Senast uppdaterad: september 16, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

16Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

17Utvärderade artiklar

175Användarrecensioner

Livsmedelstillskott ska hålla kroppen i form och främja hälsan när de tas regelbundet - spirulina tabletter är ett av dem. Den blågröna algen spirulina sägs bromsa åldrandet, stärka immunförsvaret och till och med förebygga cancer. Men hur mycket sanning ligger bakom denna mirakelkur?

I testet av spirulina tabletter 2023 hittar du all viktig information om spirulina. I följande artikel förklarar vi vilka spirulina tabletter som rekommenderas, vad du bör tänka på när du tar dem och vilka biverkningar tabletterna kan ha.




Sammanfattning

  • Spirulina är en växt som också består av cyanobakterier och kallas också blågröna alger. Den kallas ofta för en superfood på grund av dess positiva medicinska effekter.
  • Spirulina kan ge många positiva effekter på din kropp. Bland annat har den en antioxidantverkan och är idealisk för lever och njurar. Den fungerar också som en proteinkälla och energibärare, hjärncellerna och immunförsvaret stöds och hjärt- och kärlsystemet stärks.
  • Eftersom spirulina är en naturlig produkt har den sällan biverkningar. Bland de sällsynta biverkningarna finns förvärrade symptom på autoimmuna sjukdomar, B12-vitaminbrist och föroreningar under produktionen.

Spirulina Tabletter test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för spirulinatabletter

Innan du bestämmer dig för vissa spirulinatabletter bör du vara uppmärksam på vissa aspekter för att undvika att göra ett felaktigt köp och för att vara nöjd med din önskade produkt under lång tid. I följande avsnitt får du veta vilka dessa aspekter är och varför de är så viktiga för ditt köpbeslut.

Kriterierna som hjälper dig att välja rätt produkt är bland annat:

Dosering

Först och främst spelar doseringen av spirulina tabletter en viktig roll för att undvika eventuella biverkningar och obehagliga överraskningar. På marknaden hittar du tabletter som sträcker sig från 250 milligram till vanligtvis 500 milligram och beroende på produkt mellan 540 och 1000 tabletter. Den dagliga dosen och den rekommenderade konsumtionen varierar beroende på tillverkaren, men ett intag av 3 x 5 tabletter per dag är optimalt.

Om du tål spirulina bra bör du ta minst 10 gram ren spirulina per dag. Eftersom spirulina smälts inom en timme kan du också ta en till tre tabletter varje timme.

Hållbarhet

Nästa kriterium är hållbarhetstiden för spirulinatabletter. För att säkerställa längsta möjliga hållbarhet bör du se till att tabletterna förvaras på ett mörkt och torrt ställe. På så sätt kan produkterna förvaras i ett till ett och ett halvt år. Det är dock bäst att följa tillverkarens anvisningar på förpackningen.

Ingredienser

Sammansättningen av ditt spirulina pulver är ett viktigt kriterium för att hitta rätt produkt. Det är viktigt att tabletterna verkligen är spirulina, även om vissa termer i många produkter som "Spiruline", "Alga Cyanophyceae Spirulina", "Spirulina platensis" eller "Arthrospira platensis" kan vara förvirrande. Var uppmärksam på ingrediensernas sammansättning.

Tabletterna bör bestå av mer än 98 % spirulina, eftersom pressade pellets ofta innehåller presshjälpmedel som sojalecitin, magnesiumstearat eller silicea, vilket gör att det bara finns ett fåtal produkter på marknaden som består av 100 % spirulina. Dessutom får produkterna inte innehålla konserveringsmedel eller färgämnen.

Förutom huvudingrediensen spirulina innehåller den många andra värdefulla näringsämnen, till exempel

  • Betakaroten: Den fungerar som en antioxidant för huden, ögonen och immunförsvaret
  • Fykocyanin: Det "blå" i blågröna mikroalger som hjälper till att avgifta organen
  • Zeaxanthin: Antioxidant för linsen, näthinnan och hjärnvävnaden
  • Järn: Det ger hälsosamma blodnivåer och mer energi
  • Vitamin B12: Det är särskilt viktigt för vegetarianer och veganer, eftersom de vanligtvis har brist på vitamin B12
  • K-vitamin: Det stärker artärerna och skelettet
  • GLA (gamma-linolensyra): Det är en viktig fettsyra för hjärnan
  • Spårämnen: De stödjer muskelfunktionen i kroppen. Spirulina innehåller dock nästan inget jod alls, vilket ofta antas felaktigt.
  • Superoxiddismutas (SOD): SOD har en antiinflammatorisk effekt genom att neutralisera fria radikaler och skydda och stimulera kroppens celler

Här kan du se att Spirulina-tabletter innehåller en hel del värdefulla vitaminer och spårämnen och kan därför fungera som ett universalmedel.

Certifiering

Ett annat viktigt kriterium är produkternas certifiering. Certifieringen visar hur miljövänliga och naturliga spirulina-tabletterna är tillverkade. Eftersom spirulina är en bearbetad jordbruks- eller vattenbruksprodukt innehåller många produkter en ekologisk stämpel. Det betyder att de tillverkas utan tillsatser eller andra kemikalier.

Innan du köper bör du dessutom se till att den önskade produkten uppfyller GMP- och HACCP-standarderna. Dessa två certifikat är vanliga inom läkemedelssektorn och garanterar kvalitetskontroll i produktionsprocesserna och skydd mot risker för slutanvändaren. Dessutom bör du försäkra dig om att spirulina-tabletterna är GMO-fria, dvs. inte genetiskt modifierade.

Lukt och färg

Innan du köper spirulina-tabletterna bör du kontrollera deras lukt och färg. Spirulina-tabletter av hög kvalitet är mörkgröna och matta i färgen. Om tabletterna har en glänsande färg är det ett tecken på att bindemedel har bearbetats. Dessa används för att få tabletterna att hålla längre.

En speciell egenskap är den speciella lukten av spirulina-tabletter, som kan lukta lite fiskigt. Om de däremot luktar starkt kan det tyda på att produkten redan är kraftigt oxiderad och därför inte längre kan användas.

Ursprung

När du köper spirulina tabletter bör du också vara uppmärksam på produktens ursprung. Bakterierna i spirulina produceras i olika vatten, varav vissa är förorenade och kan skada din hälsa. Se därför till att du endast köper produkter där spirulina framställs genom kontrollerade och slutna tillverkningsprocesser.

Spirulina tabletter: Vanliga frågor om spirulinatabletter besvarade i detalj

För att ge dig omfattande information om spirulinatablernas effektivitet och för att ge dig en förståelse för det aktuella vetenskapliga läget har vi sammanfattat all viktig information för dig i följande avsnitt.

Vad är spirulina och hur fungerar det?

Spirulina är en växt som också består av cyanobakterier och kallas blågröna alger. Den kallas ofta för en superfood på grund av dess positiva medicinska effekter. Spirulina produceras i vattenbruk, främst i Centralamerika, Sydostasien, Afrika och Australien.

Spirulina Tabletten

Spirulina har en blågrön färg. Efter filtrering och centrifugering kan den också användas i pulverform. (Bildkälla: Vita Marija Murenaite / unsplash)

De extraheras genom filtrering och centrifugering och torkas sedan antingen frystorkade eller varmluftstorkade. Mikroalgerna erbjuds på marknaden som ett växtbaserat kosttillskott, oftast i form av pellets eller tabletter. Det finns också i pulverform eller i kapslar. Växten sägs ha olika effekter, bland annat:

  • Hållbar energi:
    Spirulina kan fungera som en energikälla tack vare sin kombination av vitaminer, järn, fykocyanin, betakaroten och andra värdefulla näringsämnen. Dessutom är det en helt vegetabilisk, naturlig produkt och innehåller inga kemikalier som kan ha en negativ effekt på kroppen.Spirulina sägs öka energinivåerna eftersom den kan frigöra socker från kroppens celler. Dessutom sägs isens kyla bidra till att öka den metaboliska energin, vilket kan vara som en "väckarklocka" för kroppen. (1)
  • Immunförsvaret stärks:
    Medicinska studier visar att spirulina stärker immunförsvaret. Intag av spirulina sägs öka energireserverna och immunförsvaret. År 2002 upptäckte forskare i Ryssland och Mexiko oberoende av varandra spirulinas positiva egenskaper för immunförsvaret. Immuncellerna utsattes för infektioner under laboratorieförhållanden. (2) Tillsatsen av spirulina visade antivirala egenskaper, dvs. cellerna skyddades från infektion av vissa typer av virus och virusförökningen minskade generellt sett
  • Antioxidant effekt:
    De blågröna mikroalgerna består av fiberliknande, mjuka mucopolysackaridskikt. Dessa har förmågan att binda gifter till sig, särskilt strålning och tungmetaller som bly och kvicksilver. Dessa gifter tas sedan bort.Det finns några studier som redan har visat spirulinas avgiftande egenskaper: I en studie fick försökspersoner en kombination av mikroalger och zink för att ta reda på om de var bättre skyddade mot de skadliga effekterna efter att ha druckit dricksvatten som var förorenat med gifter.Forskarna fann att toxiciteten minskade efter 16 veckor. (3) En studie med laboratorieråttor som utsatts för förhöjda blyhalter visade ett liknande resultat. (4) Efter att ha använt spirulina observerades en avgiftning av blyet i råttornas hjärnor. (6) Dessutom var hjärnvävnaden mer motståndskraftig mot oxidativa skador. (5) . Dessutom finns det indikationer på att spirulina har förmågan att döda tumörer. (6)
  • Spirulina som järnkälla:
    Spirulina innehåller mycket järn. Det är viktigt för muskel- och blodceller (hemoglobin), eftersom de utan järn inte kan leverera syre. Eftersom kroppen inte själv kan producera järn är det viktigt att få i sig dessa mineraler regelbundet. Ett forskarlag från Frankrike fann att järnnivåerna var 6,5 gånger högre efter att ha ätit spirulina än efter att ha ätit nötkött. (7) Detta gör dem till ett idealiskt livsmedel för vegetarianer och veganer.Men spirulina är inte bara till stor nytta för denna grupp människor: en annan studie visade att spirulina förbättrade järn- och hemoglobinbehållningen hos gravida och ammande råttor.Detta kan tyda på att spirulina kan främja hälsosamma järn- och hemoglobinnivåer hos gravida och ammande kvinnor.
  • Hjärncellerna stöds:
    Spirulina sägs skydda hjärncellerna från nedbrytning på grund av dess antioxidativa egenskaper. Det finns studier som redan har kunnat bevisa detta: I en studie fick laboratoriepojkar en daglig dos spirulina i 30 dagar.Resultaten visade att spirulina kan skydda stamceller från skador. Stamceller är mycket viktiga för att minnet ska fungera optimalt och för inlärning. (8) Det har dock ännu inte gjorts någon vetenskaplig studie på människor.
  • Optimal vård av lever och njurar:
    Mikroalgernas antioxidativa funktion gör att levern och njurarna kan fungera ordentligt eftersom de skyddas från fria radikaler. Fria radikaler kan skada lever- och njurcellerna så att de inte längre kan fungera som de ska.Flera studier har testat spirulinas antioxidativa effekt på lever och njurar. Resultaten visade en tydlig positiv effekt, eftersom lever- och njurcellerna hos laboratorieråttorna blev mer motståndskraftiga mot oxidation efter tillsatsen av spirulina. (9)
  • Skydd av hjärta och cirkulationssystem
    Antioxidanten fykocyanin i spirulina kan se till att hjärtceller och celler som omger blodkärlen skyddas från skador och att kolesterolnivåerna kan sänkas. I en koreansk studie fick 78 friska äldre kvinnor och män i åldrarna 60-87 år antingen 8 gram spirulina eller placebo dagligen i 16 veckor. Resultaten visade att spirulina hade en positiv effekt på testpersonerna: lipidprofiler, försvarsvariabler och antioxidantkapacitet ökade.Lipidnivåerna steg, vilket i sin tur hade en positiv effekt på det kardiovaskulära systemet. En annan studie visade att spirulina sänkte totalkolesterol- och LDL-kolesterolnivåerna. För höga nivåer av totalkolesterol och LDL-kolesterol leder ofta till hjärtsjukdomar på äldre dagar. (10)

När och för vem är det bra att ta spirulina?

Spirulina är lämplig för alla, oavsett ålder, som vill komplettera sin kost med värdefulla näringsämnen. Särskilt i hektiska tider, när maten måste tillagas snabbt, kan det hända att viktiga näringsämnen försummas i kosten. Spirulina är ett kortsiktigt substitut för konsumtion av "grönt" i sådana fall. Du bör dock se till att du inte tar spirulina som en permanent ersättning, utan snarare som ett komplement till en näringsriktig kost och en aktiv livsstil.

Spirulina rekommenderas dessutom för äldre personer och för fysiskt och psykiskt funktionshindrade personer som ofta lider brist på näringsämnen och vars kroppar därför kanske inte längre kan bearbeta dessa näringsämnen på ett effektivt sätt. Eftersom denna grupp ofta måste ta mediciner, kan näringsbalansen också här vara permanent störd.

Spirulina är också idealisk som näringsförstärkare för barn som ofta inte gillar att äta frukt och grönsaker, för snabbmatsmissbrukare och för studenter som inte bor hemma. Anledningen är att de ofta äter bearbetade produkter som innehåller få värdefulla ingredienser. Spirulina är lätt för kroppen att smälta och använda och är dessutom en energirik livsmedelskälla.

Det är inte bara människor som kan dra nytta av spirulina, även djur kan dra nytta av många positiva fördelar. Inom veterinärmedicinen rekommenderas den ofta som kosttillskott eftersom djuren vanligtvis kan absorbera ingredienserna i blågrönalgerna mycket bra.

Hur tar du spirulina tabletter?

Det finns två sätt att konsumera spirulina tabletter: Antingen kan du ta dem som en kur under en till tre månader eller så kan du ta tabletterna regelbundet som ett komplement till din kost.

Vi rekommenderar normalt att du tar 3-4 gram spirulina. Tabletterna innehåller vanligtvis antingen 500 milligram spirulina pulver, så du kan ta upp till 8 tabletter per dag i en kombination av 2 x 4 tabletter med ett glas vatten. Du kan ta spirulina-tabletterna både med och utan mat och antingen en eller flera gånger om dagen.

Spirulina kan ha en energigivande och stimulerande effekt och därför rekommenderar vi att du tar tabletterna cirka fyra timmar före sänggåendet.

Trots den allmänna rekommendationen rekommenderar vi att du följer de regler för dosering och intag som anges på förpackningen eller i tillverkarens bipacksedel.

Om du har en befintlig sjukdom bör du öka den dagliga dosen med upp till 10 gram spirulina. För att kroppen ska vänja sig vid det bör du börja med ett intag på 4 gram och öka det gradvis. På så sätt kan din kropp långsamt vänja sig vid maten med blågröna alger och undvika eventuella avgiftningsreaktioner på grund av spirulinas höga avgiftningskraft. Dessa reaktioner inkluderar matsmältningsbesvär, som kan yttra sig i form av flatulens eller en uppblåst mage.

Rådgör med din läkare innan du tar spirulina om du tar blodförtunnande läkemedel.

Vilka är biverkningarna av Spirulina-tabletter?

Även om spirulina som naturprodukt i allmänhet har få biverkningar finns det ändå faror och biverkningar som vi har sammanfattat för dig i följande tabell.

Biverkningar Beskrivning
Kontaminering Det finns en möjlighet att spirulinaalgerna kan vara kontaminerade med skadliga ämnen när de skördas.
Det rör sig ofta om tungmetaller, skadliga partiklar, bakterier och mikrocystiner.
Mikrocystiner finns alltid naturligt i spirulina, men kan utgöra en risk för levern om de konsumeras i överskott.
För att undvika eventuell kontaminering, Om du inte mår bra efter att ha tagit Spirulina-tabletter, kontakta en läkare.

Vilka är alternativen till spirulina?

Ett alternativ till spirulina är chlorella. Det är också en mikroalg och förväxlas ofta med spirulina.

Spirulina Tabletten

Chlorella tillhör släktet sötvattensalger och används främst för produktion av livsmedel, kosttillskott och kosmetika.
(Bildkälla: Liz Harrell / unsplash)

Trots de många likheterna har de några slående skillnader:

Skillnad Spirulina Chlorella
Form spiralformad, blågrön, ingen kärna mindre, grön, kärna

Bildkälla: Logvinovich / 123rf.com

Referenser (10)

1. Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2011, 531053. https://doi.org/10.1093/ecam/nen058
Källa

2. Gorobets OB, Blinkova LP, Baturo AP. Deĭstvie Spirulina platensis na virusy bakteriĭ [Action of Spirulina platensis on bacterial viruses]. Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol. 2002 Nov-Dec;(6):18-21. Russian. PMID: 12506621.
Källa

3. Misbahuddin M, Islam AZ, Khandker S, Ifthaker-Al-Mahmud, Islam N, Anjumanara. Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study. Clin Toxicol (Phila). 2006;44(2):135-41. doi: 10.1080/15563650500514400. PMID: 16615668.
Källa

4. Upasani CD, Balaraman R. Protective effect of Spirulina on lead induced deleterious changes in the lipid peroxidation and endogenous antioxidants in rats. Phytother Res. 2003 Apr;17(4):330-4. doi: 10.1002/ptr.1135. PMID: 12722134.
Källa

5. Simsek N, Karadeniz A, Kalkan Y, Keles ON, Unal B. Spirulina platensis feeding inhibited the anemia- and leucopenia-induced lead and cadmium in rats. J Hazard Mater. 2009 May 30;164(2-3):1304-9. doi: 10.1016/j.jhazmat.2008.09.041. Epub 2008 Sep 20. PMID: 18976856.
Källa

6. Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics, 28(4), e33–e45. https://doi.org/10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x
Källa

7. Grégoire Puyfoulhoux, Jean-Max Rouanet, Pierre Besançon, Bruno Baroux, Jean-Claude Baccou, and Bertrand Caporiccio Journal of Agricultural and Food Chemistry 2001 49 (3), 1625-1629 DOI: 10.1021/jf001193c
Källa

8. A.D. Bachstetter, J. Jernberg, A. Schlunk, J.L. Vila, C. Hudson, M.J. Cole, R.D. Shytle, J. Tan, P.R. Sanberg, C.D. Sanberg, C. Borlongan, Y. Kaneko, N. Tajiri, C. Gemma, and P.C. Bickford. Spirulina promotes stem cell genesis and protects against LPS induced declines in neural stemcell proliferation. PLOS ONE, Vol. 5, No. 5.
Källa

9. E.P. Sabina, J. Samual, S. RajappaRamya, S. Patel, N. Mandal, P. Pranatharthiiharan, P.P. Mishra, and M.K. Rasool. Hepatoprotective and antioxidant potential of spirulina fusiformis on acetaminophen-induced hepatotoxicity in mice. Research Gate
Källa

10. Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics, 28(4), e33–e45. https://doi.org/10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x
Källa

Klinische Studie
Karkos, P. D., Leong, S. C., Karkos, C. D., Sivaji, N., & Assimakopoulos, D. A. (2011). Spirulina in clinical practice: evidence-based human applications. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2011, 531053. https://doi.org/10.1093/ecam/nen058
Gå till källan
Klinische Studie
Gorobets OB, Blinkova LP, Baturo AP. Deĭstvie Spirulina platensis na virusy bakteriĭ [Action of Spirulina platensis on bacterial viruses]. Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol. 2002 Nov-Dec;(6):18-21. Russian. PMID: 12506621.
Gå till källan
Klinische Studie
Misbahuddin M, Islam AZ, Khandker S, Ifthaker-Al-Mahmud, Islam N, Anjumanara. Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study. Clin Toxicol (Phila). 2006;44(2):135-41. doi: 10.1080/15563650500514400. PMID: 16615668.
Gå till källan
Klinische Studie
Upasani CD, Balaraman R. Protective effect of Spirulina on lead induced deleterious changes in the lipid peroxidation and endogenous antioxidants in rats. Phytother Res. 2003 Apr;17(4):330-4. doi: 10.1002/ptr.1135. PMID: 12722134.
Gå till källan
Klinische Studie
Simsek N, Karadeniz A, Kalkan Y, Keles ON, Unal B. Spirulina platensis feeding inhibited the anemia- and leucopenia-induced lead and cadmium in rats. J Hazard Mater. 2009 May 30;164(2-3):1304-9. doi: 10.1016/j.jhazmat.2008.09.041. Epub 2008 Sep 20. PMID: 18976856.
Gå till källan
Klinische Studie
Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics, 28(4), e33–e45. https://doi.org/10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x
Gå till källan
Klinische Studie
Grégoire Puyfoulhoux, Jean-Max Rouanet, Pierre Besançon, Bruno Baroux, Jean-Claude Baccou, and Bertrand Caporiccio Journal of Agricultural and Food Chemistry 2001 49 (3), 1625-1629 DOI: 10.1021/jf001193c
Gå till källan
Klinische Studie
A.D. Bachstetter, J. Jernberg, A. Schlunk, J.L. Vila, C. Hudson, M.J. Cole, R.D. Shytle, J. Tan, P.R. Sanberg, C.D. Sanberg, C. Borlongan, Y. Kaneko, N. Tajiri, C. Gemma, and P.C. Bickford. Spirulina promotes stem cell genesis and protects against LPS induced declines in neural stemcell proliferation. PLOS ONE, Vol. 5, No. 5.
Gå till källan
Klinische Studie
E.P. Sabina, J. Samual, S. RajappaRamya, S. Patel, N. Mandal, P. Pranatharthiiharan, P.P. Mishra, and M.K. Rasool. Hepatoprotective and antioxidant potential of spirulina fusiformis on acetaminophen-induced hepatotoxicity in mice. Research Gate
Gå till källan
Klinische Studie
Deng, R., & Chow, T. J. (2010). Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovascular therapeutics, 28(4), e33–e45. https://doi.org/10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x
Gå till källan
Recensioner