Senast uppdaterad: september 16, 2021

Vår metod

20Analyserade produkter

54Tillbringade timmar

33Utvärderade artiklar

165Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora Reishi-test 2023. Här presenterar vi alla Reishi-produkter som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa Reishi-produkten för dig.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör vara uppmärksam på om du vill köpa Reishi.
Sammanfattning

 • Reishi är en av de äldsta och mest effektiva vitala svamparna, som har använts som botemedel i traditionell kinesisk medicin i över 4000 år.
 • I princip kan du köpa reishisvampen som pulver, kapslar eller extrakt och ta den. Alla tre varianter kan ha en positiv inverkan på hälsan.
 • Kapslarna är särskilt lätta att dosera och innehåller en mängd viktiga ingredienser. Dessa ingredienser används mot cancer, astma, neurodermitis och många andra sjukdomar.

Reishi test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper Reishi

Vad är Reishi?

Reishi är en av de äldsta och mest effektiva vitala svamparna. Denna och många andra typer av svampar är en integrerad del av traditionell kinesisk medicin (TCM).

Svampmedicinering kallas också mykoterapi och är en helt laglig, naturlig naturläkningsmetod i vårt land.

Numera växer cirka 4 300 ton reishisvampar på flis eller träpluggar över hela världen varje år. (Bildkälla: pixabay.com / 4170730)

I Kina kallas reishi till och med för "kungen av medicinalväxter" eller "svampen med evigt liv". I Asien har man i generationer använt olika svampar för att förbättra hälsan.

Reishi har använts i över 2000 år. De många positiva effekterna finns också beskrivna i antika skrifter. Dessutom finns svampen i konsten i form av bilder med anknytning till taoismen. Den har också hittats i sniderier, på möbler och till och med på kvinnliga accessoarer.

Eftersom vild reishi är mycket sällsynt var det i början av upptäckten ett privilegium för de rika att äta den. Reishi-svampar trodde man växte i de odödligas hem på de "tre välsignade öarna" utanför Kinas kust.

Den omnibenevolenta effekten i folkmunnen kan förmodligen bero på att den till en början endast åts av rika människor. (1)

Hur fungerar Reishi?

Reishi-svampen används som naturläkemedel mot otaliga sjukdomar. Särskilt dess effekter är bland de bäst utforskade vitala svampämnena.

Nästan alla mirakulösa effekter som skrevs ner i Kina för över 1000 år sedan har nu bevisats genom vetenskapliga studier.

För att ge dig en översikt har vi listat några av de sjukdomar som Reishi kan hjälpa dig med i nästa lista.

 • Astma
 • Allergier
 • Bronkit
 • Neurodermitis
 • Kronisk hepatit
 • Ledinflammation
 • Leversjukdomar
 • Försvagat immunförsvar
 • Kardiovaskulära sjukdomar
 • Högt blodtryck
 • Högt kolesterol
 • Depression
 • Magsår
 • och till och med cancer

I en studie har det redan bevisats att Reishi kan förhindra spridning av tumörceller i bröstcancer och prostatacancer. Av detta kan man dra slutsatsen att Reishi kan användas som ett näringstillskott i alternativa behandlingsmetoder för att bekämpa cancer. (2)

Den antikarcinogena komponenten i Reishi är en polysackarid. Detta kan ha stor betydelse för framtida immunterapi. Det har mycket få biverkningar, till skillnad från tidigare använda medel.

Detta beror på att effekten bygger på en immunologisk expansion av kroppens eget immunförsvar. Man kan anta att Reishi också innehåller andra ämnen som har en reducerande effekt på blodtryck, kolesterol och blodsocker. (3)

Som du kan se är Reishi en absolut universalprodukt när det gäller hälsoeffekter. Detta beror på dess viktiga ingredienser.

Vi har hittat ytterligare en video för dig där effekten av Reishi-svampen förklaras kortfattat.

Hur tas Reishi?

Till skillnad från de svampar som vi känner bättre är Reishi inte en ätbar svamp och är därför praktiskt taget oätlig i rått tillstånd. På grund av den bittra smaken torkas den efter skörden och bearbetas sedan vidare.

Reishi kan köpas antingen som pulver, kapsel eller extrakt. Reishipulveret smakar mycket bittert, precis som den råa svampen själv. På grund av detta och eftersom det lösa pulvret snabbt kan bli fuktigt och mögligt är kapslarna en bra lösning.

Men eftersom det finns många sätt att använda pulvret i köket kommer vi att gå in mer i detalj på för- och nackdelar med de olika typerna av reishi senare i artikeln.

Visste du att det förutom pulver och kapslar även ofta erbjuds Reishi-extrakt?

Vi råder dig att inte köpa extrakt utan närmare kunskap, eftersom 99 procent av dem kommer från Kina och ofta är tomma löften. Amerikansk forskning har visat att det inte finns några effektiva ingredienser i extrakt.

Personer som dagligen tar blodförtunnande medel bör diskutera med sin läkare om de tar Reishi, eftersom Reishi kan stödja den blodförtunnande effekten.
Även om reishi kan orsaka de ovan nämnda biverkningarna har den mycket låga giftiga egenskaper. (4)

Hur mycket kostar reishi?

I princip kan man säga att 100 kapslar à 500 mg kostar ungefär 17-22 euro. Däremot kostar pulvret per 100 gram cirka 17 euro.

Vilka alternativ till Reishi finns det?

Förutom Reishi finns det även Shiitake, Maitake, Yamabushitake och Chaga. Länder där konsumtion är särskilt populär är Kina, Korea och Japan. Ur medicinsk synvinkel har sådana svampar bara spelat en kort tid i västvärlden; länge avfärdades de som enkla matsvampar.

Ändå är de rika på vitaminer, fibrer och aminosyror och har en låg halt av fett, kolesterol och kalorier. De innehåller också ett stort antal biologiskt aktiva ämnen som har en immunstimulerande och antikarcinogen effekt. (5)

Vi har sammanfattat de viktigaste svamparna i nästa tabell för att ge dig en överblick.

Typ Användningsområden
Reishi (Ling Zhi) "Svamp för odödlighet" Allergiska reaktioner (hösnuva, astma, urtikaria), Allergiska reaktioner (astma, urtikaria), sömnlöshet, nervositet, cancer, biverkningar av kemoterapi eller strålbehandling, prostataproblem, herpes, hiv
Shiitake "King of mushrooms" Störningar i kolesterolmetabolismen, virussjukdomar, Tumörer, bröstcancer, biverkningar av kemoterapi
Coriolus "Butterfly Stramete" Förstärkning av lever och mjälte, cancer, kronisk hepatit, trötthet, Infektioner
Agaricus Blazer murill (ABM) "Mushroom of the God" Cancer, cancerbehandling, kemoterapi och strålbehandling, HIV, akuta infektioner
Hericium "Hedgehog's Spinebeard" Rening och viktminskning, Magcancer, magsår, Alzheimers, polyneuropati, nervösa störningar, ångest, depression
Maitake "Dancing Mushroom" Bröstcancer, prostatacancer, lungcancer, levercancer, kemoterapi, Aids, högt blodtryck, diabetes, viktminskning
Cordyceps "Chinese Caterpillar Mushroom" Utbrändhet, muskelregenerering, lagligt dopningsmedel, afrodisiakum, depression, inflammation, Sömnstörningar
Auricularia polytricha "Judasörat" Immunförsvar, tumörer, trombos, hjärtattack, stroke, cirkulationsstörningar, torrhosta, förstoppning
Corprinus comatus "Schopfintling" Diabetes, Tumörer (bröst- och prostatacancer), hjärtinfarkt, polyneuropati

Beslut: Vilka typer av Reishi finns det och vilken är rätt för dig?

Om du vill köpa Reishi finns det tre alternativ att välja mellan

 • Reishi pulver
 • Reishi extrakt
 • Reishi kapslar

De olika typerna har alla för- och nackdelar. Beroende på vad du föredrar passar en annan typ för dig. I följande avsnitt vill vi göra beslutet lättare för dig.

Vilka är egenskaperna hos reishipulver och vilka är dess för- och nackdelar?

Reishi-pulver tillverkas av svampen Reishi. Under pulveriseringen mals hela den torkade svampen försiktigt och fint för att få fram ett brunaktigt, pulverliknande pulver.

Tack vare den skonsamma tillverkningen innehåller Reishipulver alla naturliga ingredienser och är därför väl lämpat som ett komplement till alla viktiga vitaminer, mineraler och aminosyror.

Ju finare pulver, desto intensivare biotillgänglighet för de aktiva ingredienserna.

Enligt rekommendationerna för intag ska en tesked pulver blandas i vätska eller strös över maten en eller två gånger om dagen. Vätskan kan vara antingen varmt vatten eller buljong, men det finns många andra recept där pulvret används.

Fördelar
 • Kan användas på många sätt
 • Hög dosering
Nackdelar
 • Lätt fuktig
 • Risk för mögelbildning

Pulvret kan användas på många sätt i köket. Recept som Moon Milk, bananbröd eller till och med mandel-chokladfudge är möjliga med pulvret. Moon Milk kommer från den ayurvediska traditionen och är i princip uppvärmd mjölk som kan tas innan man går till sängs för att lugna kropp och själ.

Vilka egenskaper har Reishi-extraktet och vilka är dess för- och nackdelar?

Reishi-extrakt framställs genom varmvattenextraktion vid temperaturer runt 100° Celsius. Detta är i princip samma process som i en traditionell teberedning. Detta lämnar endast de vattenlösliga värdefulla komponenterna kvar som en extraktbrygga.

Detta extrakt torkas genom spraytorkning och pulveriseras så att det i slutet av processen har en polysackaridinnehåll på cirka 20-30 %. Det innebär att den är många gånger högre än rena pulver.

Fördelar
 • Hög halt av polysackarider
 • hög dosering
Nackdelar
 • Högre produktionskostnader
 • ofta dålig kvalitet

Vad kännetecknar Reishi-kapslar och vilka är deras för- och nackdelar?

Reishi kapslar erbjuds både som pulverkapslar och som extraktkapslar. Kapslarna innehåller antingen normalt Reishipulver eller Reishiextrakt.

Reishi kapslar gör det lättare att dosera eftersom de är mer exakta och snabbare att ta.

Fördelar
 • Lätt att förvara
 • Lätt att dosera
 • Ingen bitter smak
Nackdelar
 • Inte mångsidig
 • Svårt att svälja

Köpkriterier: Du kan jämföra och utvärdera reishi utifrån dessa faktorer

I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera Reishi-produkter. Detta gör det lättare för dig att avgöra om en viss Reishi är lämplig för dig eller inte.
Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Tillämpningsområde
 • Ingredienser
 • Dosering
 • Kvalitet
 • Biverkningar

Användningsområde

Reishi-svampen används främst inom traditionell kinesisk medicin och används för följande sjukdomar.

 • Kronisk hepatit
 • Försvagat immunförsvar
 • Bronkit
 • Hjärtsjukdom
 • Magsår

Förutom dessa sjukdomar kan Reishi även hjälpa mot åldersfläckar. (Källa: pixabay.com / thanhlocpham)

Ingredienser

Innan du köper Reishi är det viktigt att undersöka ingredienserna i Reishi. Reishi-svampen har ett antal ingredienser, men två av dem sticker särskilt ut.

Dessa särskilda aktiva ingredienser är polysackarider och triterpener. Svampen innehåller mer än 100 olika mycket effektiva polysackarider som används för att förebygga influensa och andra virussjukdomar på grund av sin antivirala effekt.

Polysackarider stabiliserar det mänskliga immunförsvaret så att många patogener inte har en chans.

De triterpener som finns i svampen skyddar svampen från angrepp av mikroorganismer och är dessutom antibakteriella, lugnande och antiinflammatoriska. Reishi-svampen innehåller cirka 140 högaktiva triterpener som motverkar leverinsufficiens och sänker blodtrycket och kolesterolnivåerna.

Andra ingredienser

 • Alkaloider
 • Protein
 • Fetter
 • Kolhydrater
 • Vitaminer
 • Järn

Dosering

Om du vill använda Reishi i hälsoperspektiv bör du välja kapslar, eftersom det är bara här som den exakta doseringen är möjlig. Detta beskrivs alltid i bipacksedeln och du bör hålla dig till det.

Som alla naturläkemedel behöver svampen en viss tid för att utveckla sina aktiva ingredienser ordentligt och på så sätt försörja organismen. Normalt behöver Reishi-svampen två till tre månader för att kroppen ska få tillräckligt med tid att anpassa sig till ingredienserna.

Den dagliga maximala mängden på vanligtvis två till tre kapslar bör aldrig överskridas.

Kvalitet

När du köper Reishi-pulver, kapslar eller extrakt bör du alltid vara uppmärksam på produktens renhet. Dessutom ska produkten vara av ekologisk kvalitet.

Renhet är så viktigt eftersom ju renare eller mer koncentrerad produkten är, desto lägre kan dosen vara. Reishi ska vara 100 % naturlig och inte innehålla några tillsatta aromer, konserveringsmedel eller kemiska tillsatser.

Certifiering är en annan viktig aspekt att ta hänsyn till innan du köper. Det är bättre att välja en produkt som har certifieringar, expertutlåtanden eller till och med exakta doseringsanvisningar.

Biverkningar

Reishi-svampen har i princip inga biverkningar. Det kan dock finnas undantag, särskilt i början av intaget.

Biverkningar av Reishi kan vara sömnlöshet, törst, frekvent urinering, flatulens, utslag, svettning och diarré. För att motverka diarrén kan man ta en stor mängd C-vitamin, vilket har visat sig ha positiva effekter tidigare. (4)

Därför bör du alltid börja med en liten dos så att din organism kan vänja sig vid Reishi-svampen och dess ingredienser på ett bra och långsamt sätt.

Om du upplever illamående eller magsmärtor när du först tar Reishi-svampen beror det på de gifter som finns i kroppen och som spolas ut av Reishi-svampen.

Barn, gravida kvinnor och ammande mödrar bör avstå från att ta Reishi-svamp, eftersom det ännu inte finns tillräckligt med studier på området.

Fakta som är värda att veta om Reishi

Hur kan jag göra Reishi-te själv?

Reishi-te är ett av de enklaste sätten att använda den medicinska svampen för målinriktad självmedicinering. Därför har vi hittat ett recept och dess beredning för dig.

Ingredienser

 • Reishi pulver
 • Vatten
 • Burk eller kopp
 • eventuellt honung

Tillsätt först och främst cirka en skarp tesked reishipulver i en kopp och häll sedan kokande vatten över pulvret. Täck koppen och låt den dra i 15 minuter.

Slutligen häller du vätskan genom en sil och teet är redo att drickas. Teet kan förvaras i kylskåpet i upp till 3 dagar och kan drickas varmt eller kallt.

Visste du att Reishi har en lätt bitter smak? Du kan tillsätta lite honung i teet för att motverka den bittra smaken. Det gör den sötare och bättre.

Hur kan jag göra en risäggtinktur själv?

Du kan enkelt göra din egen reishi-tinktur av reishipulver. Du behöver till exempel 450 gram reishipulver, 1,8 liter vatten och 0,5 liter alkohol.

Reishi-te är det enklaste och bästa sättet att använda reishi i vardagen för självmedicinering, men dosen är ganska låg och inte särskilt exakt. (Bildkälla: pixabay.com / Je-Shoots)

Pulvret blandas med vatten och kokas. Låt det sjuda i cirka 30 minuter och låt sedan vätskan svalna. Därefter kan du hälla vätskan i en flaska och tillsätta alkoholen.

Efter två veckors vila på en varm plats kan du sila tinkturen genom en ren linneduk och hälla den i en mörk glasburk.
För att

uppnå en positiv behandlingseffekt bör du diskutera doseringen med en läkare eller alternativ behandlare.

När kan Reishi användas för djur och hur fungerar det?

Reishi kan användas för djur precis som för människor. Den används ofta inom veterinärmedicinen för nästan alla sjukdomar. Tack vare sitt höga innehåll av triterpener har Reishi en positiv effekt på alla inflammationer i djurets kropp.

Reishi kan till exempel minska allergier eller förbättra syretillförseln. Precis som för människor finns det många användningsområden för djur. Vi har valt ut de viktigaste tillämpningsområdena för dig.

Indikationer för djur

 • Allergier
 • Artrit och artros
 • Autoimmuna sjukdomar
 • Typ I-diabetes
 • Inflammationer
 • Sjukdomar i lederna

För att förenkla doseringen för dig har vi sammanställt doseringsrekommendationerna i nästa tabell.

Vikt Djurarter Svamppulver Extrakt
Upp till 10 kg Hund 1 g 250 - 300 mg
10 -20 kg Hund 2 g 500 - 600 mg
20 - 40 kg Hund 3 g 1000 - 1200 mg
Upp till 5 kg Katt 1 g 250 - 300 g
5 - 10 kg Katt 2 g 500 - 600 g
Upp till 500 kg Häst 3 g 1000 - 1200 g
Från 500 kg Häst 4 g 1200 - 1500 mg

Bildkälla: 123rf.com / photodee

Referenser (5)

1. Sissi Wachtel-Galor, John Yuen, John A. Buswell, and Iris F. F. Benzie. Chapter 9Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi). Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.
Källa

2. Daniel Sliva. Ganoderma Lucidum (Reishi) in Cancer Treatment. Sage Journals. 2003.
Källa

3. Takashi Mizuno,Guanying Wang,Jie Zhang,Hirokazu Kawagishi,Tsuyoshi Nishitoba, Jingxuan Li. Reishi, Ganoderma lucidum and Ganoderma tsugae: Bioactive substances and medicinal effects. 03. Nov 2009; Pages 151-166.
Källa

4. Solomon P. Wasser. Reishi or Ling Zhi (Ganoderma lucidum). Institute of Evolution, University of Haifa, Mount Carmel, Haifa, Israel. 2004/01/01.
Källa

5. Sliva, Daniel. Cellular and Physiological Effects of Ganoderma lucidum (Reishi) Mini Reviews in Medicinal Chemistry. 2004; Volume 4, Number 8, pp. 873-879(7)
Källa

Wissenschaftliche Studie
Sissi Wachtel-Galor, John Yuen, John A. Buswell, and Iris F. F. Benzie. Chapter 9Ganoderma lucidum (Lingzhi or Reishi). Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Daniel Sliva. Ganoderma Lucidum (Reishi) in Cancer Treatment. Sage Journals. 2003.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Takashi Mizuno,Guanying Wang,Jie Zhang,Hirokazu Kawagishi,Tsuyoshi Nishitoba, Jingxuan Li. Reishi, Ganoderma lucidum and Ganoderma tsugae: Bioactive substances and medicinal effects. 03. Nov 2009; Pages 151-166.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Solomon P. Wasser. Reishi or Ling Zhi (Ganoderma lucidum). Institute of Evolution, University of Haifa, Mount Carmel, Haifa, Israel. 2004/01/01.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Sliva, Daniel. Cellular and Physiological Effects of Ganoderma lucidum (Reishi) Mini Reviews in Medicinal Chemistry. 2004; Volume 4, Number 8, pp. 873-879(7)
Gå till källan
Recensioner