Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

7Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

6Utvärderade artiklar

30Användarrecensioner

Schisandra, "bäret med de fem smakerna", är en ovanlig frukt. Den kombinerar sura, söta, salta, kryddiga och milda smaker samtidigt och är därmed en exotisk kombination av de fem viktigaste smakerna. Men det är inte bara smaken som övertygar användarna, utan även dess terapeutiska effekter.

I vårt Schisandra-test 2023 har vi undersökt olika Schisandra-produkter i mikroskopet. Vi har jämfört olika typer av produkter och listat deras respektive fördelar och nackdelar. Detta bör göra det så enkelt som möjligt för dig att välja din idealiska Schisandra-produkt.
Sammanfattning

  • Schisandrabär är också kända som "bär av de fem smakerna" eller "WuWeiZu". Den exotiska aromen beror på kombinationen av de fem huvudsakliga smakerna: söt, salt, syrlig, kryddig och mild.
  • Schisandrabär kan öka prestationsförmågan och kan också ha en lugnande effekt. De kan också användas som skydd mot neurologiska och psykiska sjukdomar.
  • Schisandra kan köpas i olika sorter. Särskilt ofta säljs torkade bär, som också kan bearbetas till te.

Schisandra test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för Schisandra

När du köper Schisandraprodukter kan du vara uppmärksam på olika aspekter, t.ex.:

Genom att göra rätt val för dig kan du spara pengar och se till att du inte ger din kropp något som den inte behöver. Därför ska du alltid se till att produkterna är av hög kvalitet och vid behov be om att få se tillverkarens certifikat.

Dosering

Schisandra finns i många olika varianter. De kan i princip särskiljas genom den form i vilken de administreras.

De mest populära produkterna är de i kapselform.

Schisandra kapslar innehåller en hög koncentration av det effektiva bäret och är lätta att använda.

Torkade bär är också mycket populära. De utgör grunden för tillverkning av andra produkter, t.ex. te eller pulver. De färska Schisandrabären är däremot endast tillgängliga under säsongen och säljs därför endast under vissa tider på året.

Användning

Schisandraprodukter kan tas på olika sätt. Beroende på produkttyp kan tillämpningen skilja sig åt.

Schisandra kan i princip ätas som färska bär. Den frystorkade varianten kan också ätas ren eller blandas med frukt eller yoghurt. De torkade bären kan också användas för att brygga te, som sedan kan drickas regelbundet.

Endast Schisandra-kapslarna ska sväljas dagligen med lite vatten. De som har problem med detta kan utan tvekan byta till någon av de andra produktvarianterna.

Koncentration

Olika produktversioner kan ha olika effekter. Dessa beror främst på koncentrationen av Schisandra-produkten. Ju högre koncentrationen är, desto större är den förväntade effekten

Produkterna har ofta ett koncentrationsförhållande på 10:1. 10 kg färska Schisandrabär bearbetas för att producera 1 kg av respektive Schisandraprodukt.

Ingredienser

För att få en så ren och naturlig produkt som möjligt bör endast de rena Schisandrabären bearbetas. Tack vare en skonsam tillverkningsprocess förstörs inte vitaminerna och finns kvar i slutprodukten.

Onödiga ämnen som inte förbättrar effekten av Schisandrabären bör därför undvikas. Färgämnen och konserveringsmedel bör därför inte nödvändigtvis finnas med i ingrediensförteckningen.

Guide: Vanliga frågor om Schisandra besvarade i detalj

För att ge dig omfattande information om Schisandras effektivitet och för att ge dig en förståelse för det aktuella vetenskapliga läget har vi sammanfattat all viktig information i följande avsnitt.

Vad är Schisandra och hur fungerar det?

Schisandra är ett kinesiskt bär med en extraordinär smak som har sitt ursprung i traditionell kinesisk medicin. (5) Den kombinerar de fem grundläggande smakerna surt, sött, salt, kryddigt och milt, vilket är anledningen till att den i Kina också kallas "WuWeiZi" (dvs. "bär av de fem smakerna").

Schisandra-1

Schisandra-bären liknar mycket vinbär. Deras smak skiljer sig dock mycket från varandra.
(Bildkälla: allyj / pixabay)

En otränad gourmet kommer förmodligen inte att kunna smaka smakerna individuellt. Istället uppstår en smak som särskilt ofta beskrivs som exotisk. Bären liknar vinbär och skördas från september till oktober.

Men det är inte bara deras extraordinära smak som gör dem speciella. Deras terapeutiska effekt är också imponerande. (6)

Antioxidant och antiinflammatorisk

Det kinesiska bäret kan också ha en antiinflammatorisk effekt. Den kan därför användas till exempel vid hals- och halsfluss, men också vid tarminflammation. (9)

Inflammationer orsakas av oxidativ stress. Detta kan lindras med hjälp av antioxidanter som finns i Schisandra-plantans bär. De lignaner som ingår i den har också en positiv inverkan på inflammationsförloppet. (4)

Ökad prestationsförmåga

Schisandra kan förbättra den mentala prestationsförmågan. Om bäret konsumeras leder det till förbättrad uppmärksamhet och en snabbare uppfattning.

Schisandra kan påverka minnet och koncentrationen.

Det kan också stärka minnet, förbättra koncentrationen och öka tankeförmågan. (1)

Till skillnad från andra prestationshöjande produkter kan schisandra också ha en lugnande effekt. Men till skillnad från många andra produkter som uppnår denna effekt, åtföljs effekten inte av trötthet. I stället verkar kroppen mer alert och ytterligare utmattningstillstånd förhindras. (2)

Skydd mot neurologiska och psykiska sjukdomar

Schisandra kan också ha en positiv inverkan på psykiska och neurologiska sjukdomar som depression, schizofreni, alkoholism och Alzheimers sjukdom. Det har en stimulerande effekt på det centrala nervsystemet.

Den kan också hjälpa till med sömnstörningar, mardrömmar, stressrelaterad hjärtklappning och ångest. Vissa studier har också kommit fram till att schisandra kan användas som ett botemedel mot symtom på utbrändhet. (3, 7)

Anti-cancer

Schisandra kan också ha en positiv inverkan på cancerförloppet. Olika studier har redan bekräftat de tumörhämmande egenskaperna hos Schisandraprodukter. (8)

Schisandra kan lindra biverkningarna av kemoterapi och även motverka uppkomsten av cancer

För detta måste läkemedel med 500-2000 milligram schisandra tas dagligen under en längre tidsperiod. I vissa fall kan effekten av Schisandra redan efter några veckor visa sig. I andra fall kan det ta upp till flera månader. Detta beror också på patientens hälsotillstånd.

Mot diabetes

En kost som är rik på schisandra kan också förbättra bukspottkörtelns funktion. Bäret stimulerar produktionen av insulin, vilket annars är det största problemet för diabetiker.

I en studie har Schisandra visat sig minska komplikationer hos diabetiska djur. Huruvida bäret kan ha samma effekt på människokroppen undersöks fortfarande. (8)

Mot åldrande av huden

Schisandra anses också vara ett medel mot åldrande. Genom att använda produkterna kan huden behålla fukten bättre. Hudens utseende förbättras på lång sikt och ser fastare och mjukare ut.

Bäret kan också stärka lungorna och rena blodet. Dessa processer säkerställer en bättre blodcirkulation till huden, vilket gör att den ser frisk och ren ut.

Fertilitet

Schisandra kan också påverka fertiliteten. En studie visade en ökning av testikelvikten, antalet spermier och testosteronnivåerna när bäret intogs.

Schisandra kan ha en lusthöjande effekt.

Schisandra ökar också rörligheten hos spermier i mänsklig sperma. En mans förmåga att bli gravid kan alltså främjas genom att ta schisandra. (10)

Schisandra kan också öka lusten hos kvinnor. Det ökar känsligheten och blodflödet till könsorganen.

När och för vem är det bra att ta Schisandra?

Schisandra används ofta som ett växtbaserat botemedel i homeopatisk medicin. Dessa alternativa behandlingar stöds redan av vissa studier. Deras exakta effekt diskuteras och undersöks dock fortfarande.

Det är inte alla läkare som rekommenderar att man tar Schisandra.

Men eftersom produkterna har mycket få biverkningar och är baserade på huvudsakligen naturliga ingredienser är det ett ytterligare behandlingsalternativ att ta dem för att förbättra kroppens läkning.

På grund av de aktiva ingredienserna kan schisandra användas för att behandla inflammationer, neurologiska sjukdomar eller till och med klimakteriebesvär.

Vilka delar av växten bearbetas av Schisandra?

Beroende på produkten bearbetas olika delar av växten. De flesta produkter är baserade på växtens bearbetade bär. Bären äts antingen direkt eller torkas och säljs sedan som kapslar eller te.

I vissa teer bearbetas dock inte bären utan växtens blad. De tvättas och torkas också noggrant för att säljas som te.

Vilka typer av Schisandra-produkter finns det?

Schisandra är en extraordinär växt som kan bearbetas på olika sätt. De fem vanligaste typerna presenteras nedan.
Produktart Beschreibung
Beeren Schisandra Beeren sind die Früchte der Schisandrapflanze und Ausgangsprodukt der folgenden Produkte.
Trockenbeeren Trockenbeeren sind die durch ein langes Verfahren getrockneten Beeren der Schisandra Pflanze. Aus ihnen werden die folgenden Produkte weiterverarbeitet.
Tee Um Schisandra Tee herzustellen, werden die Trockenbeeren mit heißem Wasser aufgebrüht und der Tee mehrere Stunden ziehen gelassen. Auch die Blätter der Pflanze können zu Tee verarbeitet werden.
Pulver Trockenbeeren werden zu einem Pulver zerkleinert und als hochkonzentriertes Schisandrapulver verkauft.
Kapseln Auch in den Kapseln ist hochkonzentriertes Schisandra zu finden. Der Stoff ist umhüllt mit einer Cellulosehülle und kann somit einfach geschluckt werden.

Torkade bär är bär från Schisandraplantan som torkats genom en lång process.

De används för att göra följande produkter bär

Schisandra-chinensis-plantans naturliga derivat är dess bär. De kan skördas mellan september och oktober. De kan ätas direkt från busken utan problem.

Eftersom färska bär bara finns tillgängliga under säsongen finns det alternativ året runt. Bären kan till exempel bearbetas till gelé, juice, sirap eller pulver.

Torkade bär

Torkade schisandrabär är särskilt populära. 5 gram av bären per dag kan lätt införlivas i olika måltider. Den ovanliga smaken finns dock kvar även när bären torkas. För att smaka varje nyans av WuWeiZi bör man tugga dem mycket.

För att bären ska kunna utveckla sin effekt optimalt bör den torkade Schisandra-frukten tas under en period på 3 till 6 månader.

Te

Te från Schisandra kan göras på två olika sätt.

De torkade bären används oftast. Färska schisandrabär torkas först tillräckligt mycket efter skörd. Därefter kan 1-2 teskedar av bären kokas med varmt vatten. Teet ska dra i minst 12 timmar för att utveckla sin smak och effekt fullt ut. Du kan dricka upp till 3 koppar av teet varje dag.

Schisandra-2

Schisandrabäret är särskilt populärt som te. Smaken av sött, salt, surt, syrligt, starkt och mild arom bevaras också här.
(Bildkälla: K8 / unsplash)

Men bladen från det populära kinesiska bäret kan också göras till te. Bladen torkas och kokas sedan med varmt vatten. För att teet ska få sin fulla effekt bör det dra i några timmar.

Pulver

Schisandrapulver framställs också av torkade bär. Man bör ta cirka 3 gram av pulvret dagligen, vilket motsvarar ungefär en tesked. Den kan blandas med juice eller yoghurt eller läggas till färsk frukt.

Kapslar

Schisandrabär finns också i kapselform. Varje kapsel innehåller cirka 400 mg schisandra. På grund av den relativt låga koncentrationen bör en dos på 3 kapslar dagligen tas för optimal effekt.

Kapslarna kan sväljas med vatten. Men om du har problem med att svälja tabletter bör du hellre välja pulverversionen.

Hur ska Schisandra doseras?

Doseringen beror på typen av produkt. Beroende på typ av produkt finns det olika koncentrationer av Schisandra och bör därför också doseras på olika sätt.

Det rekommenderade dagliga intaget för produkterna framgår av följande tabell.

Art des Produktes Tagesdosis
Beeren bis zu 15 Gramm
Trockenbeeren 5 Gramm
Tee bis zu 3 Tassen
Pulver 3 Gramm
Kapseln 3 Kapseln

Det finns vanligtvis inga biverkningar när man tar Schisandra. Produkterna består oftast huvudsakligen av det naturliga bäret, som människokroppen kan bearbeta utan problem. Följande grupper kan dock få biverkningar

  • Gravida kvinnor bör avstå från att ta det, eftersom det kan förknippas med aborter.
  • Epileptiker bör också ta schisandra endast med läkarens samtycke.

Eventuella interaktioner med andra läkemedel bör också diskuteras med en läkare för att undvika följdskador.

Vilka alternativ finns det till Schisandra?

Schisandra är en unik växt som inte bara utmärker sig för sin smak utan också för sina terapeutiska effekter. Det finns dock inget alternativ som täcker alla effekter av Schisandra bär.

Olika symtom som kan lindras med Schisandra kan också behandlas med andra medel.

  • Prestanda: Melissa, rosmarin och kamomill kan ha en minnesförbättrande effekt.
  • Antiinflammatoriskt: Fänkål, vitlök och kvitten kan motverka inflammation. Om du har ont i halsen eller har halsfluss kan du också gurgla med kamomill eller marshmallow.
  • Lugnande: Växter som rosmarin, pepparmynta, valerian och citronmeliss kan ha en lugnande effekt och även stärka nerverna. Vitlök, johannesört och hagtorn kan också ha denna effekt.

Referenser (10)

1. Chan SW. Panax ginseng, Rhodiola rosea and Schisandra chinensis. Int J Food Sci Nutr. 2012 Mar;63 Suppl 1:75-81. doi: 10.3109/09637486.2011.627840. Epub 2011 Nov 1. PMID: 22039930.
Källa

2. Panossian A, Wikman G. Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity. Curr Clin Pharmacol. 2009 Sep;4(3):198-219. doi: 10.2174/157488409789375311. Epub 2009 Sep 1. PMID: 19500070.
Källa

3. Jeong EJ, Lee HK, Lee KY, Jeon BJ, Kim DH, Park JH, Song JH, Huh J, Lee JH, Sung SH. The effects of lignan-riched extract of Shisandra chinensis on amyloid-β-induced cognitive impairment and neurotoxicity in the cortex and hippocampus of mouse. J Ethnopharmacol. 2013 Mar 7;146(1):347-54. doi: 10.1016/j.jep.2013.01.003. Epub 2013 Jan 16. PMID: 23333311.
Källa

4. Guo LY, Hung TM, Bae KH, Shin EM, Zhou HY, Hong YN, Kang SS, Kim HP, Kim YS. Anti-inflammatory effects of schisandrin isolated from the fruit of Schisandra chinensis Baill. Eur J Pharmacol. 2008 Sep 4;591(1-3):293-9. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.06.074. Epub 2008 Jun 27. PMID: 18625216.
Källa

5. Rybnikář M, Šmejkal K, Žemlička M. Schisandra chinensis and its phytotherapeutical applications. Ceska Slov Farm. 2019 Summer;68(3):95-118. English. PMID: 31431019.
Källa

6. Li Z, He X, Liu F, Wang J, Feng J. A review of polysaccharides from Schisandra chinensis and Schisandra sphenanthera: Properties, functions and applications. Carbohydr Polym. 2018 Mar 15;184:178-190. doi: 10.1016/j.carbpol.2017.12.058. Epub 2017 Dec 27. PMID: 29352909.
Källa

7. Zhang M, Xu L, Yang H. Schisandra chinensis Fructus and Its Active Ingredients as Promising Resources for the Treatment of Neurological Diseases. Int J Mol Sci. 2018 Jul 6;19(7):1970. doi: 10.3390/ijms19071970. PMID: 29986408; PMCID: PMC6073455.
Källa

8. Nowak A, Zakłos-Szyda M, Błasiak J, Nowak A, Zhang Z, Zhang B. Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in Human Health and Nutrition: A Review of Current Knowledge and Therapeutic Perspectives. Nutrients. 2019 Feb 4;11(2):333. doi: 10.3390/nu11020333. PMID: 30720717; PMCID: PMC6412213.
Källa

9. Kim JS, Takanche JS, Kim JE, Jeong SH, Han SH, Yi HK. Schisandra chinensis extract ameliorates age-related muscle wasting and bone loss in ovariectomized rats. Phytother Res. 2019 Jul;33(7):1865-1877. doi: 10.1002/ptr.6375. Epub 2019 May 10. PMID: 31074579.
Källa

10. Karna KK, Choi BR, Kim MJ, Kim HK, Park JK. The Effect of Schisandra chinensis Baillon on Cross-Talk between Oxidative Stress, Endoplasmic Reticulum Stress, and Mitochondrial Signaling Pathway in Testes of Varicocele-Induced SD Rat. Int J Mol Sci. 2019 Nov 17;20(22):5785. doi: 10.3390/ijms20225785. PMID: 31744253; PMCID: PMC6888522.
Källa

Wissenschaftliche Untersuchung
Chan SW. Panax ginseng, Rhodiola rosea and Schisandra chinensis. Int J Food Sci Nutr. 2012 Mar;63 Suppl 1:75-81. doi: 10.3109/09637486.2011.627840. Epub 2011 Nov 1. PMID: 22039930.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Panossian A, Wikman G. Evidence-based efficacy of adaptogens in fatigue, and molecular mechanisms related to their stress-protective activity. Curr Clin Pharmacol. 2009 Sep;4(3):198-219. doi: 10.2174/157488409789375311. Epub 2009 Sep 1. PMID: 19500070.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Jeong EJ, Lee HK, Lee KY, Jeon BJ, Kim DH, Park JH, Song JH, Huh J, Lee JH, Sung SH. The effects of lignan-riched extract of Shisandra chinensis on amyloid-β-induced cognitive impairment and neurotoxicity in the cortex and hippocampus of mouse. J Ethnopharmacol. 2013 Mar 7;146(1):347-54. doi: 10.1016/j.jep.2013.01.003. Epub 2013 Jan 16. PMID: 23333311.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Guo LY, Hung TM, Bae KH, Shin EM, Zhou HY, Hong YN, Kang SS, Kim HP, Kim YS. Anti-inflammatory effects of schisandrin isolated from the fruit of Schisandra chinensis Baill. Eur J Pharmacol. 2008 Sep 4;591(1-3):293-9. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.06.074. Epub 2008 Jun 27. PMID: 18625216.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Rybnikář M, Šmejkal K, Žemlička M. Schisandra chinensis and its phytotherapeutical applications. Ceska Slov Farm. 2019 Summer;68(3):95-118. English. PMID: 31431019.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Li Z, He X, Liu F, Wang J, Feng J. A review of polysaccharides from Schisandra chinensis and Schisandra sphenanthera: Properties, functions and applications. Carbohydr Polym. 2018 Mar 15;184:178-190. doi: 10.1016/j.carbpol.2017.12.058. Epub 2017 Dec 27. PMID: 29352909.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Zhang M, Xu L, Yang H. Schisandra chinensis Fructus and Its Active Ingredients as Promising Resources for the Treatment of Neurological Diseases. Int J Mol Sci. 2018 Jul 6;19(7):1970. doi: 10.3390/ijms19071970. PMID: 29986408; PMCID: PMC6073455.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Nowak A, Zakłos-Szyda M, Błasiak J, Nowak A, Zhang Z, Zhang B. Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in Human Health and Nutrition: A Review of Current Knowledge and Therapeutic Perspectives. Nutrients. 2019 Feb 4;11(2):333. doi: 10.3390/nu11020333. PMID: 30720717; PMCID: PMC6412213.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Kim JS, Takanche JS, Kim JE, Jeong SH, Han SH, Yi HK. Schisandra chinensis extract ameliorates age-related muscle wasting and bone loss in ovariectomized rats. Phytother Res. 2019 Jul;33(7):1865-1877. doi: 10.1002/ptr.6375. Epub 2019 May 10. PMID: 31074579.
Gå till källan
Wissenschaftliche Untersuchung
Karna KK, Choi BR, Kim MJ, Kim HK, Park JK. The Effect of Schisandra chinensis Baillon on Cross-Talk between Oxidative Stress, Endoplasmic Reticulum Stress, and Mitochondrial Signaling Pathway in Testes of Varicocele-Induced SD Rat. Int J Mol Sci. 2019 Nov 17;20(22):5785. doi: 10.3390/ijms20225785. PMID: 31744253; PMCID: PMC6888522.
Gå till källan
Recensioner