
Vår metod
Med en gunga kan du förvandla din trädgård till en liten lekplats på nolltid. När du köper denna lekutrustning finns det dock några kriterier som du bör ta hänsyn till när du köper den.
I vårt svängtest 2023 presenterar vi de bästa och senaste modellerna i respektive kategori. Vi ger dig också viktiga tips och tricks om gungor och förbättring av motoriken. Oavsett om det handlar om gungbrädor, nestgungor, plattgungor, gondolgungor eller gittergungor hittar du de bästa gungorna på marknaden hos oss.
De viktigaste fakta i korthet
- Gungor är populära lekredskap för barn som inte bara är roliga utan också tränar deras balanssinne.
- Det finns olika typer av gungor, bland annat gungbräda, nestgunga, plattgunga, gondolgunga och gittergunga. De olika konstruktionerna skiljer sig åt något och har olika krav.
- När du köper en gunga bör du ta hänsyn till material, utförande, maximal belastningsvikt och ålderskrav.
Svänga test: Våra val
Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper en gunga
Är en gunga värt det för mig?
Med gungor kan våra små barn utveckla sin egen motorik på ett lekfullt sätt. När de väl har lärt sig detta är det bara roligt att gunga. Det finns många olika modeller och möjligheterna att leka med dem är nästan obegränsade.
Genom att flytta gungan fram och tillbaka självständigt utvecklar ditt barn sin grovmotorik. Med sin egen muskelkraft kan de bestämma svängens hastighet och släppa loss. Genom att gunga utvecklar barnet viktiga grundmuskler, balanssystemet främjas och barnets motoriska färdigheter förbättras.
Och även om du bara "svänger normalt" är känslan av att flyga ensam en fantastisk upplevelse. Som övertygade gungfantaster, även i vuxen ålder, måste vi därför säga klart och tydligt: en gunga är värd att användas av alla!
Om du har ett barn eller barnbarn och vill bygga en liten lekplats åt dem är en gunga ett måste. Och även om du inte har så mycket utrymme kan du säkert hitta en platsbesparande modell som passar din livsstil.
Under vilka omständigheter behöver jag en gunga?
Vem ska använda gungan? Behöver du till exempel en gunga för ett litet barn eller vill du ha en modell som kan växa med ditt barn? Vill du att gungan bara ska kunna användas av en person eller vill du att fler än en person ska kunna spela på den samtidigt?Var vill du sätta upp gungan? I huset eller i trädgården?
Och hur vill du fästa den? Inne i dörrkarmen, ute på ett träd eller har du till och med en byggnadsställning som är avsedd för det? Ju mer exakt du kan definiera de omständigheter för vilka du behöver gungan, desto lättare blir det att hitta den bästa produkten för dig.
Beslut: Vilka typer av gungor finns det och vilken är rätt för dig?
Gungor. Vem känner inte till dem? De har varit spännande för de flesta av oss sedan vi var små barn, de har låtit oss flyga högt och glömma alla våra bekymmer för en stund.
Oavsett vem du letar efter en gunga till - dig själv eller dina nära och kära - vill vi hjälpa dig att hitta den perfekta gungan för dina behov. För att göra detta ska vi först ge dig en kort översikt.
I princip kan vi skilja mellan fem grundläggande typer
- Svängbräda
- Gunga i boet
- Plattans svängningar
- Gondolgunga
- Gittergunga
Var och en av dessa typer är konstruerad på något olika sätt och uppfyller därför olika krav.
Alla gungor är inte lämpliga för alla åldersgrupper. Det finns t.ex. typer som är särskilt användbara för spädbarn och småbarn, men som inte längre är lämpliga för barn på grund av sin storlek. Det finns också typer som fungerar bra för barn, men som inte är tillräckligt säkra för att de yngsta bland oss ska kunna använda dem utan fara.
Det finns också skillnader i material, typ av fjädring, platsens lämplighet och några andra saker som du bör tänka på innan du köper.
(Källa: kalaydoskop.de)
I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att ta reda på vilken typ av gunga som är det bästa valet för dig och dina behov och som kommer att tjäna dig bäst.
För att göra detta kommer vi att presentera alla de typer som nämns ovan och tydligt förklara deras för- och nackdelar.
Vad är en gungbräda och vilka är dess för- och nackdelar?
En gungbräda är förmodligen den mest klassiska typen av gunga som finns på alla lekplatser och som de flesta tänker på när de hör ordet gunga. En långsträckt sittbräda av trä, gummi eller plast hålls och hängs upp i båda ändarna av rep eller kedjor som också är tillverkade av olika material.
Den kan hängas från en dörrkarm inomhus, från en stark gren på ett träd utomhus eller till och med från en byggnadsställning. Du bör dock alltid se till att materialet på gungbrädan också är lämpligt för utomhusbruk.
När det gäller ålder är gungbrädor mest lämpliga för barn och uppåt, eftersom det inte finns någon nödvändig säkerhet för små barn och det finns en risk för skador. Du kan åtgärda detta genom att själv säkra dina skatter när du svänger, men vi avråder starkt från detta.
Men du kan också gunga själv, eftersom de flesta gungbrädor kan användas även av vuxna.
Många rep för gungbrädor gör det dessutom möjligt att justera längden själv. Om ditt barn eller barnbarn växer och gungan hänger för lågt kan du helt enkelt korta av repen lite och allt kommer att passa perfekt igen.
Vad är en nestgunga och vilka är dess för- och nackdelar?
Nestgungor (även kallade fågelnestgungor) är större än den klassiska gungbrädan och har, som namnet antyder, oftast en rund, nestliknande form. Det finns även fyrkantiga varianter, men de är ganska sällsynta.
De är huvudsakligen tillverkade av mjukt material som gör dem bekväma att sitta på, och deras form och storlek gör att flera barn kan använda dem samtidigt. Du kan också låta små barn leka på en gunga under övervakning, eftersom det är mycket svårt att ramla ur dessa stora hängande stolar. Eller så kan du bara sitta i den tillsammans med dem! Allt är möjligt.
På grund av storleken är gungning med en nestgunga mindre dynamisk än med andra typer av gungor, men den här typen fokuserar också mindre på snabbhet. Istället läggs större vikt vid komfort och att flera barn kan användas samtidigt.
Nestgungor passar inte bara inomhus utan även utomhus, beroende på materialet. Det är dock viktigt att komma ihåg att rengöra dem regelbundet, eftersom de utgör en idealisk grogrund för bakterier.
Vad är en skivgunga och vilka är dess för- och nackdelar?
Som namnet antyder består plattgungan (även kallad apgunga) av en hård, plattliknande plattform från vars mitt ett rep kommer ut för upphängning. Tack vare plattans styva material är det möjligt att svinga sig på den inte bara när man sitter utan också när man står.
På grund av den akrobatiska friheten rekommenderas denna typ av gunga endast för äldre barn som redan har utvecklat en viss motorisk känslighet. Om så inte är fallet rekommenderas klassiska gungbrädor.
Precis som de andra gungtyperna finns plattgungor i alla typer av material, så det finns något som passar för både inomhus och utomhusbruk. De är definitivt bäst lämpade att användas utomhus i trädgården, där det finns tillräckligt med utrymme.
Eftersom endast ett rep används för upphängning har plattgungan inte en svängningsbana fram och tillbaka, utan en radie där den kan svänga i alla riktningar. Du bör se till att hela området runt gungan är fritt så att inga obehagliga kollisioner uppstår.
Vad är en gondolgunga och vilka är dess för- och nackdelar?
Gondolgungor (även kallade dubbelgungor) finns ofta på lekplatser med större gungor. Gondolerna består av två säten som står mot varandra och kan därför inte bara användas av en ensam person utan även av två barn.
Dessutom kan ett barn som står i mitten ge gungan den nödvändiga drivkraften. Gondolerna har inga flexibla rep, utan statiska metallstänger för att fästa dem, så att inget kan hända i stundens hetta.
Detta gör att de är mer snedvridna i sin infästning än andra gungtyper. Det rekommenderas att denna typ av gunga monteras på en särskild ställning.
Det finns också gondoler som kan stängas på sidan, men de är mer lämpliga för barn än för småbarn eftersom själva sittplatsen är oskyddad.
Överlag är gondoler en ganska stel typ av gunga, eftersom metallstolparna och den fasta gondolstorleken begränsar användningstiden. Om barnet växer över en viss storlek passar det inte längre in.
Vad är en gittergunga och vilka är dess för- och nackdelar?
Gittergungor (även kallade gungstolar) är lösningen för de yngsta bland oss. Så snart ett litet barn är tillräckligt gammalt för att sitta utan att det belastar ryggraden för mycket kan du tryggt använda en gittergunga.
Den här gungan har en sits som är skyddad från alla sidor och har en central stång mellan benen så att ditt barn kan sitta säkert utan att falla ut.
På så sätt kan du knuffa honom utan att oroa dig för hans säkerhet, även om han vrider sig av glädje.
Gittergungan har också ett större utbud av material, men trä och gummi är de vanligaste. Träversionerna är särskilt lämpliga för inomhusbruk, eftersom de kan tuggas och slickas av småbarn utan tvekan. För att det ska vara säkert måste gungan dock rengöras regelbundet med skonsamma rengöringsmedel.
Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera gungor
I det följande vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera gungor. Det gör det lättare för dig att avgöra om en viss modell är lämplig för dig eller inte.
- Åldersanpassning
- Enkel/dubbel/multianvändning
- Inomhus vs. utomhus
- Material
- Typ av redskap och lastvikt
I följande punkter kan du läsa om inköpskriterierna och hur du kan klassificera dem.
Åldersanpassning
Åldersanpassningen anger, som namnet antyder, från vilken ålder gungan kan användas på ett säkert sätt. Det viktigaste här är att se till att du inte sätter upp en osäkrad gunga för ett litet barn och att du inte sätter upp en gunga som är för liten för ett äldre barn, eftersom båda utgör en säkerhetsrisk.
De flesta tillverkare anger på sina produkter vilken ålder de är avsedda för. Om du följer dessa rekommendationer kan du vanligtvis inte göra fel.
Gunga | åldersanpassning |
---|---|
Gungbräda | från 3 år |
Nestgunga | från 3 år |
Plattgunga | från 3 år |
Gondolgunga | från 2 år |
Spaljégunga | från 1 år |
Det rekommenderas till exempel inte att låta två barn använda en enda gunga samtidigt, eftersom de för det första inte har tillräckligt med utrymme tillsammans och för det andra kan de tillsammans överskrida belastningsvikten (se punkt "Belastningsvikt" nedan).
Belastningsvikt
Belastningsvikten anger hur mycket vikt gungrepen klarar av även vid mycket aktiv användning. Detta är mindre viktigt för vanliga gungbrädor och tallriksgungor som är avsedda att användas en gång, men det är särskilt viktigt för gondolgungor och nestgungor som kan användas av flera barn samtidigt.
Det är därför viktigt att se till att lastvikten följs, annars kan det leda till fula fall.
Du bör i alla fall köpa säkerhetstestade gungor som har en särskild säkerhetstätning. Detta är särskilt viktigt för barn.
Inomhus vs. utomhus
Detta kriterium handlar om vilken miljö gungan är lämplig för. Det finns några modeller som kan användas både inomhus och utomhus, men de flesta har en specifik specifikation.
Vissa typer av gungor är till exempel inte lämpliga för inomhusbruk på grund av sin storlek, som gondolgungan. Inomhusgungor är däremot svåra att använda utomhus eftersom de ofta inte klarar av väderförhållandena (se "Material" nedan).
När det gäller gungor för inomhusbruk bör du vara särskilt uppmärksam på säker montering, särskilt om de ska fästas i t.ex. taket.
Material
Gungor finns i många olika material, från trä till gummi och plast till metall, och det finns många varianter och kombinationer, eftersom inte bara gungans material är viktigt, utan även repens material.
Om du behöver en gunga till ett litet barn bör du till exempel se till att materialet är bettbeständigt och fritt från kemikalier så att din lilla älskling inte skadar sig själv när han nyfiket tuggar på sin nya leksak.
Om du till exempel vill placera en trägunga i trädgården måste den målas så att den kan utsättas för fukt utan problem.
Monteringsmetod
Var du vill placera gungan beror på hur du kan montera den. Om du till exempel har en specialdesignad ram fästs den ofta med hjälp av karbinhakar, som antingen ingår i ramen eller till och med i din gunga.
Om du vill fästa gungan på en trädgren blir det lite mer komplicerat, eftersom alla gungor inte är utformade för detta.
Om du ändå vill bygga om den rekommenderar vi att du använder en färdig uppsättning av gungor med hängande remmar i stället för att göra en egen. Det kostar inte en förmögenhet och är mycket säkrare än att göra egna.
Fakta om gungor som är värda att veta
Vad gör gungor för mitt barn?
Gungor lär de yngsta barnen på ett lekfullt sätt hur förflyttningen av deras kroppsvikt kan påverka fysiken i miljön.
Enkelt uttryckt kan man säga att gunga hjälper barnen att utveckla sina motoriska färdigheter. Förutom denna tekniska inlärningseffekt ger det dock framför allt en sak: en enorm mängd roligt!
Neurologer har konstaterat att gungande rörelser har en positiv effekt på hjärnans nervsystem och främjar kreativiteten.
Kan jag bygga en gungställning själv?
Absolut! Om du inte har något emot lite arbete och kan hitta några hjälpsamma händer som kan hjälpa dig är det inte ens så svårt.
Bildkälla: pixabay.com / Rudy and Peter Skitterians