Senast uppdaterad: augusti 26, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

7Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

6Utvärderade artiklar

30Användarrecensioner

Ett repljus dekorerar trädgårdar, byggnader, interiörer eller till och med kostymer för evenemang. De finns i många olika utföranden, längder och naturligtvis färger, så det finns inga gränser för din kreativitet. Det finns tre typer som skiljer sig åt när det gäller strömförsörjningen: Nät-, batteri- och solcellsdrift. Du kan ta reda på vilken replampa som passar bäst för ditt personliga projekt i vår stora guide för replampor. Vi har tittat på otaliga replampor och jämfört dem med varandra för att kunna presentera de främsta favoriterna i respektive kategori. Vi förklarar också vilka kriterier som är viktiga när du väljer rätt replampa.
Sammanfattning

  • Ett ljusrep är perfekt för att dekorera och för att lysa upp alla typer av projekt, interiörer, byggnader eller till och med kostymer.
  • De finns i många längder från 1 meter till 50 meter. De finns också i många olika färger.
  • Ofta har lysrör även fjärrkontroller som gör att man inte bara kan sätta på och stänga av ljusröret utan även ändra färgen och ställa in ett läge, t.ex. blinkning.

Replampa test: våra val

Ljusrör: köp- och utvärderingskriterier

När du köper ett ljusrör finns det några saker att tänka på för att se till att det passar perfekt för ditt projekt.

Här har vi listat och förklarat alla köpkriterier.

Längd och diameter

Från 2 till över 20 meter kan du hitta exakt rätt repljus för ditt projekt. Vissa lampor kan också förlängas. För att göra detta kopplar du helt enkelt flera av samma typ i serie med den integrerade kontakten.

Ljusrör finns i alla möjliga längder.

Ljusrör har också olika tjocklek. Tjockare ljusrör är dock inte lika lätta att linda runt andra föremål, t.ex. stolpar. Så om du vill använda ett repljus för julbelysning, till exempel, finns det saker att tänka på.

Färg och ljusstyrka

Ljusrör finns i många olika färger. De vanligaste är:

  • Vit
  • Röd
  • Blå
  • Grön
  • Rosa
  • Gul
  • Orange

Vissa modeller med fjärrkontroll ger dessutom möjlighet att skapa egna färger genom att exakt justera de röda, gröna och blå komponenterna i lysdioderna. Ljusstyrkan beror till stor del på ljuskällan - men också delvis på materialet som lampan är tillverkad av. Tjocklek och mjölkiga material släpper inte igenom lika mycket ljus och tenderar att ge ett ljus som inte är lika starkt men varmare.

Ljuskällor

De vanligaste ljuskällorna som används i linor är lysdioder. De avger ett mycket starkt ljus. De förbrukar också mycket lite el och kan drivas med låg spänning, vilket i sin tur gör att de genererar lite värme. En annan fördel med lysdioder är att de har en livslängd på över 10 000 timmar. EL-ledningar ger ett något annorlunda ljus. EL står för electro-luminescence, vilket innebär att elektricitet omvandlas till ljus. Detta ljus liknar mer ett svart ljus eftersom det har ett högt UV-innehåll. Lysrör med glödlampor erbjuds numera endast sporadiskt eftersom de förbrukar mycket el, alstrar värme och är farliga.

Extrafunktioner

Många ljusrör i handeln har minst en av följande extrafunktioner:

Fjärrkontroll

Med en fjärrkontroll kan du inte bara sätta på och stänga av ljusröret på distans, utan också justera färg och ljusstyrka. Oftast finns det också olika lägen, till exempel färgbyte, blinkande och stroboskop. Mottagaren är vanligtvis placerad nära nätkontakten och bör därför inte täckas så att den infraröda signalen från fjärrkontrollen kan nå den.

Färgbyte

Som nämnts ovan har många fjärrstyrda ljuslyktor ett färgbytesläge. Men även de som inte har en fjärrkontroll kan ha ett manuellt justerbart färgskiftningsläge. Den kan ställas in i närheten av nätkontakten, om den finns tillgänglig. Där hittar du en strömbrytare.

Dimmbarhet

Precis som med färgskiftet kan du också dimma ljusstyrkan. Du kan göra detta med en fjärrkontroll eller utan en strömbrytare nära nätkontakten. Om din replampa inte har möjlighet att dämpa ljuset har vi ett tips till dig: ett uttag med fjärrkontroll. Detta minskar strömflödet och gör att lampan i repet blir mörkare.

Vattentät

Om du letar efter en replampa för utomhusbruk bör du se till att den är vattentät för att undvika skador. Tillverkare anger alltid i beskrivningen om en replampa är vattentät. Ljusrör används ofta som julbelysning eller i trädgården och bör inte ge upp spöket efter första regnet. Det finns också andra möjliga tillämpningar, t.ex. belysning av en pool, en biltvätt eller båtar.

Rörelsedetektor

Det finns även ljusrör med rörelsedetektorer som aktiveras när någon går förbi. Detta är mycket praktiskt för att spara energi. Om ingen kan se belysningen behöver den inte vara tänd.

Ljusrör: vanliga frågor och svar

Slutligen vill vi besvara de vanligaste frågorna om ljusrör.

Vad är en replampa?

En replampa är ett flera meter långt rör av silikon eller plast genom vilket många lysdioder är kopplade i serie med några centimeters mellanrum. De finns i alla tänkbara färger. De kan antingen ha en enda färg eller lysdioder som tillåter färgbyte.

Lichtschlauch-1

Du kan till och med använda en linbelysning för att lysa upp en pool.
(Bildkälla: ASIA CULTURECENTER / unsplash)

De drivs nästan alltid av en nätadapter. Det finns dock även varianter som drivs av batterier eller till och med laddas av solpaneler under dagen.

Hur fäster jag en replampa?

Det enklaste sättet är att linda repljuset runt ett föremål, till exempel en stolpe, för då håller det av sig självt. Vissa lampor har fästen som fästs på väggen med spik eller skruv.

Lichtschlauch-2

En replampa drar till sig uppmärksamhet från alla som går förbi ditt hem eller företag.
(Bildkälla: Kopiecka/ 123rf.com)

Ett annat alternativ är att slå in spik i väggen och helt enkelt hänga upp replampan där. Du får dock aldrig slå spik genom lampan, annars går den sönder och i värsta fall kan du få en elchock.

Hur förkortar jag en replampa?

Om din replampa kan förkortas anges detta i beskrivningen och det finns tydligt synliga markeringar på den där du kan förkorta den.

Lichtschlauch-2

Du kan använda ett batteridrivet repljus för att dekorera kostymer av alla slag.
(Bildkälla: Dollar Gill / unsplash)

Skär inte igenom lamplinan på andra ställen, eftersom du då bryter kretsen och delar av eller hela lamplinan kan sluta fungera.

Hur reparerar jag en replampa?

De flesta replampor kan inte repareras eftersom du först måste hitta den defekta platsen, sedan öppna silikonröret och löda upp platsen. Detta är mycket tidskrävande och inte särskilt lovande. Situationen är något annorlunda när det gäller förkortningsbara och förlängningsbara lysrör. Du kan helt enkelt klippa bort det defekta segmentet och lägga till ett nytt.

Hur förlänger jag en replampa?

Det finns två sätt att förlänga en linbelysning. Den ena är om den består av många mindre segment och du kan förkorta den. I det här fallet kan du helt enkelt löda på fler segment. Du behöver en lödkolv och lite tenn. Den andra möjligheten gäller endast för lysrör som har en plugg i änden så att du enkelt kan ansluta ett andra lysrör. Segmenten är vanligtvis flera meter långa.

Vilka tillbehör finns det till replampor?

Det finns ett antal tillbehör till linljusen. Dessa inkluderar monteringsmaterial för att fästa dem på många olika ställen eller förlängningskablar för ökad flexibilitet i monteringen. Det finns också timer för att slå på och av ljusröret. Detta är särskilt användbart för utomhusbelysning för att spara energi.

Slutsatser

Så en linbelysning är körsbäret på toppen av gräddtårtan för alla projekt, oavsett om det gäller att försköna trädgården, huset eller inredningen. Ljusrör är också ett riktigt blickfång i alla kostymer som du bär på Halloween eller på festivaler. Eftersom ljusrör finns i många olika färger, längder och med ytterligare funktioner kan du säkert hitta exakt det du behöver. Även om du behöver den för en plats där du inte alltid har tillgång till elektricitet finns det alternativ som batteridrivna ljusrör eller med solkraft. Bildkälla: rawpixel/ 123rf.com

Recensioner