Senast uppdaterad: september 10, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

19Analyserade produkter

23Tillbringade timmar

11Utvärderade artiklar

109Användarrecensioner

Allrounders är riktiga livräddare och därför värda sina pengar. En silikonspray kan också räknas till denna kategori. Denna spray kan användas för att behandla alla typer av material, från metall till textilier. Oavsett om en dörr gnisslar eller knarrar, måste gummi förhindras från att frysa eller material impregneras. Silikonspray kan lösa alla dessa problem.

Eftersom det finns många olika varianter av denna universalprodukt vill vi hjälpa dig att hitta rätt silikonspray med den här artikeln. Därför har vi jämfört olika modeller med varandra och tagit fram allt du bör veta innan du köper en produkt. I den här artikeln svarar vi också på några viktiga frågor om silikonspray.
Sammanfattning

  • Silikonspray är en bra investering eftersom den kan användas på många olika sätt. Men det finns också ett mångsidigt urval. Silikonsprayer finns till exempel i olika fyllningsmängder.
  • Den mest framträdande egenskapen är att det är en produkt med flera användningsområden. Det spelar ingen roll om det är metall, trä, plast, gummi, läder, glas eller textil. Du kan behandla alla dessa material med silikonspray.
  • Silikonet är också värmebeständigt. Du bör dock vara försiktig så att du inte förvarar sprayburken på en varm plats, eftersom du annars riskerar att den spricker. Silikonsprayen är också brandfarlig.

Silikonsprayer test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för silikonsprayer

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut vid köp presenterar vi de viktigaste köp- och bedömningskriterierna. Du kan använda dessa kriterier för att hitta den bästa silikonsprayen för dig:

Nu när vi har presenterat de enskilda kriterierna för dig vill vi gå in mer i detalj på dem. Här följer korta förklaringar till de kriterier som nämns ovan.

Volym

Som de flesta produkter finns silikonsprayer också i olika storlekar, eller i det här fallet volymer. Volymen är dock inte begränsad till 500 ml eller 1 liter. Silikonsprayer finns inte bara i burkar, utan även i behållare. Det betyder att du också kan köpa silikonsprayer på 5 L, 20 L eller 25 L.

Temperaturbeständighet

Silikonsprays har i regel en temperaturbeständighet på ca -50 °C till +200 °C. De är därför lämpliga för användning både utomhus och inomhus. Detta gör att de passar både utomhus och inomhus. Vissa silikonsprayer kan dock variera i temperaturbeständighet, dvs. de har andra värden än de som anges ovan.

Ingredienser

Om du är särskilt intresserad av miljövänliga produkter bör du definitivt vara uppmärksam på tillverkarens specifikationer om ingredienserna. I detta fall är det särskilt viktigt att ta reda på om det finns mineralolja eller inte.

Om du vill vara miljövänlig ska du inte använda mineralolja som ingrediens. Annars är silikonsprayer miljövänliga alternativ till oljor och fetter. Dessutom är silikonsprayer vanligtvis baserade på silikonoljor.

Lukt

I allmänhet är silikonsprayer kända för att vara luktfria. Du kan dock märka en kemisk lukt i början av användningen. Detta försvinner vanligtvis efter en kort tid.

Om du vill vara på den säkra sidan bör du återigen följa tillverkarens specifikationer. Om egenskapen "luktfri" anges separat kan du vara säker på att din spray också är luktfri. Om denna information inte ges kan en kemisk lukt uppstå.

Spruthuvud / sprutrör

Alla burkar har ett spruthuvud, men inte alla har ett sprutrör. Med en tub är det lättare att spraya det önskade målet. Detta innebär att sprutningen blir mer exakt. Även här finns det olika varianter som gör att du kan spraya ännu mer exakt.

Vattenavstötande

Frågan om silikonsprayer är vattenavstötande eller inte liknar frågan om lukt. Silikonsprayer är i regel vattenavvisande och skyddar därför mot fukt. Detta gör dem lämpliga för impregnering.

Du måste dock veta att alla silikonsprayer inte har samma vattenavvisande egenskaper. Det innebär att du måste vara uppmärksam på tillverkarens specifikationer när du köper. Om sprayet du väljer skyddar mot fukt kan du se det i produktbeskrivningen eller i tillverkarens specifikationer.

Guide: Vanliga frågor om silikonspray besvarade i detalj

När du är intresserad av ett ämne vill du ofta samla in mer information för att få en fullständig bild. Därför har vi i denna del av artikeln sammanfattat och besvarat vanliga frågor om silikonspray.

Vad är en silikonspray?

En silikonspray är ett smörjmedel, ett smörjmedel, ett släppmedel, en isolerande spray och en vårdspray i ett och kan därför användas på många olika sätt. Silikonspray kan smörja gummi, trä, plast, läder, metall, glas, textilier och mycket annat effektivt och fläckfritt.

Heimwerkstatt mit verschiedenen Werkzeugen und Materialien.

En silikonspray är ett användbart komplement till hemmets verkstad. Alla typer av material och föremål behöver trots allt tas om hand och skyddas då och då. (Bildkälla: Kelvyn Ornette / Unsplash)

Silikonsprayen är färglös och fastnar inte. Eftersom det är en spray kan även små områden lätt nås. Oavsett om det gäller trädgård, industri, bil, motorcykel eller i hushållet. Silikonspray är lämplig för många områden och är ett bra alternativ till oljor och fetter.

Vilka typer av silikonsprayer finns det?

Det finns egentligen inte olika typer av silikonsprayer, utan snarare olika användningsområden. Detta beror på att silikonspray är en produkt med flera användningsområden. Men det finns också silikonsprayer som är optimerade för ett specifikt ändamål.

Du kan till exempel köpa silikonsprayer som är lämpligare för löpband eller plast, för däckvård, för dragkedjor eller dörrlås. Men de är fortfarande mångsidiga produkter, bara något optimerade för ett specifikt område.

Slutsats

Som du kan se är silikonsprayer verkligen multifunktionella produkter. De kan användas inom många olika områden och lämpar sig för många material. Dessutom finns de i olika volymer. Eftersom de kan användas för många ändamål har de ett bra pris-prestandaförhållande.

Tillämpningen är inte heller svår. Skaka först och sedan kan du börja. Observera dock att silikonsprayen är brandfarlig. Håll dig därför borta från lågor och rök. Sprutburken bör i allmänhet inte förvaras varmt, eftersom den kan sprängas explosionsartat på grund av trycket i sprutburken.

(Omslagsfoto: Dylan McLeod / Unsplash)

Recensioner