Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

11Analyserade produkter

38Tillbringade timmar

37Utvärderade artiklar

125Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora stereosystemtest 2023. Här presenterar vi alla stereosystem som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta det bästa stereosystemet för dig.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en stereoanläggning.
Sammanfattning

 • Med stereosystem kan du spela upp dina favoritmusikspår på en enhet och lyssna på dem med hög volym.
 • I princip kan man skilja mellan tre typer av stereosystem. Det finns Hi-Fi-tornet, som kan bestå av flera enheter, det kompakta systemet och bilhifisystemet, stereosystemet för bilen. Något mindre kompakta system kallas minisystem.
 • HiFi-tornet kan bestå av flera enheter från olika tillverkare och staplas på ett HiFi-ställ. Kompakta system sparar utrymme och kombinerar flera funktioner i ett och samma hölje.

Stereoanläggning Test: Våra Val

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper en stereoanläggning

Vilka komponenter ingår i en stereoanläggning?

Ett hifisystem består vanligtvis av en förstärkare, en cd- eller nätverksspelare och två identiska högtalare för att spela upp musikfiler. Detta gäller även stereosystem för bilar.

Andra anordningar kan dock utökas nästan utan åtskillnad. Till exempel kan en skivspelare, en DVD-spelare eller flera högtalare integreras i systemet.

Med kompakta musiksystem är det svårare, men inte omöjligt, att expandera. Detta varierar från enhet till enhet.

Stereosystem kan bestå av många olika komponenter. Förutom en cd- eller nätverksspelare kan antalet högtalare variera. Hifi-system och andra tillbehör kan köpas i elektronikbutiker, på Internet eller ibland till och med i stormarknader.

Vad finns det för alternativ till hi-fi-system och vilka är fördelarna med dessa?

Vilket är det bästa sättet att ge ljud till dina egna fyra väggar? Ett alternativ till den klassiska stereon är en hemmabio.

Till skillnad från ett hifisystem innehåller ett hemmabiosystem en subwoofer för basfrekvenser och upp till nio andra, olika högtalare.

Att ställa in ljudet exakt är mycket komplicerat med så många högtalare, eftersom varje högtalare har olika uppgifter i ett hemmabiosystem. Bra för filmer och serier, men inte perfekt om du vill ha ett musiksystem.

Är det möjligt att hyra hi-fi-system?

Att hyra stereoutrustning är i allmänhet inget problem. För detta bör du kontakta evenemangsföretag som ofta erbjuder en sådan tjänst.

Att hyra hi-fi-utrustning är vettigt om du bara behöver den för ett evenemang. Om du behöver ett hifi-system under en längre tid är det lämpligt att köpa ett.

Hi-fi-system för bilar lämpar sig logiskt sett inte för uthyrning, eftersom det är ett köp för en längre tidsperiod

Hur mycket el förbrukar ett musiksystem?

Det är mycket svårt att säga. Om du vill vara uppmärksam på strömförbrukningen bör du prova att använda en mätare som ansluts mellan vägguttaget och nätkontakten och som visar förbrukningen på displayen.

I princip gäller naturligtvis de enklaste fysikaliska reglerna för konsumtion, så ju högre ljudnivå systemet har, desto större är energiförbrukningen.

Den största strömförbrukaren är dock standby-läget, som bara är en bekvämlighet eftersom du enkelt kan sätta på och stänga av enheten via fjärrkontrollen.

Naturligtvis är ett kompakt system mer ekonomiskt än flera enheter i ett hifi-torn. Om du är orolig för ditt bilbatteri kan du vara lugn. Ett stereosystem för bilen är inte mycket mer kostsamt än en vanlig bilradio.

Vilka är de typiska egenskaperna hos ett modernt hi-fi-system?

Nästan alla stereosystem har numera en USB-port och en fjärrkontroll i form av en fjärrkontroll. Något färre hi-fi-system har en SD-plats för det långsamt döende SD-kortet.

Enligt sökningar på internet är den viktigaste funktionen för ett musiksystem ett Bluetooth-gränssnitt. Detta är ännu inte inbyggt i de flesta stereosystem. Vi kan anta att stereosystem i framtiden alltid kommer att vara utrustade med Bluetooth.

System med nätverksfunktioner, t.ex. för att använda streamingtjänster, är sällsynta på marknaden.

Funktion Beskrivning
Fjärrkontroll Numera har alla stereosystem en fjärrkontroll i form av en fjärrkontroll.
USB Ett USB-fack är numera också vanligt i ett modernt system.
SD-fack Något färre hi-fi-system har ett SD-fack för det långsamt döende SD-kortet.
Bluetooth Enligt sökningar på internet är den viktigaste funktionen för ett musiksystem ett Bluetooth-gränssnitt. Detta är ännu inte inbyggt i många äldre stereosystem. Man kan dock anta att systemen alltid kommer att vara utrustade med Bluetooth i framtiden.
Streaming Det är ganska sällsynt att det finns system med nätverksfunktioner på marknaden, till exempel för att använda streamingtjänster.

Vilket musikformat spelas på stereosystem?

Nya hi-fi-system spelar nu upp alla musikformat. Om du köper en äldre, begagnad enhet kan inte ens brända CD-skivor i MP3-format läsas.

Du bör också vara uppmärksam på stereosystemets funktioner. Ett USB-minne kan till exempel inte läsas utan en USB-plats.

Det finns dock vissa ljudformat som har en minimal kvalitetsförlust. Detta är vanligtvis den mycket använda MP3-filtypen. Många tillverkare rekommenderar därför att musik i WAV-format spelas upp i stället.

Hur stort bör rummet vara i vilket ett hifisystem placeras för att ljudet ska vara optimalt?

Precis som för smart-tv:n kan ingen exakt siffra anges här, utan endast en rekommendation kan ges. Det finns dock ingen allmänt accepterad tumregel här.

Många tillverkares rådgivningsportaler föreslår följande beräkning: Rumsstorlek i kvadratmeter * 10 = watt

Denna rekommendation påverkar dock inte uppspelningskvaliteten, utan snarare volymen.

Påverkar systemets wattförbrukning ljudet eller volymen på musiken?

Wattförbrukningen har ingen inverkan på ljudet eller volymen.

Ljudet påverkas av de komponenter som används. Här beror det mer på hur tillverkningen och materialen som komponenterna är gjorda av.

Volymen mäts inte med watt. Mycket viktigare är effektiviteten, som är mer komplicerad och svår att manipulera. Effektiviteten mäter hur högt din högtalare är med en watt effekt på en meters avstånd.

Rekommenderas det att köpa en komplett uppsättning för ett bilhifisystem eller är det klokt att köpa komponenterna separat?

Precis som för hifi-tornet är det möjligt att kombinera hifi-komponenter för bilar från olika tillverkare.

Om det är värt att ta hänsyn till priset måste beräknas i förväg beroende på produkterna.

Beslut: Vilka typer av stereosystem finns det och vilket är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan tre olika typer av stereosystem

 • Hi-Fi-torn
 • Kompakt system
 • Hi-fi-system i bilen

Alla dessa stereosystem har för- och nackdelar, som främst återspeglas i deras utformning och funktion.

Beroende på användningsområde, utrymme och rum bör du välja en annan typ av hifi-system. I det följande hjälper jag dig att ta reda på vilket stereosystem som passar bäst för dina behov.

Vilka punkter talar för och vilka emot ett hifi-torn?

I ett hifi-torn är alla fristående enheter staplade ovanpå varandra. Staplingen sker ofta i en separat möbel som kallas hifi-ställ. Om det finns tillräckligt med utrymme har du också en snygg möbel i ditt vardagsrum.

Enheter från olika tillverkare kan kombineras i ett hifitorn, där en konventionell skivspelare kan vara den översta länken.

Fördelar
 • Kombination av enheter från olika tillverkare
 • Många funktioner
 • Obegränsad expansion
Nackdelar
 • Möbel, hifi-stället kostar extra
 • Kräver mycket utrymme
 • Mycket kabelvirrvarr

Kombinationen skapar förstås mycket kabelvirrvarr, men det kan döljas mycket bra i lämpliga hifi-ställen.

Högtalarna är placerade med några meters mellanrum för att garantera ett behagligt ljud.

Hi-fi-torn är inte längre på modet i dag, men de finns fortfarande i många hushåll. Om du ändå vill ha en kan du kombinera flera produkter för att skapa en som du vill ha.

Vad kännetecknar ett kompakt system och vilka är dess för- och nackdelar?

Många enheter i ett och samma hölje med ett enhetligt användargränssnitt kallas ett kompakt system. Ett kompakt system kombinerar många funktioner och du kan också spara utrymme. Utan skivspelare räcker det med en enda hylla.

Kompakta hi-fi-system delas in i frontladdare och toppladdare. Frontlastare ser ut som hifi-torn. Jämfört med frontlastare är topplastare plattare, bredare och manövreras uppifrån.

Fördelar
 • Fritt val av utseende, form och storlek
 • Mycket många funktioner i en enhet
 • Mycket platsbesparande
Nackdelar
 • Reservdelar är mycket svåra att få tag på
 • Reparationer mycket dyra
 • Ingen godtycklig expansion

Även i kompakta system placeras externa högtalare på några meters avstånd. Kompaktsystem med integrerade högtalare är vanligtvis mindre och kallas minisystem eller mikrosystem.

Reparationer av kompakta system är ofta mycket dyra eftersom det är mycket svårt att få tag på enskilda reservdelar. Ofta är det bättre att köpa ett nytt system.

Stereosystem finns också som så kallade kompakta system. Dessa stereosystem integrerar många funktioner redan från början. De sparar också mer utrymme på grund av sin utformning.

Ytterligare enheter, t.ex. extra högtalare eller externa subwoofers, är mycket svåra att integrera i ett kompakt system. Om du snabbt tröttnar på ljudanläggningens prestanda rekommenderar jag att du inte väljer ett kompakt system.

Minisystem

Minisystem är kompakta system som är något mindre än konventionella stereosystem i kompakt design. Högtalarna är inbyggda i kabinettet. Minisystemen har ett uppladdningsbart batteri som strömkälla och kan därför användas som mobila system.

En stereoanläggning i bilen? Vilka är fördelarna och nackdelarna med ett hifi-system i bilen?

Komponenterna i ett bilstereosystem är installerade i olika delar av bilen. Högtalarna sitter vanligtvis i dörrarna eller i instrumentbrädan, och bashögtalaren är vanligtvis integrerad i bagageutrymmet.

Oavsett vilken bil du kör kan en bilstereo installeras i alla fordon.

Fördelar
 • Vackert ljud för alla bilar
 • Fler funktioner än vanliga bilstereoapparater
 • Tar ingen plats i bilen
Nackdelar
 • Endast för bilen
 • Erfarenhet av bilelektronik är bra
 • Installation kräver manuella färdigheter

Om du vill ha ett bättre ljud när du kör bil bör du hitta en specialist som installerar ett hifi-anläggningssystem i din bil om du inte är det själv.

Köpkriterier: Detta är de faktorer som du kan använda för att jämföra och utvärdera stereosystem

I de kommande styckena kommer jag att förklara vilka kriterier du kan använda för att jämföra och utvärdera stereosystem. På så sätt blir det lättare för dig att avgöra vilket stereosystem som passar dig bäst.

 • Uteffekt
 • Högtalarsystem
 • Radio
 • Integrerad CD-spelare
 • Gränssnitt
 • Nätverkskapacitet
 • Fjärrkontroll
 • Ljudformat som stöds
 • Strömförbrukning i standby-läge
 • Mått
 • Färg
 • Total vikt

I det följande kommer jag att beskriva och förklara de olika kriterierna så att du kan anpassa dem till dina önskemål och behov.

Uteffekt

Musikeffekten är en icke-standardiserad effektspecifikation för ljudenheter i enheten watt. Watt är därför måttenheten för effekt.
Det finns två effektnivåer för stereosystem.

Den tillförda effekten anges på typskylten och anger hur mycket elektrisk effekt systemet förbrukar vid maximal effekt.

Uteffekten finns i annonser och i databladet. Den anger den maximala effekt som levereras till högtalarna.

Den mest ärliga specifikationen är watt sinus, och därför finns den inte alls i billigare system. Detta värde är det lägsta. Den anger vad systemet kan producera under en lång tidsperiod.

Högtalarsystem

Högtalarsystemet ska beskriva hur högtalarna i ett hifisystem är uppbyggda. Du kan skilja mellan integrerade och separata högtalare. Andra komponenter påverkar högtalarsystemets beteckning, som jag kommer att diskutera nedan.

Låt oss först tala om integrerade högtalare. De förekommer främst i minisystem. Av utrymmesskäl är det inte möjligt att integrera mer än två högtalare i det mindre stereosystemets hölje.

7.1-, 5.1- eller 2.1-högtalarsystem avser flerkanals- eller tvåkanaliga ljudsystem där sju, fem eller två huvudkanaler och en separat lågfrekvent effektkanal finns tillgängliga.

Den första siffran står för antalet talare. Den andra siffran beskriver att det finns en annan anordning som huvudsakligen reglerar basen.

Ett 2.0-system består enbart av två högtalare. Basregleringen sker i dessa två enheter.

Visste du att om du vill använda passiva högtalare behöver du en förstärkare för att driva dem?

Att välja en förstärkare framför en mottagare kan också ge vissa fördelar, t.ex. en renare konstruktion och mindre storlek. Detta innebär också att du inte behöver lägga pengar på en funktion som kanske aldrig kommer att användas.

Radio

Man kan skilja på radiosystem som FM (ultrakortvåg) och DAB+ (digital audio broadcasting). Med FM-sändningar avses här den mer kända FM-radion, som har sitt namn från engelskan.

FM-sändningar i hela världen sker på frekvenserna 87,5 MHz och 108MHz. Förkortningen MHz står för megahertz, dvs. 1 miljon hertz.

Det fanns redan överväganden om att digitalisera FM-radio. Efter att DAB misslyckades infördes DAB+. Standardradioapparaterna är inte kompatibla med den.

DAB överför ljudsignaler digitalt. Plus står för överföring med optimal ljudkvalitet som gör det möjligt att lägga till programkompletteringar, t.ex. trafikuppgifter, väder, information om artister, låt- och albumtitlar eller de senaste nyheterna.

Funktionerna beror på enheten. Ett DAB+-radiosystem kan dock fortfarande ta emot FM-radiofrekvenser.

Integrerad CD-spelare

Många hi-fi-system har en integrerad CD-spelare som gör att du kan spela alla typer av CD-skivor. Äldre enheter accepterar endast originalmusik-CD:er eller brända ljud-CD:er. Nyare enheter kan dock även spela upp CD-skivor i MP3-format.

De uppspelbara ljudformaten förklaras närmare nedan.

Gränssnitt

Ett gränssnitt används för att ansluta enskilda enheter för datautbyte. Du kan skilja mellan fysiska och trådlösa gränssnitt.

De viktigaste fysiska anslutningarna för stereosystem är AUX- och RCA-kablarna samt SD-kortet och USB-enheten. Bluetooth och NFC är gränssnitt som fungerar trådlöst med hi-fi-systemet.

I de kommande styckena kommer jag att gå in mer i detalj på de gränssnitt som jag nyss nämnde.

AUX

AUX-ingången är en analog ingång i systemet för stereofoniska ljudsignaler. I form av en kabel kan du ansluta stereosystemet till en enhet, t.ex. en mobiltelefon eller surfplatta.

Slutet på en AUX-kabel kallas också för hörlursuttag eller 3,5 mm-uttag.

Om stereoanläggningen inte har någon AUX-anslutning utan endast en RCA-ingång kan du använda en ljudkabel med RCA-uttag på ena sidan och AUX-uttag på den andra. Med äldre system kan du använda så kallade DIN- eller Tuchel-kontakter.

Cinch

Cinch är namnet på standardiserade kontakter för överföring av elektriska signaler. Cinch-kontakterna är efterföljarna till DIN- och Tuchel-kontakterna.

Det utmärkande är de två olika färgade kontakterna i kabelns ena ände. Den vita, ofta svarta, cinch-kontakten är ansvarig för den vänstra stereokanalen, medan den röda kontakten säkerställer anslutningen till den högra stereokanalen.

SD

Ett SD-kort är ett lagringsmedium i kortform som är ungefär 3,2 x 2,4 x 0,2 cm stort. Det finns miniSD- och microSD-kort, som båda är mindre. Adaptrar ingår vanligtvis i köpet.

SD-kort används främst i mobila enheter som mobiltelefoner, videokameror och digitalkameror. Det finns sällan SD-kortplatser i hi-fi-system, men det är ändå ett trevligt extra till musiksystemet.

USB

USB-enheter är ytterligare lagringsmedier och används oftare än SD-kort. Den vanligaste användningen är i form av ett USB-minne.

USB-minnen används inom många olika områden. Förutom bildfiler och dokument kan de även användas för att lagra låtar. Det borde i slutändan vara viktigt för dig.

Om din stereoanläggning har ett USB-gränssnitt behöver du bara dra din favoritmusik från datorn till USB-minnet, koppla in det i din stereoanläggning och trycka på play.

Bluetooth

Det huvudsakliga syftet med Bluetooth är att ersätta trådbundna anslutningar. Data överförs mellan enheter över korta avstånd med hjälp av trådlös teknik.

Om din enhet är utrustad med Bluetooth kan du spela upp musik från en Bluetooth-aktiverad enhet via högtalarna i stereosystemet. Numera har alla mobiltelefoner och surfplattor, och ofta även bärbara datorer, Bluetooth-funktionen.

NFC

NFC är en beteckning för kommunikation nära fältet. Denna teknik används främst för kontantlösa betalningar. Kreditkort har till exempel ofta en funktion för kontaktlös betalning av små belopp.

NFC-funktionen har funnits inbyggd i smarttelefoner och surfplattor under en inte alltför lång tid. I likhet med Bluetooth kan musikspår projiceras på stereon med den här funktionen.

Nätverkskapacitet

Musiksystemens nätverkskapacitet innebär LAN- eller WLAN-anslutningar. LAN är ett lokalt nätverk, WLAN är ett trådlöst lokalt nätverk. Stereoanläggningar med LAN eller WLAN är därför Internet-kapabla.

Streamingtjänster används främst med internetkapabla hifisystem.

WLAN eliminerar inte bara behovet av en LAN-kabel, utan även kabelns oordning. Samtidigt säljs nätverkshögtalare som fungerar utan fysiska anslutningar. Därför kallas den här spelaren också för en flerrumsspelare, eftersom du enkelt kan placera högtalare i ett annat rum.

En speciell funktion hos enheter med WLAN är till exempel fjärrstyrning via en app för smarttelefoner eller surfplattor, vilket jag kommer att diskutera i nästa avsnitt.

Fjärrstyrning

Styrning via en app för smartphone eller surfplatta kräver en WLAN-anslutning, men det finns en annan metod för fjärrstyrning.

Den klassiska fjärrkontrollen, som används för tv-apparater, ingår i paketet med många moderna stereosystem. Dessa fjärrkontroller drivs av olika typer av batterier, som kan variera beroende på tillverkare.

Förutsättningen för att kunna använda fjärrkontrollen är att stereosystemet har en strömförsörjning.

Ljudformat som stöds

Precis som för bild- och videomaterial finns ljudfiler i olika format.

Äldre stereosystem spelar huvudsakligen upp WAV-ljudformatet. Moderna hi-fi-system kan dock vanligtvis spela upp alla format.

WAV-formatet ingår i musik-CD:er från handeln. Här komprimeras inte data så att ljudfilerna lagras i högsta kvalitet. Detta kräver enormt mycket lagringsutrymme.

Med MP3-formatet är ljudfilerna komprimerade. MP3-filer är jämförelsevis mycket små men har ändå en mycket god kvalitet.

Andra välkända musikfiler är WMA, som huvudsakligen används i Windows-operativsystem, och AAC som är en kvalitativt förbättrad efterföljare till MP3-filer.

Strömförbrukning i standby

Standby-läget aktiveras när stereon är avstängd men fortfarande ansluten till elnätet. Fördelen är bekvämligheten. Detta innebär att stereon enkelt kan slås på igen med en fjärrkontroll.

Mindre elektricitet förbrukas i standby-läge än när stereon är i drift. Eftersom musiksystemet är i standby-läge under större delen av tiden är det meningsfullt att ange förbrukningen för detta.

Mått

Stereoanläggningarnas mått anges av tillverkaren som en komplett enhet, dvs. enhetens mått tillsammans med högtalarnas mått.

Dimensionerna anges i följande form: Bredd x höjd x djup

Kunder med litet utrymme bör vara särskilt uppmärksamma på detta, men systemets dimensioner påverkar inte musikens kvalitet.

Tillgängliga färger

Stereoanläggningar finns ofta i olika färger. Det kan handla om högtalare och utrustning.

Färgerna har ingen inverkan på ljud och volym. De är endast avsedda för visuell effekt och bör väljas enligt smak eller kombination av inredning.

Totalvikt

Totalvikten för ett hifisystem avser vikten av alla komponenter som ingår i leveransen. Detta gäller även kablar som måste vara permanent anslutna för att fungera.

Vikten påverkar inte heller ljudkvaliteten. Minisystem är naturligtvis lättare än större kompakta system. Beroende på förvaringen bör man överväga om respektive komponent är lämplig för det önskade utrymmet.

Bildkälla: 123rf.com / aleksanderdn

Recensioner