Senast uppdaterad: september 27, 2021

Välkommen till vårt stora snigelfälletest 2019, där vi presenterar alla snigelfällor som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och även lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa snigelfällan för dig. Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör känna till om du vill köpa en snigelfälla.
De

Sammanfattning

 • Sniglarna kryper själva in i snigelfällan och kan inte ta sig ut.
 • Du kan helt enkelt fånga sniglarna i fällan eller döda dem med snigelpellets.
 • I båda fallen måste du ta bort sniglarna manuellt från fällan.

Snigelfälla test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper en

snigelfälla

Hur är en snigelfälla konstruerad och hur fångar den sniglar?

Idén bakom snigelfällan är enkel: sniglarna kryper själva in i en behållare. Då kan de inte ta sig ur det.

Bli av med sniglarna i din trädgård med en snigelfälla. (Bildkälla: pixabay.com / usd-susanne)

En snigelfälla består av en behållare med öppningar som de flesta måste gräva ner. Den vanligaste fällan är gjord av plast och har en diameter på cirka 12 cm och en höjd på 10-20 cm. Sniglarna behöver dock fortfarande ett incitament för att krypa in i behållaren. För att göra detta lägger du ett lockämne i fällan som sniglarna känner lukten av och identifierar som mat. Tyvärr måste du få ut sniglarna ur fällan för hand, vilket inte är så aptitligt.

Vad lockar snigelfällor?

Lockämnet måste lukta tillräckligt starkt för att avleda sniglarna från doften av dina växter.

Men ett för starkt lockbete kan locka nya sniglar till trädgården. Därför bör du också sätta upp fällor runt om i trädgården.

Det finns olika sätt att välja mellan. Inget skämt, sniglar reagerar faktiskt på ölångor. Andra naturliga beten är

 • Malt (upplöst i vatten)
 • Sockervatten
 • Övermogen frukt eller överblivna grönsaker

Det finns något mer professionella produkter, både biologiska och syntetiska, i butikerna. Du måste vanligtvis köpa dem separat från fällorna. Snigelpellets innehåller också ett lockmedel. Dofterna varierar i styrka. Vissa industriella ämnen sägs locka till sig sniglar på en yta av flera 100 m².

Vilka sniglar är snigelfällor avsedda för?

Vi kan enkelt dela in de olika arterna i sniglar med hus och sniglar. De sistnämnda är särskilt farliga för dina växter. Mindre skador orsakas till exempel av den romerska snigeln. Den är också en skyddad art och bör därför inte hamna i din snigelfälla.

Den här snigeln är mer än bara ett trädgårdsskadedjur: den skyddade romerska snigeln. (Bildkälla: unsplash.com/Sarah Schreiber)

Lyckligtvis kan detta undvikas. Öppningarna i fällan behöver bara vara så små att den romerska snigeln med sitt stora hus inte kan ta sig igenom, men sniglar kan göra det.

Hur mycket kostar en snigelfälla?

De flesta fällor levereras i set. Ett tvåpack med två hinkar av genomsnittlig storlek kostar drygt fyra euro på Amazon. Den övre prisgränsen ligger på cirka 25 euro, för vilken du kan få ett set med 12 stycken. Naturligtvis är fällor med dekorativ design lite dyrare. Priset beror förstås på om det ingår en lockvara eller inte. I många kommersiella fällor är det dock meningen att du ska fylla dem med öl eller sockervatten.

Vilka alternativ finns det till en snigelfälla?

Du kan naturligtvis döda eller samla in sniglar för hand. Andra verktyg förutom snigelfällor är gift eller mekaniska hinder, till exempel:

Snigelpellets

Det pressade giftet sprids ut i trädgården, där sniglarna äter upp pelletsen, drar sig tillbaka till sina gömställen och dör. Snigelpellets har ett dåligt rykte. När allt kommer omkring sprider du bokstavligen gift i naturen, där andra djur också kan äta det. Det finns dock även miljövänliga och mindre giftiga snigelpellets, mer om de olika typerna nedan.

Mekaniska hinder

Ett snigelstängsel är bara ett staket runt din säng. Kanten måste böjas uppåt, här har den en 45 graders vinkel: En snigelkrage är en plastring som du sätter direkt runt en enskild planta som skydd. Den måste dock vara förankrad i marken utan springor. Det är dock knappast möjligt att göra detta för varje enskild växt. En skyddande snigelbeläggning appliceras på vertikala ytor, t.ex. på högbäddar och blomkrukor. Sniglarna kan inte längre klättra upp på denna yta.

Beslut: Vilka typer av snigelfällor finns det och vilken är rätt för dig?

Den viktigaste frågan du måste ställa dig själv låter lite drastisk: Är du redo att döda sniglarna? Beroende på detta kan du välja en av tre typer av snigelfällor

 • Fälla med snigelkulor
 • Ölfälla
 • Levande fälla

Detta är naturligtvis ett moraliskt beslut. Alla varianter har dock praktiska för- och nackdelar.

Vilka egenskaper har en snigelfälla med snigelpellets och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Den här fällan fungerar på samma sätt som alla andra, förutom att du också lägger till snigelpellets. Sniglarna äter spannmålen och dör i fällan. Oavsett vad du tycker om dödliga fällor är detta det bästa sättet att använda snigelpellets: Som redan nämnts sprids snigelpellets vanligtvis över ett stort område i trädgården. Där kan till exempel igelkottar äta spannmålen eller sniglar som dött av spannmålen. En för hög dos är också dödlig för igelkottar.

Fördelar
 • Snigelkroppar som inte ligger utspridda i trädgården
 • Snigelpellets som inte ligger öppet i trädgården
 • Ytterligare lockmedel i spannmålen
Nackdelar
 • Dödligt
 • Miljöfarlig snigelpellets
 • Fara för andra djur från snigelpellets

I snigelfällan samlas både spannmål och sniglar in kompakt och skyddas. Du måste också göra dig av med dem på ett säkert sätt, till exempel genom att gräva ner dem.

Vilka egenskaper har en ölfälla och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Denna fälla fungerar inte med gift. Istället är huset helt enkelt halvt fyllt med öl. Detta lockar till sig sniglarna, som sedan drunknar i det. Regn kan vattna ölen eller helt enkelt svämma över fällan, så du behöver ett lock.

Fördelar
 • Miljövänlig
 • Lätt att tömma
 • Billigare
Nackdelar
 • Dödlig fälla
 • Luktar öl
 • Möjligen för starkt bete

Du kan naturligtvis använda andra flytande beten, men öl har visat sig vara mycket effektivt. Människor får dock också lukten. Men öl i trädgården är ingen säkerhetsrisk. En verklig fördel: de flytande döda sniglarna fastnar inte i behållaren och behöver inte skrapas bort vid rengöring.

Vilka egenskaper har en levande fälla och vilka är fördelarna och nackdelarna?

En levande fälla består helt enkelt av ett hölje och ett lockmedel utan gift. Så de utgör definitivt ingen fara för något annat än sniglarna.

Fördelar
 • Icke-dödlig
 • inte skadlig för miljön
 • ingen fara för andra djur
Nackdelar
 • Djuren kan fortfarande dö
 • regelbunden skötsel krävs

Om du inte vill ha snigelliv på ditt samvete måste du släppa sniglarna du fångar fria. Det är bäst att släppa ut dem på ett visst avstånd från dig och andra fastigheter.

Du måste också ta hand om fällorna regelbundet! Annars dör sniglarna. Det är bäst att kontrollera fällorna en gång om dagen.

Inköpskriterier: Dessa faktorer kan du använda för att jämföra och utvärdera

snigelfällor I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera snigelfällor. Detta gör det lättare för dig att avgöra om en viss snigelfälla är lämplig för dig eller inte. Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Optik
 • Enkel bortskaffande
 • Säkerhet
 • Miljökompatibilitet
 • Storlek

Optics

Din rabatt bör åtminstone vara vacker att se på. En ful främmande kropp är en olägenhet. Det är därför som många fällor har en diskret grön nyans. Men det finns också konstnärligt värdefulla mönster som är ett eget blickfång.

Enkelt bortskaffande

Oavsett om sniglarna du fångar är döda eller levande vill du absolut inte röra dem. Därför är det bra om fällorna har ett avtagbart lock. Sedan kan du skaka fram de största. Kanterna ska vara så runda som möjligt. Rengöringen kommer förmodligen fortfarande att vara lite äcklig, men en trädgårdsslang kan hjälpa till.

Säkerhet

Innan du köper och sätter upp en fälla ska du se till att locket är tätt. Se också till att öppningarna är tillräckligt små för att ingen ska kunna nå in eller sniffa. Å ena sidan vill du inte att ett annat djur ska äta upp lockmedlet och snigelkorgen. Framför allt vill du förstås inte att ditt snigelmedel ska skada några djur, än mindre små barn som är ute i trädgården. Se också till att fällan är väl nedgrävd eller säkrad.

Miljöanpassning

Det är bäst att inte använda några skadliga kemikalier alls:

Du kan använda många naturliga ämnen som lockmedel

. Om du bestämmer dig för att använda snigelpellets ska du vara medveten om att pellets som innehåller metaldehyd inte är biologiskt nedbrytbara och även farliga för andra djur. Snigelpellets av järn(III)fosfat är ekologiska och mycket mindre giftiga. Du kan använda den med gott samvete. (Sniglarna dör dock fortfarande.)

Storlek

Fällorna får inte vara för låga, annars kan större sniglar bli långa och krypa ut igen. Den spanska snigeln kan bli upp till 10 cm lång. En större snigelfälla med större volym fylls naturligtvis inte lika snabbt. Du bör dock inte skjuta upp tömningen för länge. Särskilt på sommaren kan innehållet annars bli mycket oaptitligt.

Fakta som är värda att veta om snigelfällor

Var är den bästa platsen för att sätta upp snigelfällor?

Du vill inte locka sniglarna till dina grönsaker från början. Placera fällorna med betet på ett avstånd från det område du vill skydda. Undantaget är om sniglarna redan befinner sig i den upphöjda bädden, då måste fällan naturligtvis placeras mitt i bädden. Som redan nämnts är det också värt att skydda tomtkanten så att sniglarna inte kommer till dig i första hand.

Hur kan jag bygga en snigelfälla själv?

En snigelfälla är ingen raketforskning, så det är ganska enkelt att göra det själv

 1. Hitta en burk eller liknande.
 2. Gräv ner burken till kanten och fyll den med öl.
 3. Nu behöver du ett omslag. Du kan till exempel sätta en hink över burken och knyta fast den i botten. Du måste bara skära ut en bit av fälgen först så att det finns en ingång.

Vilka andra alternativ finns det i kampen mot sniglar?

Skapa naturliga tillflyktsorter

Sniglar gillar mörka, svala och fuktiga platser. Du kan erbjuda dem dessa. Ett mycket enkelt knep är att ställa en gammal möglig bräda i ett hörn av trädgården. Du kan sedan helt enkelt samla in sniglarna från den och ta itu med dem med en trädgårdssax eller bara förvisa dem från din egendom.

Elektricitet

Vi har redan berättat om snigelstängslet. Du kan också elektrifiera den. Två kablar löper längs staketet. Ett batteri ger dem energi. Om snigeln nu rör vid båda trådarna stänger den kretsen och får en elektrisk stöt. Spänningen bör vara så låg att snigeln inte skadas. Då utgör konstruktionen ingen annan fara.

Använd en löpande anka

Den löpande ankan är särskilt förtjust i att äta sniglar. Om den bor i din trädgård kommer den att ta hand om dina skadedjur. Om du älskar djur kan du skaffa ett. Men förstås bara om du verkligen kan hålla dem på ett artanpassat sätt!

Plantera bara inte snigelmat

Även sniglar äter inte allt. Så om du inte är helt inställd på en typ av blomma, välj en snigelresistent sort. Växter skyddar sig t.ex. med håriga eller köttiga blad eller med bitter saft.

Vilka typer av sniglar finns det?

Enligt Wikipedia finns det cirka 100 000 arter av sniglar på jorden, både i havet och på land. Allmänt sett:

Sniglar är användbara!

 • De "matar" fåglar och andra djur.
 • De bryter ner död vävnad och bidrar till att producera humus.
 • De pollinerar växter.
 • De äter avföring och håller därmed epidemier i schack.

I Tyskland kan du särskilt stöta på följande arter:

Romersk

snigel Den romerska snigeln har ett stort skal med en diameter på upp till 5 cm. Den gillar glesa växter och kalkhaltig jord. Men den är hotad och är en skyddad art! Romerska sniglar äter främst vissna växtdelar och är därför ingen stor fara för dina färska växter.

Bandsnigel

Bandsnigeln har ett gult eller rosa skal som är ungefär 2 cm stort och som ibland är täckt av ett svart bandmönster. Den är en viktig föda för sångfåglar, men äter själv huvudsakligen vissna växtdelar.

Bandsnäckan är ofarlig för växter. (Bildkälla: pixabay.com / Peggychoucair)

Stor

snigel Den här snigeln kallas för en "monstersnigel" eftersom den kan bli upp till 20 cm lång. Den är gråaktigt randig eller prickig. Eftersom den är hermafroditisk, parar den sig fritt hängande i luften. Den är dock inget större hot mot dina växter eftersom den huvudsakligen lever i skogskanten och bland annat äter andra sniglar och deras ägg.

Genetted slug

Den här 3 till 5 cm stora snigeln är en nakensnäckan med en gråaktig kropp och nätliknande korn. Den kan orsaka stor skada i din trädgård eftersom den gillar att äta färska blad.

Spansk snigel

Denna snigel är också en nakensnäcka och är den vanligaste snigeln i Tyskland. Den blir cirka 8-10 cm lång och är antingen mörkgrå, grågrön eller rödorange till färgen. Den är den

största skadegöraren i hemträdgårdar och äter både färska blad och hårda växter

. Under lång tid ansågs den spanska snigeln vara en invandrare som hade förts in från den iberiska halvön - därav namnet. Detta är förmodligen inte sant, men det orsakar ändå skada.

Recensioner