Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

17Analyserade produkter

21Tillbringade timmar

16Utvärderade artiklar

130Användarrecensioner

2-mannatält är en av de mest populära typerna av tält. Med tillräckligt med utrymme i tältet kan ni njuta ännu mer av er tid tillsammans i naturen. Beroende på vart du vill åka på din nästa resa bör du fundera på vilket tält som är rätt för dig.

I vårt test av 2-personers tält 2023 förklarar vi vad som är viktigt när du använder ett 2-personers tält och visar dig fördelarna och nackdelarna med de mest populära 2-personers tälten. Vi svarar också på de viktigaste frågorna.
Sammanfattning

 • Som namnet antyder är ett 2-personers tält avsett för två personer. För dem som uppskattar det extra utrymmet (t.ex. för extra tillbehör) är ett tält för två personer den perfekta lösningen.
 • Innan du köper ett tält för två personer bör du definitivt fundera noga på vilka krav du har på tältet. Dessa beror naturligtvis på den avsedda användningen.
 • Priset behöver inte nödvändigtvis vara högt för att få ett högkvalitativt 2-personers tält.

Tält För 2 Personertest: test: våra val

Köp- och betygskriterier för tält för två personer

Det finns så många olika typer av tält för två personer att det ofta kan vara svårt att bestämma sig för vilket man ska köpa. För att få en bättre överblick bör du ägna särskild uppmärksamhet åt vissa funktioner. Vi har listat de viktigaste köpkriterierna i det här ämnet för dig:

I de följande avsnitten kommer vi att gå in mer i detalj på de enskilda kriterierna.

Användning

Den första och viktigaste frågan du bör ställa dig innan du köper ett 2-personers tält är: Vad exakt ska det användas till? Detta beror på att 2-personers tält kan skilja sig avsevärt åt beroende på användningsområde.

Om du ska ut på en vandrings- eller cykeltur där du ofta byter sovplats behöver du en lättviktsmodell som inte bara är lätt att transportera, utan också kan monteras och demonteras.

Om du däremot tycker att det är viktigt med komfort och att tältet ska vara en mysig plats att tillbringa tid i, kommer ditt 2-personers tält förmodligen att ha helt andra egenskaper.

Oavsett om du behöver ett tält för en avkopplande semester eller en svettig turné måste det tåla vädret. Därför är det oundvikligt att göra efterforskningar innan man köper.

Vikt

De flesta tält är gjorda för att vara så lätta som möjligt. Men särskilt på vandringsturer där du måste bära all din utrustning och annat i en ryggsäck kan varje kilo vara avgörande.

Du bör därför alltid vara uppmärksam på tillverkarens specifikationer för att kunna fatta rätt beslut. Ett ultralätt 2-personers tält kan lätt väga mindre än 2 kg.

Storlek

För att du ska känna dig bekväm i ditt 2-personers tält måste storleken förstås vara rätt. Rätt storlek beror på dina personliga preferenser och behov. Om tältet endast är avsett att användas för att sova räcker det oftast med en kompakt modell.

Om du däremot vill tillbringa mycket tid i tältet är det värt att investera i en större modell med större sovplatser. Ett annat alternativ är ett 2-personers tält med en extra markis där du kan förvara ditt bagage på ett säkert sätt.

Om du inte vill böja dig ner i tältet hela tiden erbjuder många tillverkare 2-personers tält med ståhöjd. Detta garanterar ökad komfort, särskilt för längre personer.

Utförande

Även om du inte kan göra fel med materialvalet är det viktigt att du uppmärksammar utförandet för att ditt tält ska hålla länge. Även de bästa materialen kan inte utnyttja sin potential om inte hantverket är korrekt.

Den största svaga punkten i ett 2-personers tält är ofta sömmarna. Därför är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt dem. Normalt är sömmarna dessutom förseglade, vilket gör tältet vattentätt.

Alternativt kan du skaffa en sömförseglare. En sömförseglare är en vätska som du kan använda för att försegla tältets sömmar.

Ett viktigt tips: vattentätheten anges i millimeter vattenpelare. Ett tältduk anses vara vattentätt från en vattenpelare på 1300 millimeter. I vilket fall som helst bör du inte bortse från detta.

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett 2-personers tält

Innan du köper ett 2-personers tält finns det några faktorer du bör tänka på. I följande avsnitt har vi sammanfattat några av dessa faktorer för dig och förklarat dem närmare.

Vad är speciellt med ett 2-personers tält och vilka fördelar erbjuder det?

Som du redan har läst i de tidigare avsnitten i den här guiden har ett tält för två personer flera fördelar jämfört med ett enmans-tält. Det som gör en campingtur med ett 2-personers tält speciell är möjligheten att ha sällskap med dig.

Zelt für 2 Personen-1

Ett tält för två personer behöver inte nödvändigtvis vara avsett för två personer. Många ensamresenärer uppskattar ett 2-personers tält för det extra utrymmet.
(Bildkälla: Dominik Jirovský / Unsplash)

Om det finns tillräckligt med utrymme i tältet kan det bli ännu roligare att tillbringa tid tillsammans utomhus. I vissa modeller finns det plats för en partner och ett barn, så du kan spara pengar på boende.

Sist men inte minst erbjuder tältet för två personer mycket utrymme för ensamresenärer, där de naturligtvis också kan förvara alla sina tillbehör.

Vilka typer av 2-personers tält finns det?

I det följande vill vi presentera de olika typerna av 2-personers tält. Det finns olika varianter som har sina för- och nackdelar.

Dome-tält / Igloo-tält

Dome- eller igloo-tältet är ett av de vanligaste tälttyperna, särskilt för camping. Som namnet antyder är den här typen av tält kupolformad, vilket ger det större vindstabilitet.

Kupoltältet hålls på plats av två stolpar som löper diagonalt mot varandra. Det är fristående, vilket innebär att du inte behöver några pinnar för att sätta upp det, eftersom stängerna sträcker sig över tältet. Du behöver dock tillräckligt med vikt i tältet för att hålla det uppe.

Fördelar
 • Snabbt att sätta upp
 • fristående
 • högre vindstabilitet
Nackdelar
 • Relativt tungt
 • mindre utrymme

Iglotältets halvklotform gör att utrymmet inte utnyttjas på ett bra sätt, vilket är fallet med de "klassiska" tältarna. Dessutom är tältet inte särskilt lätt.

Geodätzelt

Ett geodätzelt är det bästa valet för dig som söker ett särskilt stabilt 2-personers tält. Den är därför särskilt lämplig för krävande användning, t.ex. på expeditioner och i alpina eller polära områden.

Den höga stabiliteten kan förklaras av tältets speciella konstruktion. Här används flera korsade stolpbågar. På så sätt kan ett geotält stå emot även mycket starka vindar.

Fördelar
 • Stort utrymme
 • Mycket stabilt
Nackdelar
 • Komplicerad uppställning
 • Inte särskilt lätt

I likhet med kupoltältet är geotältet fristående, så du kan låta bli att sätta upp hakar i det här fallet.

Tunneltält

Även här säger namnet en hel del om tältets form, som påminner om en tunnel. Sidoväggarna löper brant uppåt och krökningen börjar först vid ungefär tre fjärdedelar av tältets höjd. Jämfört med kupoltältet ger tunneltältet mindre skydd mot vind och snö.

Att sätta upp tunneltältet är ganska enkelt och kan göras på några minuter. I de flesta fall är dessa tält inte fristående, så tältet måste förstärkas med pinnar.

Fördelar
 • Många användningsområden
 • Lättvikt
 • Snabbt att sätta upp
Nackdelar
 • Inte fristående
 • Mindre skydd mot vind och snö

Jämfört med kupoltältet erbjuder tunneltältet mer utrymme.

Tält som kan kastas upp eller popup-tält

Skulle det inte vara trevligt om du bara kunde kasta upp tältet i luften och det skulle sätta upp sig självt på några sekunder? Det låter bisarrt, men när det gäller tältet eller popup-tältet är det en realitet!

Detta fungerar tack vare en lämplig fällmekanism och användningen av speciella, flexibla glasfiberstänger. Om du letar efter ett tält som kan sättas upp snabbt är ett popup-tält precis vad du behöver.

Fördelar
 • Snabb uppställning
 • Billig
Nackdelar
 • Relativt stort packmått
 • Relativt tungt

Ett popup-tält har ett relativt stort packmått. Därför lämpar den sig bättre för festivaler eller camping än för vandringar eller cykelturer.

Bivouac-tält / Bivy

Bivouac-tältet, ibland även kallat bivy, är en mycket ovanlig typ av tält. Det är en blandning av en bivybag och ett tält. Närmare bestämt består den av en sovsäck med ett integrerat ytterhölje. Detta ger ett måttligt skydd mot fukt och vind.

Dessutom består bivyn av lite tyg och stänger, vilket gör den mycket lätt. Detta är en stor fördel, särskilt när du reser med ryggsäck.

Fördelar
 • Låg vikt och packstorlek
 • Snabbt att sätta upp och ta ner
 • Flexibilitet
Nackdelar
 • Inget utrymme för tillbehör
 • Liten komfort
 • Relativt dyrt

Det som kan vara en stor nackdel med en 2-personers bivacksäck, särskilt på svettiga turer, är det lilla utrymmet. Din partners lukt kan påverka din komfort avsevärt, vilket är anledningen till att du bör välja "klassiska" 2-personers tält för dessa ändamål.

Vem är ett 2-personers tält lämpligt för?

Som namnet antyder har ett tält för två personer tillräckligt med utrymme för två vuxna. Utrymmet varierar beroende på modell, så det är viktigt att se till att det inte bara finns tillräckligt med plats för de sovande personerna utan också för deras utrustning.

Naturligtvis är ett 2-personers tält inte nödvändigtvis reserverat för två personer! Ensamresenärer med stort bagage uppskattar också det extra utrymmet i ett tält för två personer.

Zelt für 2 Personen-2

Det finns inget som ger dig så mycket flexibilitet som ett tält. Med ett tält kan du själv välja utsikten till ditt sovrum. (Bildkälla: Yatharth Roy Vibhakar / Unsplash)

Innan du köper ett tält för två personer bör du dock tänka noga på dina behov. Dessa beror naturligtvis på den avsedda användningen.

Finns det uppblåsbara tält för 2 personer?

Ett tält som är lätt att blåsa upp? Det finns en sådan sak! För dem som inte vet vad ett uppblåsbart tält är, följer här en kort förklaring.

En korrekt rengöring kan förlänga dess livslängd.

Skillnaden med ett uppblåsbart tält är att det i stället för tältstänger av aluminium stöds av inbyggda luftrör. Den kan också pumpas upp med hjälp av en luftpump, vilket gör att den är mycket snabbare att sätta upp.

Eftersom den här typen av tält har ett relativt stort packmått rekommenderas det för familjesemestrar snarare än för vandrings- eller cykelturer.

Hur rengör jag ett 2-personers tält?

En korrekt rengöring av ditt 2-personers tält förlänger dess livslängd avsevärt. I det här avsnittet får du lära dig hur du med några få steg kan hålla ditt tält som nytt.

Material Rengöring
Polyester / Nylon Med en mjuk borste och ljummet vatten
Bomull Rengör tyget så snart som möjligt
PVC M Innan du packar om tältet ska du se till att det är helt torrt.

Vad finns det för alternativ till ett tält för 2 personer?

Det finns två alternativ för ett 2-personers tält. Dessa alternativ är betydligt dyrare än priset för ett 2-personers tält.

Användningsområdet för ett tält är mycket mer varierande än för dess alternativ, vilket du bör ta hänsyn till när du fattar ditt köpbeslut.

Bildkälla: Nesterchuk / 123rf

Recensioner