Senast uppdaterad: september 14, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

14Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Alla som någonsin har försökt tända en eld i naturen i stark vind vet hur värdefull en stormtändare är. En stormtändare med gravyr är till exempel ett estetiskt tilltalande och funktionellt överlägset alternativ till engångständare, som de många reklampresenter vi har fått. Oavsett om det är en vanlig vindskyddad låga eller en eller flera jetlågor, kommer en stormtändare aldrig att svika dig i naturen.

I vårt stora stormtändartest 2023 har vi jämfört de tre tillgängliga typerna, stormtändare med bensin, med gas och den elektroniska stormtändaren, med varandra och listat deras respektive för- och nackdelar, för att stödja dig optimalt i ditt sökande efter den perfekta stormtändaren.




Sammanfattning

  • En stormtändare är en speciell typ av tändare som kan producera en mycket varm och stabil låga oavsett omgivningens påverkan. De utvecklades ursprungligen för militären för att kunna tända en låga i naturen oavsett väderlek.
  • Det finns i princip tre olika typer, gas-, bensin- och elektriska stormtändare, som skiljer sig åt i konstruktion och funktionssätt.
  • I princip kan alla stormtändare fyllas på, även om redskapen som krävs skiljer sig avsevärt mellan de tre olika typerna. Beroende på typ krävs tändarbränsle, butangas eller en USB-laddningskabel.

Stormtändare test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för stormtändare

Nedan kommer vi att visa dig vilka funktioner som är avgörande för att du ska kunna hitta den stormtändare som passar dig. Kriterierna du kan använda för att jämföra tändare är bland annat:

I nästa stycke kommer vi att gå in mer i detalj på de enskilda köpe- och utvärderingskriterierna och förklara vad du bör titta på.

Typ av stormtändare

I princip finns det tre olika typer av stormtändare: bensin-, gas- och el-tändare. Skillnaden ligger i vilken typ av bränsle som används för att skapa lågan och hålla den vid liv.

Bensintändare kräver särskilt tändarbränsle för att fukta vadd i tändaren. Den används för att tända lågan på veken och sedan för att förbereda veken med bränslet.

Stormtändare med gas behöver huvudsakligen butangas för lågan, ibland räcker det med en blandning av butan och propangas. Gasen brinner efter tändningen i den övre delen av en spiralfjäder. En elektronisk stormtändare, eller plasmatändare, producerar en mycket varm ljusbåge genom en elektrisk gnista mellan två elektroder. Den behöver därför inte fyllas med gas eller bensin, utan kan laddas i ett eluttag via en USB-kabel.

Yttre material

Beroende på tillverkare och prisklass finns stormtändare i många olika material. De flesta av dem är tillverkade av olika metaller för att skydda dem mot fallskador.

Generellt sett bör din stormtändare alltid vara tillverkad av ett så robust material som möjligt.

Yttermaterialet på en högkvalitativ och därmed dyrare stormtändare (t.ex. från Zippo eller Tesla) är tillverkat av borstad krom, helmetall, mässing eller andra robusta metallegeringar. Ett robust yttermaterial är viktigt för att skydda stormtändare från fall, särskilt utomhus. Om möjligt ska materialet inte skadas ens av stora fall, annars kan tändaren komma att fungera dåligt.

Påfyllning

Påfyllningen av stormtändare skiljer sig åt beroende på vilken typ av tändare det rör sig om, vilket redan delades in i början. Det är inte svårt att fylla på alla tre typerna, men det krävs olika material.

En bensinstormtändare kräver speciellt tändbränsle, som är mycket lätt att få tag på i handeln.
Bensinen droppas på bomull på undersidan av tändaren. Fyllningen håller i upp till två veckor om den inte används.

En stormtändare med gas kräver butangas, eller en blandning av butan och propangas kan räcka för att skapa en låga. Gasen fylls i tändaren med en gaspatron via en ventil. Att fylla på en elektronisk tändare är det billigaste alternativet. Den behöver ingen gas eller bensin, utan kan helt enkelt laddas hemma med en USB-kabel. Ett fulladdat tändarbatteri kan användas upp till 300 gånger, även om det naturligtvis finns skillnader mellan olika leverantörer.

Flame

Lågan på en tändare är den viktigaste komponenten i en tändare, det är trots allt den som ligger till grund för köpet. När det gäller stormtändare skiljer sig lågan avsevärt mellan olika typer av tändare. En gasoltändare har i de flesta fall en s.k. jetflamma, i vissa fall till och med tre eller fyra jetlågor i en och samma tändare. En jetflamma är lätt att känna igen på sin blåaktiga färg och har en temperatur på cirka 2 000 °C. Den har likheter med en flamma. Den har likheter med lågan i en Bunsenbrännare.

Om du vill ha en äkta gul låga ska du välja en bensintändare.

Petrol stormtändare avger en klassisk vindskyddad låga tack vare veken som är indränkt i bensin. Den har en karakteristisk gul-rödaktig färg och når en temperatur på mellan 800 och 1300 °C. Jämfört med de som beskrevs i början av artikeln avger de elektriska stormtändarna ingen låga, utan bara en elektrisk båge. Den kan nå temperaturer på upp till 1100 °C, men "flammans" form gör den mycket hetare än de andra typerna.

Beslut: Vilka typer av stormtändare finns det och vilken är rätt för mig?

Om du vill skaffa en stormtändare finns det i princip tre typer av produkter som du kan välja mellan.

Bensinstormtändare

Bensinstormtändare

Den stora fördelen med en bensinstormtändare är den estetiska designen och den känsla som den ger när den används. De flesta människor förknippar en stormtändare med ljudet när den öppnas, den gulaktiga lågan som är skyddad från vinden och det faktum att lågan släcks när locket stängs. Petrol stormtändaren, den klassiska stormtändaren, erbjuder allt detta.

Tack vare det yttre materialet med hög värmebeständighet är bensintändare mycket robusta och stabila mot skador från omvärlden. Detta gör att du kan använda din tändare i flera decennier utan problem. Dessutom erbjuder många leverantörer av bensintändare, t.ex. Zippo, en garanti på den köpta tändaren.

Fördelar
  • Estetisk låga
  • tilltalande och elegant design
  • vindskyddad öppen låga
  • fungerar vid alla temperaturer
Nackdelar
  • Bensin påverkar smaken
  • obehaglig lukt
  • relativt svår att fylla på
  • bensin förflyktigas efter en tid även när den inte används

En bensinstormtändare kan fyllas på med tändarbränsle, men detta kräver ett svårare förfarande än de andra typerna, eftersom många delar av tändaren måste tas bort och sedan sättas in på rätt sätt. Lågan på en bensinstormtändare avger en något märklig lukt när den används på grund av bränslet, vilket inte minst kan påverka den tobaksprodukt som tänds.

Därför är de förmodligen inte lämpliga för konsumtion av tobaksprodukter. En stormtändare med bensin är en stor fördel för personer som vill förmedla en ädel bild med sin stormtändare, främst på grund av dess autentiska och estetiska utseende. Den har dock vissa nackdelar i användningen jämfört med andra typer.

Stormtändare gas

Stormtändare gas

Stormtändaren med gas har den stora fördelen att den avger en låga som inte bara är mycket varm utan också mycket stark och stabil och som brinner i vind och väder. Dessutom finns det versioner av tändaren med inte bara en utan flera lågor, vilket återigen ökar tändarens tillförlitlighet avsevärt. Lågan är lukt- och smaklös, så det finns inga obehagliga bieffekter när du använder tändaren eller njuter av tobaksprodukter.

Det är relativt enkelt att fylla på gasen i tändaren, eftersom du bara behöver trycka gaspatronen mot ventilen. Inga andra redskap behövs och det kan göras på en halv minut. Gasen behöver också fyllas på mindre ofta och stannar kvar i tändaren även när den inte används.

Fördelar
  • Lukt- och smaklös låga
  • pålitlig och stabil låga
  • många olika versioner med olika mekanismer
  • långvarig gas
  • lätt att fylla på
Nackdelar
  • fungerar dåligt vid temperaturer under 0 °C
  • ingen konventionell låga
  • gasbehållaren är ibland instabil

En stor nackdel med stormtändare med gas är att de fungerar dåligt, ibland inte alls, vid mycket kalla temperaturer under 0 °C. Detta beror på att kall gas är en mycket farlig gas. Anledningen till detta är att kall gas har en lägre densitet, vilket innebär att trycket i gasbehållaren är för lågt för att den ska kunna antändas.

Det är också möjligt att gaständare inte fungerar som de ska även efter att de har fyllts. Orsaken kan vara att gasbehållaren är instabil och att gasen därför inte kan användas som vanligt. Det är dock mer sannolikt att detta händer med billigare modeller. De som värdesätter en äkta låga och problemfri användning även vid extrema temperaturer är förmodligen bättre ute med en annan typ av stormtändare. Gasoltändare är dock ett perfekt och billigt alternativ till bensinstormtändare.

Elektrisk stormtändare

Elektrisk stormtändare

En elektrisk stormtändare behöver varken tändarbränsle eller butangas för att fungera. Det enda som behövs för att ladda den är rätt USB-kabel för tändaren. Detta är den största fördelen med en elektrisk stormtändare. Du kommer aldrig att ha problemet att behöva en tändare men inte kunna använda den hemma på grund av brist på gas eller bensin.

En annan fördel är att ”lågan” i det här fallet är en ljusbåge som är helt opåverkad av yttre påverkan, oavsett om det är kyla, vind eller en vän som vill blåsa ut lågan. Den mycket heta ljusbågen glöder under alla omständigheter så länge tändaren är tillräckligt laddad. För den sparsamma köparen har den elektriska stormtändaren fördelen att den eliminerar alla extra kostnader för bensin, gas, en ny veke osv.

Om den elektriska tändaren används på rätt sätt kommer den inte att medföra några ytterligare omkostnader förutom eventuella reservdelar och marginella elkostnader.

Fördelar
  • ingen gas eller bensin behövs
  • lätt att fylla på
  • stabil och varm båge
  • inga extra kostnader
  • enkel tändning med en knapptryckning
Nackdelar
  • laddning kräver en strömkälla
  • ingen stor, öppen låga
  • vanligtvis lite dyrare än andra typer av stormtändare

En stor nackdel som bågtändare har gäller för alla campare och vandrare. För att ladda tändaren krävs alltid en strömkälla, och den är inte så lätt att hitta i naturen. Personer som är intresserade av långa vandringsturer eller överlevnadsäventyr och som letar efter rätt tändare för detta bör helst avstå från att använda en elektrisk tändare.

Dessutom är bristen på låga i en elektrisk stormtändare en annan nackdel. Den producerar endast en mycket varm ljusbåge mellan två elektroder, men ingen öppen låga som med de andra två typerna. Medan elektriska tändare är optimala för att tända små föremål som cigaretter, kan du få problem med större föremål.

Guide: Vanliga frågor om stormtändare besvarade i detalj

I följande guide besvaras de viktigaste och vanligaste frågorna om stormtändare. När du har läst den här guiden har du lärt dig allt som är viktigt om stormtändare och kan fatta ett slutgiltigt beslut.

Vad är en stormtändare?

En stormtändare är en speciell typ av tändare som kan skapa en låga även i starka vindar och stormar. De användes till en början främst för militära ändamål, men används nu också i stor utsträckning i samhället.

Sturmfeuerzeug-1

Stormtändare med välkända märken är mycket populära. Oavsett om det handlar om fotbollsklubbar, bilmärken eller varumärkesnamn finns stormtändare med nästan vilken gravering som helst.
(Bildkälla: Ismail Hadine / unsplash)

De finns numera i alla former, storlekar och utföranden, med personliga gravyrer och logotyper eller namn på favoritmärken och klubbar som är särskilt populära.

Hur fungerar en stormtändare?

Konstruktionen och hur den fungerar varierar beroende på vilken typ av stormtändare det är (elektrisk, gas eller bensin).

  • Elektroniska stormtändare genererar en elektrisk båge mellan två elektroder nära varandra med hjälp av elektrisk spänning, som blir varm upp till 1000 °C.
  • En gasstormtändare fungerar vanligtvis med en så kallad förbrännare med partiell blandning. En spiralfjäder vid munstyckets utlopp suger in luft separat före förbränningen, vilket ger en mycket motståndskraftig låga.
  • Bensintändare producerar en gnista genom friktionen mellan friktionshjulet och tändstenen, som hoppar över till en veke som är inbyggd i tändaren. Denna veke är dränkt i bränslet (bensin) och byggs in i tändaren, skyddad från vinden. Lågan slocknar först när locket och därmed syretillförseln stängs.

Sturmfeuerzeug-2

Stormtändare blir allt vanligare nuförtiden. Deras ädla design kan ge en känsla av klass.
(Bildkälla: Phước Lộc / unsplash)

Vilken gas ska jag använda till en stormtändare?

En kommersiell gasstormtändare kräver butangas, eller alternativt en blandning av butan och propan. Dessa kan köpas i nästan alla butiker och nätbutiker som säljer tändare och liknande.

Det rekommenderas att använda ren butangas som standard.

De flesta gasoltändare kräver dock ren butangas av hög kvalitet eftersom den kräver mindre tryck för att förbli flytande. Därför är det lämpligt att i allmänhet använda butangas till en stormtändare, eftersom prisskillnaden mot buten-propanblandningen är marginell, men den fungerar ändå smidigare.

Hur fyller jag på gas i en stormtändare?

Före påfyllning finns det några tips för att säkerställa en problemfri påfyllning.

  • Trycket i gaskammaren ska vara så lågt som möjligt. Därför bör man använda tändaren så länge som möjligt så att gasen blir så tom som möjligt. Du kan också ställa tändaren i kylskåpet innan du fyller på den för att minska gasens densitet och därmed trycket.
  • Det får inte finnas några öppna lågor eller eldstäder i närheten när du fyller på gasen, eftersom oaktsamhet till exempel kan leda till att gasen snabbt antänds.

Det bästa sättet att fylla tändaren är på följande sätt.

  1. Sätt fast gaspatronen: Placera gaspatronen i utrymmet på tändaren. Om den inte passar kan det behövas en adapter.
  2. Injicera gasen: Tryck gaspatronen mot tändaren med ett lätt tryck i 10-20 sekunder. Tändaren bör nu fyllas med ljud. Om du är osäker på om den fungerar, ta bort gaspatronen, placera den tillräckligt långt bort och försök om tändaren fungerar som den ska igen.
  3. Upprepa: Om det fortfarande inte fungerar, sätt tillbaka gaspatronen på tändaren och upprepa processen. Se till att patronen sitter ordentligt och tätt mot tändaren.
  4. Efter fyllning: När tändaren fylls på bör den fungera utan problem igen. Du ska sedan förvara gaspatronen enligt tillverkarens anvisningar.

Hur byter jag veken på en stormtändare?

Följande redskap behövs för att byta veken

  • En ny veke
  • En liten skruvmejsel med platt huvud
  • En pincett
  • En sax

Och det är så här det fungerar

  1. Förberedelse: Ta först ut tändaren ur fodralet eller förpackningen och vänd den upp och ner.
  2. Skruva loss tändaren: Det finns en liten gyllene skruv på tändaren. Ta skruvmejseln och skruva loss den för att lossa flintan och fjädern. Du kan sedan ta bort dem genom att vrida på tändaren.
  3. Ta bort filt och bomull: En filtkudde och flera bomullsbitar kommer nu fram. Ta pincetten och dra försiktigt ut den ur tändaren. Kom ihåg i vilken ordning delarna är placerade så att du kan sätta in dem på rätt sätt senare.
  4. Byt veken: Nu kan du dra ut den gamla veken antingen med en pincett eller med fingrarna och sedan sätta i den nya veken. Det är viktigt att dra ner den nya veken tills den bara sticker ut några millimeter över tändaren.
  5. Sätt ihop tändaren: Sätt nu in veken och filtkudden i tändaren i rätt ordning och sätt fast flintan och fjädern.
  6. Förkorta veken: Klipp slutligen av den utstående veken med en sax och fyll på tändaren igen.
  7. Efter ändringen: Nu kan du fortsätta att använda tändaren som vanligt. Med en ny veke kan det ta några försök att tända den för första gången.

Hur fyller jag en stormtändare med bensin på rätt sätt?

Det är viktigt för att fylla på bensin på rätt sätt att endast använda speciellt konstruerat tändarbränsle. Det är också mycket lättantändligt, liksom gas. Eventuella brandkällor ska avlägsnas före påfyllning. Hur du fyller stormtändaren på rätt sätt

  1. Förberedelse: Ta ut bensintändaren ur metallfodralet. Håll nu bensintanken i handen.
  2. Vänd på tändaren: På bensintankens undersida finns en filtkudde med vadd under.
  3. Fyll i bensin: Lyft upp filtkudden och blötlägg vaddet med bensin tills det är fuktigt men inte helt blött.
  4. Avsluta: Vik sedan tillbaka filtkudden och tryck in tändaren i sin hylsa. Den borde nu fungera korrekt igen.

Varför fungerar inte min stormtändare när jag har fyllt den?

Det finns flera orsaker till att en stormtändare slutar fungera efter påfyllning.

  • När stormtändare fylls med gas kan det hända att gasen inte har runnit ordentligt in i tändaren. I detta fall ska fyllningen upprepas uttryckligen enligt anvisningarna.
  • Det är möjligt att trycket i en butan-propan-gasblandning inte är tillräckligt för tändaren. Därför bör ren butangas användas.
  • Om det fortfarande inte fungerar bör du avbloda tändaren. Tryck på ventilen med en spiksax eller något liknande tills du hör att rester töms ut. Upprepa detta tills tändaren är tom och inget mer flödar ut. Fyll sedan på tändaren och tänd den.

Vilka är alternativen till en stormtändare?

Alternativen till stormtändare är de klassiska engångständarna, som ofta används som reklamartiklar av företag. De är dock endast lämpliga för inomhusbruk, eftersom deras jämförelsevis svaga låga inte kan antändas i väder och vind som en stormtändare.

Typ Beskrivning
Engångständare En enkel tändare, som är känd som reklampresent, flamskyddad, oftast inte påfyllningsbar
Stångtändare har en lång hals för att göra det lättare att tända

Den kan dock bara producera flera gnistor, inte en motståndskraftig låga som en stormtändare. Jämfört med tändare (stormtändare) kan flintan dock inte bli tom och är alltid redo att användas.

Sturmfeuerzeug-3

Stormtändare är optimala för utomhusbruk eftersom de klarar alla väderförhållanden. Ett absolut måste för alla friluftsälskare.
(Bildkälla: Mason Hansen / unsplash)

En stormtändare ger dig alltid en pålitlig och robust låga i väder och vind utomhus och är därför oumbärlig för en optimal utomhusupplevelse.

Bildkälla: eevl/ 123rf.com

Recensioner