Senast uppdaterad: september 13, 2021

Vår metod

17Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

26Utvärderade artiklar

130Användarrecensioner

Vad ska jag tänka på när jag köper ett skrivbord till mitt barn? När är det nödvändigt att köpa ett skrivbord till mitt barn? Föräldrar ställer sig ofta många frågor innan de köper ett skrivbord, och det med rätta! Det finns många faktorer att ta hänsyn till.

Med vårt stora test av skrivbord för barn 2023 vill vi hjälpa dig att hitta det perfekta skrivbordet för ditt barn! Vi har sammanfattat all viktig information för dig, plockat ut de viktigaste fakta i ämnet och listat för- och nackdelar. Detta bör hjälpa dig att fatta ditt köpbeslut.
Sammanfattning

 • Barnbänkar är specialtillverkade bänkar som är anpassade till barnets storlek och behov och som ska ge barnet optimalt stöd för inlärning.
 • Barnbänkar skiljer sig i huvudsak åt genom sina inställningsmöjligheter. Det finns en justering av lutningsvinkeln och en höjdjustering.
 • Förutom inställningsmöjligheterna finns det andra saker att ta hänsyn till, till exempel mått, material och andra egenskaper.

Skrivbord Barn test: våra val

Kriterier för att köpa och utvärdera Skrivbord Barn

Om du är osäker på vad du ska titta på när du köper din sax har vi utarbetat kriterier som hjälper dig att fatta ditt beslut.

Sammanfattningsvis är dessa kriterier:

Material

Skrivbordets material är viktigt eftersom det säger mycket om kvalitet och hållbarhet. Barnbänkar ska framför allt vara stabila och reptåliga.

Massivt trä eller metall anses vara stabila material.

Materialet är också mycket viktigt på grund av eventuella skadliga ämnen. Många skrivbord för barn i trä är lackerade så att bordsskivan är lätt att torka av och reptålig. Men eftersom ditt barn kommer att vara i kontakt med skrivbordet varje dag måste du se till att det är fritt från skadliga ämnen. Det finns skrivbord med speciella lacker och lösningsmedel.

När du köper, titta efter testförseglingar. Om du känner en obehaglig lukt när du packar upp ditt skrivbord kan det vara en indikation på skadliga ämnen.

Mått

Innan du köper bör du hitta en lämplig plats i barnrummet för skrivbordet och mäta de rätta måtten på skrivbordet så att det passar ordentligt i slutändan. Om det inte finns mycket utrymme i barnrummet bör du leta efter särskilt smala skrivbord för barn (80 cm breda).

Skrivbordets höjd är dock också viktig så att det passar ditt barn perfekt.

Justeringsmöjligheter

De flesta barnbord har en höjd- och lutningsfunktion. Höjdjusteringen används för att se till att barnet sitter på rätt höjd.

Här är en liten lista som hjälper dig att hitta rätt höjd för ditt barn.

Barnets höjd bordsskivans höjd
100-110 cm 47-51 cm
120-130 cm 55-59 cm
140-150 cm 63-67 cm
160-170 cm 71-75 cm

Lutningsjusteringen hjälper ditt barn att läsa eller rita på ett mer avslappnat sätt. Ortopeder rekommenderar en lutning på minst 16°. Det är viktigt att ditt barn sitter i en bekväm ställning utan att ryggen böjs för mycket.

Färg

Skrivbord för barn finns i många färger och utföranden. Särskilt yngre barn gillar att ha ett färgglatt skrivbord. Det är viktigt att ditt barn tycker om det nya skrivbordet, för först då kommer han eller hon att tycka om att sitta och arbeta vid det.

Men om du vill köpa ett skrivbord för barn som ska användas under en längre tid är det klokt att välja ett skrivbord i en neutral färg. Ofta gillar unga människor inte ljusa, skrikiga färger eftersom det kan verka barnsligt.

Andra funktioner

Skrivbord för barn har ofta ytterligare funktioner, t.ex. förvaringsfack, pennfack eller sidokrokar för skolväskan. Det är funktioner som är vettiga eftersom du kan använda dem för att skapa mer utrymme i barnrummet.

Om förvaringsutrymmena inte räcker till kan du också köpa mobila piedestaler som kan placeras under skrivbordet.

Om bordsskivan kan lutas, se till att det finns en stång i botten av bordet. Detta förhindrar att redskap faller ner och glider runt.

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett Skrivbord Barn

Innan du köper ett skrivbord för barn finns det några saker du bör tänka på. I följande avsnitt har vi sammanfattat några av dessa punkter för dig och förklarat dem mer i detalj.

Vad är speciellt med ett Skrivbord Barn och vilka fördelar erbjuder det?

Skillnaden mellan ett skrivbord för barn och ett vanligt skrivbord är att ett skrivbord för barn är anpassat till barnets storlek och behov. Ett skrivbord för barn har ofta ytterligare funktioner, t.ex. förvaringsfack, pennfack eller krokar för skolväskan.

Schreibtisch für Kinder-1

Det är viktigt att redan i unga år vara uppmärksam på att sitta rätt så att inga permanenta skador uppstår. (Bildkälla: Jason Sung /Unsplash)

Nedan har vi listat fördelarna med ett skrivbord

 • Kostnader: De flesta skrivbord för barn har en höjdjusteringsfunktion, dvs. skrivbordet växer med barnet. Detta har fördelen att du inte behöver köpa ett nytt skrivbord för ditt barns längd varje år.
 • Hälsa: Förutom höjdjusteringen kan du ofta också justera bordsskivans vinkel. På så sätt kan ditt barn läsa, skriva eller rita på ett mer avslappnat sätt. Det är särskilt viktigt att barnet har en korrekt sittställning i unga år för att undvika permanenta skador.
 • Ordning: Barnens skrivbord har ofta olika hyllor och förvaringsfack för att hålla skolmaterialet snyggt och prydligt. Med rätt ordning blir ditt barn inte så snabbt distraherat.
 • Koncentration: Ofta gör barnen sina läxor vid köksbordet i köket eller vardagsrummet. Tyvärr ger köket inte den önskade tystnaden för att barnet ska kunna koncentrera sig. Ett snyggt skrivbord för barn i barnrummet är dock idealiskt för att undvika distraktioner. Här har ditt barn en egen plats att studera på.

Alla dessa punkter gör att det lönar sig att köpa ett skrivbord för barn i stället för ett vanligt skrivbord till ditt barn.

Vilka typer av skrivbord finns det för barn?

Innan du köper ett skrivbord för ditt barn bör du vara medveten om att det finns olika typer av skrivbord för barn. De flesta skrivbord för barn har höjd- och lutningsjustering. Det finns dock även skrivbord för barn utan denna funktion.

Vi har illustrerat varför och vilket barnskrivbord som är mest optimalt i följande lista över för- och nackdelar.

Skrivbord Barn med höjd- och lutningsjustering

Här har vi listat fördelarna och nackdelarna med skrivbord för barn med höjd- och lutningsjustering.

Fördelar
 • Bättre sittställning
 • mer avslappnad läsning och skrivning
 • högre koncentration
 • mer miljövänligt eftersom du bara behöver köpa ett skrivbord för hela skoltiden
Nackdelar
 • Barnskrivbord med många funktioner är ofta dyra
 • skaderisk vid justering av höjd eller lutning

Det viktigaste argumentet för denna typ är att skrivbordet kan ge många år av god service. Detta gör att den något högre investeringen är värd att betala.

Skrivbord Barn utan höjd- och lutningsjustering

Skrivbord för barn utan höjd- och lutningsjustering finns också på marknaden.

Fördelar
 • Billigare än barnskrivbord med många funktioner
 • Ingen skaderisk genom att justera höjden eller lutningen
Nackdelar
 • Hälsokonsekvenser på grund av dålig hållning
 • otrygg läsning och skrivning
 • sämre koncentration
 • inte miljövänligt eftersom ett nytt skrivbord måste köpas in oftare

Som du kan se finns det många skäl till varför ett skrivbord för barn med höjd- och lutningsjustering är helt logiskt. Nackdelarna med ett skrivbord utan dessa funktioner är klart större än fördelarna. Därför rekommenderar vi att du köper ett skrivbord med höjd- och lutningsjustering för ditt barn.

Från vilken ålder är skrivbord lämpliga för barn?

Åldern då ditt barn är lämpligt för ett barnbord beror helt på barnets utveckling. I princip kan du dock börja tänka på det när ditt barn har tillräcklig motorisk förmåga. Utvecklingsfärdigheter spelar också en roll.
I regel är Skrivbord Barn lämpliga från 2 års ålder.

Det finns olika storlekar på skrivbord för barn beroende på deras behov. För tvååriga barn med en längd på 90-100 cm rekommenderas en sitthöjd på 24 cm och en skrivbordshöjd på 43 cm.

Vilka är alternativen till ett Skrivbord Barn?

Alternativet till ett skrivbord för barn är ett "normalt" skrivbord för vuxna eller ett matbord. Du måste själv avgöra om detta är det lämpligaste för ditt barn.

Det finns barn som inte kan koncentrera sig själva i sitt rum och som behöver tillsyn. I det här fallet kan du fundera på om det skulle vara bättre att ta ett "normalt" skrivbord för att skapa mer utrymme för två personer. Vi rekommenderar dock en justerbar skrivbordsstol så att ditt barn kan sitta i en bekväm position.

Om ditt barn är lite äldre och längre bör det dock inte vara något problem att överväga ett skrivbord för vuxna.

Är ett Skrivbord Barn verkligen nödvändigt?

Om du inte vill riskera att ditt barn i framtiden får en slokande hållning eller till och med får permanenta skador på ryggraden, är det tillrådligt och nödvändigt att köpa ett skrivbord för barn.

Schreibtisch für Kinder-2

Ett höj- och sänkbart skrivbord är viktigt för barnets hållning. Den är lätt för ryggraden. (Bildkälla: SCREEN POST / Unsplash)

Ett skrivbord för barn som kan lutas och justeras i höjdled! Endast dessa funktioner förhindrar att ditt barn får en dålig hållning.

Hur organiserar man ett Skrivbord Barn?

Barnbänkar har ofta många funktioner som är bra för att organisera skrivbordet.

Det finns ofta krokar på sidan så att ditt barn kan hänga upp sin skolväska.

Om ditt barn behöver mer utrymme kan du köpa mobila piedestaler som kan placeras under bordsskivan. Under bordet finns det vanligtvis förvaringsutrymme för böcker och pärmar. Det är viktigt att ditt barn har tillräckligt med benutrymme.

Endast viktiga eller ofta använda redskap bör placeras på bordsskivan så att ditt barn kan koncentrera sig och inte distraheras.

Var är det bästa stället att sätta ett Skrivbord Barn?

När du placerar ditt barns skrivbord är det mycket viktigt att du hittar en plats där ditt barn inte blir distraherat. En lugn plats är ofta barnets eget rum. Det vore bra om du kunde hitta en plats vid fönstret där det finns tillräckligt med dagsljus.

Det bör inte finnas några leksaker eller liknande saker i omedelbar närhet som kan störa barnets koncentration.

Bildkälla: Białasiewicz / 123rf

Recensioner