Senast uppdaterad: september 9, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

7Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

6Utvärderade artiklar

30Användarrecensioner

Trots att många människor har hemorrojdsymtom minst en gång i livet är ämnet fortfarande tabu för många. Vi vill reda ut detta och informerar dig i den här artikeln om användningen av salvor för hemorrojder.

Vi är därför glada att du har upptäckt vårt fantastiska test av hemorrojdsalva 2023. I den här artikeln presenteras all relevant bakgrundsinformation och kundrecensioner om hemorrojdsalvor på ett tydligt och begripligt sätt.
Sammanfattning

 • Salva för hemorrojder kan lindra obehag som orsakas av svullna hemorrojder och främja sårläkning.
 • I princip skiljer man mellan tre typer av salvor för hemorrojder: Salva för hemorrojder med zink, trollhassel och lidokain. Varje salva har sina individuella fördelar och nackdelar som måste beaktas.
 • Salvor för hemorrojder appliceras på det drabbade området antingen med en applikator, med fingrarna eller med ett bandage.

Salva mot hemorrojder test: våra val

Kriterier för att köpa och utvärdera hemorrojdsalvor

När du köper en hemorrojdsalva kan du vara uppmärksam på olika aspekter, t.ex.

Genom att göra rätt val för dig kan du spara pengar och se till att du inte ger din kropp något som den inte behöver. Därför ska du alltid se till att produkterna är av hög kvalitet och vid behov be om att få se tillverkarens certifikat.

Ingredienser

Det finns många olika ingredienser, särskilt när det gäller naturliga produkter. Vissa av dessa har olika ingredienser, varför de endast i begränsad utsträckning är lämpliga vid inflammation i buken.

Du bör redan nu överväga om du lider av intolerans och om doseringen är rätt för dig.

Det finns ingredienser som lindrar smärta och ingredienser som har en sårläkande och antibakteriell effekt. Beroende på symtomen måste du välja rätt salva för att motverka dem.

När det gäller ingredienserna bör du också tänka på om du bör undvika att använda salvor med vissa ingredienser på grund av intolerans eller andra hälsoproblem. Detta gäller särskilt om du har lever- eller njurproblem, är gravid eller ammar. (1, 4)

Här har vi sammanfattat ingredienserna och deras effekter i en tabell:

Ingredienser Effekt
Kortison, zink, ibuprofen, diklofenak, jod, arnica, djävulsklo, aloe vera, kamomill eller ringblomma antiinflammatoriskt
trollhassel lokalt hemostatiskt
ibuprofen eller diklofenak xml-ph- antiinflammatorisk,lokal hemostatisk,smärtstillande,klådavlastande,främjar sårläkning,kylning eller uppvärmning,avsvällande medel

Varje salva bör ha minst en antiinflammatorisk effekt, även om andra effekter också kan uppnås med en salva.

När du köper en salva är det viktigt att du frågar dig vad den i första hand är avsedd att behandla.

En salva mot hemorrojder ska förutom att ha en antiinflammatorisk effekt framför allt ha en lokal hemostatisk effekt så att de drabbade områdena slutar blöda.

Beroende på hur allvarliga symtomen är, är det också lämpligt att salvan har en smärtstillande och antipruritisk effekt.

Användningsområde

När det gäller salvor för hemorrojder är det viktigt att vara uppmärksam på vilket användningsområde de är avsedda för. Det finns t.ex. salvor som endast lämpar sig för utvärtes bruk och salvor som används rektalt.

Vid lindriga symtom räcker det med en salva som är lämplig för det yttre området runt analkanalen. Om du lider av svårare symtom bör du dock använda en salva som är speciellt utformad för rektal applicering i analområdet.

Symtomgrad

Det finns fyra olika grader av symtom på hemorrojder:

 • Hemorrojder grad I: svullnad är ännu inte uppenbar, dvs. de syns inte utifrån.
  Normalt finns det inga symtom i detta [email protected] I det första skedet känner vissa människor dock redan klåda i analområdet. I det fjärde och sista stadiet är hemorrojderna förstorade och smärtsamma, vilket kan vara allvarligt.

Salva mot hemorrojder kan användas i de två första stegen, men kan bara lindra symtom som klåda, sveda, stickningar och blödning. Orsaken till hembrytning kan dock inte avhjälpas med en salva.

Om symtomen kvarstår eller återkommer trots att du använder en salva mot hemorrojder ska du omedelbart kontakta en läkare.

Om du misstänker hemorrojder bör du alltid kontakta en läkare. Läkarundersökningar bör genomföras senast när den drabbade personen ser blod på avföringen eller toalettpappret.

Guide: Vanliga frågor om hemorrojdsalva besvarade i detalj

För att ge dig omfattande information om hemorrojdsalvans effektivitet och för att ge dig en förståelse för det aktuella vetenskapliga läget har vi sammanfattat all viktig information i följande avsnitt.

Vad är hemorrojdsalva och hur fungerar den?

En salva mot hemorrojder kan lindra symtom som klåda, sveda, svullna hemorrojder, blodutgjutning och vätskekänsla och på så sätt främja läkningsprocessen. För detta ändamål appliceras salvan internt och/eller externt på anus, genom direktkontakt kan salvan verka direkt på de drabbade områdena. (5, 6)

Hämorrhoiden Salbe-1

Typiska symtom på svullna hemorrojder är klåda, sveda i analområdet, blodutgjutning och vätska.
(Bildkälla: Unsplash / Ava Sol)

En salva för hemorrojder kan vara lugnande, fuktgivande och smärtstillande, och vissa salvor har till och med flera olika ingredienser.

En salva för hemorrojder innehåller vanligtvis inga irriterande ämnen, t.ex. parfym, utan endast antiinflammatoriska, läkande och feta ingredienser. Syftet med salvan är att kyla ner, ge en avsvällande effekt och lindra smärtan i samband med svullna vävnader. (5, 7)

Vanligtvis används aktiva ingredienser som zink, trollhasselblad och lidokain. För att underlätta hanteringen kombinerar många tillverkare tuben med en praktisk applikator.

När och för vem är det lämpligt att använda salva för hemorrojder?

Det är bra att använda en salva mot hemorrojder vid akuta symtom på grund av svullna hemorrojder. De visar sig genom klåda, sveda och stickningar i analkanalen. Det kan också förekomma blödning.

Hämorrhoiden Salbe-2

Salvor används vid behandling av hemorrojder för att lindra symptomen. De kan vara till hjälp för alla grader av svårighetsgrad.
(Bildkälla: Unsplash / Lucrezia Carnelos)

Men så snart som det dyker upp klarrött blod i avföringen bör du omedelbart kontakta din läkare och vid behov använda en salva för hemorrojder som har en lokal hemostatisk effekt.

Visste du att 50 procent av alla människor över 50 år lider av symtom på svullna hemorrojder?

Det är dock bara ett fåtal av de drabbade som vänder sig till sin läkare med detta problem. Eftersom skammen i de flesta fall är för stor är det många patienter som håller sitt lidande för sig själva och försöker att överleva det.

Bristande behandling kan dock leda till en progressiv svullnad av hemorrojderna i ändtarmsområdet. De långsiktiga konsekvenserna kan vara kronisk inflammation och gastrointestinala besvär.

Svårt förstorade och eventuellt inflammerade hemorrojder kan också ge upphov till (allvarligare) analsmärta. En salva mot hemorrojder kan lindra både lindriga och svåra symtom. Beroende på vilka ingredienser den innehåller kan den lindra dem. (3, 8)

Vilka är biverkningarna av hemorrojdsalva?

Information om biverkningar hänvisar vanligtvis till de aktiva substanserna i läkemedlet. De kan därför skilja sig från den information som ges av läkemedelstillverkaren. I tveksamma fall bör du därför rådgöra med din läkare eller apotekare eller läsa bipacksedeln.

Precis som med andra läkemedel kan biverkningar uppstå vid användning av hemorrojdsalva.

Vid invärtes användning kan lindriga gastrointestinala besvär uppstå. När salva för hemorrojder används externt på huden kan den orsaka allergiska reaktioner som sveda och rodnad och förvärra befintliga symtom. (9, 10)

Om en stor dos hemorrojdsalva används under en längre tid kan leverskador inte uteslutas.

Hur mycket kostar salva för hemorrojder?

Prisintervallet mellan olika salvor för hemorrojder är stort. Priset ligger i genomsnitt mellan 5 och 20 euro.

Priset beror främst på antalet gram hemorrojdsalva och förpackningstypen. Priset för salvor för hemorrojder med en speciell applikator kan ligga runt det högre tvåsiffriga priset.

För den som lider av milda hemorrojdsymtom räcker det med en enkel hemorrojdsalva för att motverka dem. De kan köpas till exempel på Amazon för cirka 7 euro.

Om du däremot lider av svåra hemorrojdsymtom är det värt att investera mer pengar i hemorrojdsalvor med en speciell applikator, eftersom dessa är särskilt lämpliga för enkel och skonsam applicering på känsliga områden. Priset är cirka 15 euro.

Typ Prisintervall
Hårumsalva med zink Cirka 8-12 euro
Hårumsalva med trollhassel Cirka 6-14 euro
Hårumsalva med lidokain xml-ph-32. Beroende på vilken hemorrojdsalva du väljer kan du köpa den i livsmedelsbutiker, apotek, apotek och många nätbutiker. Allt oftare beställs läkemedel via internet, eftersom du får ett större urval till ett lägre pris.

Hämorrhoiden Salbe-3

Många salvor för hemorrojder innehåller aloe vera-extrakt. Det förbättrar också hudens elasticitet och har en kylande effekt.
(Bildkälla: Pixybay / difotolife)

Enligt vår undersökning är det dessa nätbutiker som säljer flest salvor mot hemorrojder

 • amazon.com
 • ebay.com
 • dm.co.uk
 • rossmann.co.uk
 • docmorris.co.uk

När det gäller läkemedel är det särskilt viktigt att förlita sig på andra människors erfarenheter och intryck för att få högkvalitativa produkter. Därför är det klokt att titta på respektive kundomdömen. Det ger dig ett första intryck av produkten och kan hjälpa dig att fatta ditt beslut.

Alla salvor för hemorrojder som presenteras på denna sida har en länk till minst en av dessa butiker. När du har hittat rätt salva för hemorrojder kan du beställa direkt.

Vilka typer av salvor för hemorrojder finns det?

Salvor för hemorrojder kan användas för att lindra obehag i samband med svullna hemorrojder. Salvan kan användas både vid lindriga och svåra symtom. Du kan köpa salvor för hemorrojder med olika aktiva ingredienser, varav de flesta lindrar klåda och har antiinflammatoriska effekter. Här är tre salvor för hemorrojder

 • Salva för hemorrojder med zink
 • Salva mot hemorrojder med trollhassel
 • Salva för hemorrojder med lidokain

[/tr][/tablex]Kind; Beskrivning [/th]

Hårumsalva med zink Snabbare sårläkning och förebygger ärrbildning Hårumsalva med trollhassel Hämmar smärta samt inflammation och främjar sårläkning

[/tablex]

 Hårumsalva med Lido Zinksalvor

Fördelar
 • Har en antiinflammatorisk effekt
 • lindrar hudirritation och klåda
 • främjar sårläkning Får inte användas på öppna sår
 • Ventaja N
Nackdelar
 • Bör inte användas i mer än två veckor i taget, eftersom hudområdena kan torka ut.

(8)

Hårebrockssalva med trollhassel

Fördelar
 • Hårebrockssalvor innehåller ofta trollhassel. Tanninerna i nötten förseglar blodkärlen i hemorrojderna och får slemhinnorna att dra ihop sig. De lindrar också klåda, har en antiinflammatorisk effekt och stöder sårläkningen i de hudområden som är irriterade av hemorrojder. Lokalt hemostatiskt
 • Antibakteriellt och antiinflammatoriskt
 • Främjar sårläkning
Nackdelar
 • Ej tillämpligt vid inre besvär
 • Ej lämplig vid större skador (8)

Salva för hemorrojder med lidokain

Salvor för hemorrojder som innehåller den aktiva ingrediensen lidokain rekommenderas för behandling av hemorrojder. Lidokain används för ytlig bedövning, lindrar klåda och smärta vid svullna hemorrojder.

Salvan bör inte användas i mer än tre dagar. Verkar som lokalbedövning; Kan förebygga och lindra smärta; Lidokain kombineras ofta med antiinflammatoriska, blodkärlssammandragande eller regenererande ingredienser Lokalbedövning är endast begränsad till några timmar; Svår smärta försvinner inte helt och hållet; Kan ge biverkningar

(8)

Hur använder man hemorrojdsalva?

De flesta paket med hemorrojdsalva levereras med en applikator för att föra in salvan i anus. Applikatorn har ett utlopp i spetsen och öppningar på sidan. Spetsen på applikatorn placeras på salvningsröret och förs sedan försiktigt in i anus. För att underlätta införandet kan man applicera lite salva på utsidan av applikatorn. Tryck sedan på tuben så att salvan sprids i anus. Under denna process dras applikatorn långsamt ut ur anus. Applikatorn ska vridas försiktigt under både insättning och borttagning. Om den ena hemorrojdsalvan inte innehåller någon applikator, appliceras salvan försiktigt med fingrarna på och innanför anus. Ett annat alternativ är att använda ett bandage för att applicera en salva mot hemorrojder: I detta fall appliceras salvan på förbandet och placeras inuti underkläderna som ett inlägg. Detta är dock mycket tidskrävande och inte lika effektivt som att applicera salvan direkt på det drabbade området.

Vilka alternativ finns det till salva mot hemorrojder?

Förutom salva mot hemorrojder erbjuds allt oftare anal tamponger, suppositorier och laxermedel med lämpliga aktiva ingredienser. En anal tampong är ett suppositorium med en tunn gasremsa som förs in i anus. Den stannar kvar i analkanalen och släpper ut sina aktiva substanser i den. Till skillnad från suppositorier släpps de aktiva substanserna ut i den övre delen av tarmen. Användningen av laxermedel har också en konsekvent positiv effekt när det gäller att lindra allmänna symtom och blödningar vid behandling av symtomatiska hemorrojder. Bildkälla: Yastremska/ 123rf.com

(2)

[/kb_faq]

Referenser (10)

1. Abramowitz L, Weyandt GH, Havlickova B, Matsuda Y, Didelot JM, Rothhaar A, Sobrado C, Szabadi A, Vitalyos T, Wiesel P. The diagnosis and management of haemorrhoidal disease from a global perspective. Aliment Pharmacol Ther. 2010 May;31 Suppl 1:1-58. doi: 10.1111/j.1365-2036.2010.04278.x. PMID: 20500735.
Källa

2. Alonso-Coello P, Guyatt G, Heels-Ansdell D, Johanson JF, Lopez-Yarto M, Mills E, Zhou Q. Laxatives for the treatment of hemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Oct 19;(4):CD004649. doi: 10.1002/14651858.CD004649.pub2. PMID: 16235372.
Källa

3. Mounsey AL, Halladay J, Sadiq TS. Hemorrhoids. Am Fam Physician. 2011 Jul 15;84(2):204-10. PMID: 21766771.
Källa

4. Dat AD, Poon F, Pham KB, Doust J. Aloe vera for treating acute and chronic wounds. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Feb 15;(2):CD008762. doi: 10.1002/14651858.CD008762.pub2. PMID: 22336851.
Källa

5. Lohsiriwat V. Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist's view. World J Gastroenterol. 2015 Aug 21;21(31):9245-52. doi: 10.3748/wjg.v21.i31.9245. PMID: 26309351; PMCID: PMC4541377.
Källa

6. Mahboubi M. Effectiveness of Myrtus communis in the treatment of hemorrhoids. J Integr Med. 2017 Sep;15(5):351-358. doi: 10.1016/S2095-4964(17)60340-6. PMID: 28844211.
Källa

7. Altomare DF, Giannini I. Pharmacological treatment of hemorrhoids: a narrative review. Expert Opin Pharmacother. 2013 Dec;14(17):2343-9. doi: 10.1517/14656566.2013.836181. Epub 2013 Sep 12. PMID: 24024752.
Källa

8. Gurel E, Ustunova S, Ergin B, Tan N, Caner M, Tortum O, Demirci-Tansel C. Herbal haemorrhoidal cream for haemorrhoids. Chin J Physiol. 2013 Oct 31;56(5):253-62. doi: 10.4077/CJP.2013.BAB127. Epub 2013 Aug 31. PMID: 24032710.
Källa

9. Zindel J, Inglin R, Brügger L. Nötige und unnötige Behandlungen beim Hämorrhoidalleiden: Der Patient bestimmt mit [Necessary and unnecessary treatment options for hemorrhoids]. Ther Umsch. 2014 Dec;71(12):737-51. German. doi: 10.1024/0040-5930/a000620. PMID: 25447089.
Källa

10. Briel JW, Zimmerman DD, Schouten WR. Treatment of acute strangulated internal hemorrhoids by topical application of isosorbide dinitrate ointment. Int J Colorectal Dis. 2000 Aug;15(4):253-4. doi: 10.1007/s003840000235. PMID: 11008728.
Källa

Wissenschaftliche Studie
Abramowitz L, Weyandt GH, Havlickova B, Matsuda Y, Didelot JM, Rothhaar A, Sobrado C, Szabadi A, Vitalyos T, Wiesel P. The diagnosis and management of haemorrhoidal disease from a global perspective. Aliment Pharmacol Ther. 2010 May;31 Suppl 1:1-58. doi: 10.1111/j.1365-2036.2010.04278.x. PMID: 20500735.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Alonso-Coello P, Guyatt G, Heels-Ansdell D, Johanson JF, Lopez-Yarto M, Mills E, Zhou Q. Laxatives for the treatment of hemorrhoids. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Oct 19;(4):CD004649. doi: 10.1002/14651858.CD004649.pub2. PMID: 16235372.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Mounsey AL, Halladay J, Sadiq TS. Hemorrhoids. Am Fam Physician. 2011 Jul 15;84(2):204-10. PMID: 21766771.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Dat AD, Poon F, Pham KB, Doust J. Aloe vera for treating acute and chronic wounds. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Feb 15;(2):CD008762. doi: 10.1002/14651858.CD008762.pub2. PMID: 22336851.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Lohsiriwat V. Treatment of hemorrhoids: A coloproctologist's view. World J Gastroenterol. 2015 Aug 21;21(31):9245-52. doi: 10.3748/wjg.v21.i31.9245. PMID: 26309351; PMCID: PMC4541377.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Mahboubi M. Effectiveness of Myrtus communis in the treatment of hemorrhoids. J Integr Med. 2017 Sep;15(5):351-358. doi: 10.1016/S2095-4964(17)60340-6. PMID: 28844211.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Altomare DF, Giannini I. Pharmacological treatment of hemorrhoids: a narrative review. Expert Opin Pharmacother. 2013 Dec;14(17):2343-9. doi: 10.1517/14656566.2013.836181. Epub 2013 Sep 12. PMID: 24024752.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Gurel E, Ustunova S, Ergin B, Tan N, Caner M, Tortum O, Demirci-Tansel C. Herbal haemorrhoidal cream for haemorrhoids. Chin J Physiol. 2013 Oct 31;56(5):253-62. doi: 10.4077/CJP.2013.BAB127. Epub 2013 Aug 31. PMID: 24032710.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Zindel J, Inglin R, Brügger L. Nötige und unnötige Behandlungen beim Hämorrhoidalleiden: Der Patient bestimmt mit [Necessary and unnecessary treatment options for hemorrhoids]. Ther Umsch. 2014 Dec;71(12):737-51. German. doi: 10.1024/0040-5930/a000620. PMID: 25447089.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Briel JW, Zimmerman DD, Schouten WR. Treatment of acute strangulated internal hemorrhoids by topical application of isosorbide dinitrate ointment. Int J Colorectal Dis. 2000 Aug;15(4):253-4. doi: 10.1007/s003840000235. PMID: 11008728.
Gå till källan
Recensioner