Senast uppdaterad: september 27, 2021

Robotgräsklippare tar över den tidskrävande gräsklippningen i trädgården. Endast förinställningen måste göras av användaren. I övrigt arbetar robotgräsklipparen helt autonomt. Beroende på modell kan robotgräsklipparen trimma trädgårdsytor på upp till 1 000 kvadratmeter. Olika klipphöjder kan ställas in manuellt enligt önskemål. Många robotgräsklippare klarar till och med regn och får ett rent resultat. Testet av robotgräsklippare 2023 hjälper dig att hitta den mest lämpliga robotgräsklipparen för dig. Det spelar ingen roll om du föredrar en robotgräsklippare med eller utan begränsningskabel. Vi har listat några av de bästa modellerna av båda typerna, så att du säkert kan hitta den rätta för dig.
De

Sammanfattning

i ett nötskal

 • Med en robotgräsklippare slipper du den fysiska ansträngningen med gräsklippning. Efter en kort förinställning arbetar gräsmattoroboten autonomt.
 • Robotgräsklippare är lämpliga för områden på upp till cirka 1000 kvadratmeter. Det kan dock löna sig att använda en robotgräsklippare även för små trädgårdsområden.
 • Robotgräsklipparen kan styras av en begränsningskabel. Alternativt har många enheter mycket känsliga sensorer som ger roboten viktig information om sin omgivning.

Robot Gräsklippare test: våra val

Köp- och utvärderingskriterier för gräsklippningsrobotar

Nedan har vi listat några aspekter som hjälper dig att välja mellan olika gräsklippningsrobotar. Dessa kriterier hjälper dig att jämföra robotgräsklippare med varandra:

Vikt

Robotgräsklipparen är särskilt bra när det gäller vikt. Den lilla grästrimmern finns från så lite som 7 kg och överstiger vanligtvis inte 11 kg. I motsats till konventionella, stora gräsklippare som i genomsnitt väger 30 kg är den batteridrivna robotgräsklipparen alltså en lättviktare. Den är därför särskilt lämplig för äldre personer eller personer med funktionshinder. Robotgräsklipparen bär sin vikt helt själv. Mänsklig ansträngning genom att trycka på är inte längre nödvändig. Robotgräsklipparens låga vikt märks också när den ska stuvas undan. Den kan lätt lyftas upp och placeras i ett förvaringsutrymme som är avsett för den.

Klippbredd / storlek

Beroende på hur trädgården är utformad måste robotgräsklipparens klippbredd beaktas särskilt. De tillgängliga storlekarna skiljer sig inte så mycket åt. Vissa personer bör dock titta närmare på gräsmattan de vill klippa innan de gör det. Detta gäller särskilt om blommorna står tätt intill varandra på gräsmattan. Om det finns tunna gräsremsor mellan dem bör du definitivt tänka på klippbredden när du väljer robotgräsklippare. Detta är det enda sättet att undvika att skada fristående växter.

För smala trädgårdsgångar lämpar sig robotgräsklippare med smal klippbredd.

Robotgräsklippare med mycket smal klippbredd är därför lämpliga för trånga passager. Om gräsmattan inte har några sådana smala gröna remsor kan fokus flyttas från klippbredden till andra kriterier. Mindre robotgräsklippare klipper redan gräsmattan med en bredd på cirka 17 centimeter. Något större modeller har en klippbredd på upp till 28 centimeter. Den lilla robotgräsklipparen kan därför även nå gräsmattor för vilka konventionella gräsklippare helt enkelt är för otympliga.

Klipphöjd

Betydelsen av rätt klipphöjd underskattas ofta. Ändå är det en viktig faktor som i slutändan avgör om gräsmattan växer bra. Om du till exempel väljer fel klipphöjd kan det leda till ökad ogrästillväxt. För att förhindra att detta händer med din gräsmatta bör du veta vilka klipphöjder som finns tillgängliga och hur du ställer in dem korrekt på robotgräsklipparen. Beroende på modell kan en robotgräsklippare förkorta gräsmattan med 1,5-6 centimeter. För att hitta rätt klipphöjd för dig är det klokt att först klargöra olika påverkansfaktorer.

 1. Kommersiella gräsmattor: En klipphöjd på 3,5 till 5 centimeter är lämplig för kommersiella gräsmattor.
 2. Prydnadsgräsmatta: Om det är en prydnadsgräsmatta bör en inställning på 2-3 centimeter göras.
 3. Säsong: En annan faktor som påverkar är årstiden. För att förbereda gräsmattan för vintersäsongen är det klokt att välja en klipphöjd på 2-3 centimeter.
 4. Nyinsådd: Om du precis har sått din gräsmatta ska klipphöjden vara 5 centimeter.

Beroende på typ av robotgräsklippare kan klipphöjden bestämmas manuellt med hjälp av ett hjul eller en display. I båda fallen är det lämpligt att göra detta i avstängt läge.

Lämplighet efter gräsmattans storlek

Den lilla robotgräsklipparen bevisar sina fördelar när det gäller kriteriet för lämplighet efter gräsmattans storlek. Å ena sidan är den inte på något sätt sämre än den konventionella versionen av den stora gräsklipparen. Vissa modeller av robotgräsklippare är lämpliga för områden på upp till 1000 kvadratmeter. Om du har en mindre fastighet kan du också välja en robotgräsklippare som inte är avsedd för så stora områden. Dessa är lämpliga för stadsbor med en liten trädgårdstomt. Här rekommenderas en gräsmatta på cirka 350 kvadratmeter.

Kantfunktion

Många ägare av vanliga gräsklippare saknar möjligheten att klippa rent längs en gräskant eller liknande. Robotgräsklippare har inte nödvändigtvis denna funktion. Om denna funktion är avgörande för dig bör du se till att den finns tillgänglig innan du köper den. Om du väljer en robotgräsklippare med kantklippningsfunktion kan den korta gräsmattan upp till 2 centimeter före gräskanten. Med kantstenar för gräsmattor försvinner alla grässtrån och manuell bearbetning är inte längre nödvändig. Valet av robotgräsklippare beror på hur bred gräskanten är. Avståndet från klippbladet till robotgräsklipparens skyddskåpa varierar beroende på modell. Ju större avståndet är, desto längre kan roboten ta sig utanför stenens kant. Det är bäst att mäta gräsmattans kant i förväg. Då kan du välja robotgräsklippare i enlighet med detta.

Utbytesblad

Efter en viss tid kan robotgräsklipparens blad slitas ut. Om detta händer får du inte ett rent klippresultat. Detta beror på att knivarna har blivit avtrubbade av stenar eller pinnar. I det här fallet är det viktigt att byta ut den. Utbytesblad ingår inte nödvändigtvis i den ursprungliga utrustningen när du köper en robotgräsklippare. Ta reda på i förväg vilka tillverkares modeller som levereras med utbytesblad. Du kan köpa ersättningsblad från den ursprungliga tillverkaren av robotgräsklipparen eller ofta från tredjepartsleverantörer.

Beslut: Vilka typer av robotgräsklippare finns det och vilken är rätt för dig?

När det gäller robotgräsklippare finns det två olika typer som du kan välja mellan:
Typ Fördelar Nackdelar Robotgräsklippare med begränsningskabel Exakt bestämning av området Möjlighet att slita på begränsningskabeln Robotgräsklippare utan begränsningskabel [email protected] Beroende på vilken typ du väljer finns det vissa för- och nackdelar att ta hänsyn till. Den största skillnaden mellan de två typerna är hur mycket förberedande arbete som behöver göras och det slutliga resultatet av klippningen. Följande avsnitt hjälper dig att fatta ditt beslut:

Rasenmäher Roboter mit Begrenzungsdraht

Gräsklippare med områdeskabel

De flesta robotgräsklippare styrs av en förlagd områdeskabel. Med hjälp av induktion vet robotgräsklipparen exakt var trädgårdens gränser går. Du kan därför i förväg definiera exakt inom vilket område robotgräsklipparen ska vara aktiv. Om inga problem uppstår kommer du att få ett rent klippresultat.

Fördelar
 • exakt definition av det område som ska klippas
Nackdelar
 • Begränsningskabeln kan glida

En stor nackdel kan dock uppstå om begränsningskabeln glider av misstag. Detta är möjligt på grund av både väder och djur. Du måste hela tiden kontrollera att ledningen fortfarande är lagd enligt behoven. Om kabeln glider kan robotgräsklipparen också komma fram till områden som inte ska klippas. Resultatet kan bli förstörda växter. Det är också tänkbart att gräskanten är orent klippt.

Rasenmäher Roboter ohne Begrenzungsdraht

Robotgräsklippare utan begränsningskabel

Om du redan från början väljer en robotgräsklippare utan begränsningskabel finns det också för- och nackdelar som du bör ha i åtanke. Utan den medföljande begränsningskabeln har du å ena sidan inte möjlighet att i förväg definiera trädgårdsområdet som robotgräsklipparen ska klippa. Robotgräsklipparen använder inte induktionsteknik utan förlitar sig helt på sitt sensorsystem. Därför kan robotgräsklipparen inte alltid skilja 100 procent mellan gräsmattan och de planterade blommorna. Planterade rabatter riskerar därför att skadas.

Fördelar
 • Snabb uppstart möjlig
Nackdelar
 • Sensorer kan misstolka omgivningen

Man bör dock också tänka på en stor fördel som en robotgräsklippare utan begränsningskabel kan ge. Det innebär att den kan tas i bruk utan stora förberedelser. Du behöver inte i förväg se till att trädgårdsytan är avgränsad med vajern. Robotgräsklipparens sensorer, som vanligtvis är mycket välutvecklade, gör detta arbete åt dig. Allt du behöver göra är att ställa in klipphöjden och sedan kan du luta dig tillbaka och slappna av.

Guide: Vanliga frågor om robotgräsklippare besvarade i detalj

Om du letar efter en robotgräsklippare har du säkert några frågor som du vill ha svar på. Vi har listat de viktigaste och vanligaste frågorna från kunderna nedan i vår guide och besvarat dem i detalj. Guiden hjälper dig att bestämma vilken robotgräsklippare som är perfekt för dig.

Vad är en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare är en gräsklippare som kan klippa gräsmattor på egen hand. Det krävs ingen mänsklig ansträngning för att använda robotgräsklipparen. Roboten får helt enkelt information om gräsmattan som ska klippas i förväg och arbetar sedan självständigt med den.

Robotgräsklipparen hjälper dig att sköta din gräsmatta på ett skonsamt sätt. Den arbetar helt autonomt. (Bildkälla: Markus Distelrath / Pixabay)

Denna typ av gräsklippning är särskilt lämplig för äldre personer eller personer med funktionshinder. Förinställningen kan enkelt göras via en display eller en app. Jämfört med konventionella gräsklippare är robotgräsklipparen ganska liten och kan därför även användas på gräsmattor som är svåra att komma åt.

Hur vet robotgräsklipparen hur den ska köra?

De flesta robotgräsklipparmodeller kräver en orienteringskabel som avgränsar det område som ska klippas. Robotgräsklipparen är inbäddad i marken och känner av begränsningskabeln med hjälp av induktion. Andra modellvarianter förlitar sig enbart på sina sensorer. Olika sensorer skickar ständigt information till robotgräsklipparen, som den kan använda för att orientera sig. Den vet när den ska undvika ett objekt eller är medveten om väderförändringar, t.ex. regn. Många robotgräsklippare kan också känna igen kantstenar och flytta sig längs dem.

Hur styrs/justeras robotgräsklipparen?

De flesta robotgräsklippare har en inbyggd display som kan användas för förinställning. De första sakerna du ställer in är tid, datum och ofta en PIN-kod för att låsa och låsa upp enheten. Slutligen måste du ange vilken klipphöjd robotgräsklipparen ska klippa på. Du hittar mer information om detta i avsnittet om inköps- och utvärderingskriterier ovan. Många robotgräsklippare erbjuder också möjligheten att ställa in specifika klipp- och paustider.

Hur reagerar en robotgräsklippare på regn?

Vissa robotgräsklippare stängs av automatiskt så fort det börjar regna. Nu finns det dock även robotgräsklippare som fortsätter att klippa oavsett väder utan problem.

De flesta robotgräsklippare har en regnsensor. Du kan manuellt ställa in om robotgräsklipparen ska fortsätta att klippa när det regnar eller om den ska sluta arbeta för tillfället. (Bildkälla: Photo Mix / Pixabay)

Ett robust hölje skyddar robotgräsklipparens elektronik. Höljet på robotgräsklipparen kan till och med stå emot små hagelstenar i extrema fall. Skador orsakade av nederbörd är därför undantag från regeln för robotgräsklippare. Många tillverkare av robotgräsklippare har redan integrerat en regnsensor i sina enheter. Sensorns känslighet kan vanligtvis justeras manuellt av användaren i efterhand. I slutändan kan du själv bestämma om robotgräsklipparen ska pausa eller fortsätta sitt arbete när det regnar.

Vad kostar en robotgräsklippare?

Prisintervallet mellan de olika

Robotgräsklipparmodellerna

är ganska stort. Skillnaden består främst av ytterligare egenskaper och funktioner som t.ex. väderbeständighet. Men lämpligheten för en större gräsmatta är också ofta en del av de dyrare robotgräsklipparna. Den batteridrivna robotgräsklipparen kan köpas för så lite som cirka 380 euro. Dyrare modeller kan kosta 1000 euro och mer. Därför är det ännu viktigare att ta reda på alla funktioner hos robotgräsklipparen innan du köper den. Dessa kan sedan jämföras med dina egna behov och rimliga utgifter kan säkerställas.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en robotgräsklippare?

En av de största fördelarna med robotgräsklipparen är att den arbetar autonomt. Du behöver inte göra något annat än att ställa in robotgräsklipparen på ditt grönområde. Den gör resten av sig själv. Den fysiska ansträngningen vid konventionell gräsklippning försvinner därför. Många av dessa robotgräsklippare kan dessutom användas i alla väder. Om du annars inte skulle kunna gå ut och arbeta med gräsmattan när det regnar, fortsätter roboten helt enkelt att klippa. I starkt solljus kan du med många modeller fortfarande läsa av displayen utan problem. En robotgräsklippare är en riktig utrymmesbesparare, särskilt för dem som har lite plats i skjulet eller liknande. Tack vare sin lilla storlek tar den väldigt lite plats. Alternativt kan man köpa ett litet garage för robotgräsklipparen. Den kan sedan placeras direkt i trädgården.

Fördelar
 • ingen ansträngning krävs väderoberoende platsbesparande förvaring
Nackdelar
 • dyrt föremål som ligger runt omkring kan förbises

Priserna är däremot inte helt till robotgräsklipparens fördel. Det finns billigare undantag, men i regel kan du räkna med att betala omkring 600 euro. Det finns fortfarande mycket utrymme för förbättringar.

Man bör alltid undvika att lämna små föremål på gräsmattan. Robotgräsklipparen kan missa dem och skadas. (Bildkälla: Iñigo Zubizarreta / Pixabay)

Du bör också vara medveten om att robotgräsklippare kan missa små föremål som ligger omkring. Denna information är särskilt viktig när det gäller barn. Om små leksaker lämnas på gräsmattan kan robotgräsklipparen skadas om den kör över dem.

Hur kan robotgräsklipparen laddas?

När batteriet är tomt måste robotgräsklipparen laddas via en laddningsstation. I de flesta fall återvänder robotgräsklipparen till laddningsstationen på egen hand så snart det behövs. För att göra detta läggs en slags hjälpkabel i marken som roboten sedan följer. En annan laddningsmetod är solceller i vissa robotgräsklipparmodeller. En stor nackdel i detta fall är naturligtvis beroendet av solstrålning.

Vilka alternativ finns det till en robotgräsklippare?

Det mest anmärkningsvärda alternativet till robotgräsklipparen är förmodligen den konventionella gräsklipparen.

Du måste skilja mellan följande typer:
Beskrivning Beskrivning Batteridriven gräsklippare Gräsklippare som drivs av ett uppladdningsbart batteri som måste laddas då och då Elektrisk gräsklippare Gräsklipparen har en sladd med en kontakt

xml-ph-3980@ I motsats till en liten robotgräsklippare är en vanlig gräsklippare mycket större. Dessutom är den konventionella versionen beroende av användarens samarbete, medan robotgräsklipparen arbetar autonomt efter förinställning.

Bildkälla: Sandrine/ 123rf.com

Recensioner