Senast uppdaterad: september 15, 2021

Vår metod

17Analyserade produkter

25Tillbringade timmar

6Utvärderade artiklar

74Användarrecensioner

Vi älskar dem alla. Den läckra soppan som vi älskar att äta, antingen som förrätt eller huvudrätt. Särskilt när vi är sjuka eller när vi vill värma oss för att det är kallt ute längtar vi alla efter en varm soppa.

Men vad är det bästa sättet att servera soppa? Exakt, med en soppterrin. Den är inte bara mycket praktisk eftersom den håller soppan varm, utan gör det också möjligt att presentera soppan på ett elegant sätt på bordet med en mängd olika mönster. För att hjälpa dig att bestämma dig har vi jämfört olika soppterriner och listat vad du bör tänka på när du köper en.
Sammanfattning

  • Soppterriner finns i en mängd olika mönster, färger, former och material, så att alla smaker kan tillgodoses.
  • Oavsett om du lagar en halv liter eller kanske till och med 3 liter soppa finns det soppterriner med många olika kapaciteter.
  • Förutom soppterriner av rostfritt stål, som ofta finns på restauranger, finns det också terrar av porslin eller keramik som ger stil och elegans till ditt hushåll.

Soppterrin test: våra val

Vi har listat våra favoriter nedan för att hjälpa dig att bestämma vilken soppterrin som är bäst för dig. Vi har behandlat olika material, funktioner och utformningar. Du kan sedan beställa den aktuella soppterrinen direkt.

Köp- och bedömningskriterier för soppterryn

I det här avsnittet har vi listat de viktigaste kriterierna som du bör tänka på när du köper en soppterrin, så att du kan hitta den som passar din egen smak. Kriterierna är:

Kriterierna förklaras nedan så att du vet vad du ska leta efter i kriterierna.

Material

Soppterriner finns numera i många olika material, som alla har för- och nackdelar. Den klassiska soppterrinen är tillverkad av porslin. Den ser mycket elegant ut och passar särskilt bra vid festliga tillfällen. Å andra sidan är den svår att rengöra och mycket ömtålig.

Soppterrinen i rostfritt stål är också mycket hållbar, men mer stabil än soppterrinen i porslin. Engångssoppterriner finns i plast och även i kartong. Naturligtvis bör du också vara uppmärksam på hållbarhet.

Storlek

Det finns många olika storlekar på soppterriner. Det finns soppterriner som rymmer 750 ml soppa, men det finns också terriner för 5 liter soppa. Innan du köper den bör du därför noga tänka på hur många personer du vanligtvis vill servera soppa till. I cateringbranschen förväntas till exempel många gäster, och därför bör du köpa en större soppterrin i det här fallet.

Du bör också tänka på att vissa soppterriner kräver mer utrymme i huset än du kanske tror. Ju större soppterrinet är, desto svårare är det att förvara det.

Design

När du köper en soppterrin kommer du att stöta på många olika stilar och mönster. Det finns antika, retro eller vintage soppterriner, men också moderna soppterriner. Därför bör du tänka noga på vad som passar in i din inredning.

Om soppterrinet används vid ett speciellt tillfälle, till exempel ett bröllop, bör du också vara uppmärksam på designen.

Färg

Soppterriner finns inte bara i vitt utan även i alla andra färger. Om du är mer specifik i din sökning kan du hitta allt från indisk blått till soppterriner med guldfälgar.

Självklart finns soppterriner också i olika former. Förutom de klassiska ovala finns det även fyrkantiga.

Håller soppterrinet varmt

En soppterrin ska naturligtvis hålla soppan varm, det är trots allt det den är till för. Om detta kriterium är viktigt för dig bör du också se till att din soppterrin har ett lock, eftersom det också finns några utan.

När du bakar en soppa bör du se till att din terrin är ugnssäker. Ta också reda på om den kan användas i mikrovågsugn, om det är ett viktigt kriterium för dig.

Guide: Vanliga frågor om soppterriner besvarade i detalj

För att du ska kunna hålla dig ännu bättre informerad har vi besvarat de vanligaste frågorna om soppterriner i detalj i det här avsnittet.

För vem är en soppterrin lämplig?

För personer som gillar att äta soppa och vill servera den på ett elegant sätt. Särskilt om du ofta serverar soppa till gäster och vill ge dem möjlighet att servera sig själva flera gånger, beroende på deras aptit, är en soppterrin det perfekta valet.

Med en stor soppterrin kan gästerna på evenemang servera så många portioner som de vill. (Bildkälla: Congerdesign / Pixabay)

Hur kan man plantera och dekorera en soppterrin?

Du kan använda teruren inte bara för soppa, utan också som dekoration! På så sätt blir skålen inte tom om du inte använder den på ett tag. Ett sätt att använda teruren som dekoration är att plantera den. För att göra detta kan du helt enkelt tänka på soppterrinet som en växtbehållare.

Till påsk kan du dekorera din terrin med blommor, en liten kanin och en rosett. För att dekorera din soppterrin till jul kan du placera ljus, kottar eller till och med julkulor i terrinet.

Hur rengör man en soppterrin?

Beroende på materialet är vissa soppterriner lättare att rengöra än andra. Du bör dock definitivt ta reda på om din soppterrin är diskmaskinsäker. Om inte kan du rengöra den för hand med lite diskmedel. Fläckar kan avlägsnas med citronkoncentrat eller ättikaessens.

Slutsats

Om du vill presentera din soppa för gästerna på bordet med stil och elegans är en soppterrin det perfekta alternativet. De olika designerna och materialen gör att du kan anpassa teruren till din smak och inredning.

Men titta inte bara på utseende och estetik, utan även på utförande, funktionalitet och kvalitet, så att soppterrinet blir en praktisk del av ditt kök!

Omslagsbild: Hanxiao / Unsplash

Recensioner