Senast uppdaterad: september 14, 2021

Vår metod

7Analyserade produkter

15Tillbringade timmar

6Utvärderade artiklar

60Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora test för repstegar 2023. Här presenterar vi alla de repstegar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben. På detta sätt vill vi göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa stegen för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en stege med repdragning.
Sammanfattning

 • För reparationer, byggnads- och trädgårdsarbete är en repstege det bästa stödet som garanterar säkerhet och stabilitet.
 • Tack vare de variabla inställningsmöjligheterna kan du förlänga repstegen steg för steg upp till en arbetshöjd på 18 meter.
 • De flesta repstegar är tillverkade i vanlig design. Om så önskas är det även möjligt att utrusta stegen med reservdelar eller ytterligare delar för att ge högre stabilitet.

Repstege test: Våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en repstege

När du arbetar på höga platser är det viktigt med strikt säkerhet. Därför är det lämpligt att inte bara köpa en stege som är stabil, utan också säker och pålitlig. En repdriven stege är därför det rätta valet, som ger dig ett säkert fotfäste och är särskilt mångsidig.

Seilzugleiter-1

Vill du nå högt? En stege med innovativ rullteknik och automatiska krokar gör det möjligt.
(Bildkälla: pexels.com - @HannahRavenwit)

Vad är en repstege?

En repdragsstege är en typ av utdragsstege som kan dras ut med hjälp av en repdragsmekanism. Den är särskilt lämplig för reparationer som utförs på höga arbetsområden. Dessutom är stegen också avsedd för användning inom byggbranschen och i hantverksområden.

Tack vare de varierande inställningsmöjligheterna kan stegens höjd justeras med hjälp av så kallade repdrag. Enligt höjden kan stegen med repdragning justeras efter önskemål. Den består av enskilda element som kan skjutas in i varandra och som är sammankopplade med hjälp av en repstyrning. Denna repstyrning säkerställer att önskad arbetshöjd uppnås när stegen är utdragen.

En repdriven stege är också lätt och bekväm att använda och garanterar en säker uppstigning till alla arbetshöjder. Repstegen är lutad mot en stabil vägg. Säker klättring garanteras av infällda krokar som rostar in med automatiska intervall. Detta förhindrar att delar av stegen glider.

Dessutom kan repstegen lätt användas som en enkel stege. Tack vare det robusta och solida aluminiummaterialet klarar den en motsvarande vikt på ca 150 kg.

Vilka är fördelarna med en repdragsstege jämfört med en klassisk förlängningsstege?

En repdragsstege liknar i stort sett en förlängningsstege. Den enda skillnaden är repsystemet. Det är ett rep som löper över en remskiva och som gör att stegen kan dras upp och förlängas för att nå högre höjder. Ropen kräver lite ansträngning och därför är höjdjusteringen praktisk och felfri.

Till skillnad från en förlängningsstege har en repdragsstege en speciell lyftmekanism. Den kan varieras beroende på modell och antal steg och är också en optimal byggarbetsplatshjälpare när det handlar om höga arbetsområden.

En repdriven stege är dessutom inte bara effektiv när det gäller utdragsmöjligheter, utan också när det gäller teknik, säkerhet och stabilitet. Ytterligare en fördel med att köpa en repdriven stege är att den lätt kan förvaras, eftersom den tar mindre plats än en förlängningsstege.

Vilka storlekar och modeller av repstegar finns tillgängliga?

Säkerheten är en absolut prioritet vid arbete på hög höjd. Den repdrivna stegen tillverkas oftast i två versioner. Vi skiljer mellan en tvådelad och en tredelad repdriven stege.

Det spelar ingen roll vilka uppgifter du har framför dig, oavsett om det är en nybyggnad, renovering eller inredningsarbete, med en repdriven stege är du utmärkt utrustad.

De flesta repdrivna stegar får också poäng för sin kvalitet och sina variabla inställningsmöjligheter. En tvådelad repdriven stege gör att du kan arbeta på upp till 15 meters höjd. Den tredelade kan däremot förlängas upp till 17 meter. Naturligtvis varierar antalet steg och vikten mellan de två versionerna.

Oftast finns repstegar i enkla mönster och färger, t.ex. silver. Beroende på tillverkare finns det dock även modeller som tillverkas i en rödaktig färg.

Dessutom har vi sammanställt de möjliga storlekarna för varje version:

Tvådelad linledare

Stigen 2x14 2x15 2x16 2x17 2x18 2x19 2x20 2x21 2x24
Arbetshöjd ca. 8,5 m ca. 9 m ca. 9,5 m ca. 10 m ca. 10,5 m ca. 11 m ca. 12 m ca. 12,5 m ca. 13 m

Tredelad repguide

Steg 3x16 3x18 3x20 3x22 3x24
Arbetshöjd ca 12 m ca 13 m ca 15 m ca 16 m ca 18 m

Vilka typer av repstegar finns det och vilken är rätt för dig?

Planerar du en reparation av ditt hus och behöver en säker och stabil ram? Då är repdragsstegen en idealisk byggarbetsplatshjälpare när det gäller hantverk på hög nivå.

Du kan läsa om vilken typ av repstege du behöver för ditt arbete och vilka egenskaper de olika versionerna har i det här beslutsavsnittet.

Vi skiljer här mellan två versioner

 • tvådelad repdriven stege
 • tredelad repdriven stege

Vad är en tvådelad repdriven stege och vilka är fördelarna och nackdelarna?

En tvådelad repdriven stege består av två stegar som ligger bredvid varandra. Beroende på arbetshöjden kan stegen förlängas vid behov med hjälp av ett så kallat repdrag före klättringen. Trots sin något massiva konstruktion är repdrivna stegar kompakta och lätta att använda. De tar också liten plats på grund av den innovativa vikningen. Den enda nackdelen med de flesta repstegar är dock att de inte kan demonteras.

Fördelar
 • utdragning upp till 15 meter
 • stabil, motståndskraftig och säker
 • enkel utdragning med repdrag
 • enkel att förvara
Nackdelar
 • kan inte användas som enskilda stegdelar

Vad är en tredelad stege med repdrag och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Tredelade repstyrda stegar är utdragsstegar som består av tre delar. Den har en utbredning på upp till ca 17 meter. Trots att stegen kan förlängas flera gånger garanteras stabilitet och säkerhet. Tack vare den halkfria tvärstången och gummifötterna når du definitivt den önskade arbetshöjden.

Fördelar
 • Förlängning upp till 17 meter
 • stabil, motståndskraftig och säker
 • enkel förlängning med repdragning
Nackdelar
 • tung och solid
 • kan inte användas som enskilda stegdelar

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera repstegar

I det följande ska vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att välja mellan de många repstegar som finns.

Följande köpkriterier kan du använda för att jämföra repstegar:

Färg och design

Färg och design på repstegen beror vanligtvis på tillverkaren. De kan vanligtvis köpas i vanlig steglös design.

Men om du vill ha ett särskilt blickfång kan du köpa stegen med repdragning även i färg, t.ex. röd. Du kan också anpassa din repdragsstege efter dina önskemål. Allt du behöver är den färg du vill ha, som du kan applicera som du vill.

Material

Med en repstege kan du inte bara klättra högt, utan den ska också ge dig ett särskilt fast grepp när du arbetar. De flesta repstegar är tillverkade av aluminium. Dessa modeller ger bästa möjliga säkerhet när du klättrar upp till höga arbetsplatser.

För att förlänga repstegen är stegen utrustad med gummirullar. Detta garanterar en snabb och enkel förlängning.

Självklart finns det också repstegar i plastmaterial. Även om de lovar ett fast grepp, skiljer de sig åt när det gäller förlängningen. Både aluminium och plast garanterar långvarig användning.

Mått och vikt

De repdrivna stegarna är oftast tillverkade av aluminium och har därför en högre vikt. Inte nödvändigtvis! Eftersom vikten vanligtvis hålls inom ramarna, eftersom de 11 meter långa stegarna också kan väga mindre än 45 kg.

Säkerheten först! I så fall är det inte särskilt illa om utrustningen väger mer. Utan ballast är säkerheten inte garanterad.

Last

Använd inte de två översta stegen som en stående yta!

Som redan nämnts har repstegar en tilltalande vikt. Trots att den lutar sig skadas inte väggarna, eftersom många modeller är utrustade med gummerade rullar. Dessa rullar gör att den repdrivna stegen lätt glider över den lutande ytan när höjden justeras.

Antal steg

Med en repdriven stege kan du förlänga stegens steg med steg för steg så att du alltid kan nå den arbetshöjd som passar dig bäst.

Antalet steg på en repdriven stege varierar naturligtvis beroende på modell. Det beror på om det är en tvådelad eller tredelad repdriven stege. Tvådelade repdrivna stegar har ett antal steg från 14 till 24. En tredelad stege består av 16 till 24 steg.

Slutligen kan du med liten ansträngning gå från en kort stege till en lång stege där du garanterat når önskad arbetshöjd. Det enda steget är att dra i det bifogade repet och dra ut stegen.

Seilzugleiter-3

Med den innovativa repdragtekniken kan stegen förlängas från steg till steg.
(Bildkälla: unsplash.com - @mkunsplash84)

Särskilda egenskaper

Vi har kortfattat listat de andra särskilda egenskaperna hos en repdriven stege här

 • många modeller har en indikator för lutningsvinkel
 • Trappstegen har extra djupa spår för att säkerställa att du har ett bra grepp när du klättrar upp
 • vissa modeller har en extra tvärstång för hög stabilitet
 • Väggrullar

Fakta som är värda att veta om repstegar

I det här avsnittet vill vi besvara de vanligaste och mest frekventa frågorna om repstegar.

Här förklarar vi hur du använder en repdriven stege och vad du måste tänka på. Du får också reda på om du kan köpa reservdelar eller ytterligare tillbehör till en repdriven stege.

Hur manövrerar jag en repdriven stege och vad ska jag se upp för?

När du köper en repdriven stege är det särskilt lämpligt att bekanta dig med bruksanvisningen för att undvika skador.

Du kan också ladda ner bruksanvisningen online från tillverkarens webbplats för repdrivna stegar.

Till att börja med är det viktigt att kontrollera att repstegen är komplett och i gott skick. Därefter måste stegen placeras i rätt läge. Därefter lutas repstegen mot en plan och fast yta, t.ex. en husvägg. Det är särskilt viktigt att stegen säkras innan den används, eftersom den inte kan flyttas tillbaka efter klättringen.

Seilzugleiter-4

För att förhindra att repstegen glider under arbetet är det lämpligt att placera stegen i en lutningsvinkel på 1:4 och se till att den placeras på en jämn och stabil yta. (Bildkälla: pexels.com - Pixabay)

Vi har sedan kortfattat sammanfattat andra viktiga fakta om användningen av repstegar

 • använd lämpliga skor
 • den maximala belastningskapaciteten för respektive typ av repstege får inte överskridas
 • använda den repdrivna stegen för lätta arbeten som utförs på kort tid
 • använda stegar som inte är strömförande när du arbetar under elektrisk spänning
 • Föremål som används när man klättrar upp på den repdrivna stegen ska vara lätta att hantera och inte tunga

Försiktighet rekommenderas! För att undvika risken för skador ska stegen hållas ordentligt när du sänker den. Håll dig därför fast vid sidan av stegen så att den fortsatta stegen kan glida ner smidigt.

Finns det några reservdelar eller tillbehör att köpa till repstegen?

Det finns inte bara reservdelar utan även ytterligare tillbehör till repstegar som du hittar i avsnittet med tillbehör till stegar, oavsett om det gäller reparationer eller ytterligare förlängningsmöjligheter. Du kan till och med förlänga stegen som du vill, t.ex. genom att köpa en hole och klämmor för att komplettera stegen med repdragning.

En extra travers kan till exempel köpas som tillbehör. Olika modeller av fackverk kan öka stabiliteten och förbättra säkerheten. Traversen kan enkelt fästas på repstegen och kan även användas med vilken stege som helst. Det är också möjligt att byta ut stegen på din repdragstege eller köpa ytterligare rephållare som en uppsättning.

Beroende på tillverkare kan reservdelar och tillbehör lätt hittas på nätet eller hos den ansvariga återförsäljaren. Om du vill ha expertråd är det bäst att kontakta kundtjänsten eller fråga en anställd i butiken.

Kan jag också låna eller hyra en repdriven stege?

Letar du efter en repstege och vill inte köpa den? Då kan du hyra den. Flera online-handlare erbjuder denna tjänst, kolla bara på nätet. Du kan hyra en repstege för både kommersiellt och privat bruk.

Bildkälla: Ryzhov/ 123rf.com

Recensioner