett förnuftigt sätt att använda resurserna i vår miljö på ett ekonomiskt sätt. Regnvatten avdunstar från bäckar och floder när det är tillräckligt varmt och fortsätter sedan sin väg.

När regnvattnet har färdats på motsvarande hög höjd kondenserar det på en kall höjd och återvänder till jorden i form av droppar. I processen tar den dock också upp olika föroreningar från luften och orenheter från tak och rännor.

Regnvatten är därför inte lämpligt som dricksvatten för människor. För växter erbjuder dock vissa av dessa extra ingredienser många fördelar jämfört med vårt hygieniskt behandlade dricksvatten. Detta är en fördel om du vill vattna dem med regnvatten.

I princip kan vi skilja mellan fem olika typer av regnfat

 • Regntunna i plast
 • Regntunna i trä
 • Regnvattentank i metall
 • Tank för lagring av regnvatten i sten
 • Amphoror av lera eller plast

Alla typer har olika för- och nackdelar, som främst beror på vilket material som används.

Vad kännetecknar en plastregntunna och vilka är dess för- och nackdelar?

Det är en klassiker: plasttunnan i blått eller grönt. Den robusta plasthylsan är lätt i vikt och en av de varianter som är lätta att rengöra.

Fördelar
 • Lätt att transportera eftersom den är lätt
 • Lätt att rengöra
 • Slitstarkt
Nackdelar
 • Ospectakulärt utseende
 • Skarpa kanter med billigt utförande
 • Eventuellt inget förborrat hål för utloppskranen

Här behöver du inte oroa dig för skadliga ämnen. Om ditt fat är tillverkat av hårdplast har det redan en sak gemensamt med många dricksvattenrör. Som namnet antyder frigörs mjukgörare av mjuk plast.

Vad kännetecknar en regntunna av trä och vilka är dess för- och nackdelar?

Ek, lärk eller kastanj? Whisky- eller romfat från Jamaica? Det finns många möjligheter. Trä är en underbar naturprodukt som passar utmärkt i trädgården. Om du är händig kan du till och med bygga din drömtunna själv.

Träfaten hålls ihop av så kallade spänningsband och är därför mycket robusta. Se i alla fall till att regntunnan aldrig torkar ut helt, annars kommer träet att skeva.

Fördelar
 • Naturmaterial
 • Mycket robust
 • Frostbeständigt
Nackdelar
 • Träet blir skevt när det är torrt
 • Kräver mer vård än plast

Regntunnan är impregnerad så att den klarar sig även på vintern. Det bästa är att tömma den helt och hållet och lägga den upp och ner på locket. Om det finns vatten i tunnan kan den sprängas sönder av isens kraft.

Vilka egenskaper har en regntunna av metall och vilka är dess för- och nackdelar?

För att förhindra att metallbehållaren rostar är en regntunna i metall av hög kvalitet vanligtvis varmförzinkad, målad, pulverlackerad och fodrad med plast. Detta ger ett utmärkt korrosionsskydd för många år av regn.

Fördelar
 • Solid och stabil
Nackdelar
 • Möjligen förbelastad av tidigare innehåll

En stor vattentank i metall köps troligen ändå om det finns ett riktigt stort behov av vatten på permanent basis. Men köp inte en metalltunna där olja tidigare har lagrats. Oljetunnor är mycket svåra att rengöra. Det är inte bra med olja i uppsamlingsvattnet.

Vad är egenskaperna hos en regntunna av sten och vilka är dess för- och nackdelar?

Tyvärr hittar du knappast ett regnfat av äkta sten, eftersom allt handlar om design i det här sammanhanget. Färgen sandsten ser ofta mycket vacker ut, eller en regnvattenbehållare med tegel eller sten ser mycket naturlig ut.

Fördelar
 • Väderbeständig dekoration
 • Individuellt utformbar
Nackdelar
 • Stabiliteten beror på de enskilda delarna
 • Ytterligare material krävs

Stenar fungerar alltså snarare bara som kompletterande dekoration. Det är vanligtvis en kombination av en gitterram (gabion) som kan fyllas med stenar och en dammtätning med fiberduk emellan.

Vad kännetecknar en regntunna i amforastil och vilka är dess för- och nackdelar?

Om du gillar medelhavsflaggor är en amfora ett bra val. Du kan njuta av den vackra terrakottabilden.

Fördelar
 • Vackert, naturligt varmt terrakottautseende
 • Mycket väderbeständigt
Nackdelar
 • Risk för fläckar vid dålig tätning
 • Risk för brott om det är tillverkat av lera

En sådan regntunna är dock vanligtvis tillverkad av plast. Polyeten har en fördel: den gör amforan UV-stabil och väderbeständig. I sydliga länder tillverkas amforor traditionellt av lera.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera regntunnor

I följande text informerar vi dig om de viktigaste kriterierna och kategorierna som du bör vara uppmärksam på när du vill köpa en regntunna.

Detta är de punkter som det handlar om

 • Kapacitet
 • Mått
 • Vikt
 • Material
 • Färg
 • Förlängningar
 • Lås för barnsäkerhet
 • Rengöringsinsatser

Kapacitet

Kapaciteten som passar dina behov bestäms av kombinationen av utbudet av nederbörd, efterfrågan och lagringsutrymme. Som vi vet har vi inget inflytande över vädret. Så hur hittar du det bästa alternativet för dig?

Visste du att ett hushåll med fyra personer kan spara upp till 70 000 liter vatten genom att använda regnvatten?

Om du använder regnvatten som ett alternativ till bruksvatten, t.ex. för att vattna, spola toaletter eller tvätta maskiner, kan du spara en hel del vatten. Den faktiska mängden beror naturligtvis på takets skick och den lokala nederbörden.

Om du inte har en grön tumme eller lite tid för balkonger kan du klara dig med en liten tunna. Om den regelbundet rinner över, vet du det: Det är dags för en kopplingssats och kärl nummer två.

Om ditt hjärta klappar av passion för din trädgård och du kanske har lyxen av en stor trädgård eller ett växthus, är det bättre att ta ett stort kärl eller koppla ihop flera kärl.

Du kan till exempel använda flera enskilda behållare som är utspridda i trädgården som vattenstationer. Detta minskar den sträcka du måste gå fram och tillbaka med vattenkannan.

Du har alltså valt rätt kapacitet om

 • att din soptunna inte svämmar över hela tiden,
 • vattnet byts alltid ut på grund av regelbunden användning och därför kan det inte tippa över,
 • du kan alltid förse dina växter med tillräckligt med regnvatten,
 • du behöver bara använda kranvatten mycket sällan, och
 • du har inte känslan av att ha förlorat värdefullt utrymme sedan du blev ägare till en regnvattenbehållare.

Mått

En bullig, rund tunna passar bra när du har plats för ett bra stativ och/eller en stabil bas. Ju större tunnan är, desto tyngre blir den när vattennivån stiger.

Det kan hända att marken under tunnan ger vika och att tunnan sjunker ner i marken eller till och med välter. Att placera om en full regntunna efteråt kan vara en riktig bedrift.

För att ge dig en uppfattning har vi sammanställt de genomsnittliga måtten på en rund 500-liters regntunna i exemplet:

Höjd diameter
ca 1 m ca 80 cm

Om du inte har plats för runda, rundade regntunnor kan du välja smala eller vinklade tunnor. Medan smal vanligtvis är synonymt med särskilt hög, är fyrkantiga behållare vanligtvis längre till formen.

För att du ska kunna jämföra måtten med en rund regntunna finns måtten för en fyrkantig 500 liters regntunna som exempel i tabellen:

Bredd djup höjd
ca 124 cm ca 80 cm ca 93 cm

Den här typen av väggtank passar också mycket bra visuellt på alla husväggar. Mindre höjd innebär ofta bättre stabilitet eftersom tyngdpunkten är mer gynnsam. Höjden är också ett viktigt kriterium om behållaren fylls via ett stuprör.

För att den inte ska begränsas i sin användning bör den passa bra in under stupröret. Försiktighet: Om du vill kunna placera vattenkannan framför den kan du behöva lägga till en sockel under den, vilket ökar den totala höjden ytterligare.

Om utrymmet för regntunnan är begränsat vertikalt eller horisontellt bör du mäta det möjliga utrymmet innan du köper den. Annars är det lämpligt att tänka på att säkra högre tunnor samtidigt. Vem vill vara med när en fylld regntunna börjar gunga?!

Vikt

Den ideala vikten på en regntunna gör den lätt att hantera när den är tom. Kanske vill du byta plats? Eller så måste du kunna placera tunnan upp och ner för vinterförvaring så att isen inte skadar den.

I bästa fall bör båda dessa möjligheter vara möjliga utan större ansträngning när regntunnan inte är fylld. Den bör dock vara tillräckligt robust för att klara vattnets tryck eller vikt.

För varje liter vatten kan du uppskatta att fyllningsvikten är ungefär 1 kg. Med 300 liter är det en stor last. Om regntunnan är för lätt kan den dock snabbt blåsa omkull av vinden.

Material

Plast är ibland bättre än sitt rykte. Den klassiska gröna regntunnan i plast kan fungera i flera år innan den blir spröd eller läcker och måste slängas med grovavfallet. De svetsade sömmarna är känsliga för reparationer. Att vara tillverkad i ett enda stycke har naturligtvis sina fördelar.

Trä kräver däremot mycket omsorg för att det inte ska bli skevt, till exempel. Regelbunden tätning är obligatorisk här. I många fall är därför insidan av trätunnor fodrad med en folie. Detta minskar träets ständiga kontakt med det uppsamlade regnvattnet.

I slutändan skyddar det dock inte tunnan mot värme, kyla och det som regntunnan är avsedd för: kontakt med vattnet uppifrån. I vilket fall som helst är ek eller lärkträ mycket tacksamma och godmodiga material.

Som så ofta är fallet gäller samma sak här: Kvalitet har sitt pris. Robusthet och en anständig väggtjocklek gör regntunnan stabil. Material av hög kvalitet gör den väderbeständig.

Färg och utseende

Även om klassiska färger som grönt, blått och grått passar bra in i ditt hem och din trädgård, kommer du att märka att dessa färger inte nödvändigtvis är de mest populära om du gör lite efterforskningar på internet.

Regntunnans funktion påverkas inte av färgvalet. Men ju mörkare färg desto mindre UV-känslig är den.

Antalet leverantörer av färgglada och färgglada tunnor är dock begränsat. Det är därför du kan hitta massor av idéer på bland annat Pinterest som du kan använda för att försköna din regntunna efteråt.

Så för tillfället kan du välja det klassiska och, beroende på ytan, måla, airbrusa eller fästa trä- eller bambumattor på den senare.

Tänk dock på att du på grund av vädret kan behöva förnya en look som du själv har skapat då och då.

Extensions

Det är bäst att välja en tillverkare som också säljer tillbehör. Det ökar chansen att du kan köpa allt som passar perfekt. Om så inte är fallet hjälper det om de önskade anslutningarna åtminstone redan är förberedda.

Ett lock är förstås bara vettigt om det verkligen passar. Om du köper ett lock som inte är tillverkat för din modell ska du därför titta noga på flänsens mått. Om locket har gångjärn eller handtag kan dessa vara svaga punkter för algbildning.

Eftersom en uttagskran används ofta bör du se till att den är av god kvalitet. Om innerdiametern tillåter tillräckligt mycket vatten att rinna igenom, finns det inget som hindrar en trevlig användning.

Var uppmärksam på kranens material.

Att köpa billigt kostar dig snabbt pengar senare för reparationsförsök. Kranar av metall är definitivt mer populära än kranar av plast. Om kontakten passar bra är allting tajt. En metalltråd kan också tåla mycket.

För att en bas ska kunna bära sig själv på ett säkert sätt bör den ha en ordentlig väggtjocklek. Tunnväggiga underreden med en tjocklek på bara några millimeter kan snabbt kollapsa under belastningen från en full tunna. Om underlaget verkar för mjukt, investera några euro mer.

Barnsäkert lås

Alla som har barn i sin närhet vet att lek med vatten är mycket lockande för många barn.

I det här fallet rekommenderar vi en regntunna med lock som redan ingår i leveransen. Om regntunnan inte är ansluten till ett stuprör och lämnas utomhus för att samla upp vatten finns det vissa faror.

Tyvärr är den genomsnittliga regntunnan med en kapacitet på 300 liter eller mer redan tillräckligt stor för att ett barn ska kunna drunkna i den.

Ett löst placerat lock ger bara skydd vid första anblicken, eftersom det snabbt blåser av i en lätt vind. Om ett barn försöker klättra upp på regntunnan kommer locket - om det finns ett - snabbt att tippa åt sidan om den är lastad på ena sidan.

För att göra locket barnsäkert kan du be om ett barnsäkert lås med bajonettlås i byggvaruhuset eller köpa speciella skruvar för att fästa det på plats. De fungerar också som ett bra vindskydd.

Om du inte vill stänga regntunnan helt och hållet kan du placera ett metallgaller ovanpå och ansluta det ordentligt till tunnans kant.

Rengöring

Ju mer solljus som faller på det uppsamlade regnvattnet, desto större är sannolikheten att algerna snabbt växer. Vissa alger gynnar tyvärr ackumuleringen av föroreningar i växten. Om du inte vill lära känna dem och städa bort dem, använd ett lock.

Ofta räcker det med en borste och vatten för att rengöra.

För miljöns skull är det värt att rengöra endast med vatten och en borste. För envis smuts kan du använda ättika. Kemiska rengöringsmedel ska endast användas i absolut svåra fall och ska sköljas ur ordentligt.

Var försiktig med väggtankar, som ofta är ett helt slutet system. Här kan rengöringsförsöket urarta till ett projekt med en högtryckstvätt. Om det verkligen måste vara ett slutet system är det viktigt att det redan från början endast fylls med ett intakt filter.

Fakta som är värda att veta om regntunnan

I det sista avsnittet vill vi berätta några intressanta saker om regntunnan. Här tittar vi på valet av design, men också på reparation.

Vilken design ska jag välja?

Det är tillåtet att göra vad du vill. Detta gäller även för utformningen av regntunnor. Som vi alla vet gör variation livet färgglatt. Rund, fyrkantig, stor, liten, platt, smal eller vikbar - de olika utseendena sträcker sig från rustik trälook till medelhavsdesign till ädel granitlook eller sandsten.

Om du inte hittar det du letar efter kan du naturligtvis måla ditt regnvattenmagasin eller dekorera det med graffiti. Om du är modig kan du också välja ljusa färger i stället för de typiska gröna, blå eller antracitfärgade färgerna.

För att undvika att färgen snart ska lossna igen är det bäst att förbereda ytan. Beroende på materialet kan du göra detta till exempel med sandpapper. Detta gör att färgen håller bättre och du kan njuta av ditt konstverk längre.

Se till att färgen inte tränger in på insidan så att vattenkvaliteten inte påverkas. Om du inte är så intresserad av att måla kan du använda en växtskål som dekoration och fylla den med färgglada blommor.

Vilka tillbehör finns för regntunnor?

En regntunna är praktisk i sig själv, men med rätt tillbehör kan den användas på ett mycket bekvämare och mer förnuftigt sätt. Vi har listat några extrafunktioner nedan som du bör tänka på när du köper en regntunna.

Lock & filter

För att se till att endast vatten hamnar i regntunnan och inte smuts behöver du ett lämpligt lock och ett filter. Filtret i nedströmsröret till tunnan förhindrar att löv och blommor faller ner i det uppsamlade regnvattnet. De kan göra regnvattnet ruttet när de bryts ner.

Locket förhindrar att insekter koloniserar ditt vatten eller att små djur faller ner och drunknar i din vattentank. Om du har barn rekommenderas ett lock med barnsäkerhetslås.

Locket och filtret skyddar mot föroreningar i allmänhet och därmed mot bakteriebildning. Båda ingår ofta i köpeskillingen.

Pump

En pump är inte absolut nödvändig. Det gör dig dock mer flexibel när det gäller placeringen av ditt regnfat. Den är lämpligare för storskalig bevattning. Du kan koppla in sprinklers och trädgårdsslangar. Beroende på användningsområdet måste dock pumpen kunna generera motsvarande tryck.

Om du vill vara oberoende av en strömförsörjning ska du välja en swingpump. Detta är en handpump som du snabbt kan fylla vatten med lite muskelkraft i armen.

Lock, filter och pump är bara början. Utbudet av tillbehör som du kan använda för att utöka dina regntunnor är enormt. Om du vill fördjupa dig ytterligare i det här ämnet och kanske till och med bli en professionell regnbäddsexpert kan du också ta en titt på följande tillbehör

 • Nivåindikator med sensorteknik eller ultraljudsmätning
 • Droppbevattning
 • Anslutningsuppsättning

Vad gör jag åt djur i min vattentunna?

Du kan förhindra ovälkomna gäster som myggor, groddjur eller vattenloppor delvis med ett nät eller i alla fall bäst med ett lock.

Du kan känna igen vattenloppor som små vita prickar i vattnet. De utgör inget hot mot människor eller växter. Liksom grodyngel förs de ofta in i vattnet av fåglar som kommer för att dricka från ditt regnfat utan lock.

Om du upptäcker myggor eller myggor ser situationen allvarligare ut. De kan snabbt bli besvärliga. Några droppar vegetabilisk olja i uppsamlingsvattnet kan hjälpa.

Oil är ett naturligt huskurmedel mot gnagare och en miljövänlig lösning som gör att vattnet kan användas för dina växter. Om du har missat rätt tidpunkt för att ingripa är det enda du kan göra att tömma sopkärlet helt och hållet.

För många djur är regnvatten en bra sak. Men se upp: regnvatten kan vara för surt för fiskarna i ditt akvarium! Informera dig noga innan du använder den. Din fisk kommer att tacka dig.

Hur kan jag reparera min regntunna?

Tyvärr är det inte alltid lätt eller billigt att reparera en regntunna. Men det är definitivt värt ett försök innan ett nygammalt fat med en spricka hamnar i soporna.

Innan du kastar ditt regnfat i soporna kan du försöka reparera det.

Om du har tur räcker det med en lödkolv eller en varmlimningspistol om du har rätt materialkunskap. Oftast är materialen dock antingen svåra att limma eller så måste du veta hur man svetsar plast för att göra din regnvattensamlare läckagesäker igen på lång sikt.

Det är bäst om du också kan smälta likvärdig plast. På så sätt blir frakturen stabil och motståndskraftig igen. I vilket fall som helst bör du vara försiktig eftersom plast och hög värme inte är kompatibla.

För att få ett snyggare utseende kan du ta bort eventuella ojämnheter på det torkade området med en fil eller sandpapper.

För att undvika reparationer i ett tidigt skede bör du inte bara ta väl hand om ditt regnfat, utan också vara uppmärksam på hur länge tillverkarens garanti gäller. Ju längre garantin är, desto högre är kvaliteten på material och utförande.

Bildkälla: pixabay.com / diego_torres

Recensioner