Senast uppdaterad: september 27, 2021

Välkommen till vårt stora teakbordstest 2023. Här presenterar vi alla teakbord som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation för dig och även lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta det bästa teakbordet för dig. Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör känna till om du vill köpa ett teakbord.
De

Sammanfattning

 • Med ett teakbord får du en robust, hållbar, väder- och skadedjursbeständig möbel som är idealisk för både inomhus- och utomhusbruk.
 • Teakbord finns i ung, gammal eller återvunnen teak. De skiljer sig också åt när det gäller form, storlek, kvalitet och, i förekommande fall, funktion.
 • Teakbord är lätta att sköta och du kan njuta av dem länge utan större ansträngning.

Teakbord test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett teakbord

Passar ett teakbord både inomhus och utomhus?

Teakbord är idealiska för både inomhus- och utomhusbruk eftersom teak är ett mycket stabilt, robust och hållbart lövträ. Tack vare dessa egenskaper samt dess täthet och fuktbeständighet är teakbordet lämpligt för inomhusbruk, eftersom det inte blir skevt i uppvärmda rum och utan problem kan användas i våtrum som kök och badrum.

Teakmöbler är lämpliga för både inomhus- och utomhusbruk. Tack vare rätt skötsel ökar träets livslängd. (Bildkälla: pixabay.com / rhyslud)

Det är dock viktigt att se till att luftfuktigheten är optimal inomhus så att inga sprickor uppstår. Den är lika lämplig för utomhusbruk. På grund av de naturligt förekommande oljorna är den motståndskraftig mot väder och insektsangrepp.

Bordsplattor av presenning är endast lämpliga för inomhusbruk. För utomhusbruk rekommenderas en bordsskiva med spår. Detta gör att regnvatten kan rinna bort och förhindrar fläckar som orsakas av vattensjuka.

Vad kostar ett teakbord?

Teakbord finns i många olika prisklasser. De varierar från 20 euro för en soffa eller ett sidobord till 7000 euro för ett stort matbord.
Typ Prisintervall
Soffbord 20 Euro - 1500 Euro
Matbord 70 Euro - 7000 Euro

Skillnaderna beror på att teakborden finns i olika typer och kvaliteter av trä. De tillverkas både av mestadels ung plantagetek och återvunnen teak och kan vara av A-, B- eller C-kvalitet, beroende på hur gammal stammen är och vilken del av den de tillverkas av. Om träet kommer från plantager eller är återvunnet har liten inverkan på priset, men träets kvalitet har det. Förutom träets kvalitet är även bordets storlek och form, eventuella funktioner och/eller utsmyckningar avgörande för inköpspriset.

Vad är teak för träslag och var kommer det ifrån?

Teakträdets naturliga hemvist är monsunskogarna i Syd- och Sydostasien, särskilt i Indien, Indonesien och Myanmar. Utanför detta område odlas teakträdet numera på plantager i hela Sydasien och i delar av Afrika och Sydamerika. Den lämpar sig väl för detta eftersom den växer relativt snabbt.

För optimal tillväxt behöver teakträdet ett varmt klimat och mycket ljus. Teakträden är höga, i genomsnitt cirka 30 meter, och kronan börjar mycket högt upp.

Detta har fördelen att en stor del av trädet kan användas för virkesproduktion, eftersom stammen används för detta. Lövträ är i princip stabilt, robust och okänsligt, det torkar utan att spricka eller kasta och är lätt att arbeta med.

På grund av sin snabba tillväxt är teak mycket lämplig för odling på plantager (Bildkälla: pixabay.com / josephvm)

Den gyllene till mellanbruna färgen är populär. Teak innehåller naturligt oljor som gör det motståndskraftigt mot väder, svamp och insekter. Det bör noteras att det finns kvalitetsskillnader i teak, som delas in i A-, B- och C-kvalitet beroende på hur gammal stammen är och vilken del av den som används.

 • A-teak är av högsta kvalitet och kommer från den inre kärnan i gamla stammar
 • B-teak kommer från den yttre kärnan i gamla stammar och rekommenderas också, men är inte lika hållbar som A-teak
 • C-teak kommer från den yttre delen av unga stammar och är mycket billigare än A- och B-teak, men kräver mer vård

Teak får inte framställas genom att skövla regnskogen, utan måste alltid komma från plantager som har inrättats för detta ändamål.

Vilka alternativ finns det till teakbordet?

Det finns flera alternativ till ett teakbord. Ett alternativ är bord av andra hårda träslag som har liknande egenskaper som teak. Det rör sig om tropiska träslag som eukalyptus och akacia eller inhemska lövträd som robinia, ek och kastanj. Precis som teak är de alla starka och innehåller naturliga oljor som gör dem mycket motståndskraftiga mot väder och insektsangrepp.

En viktig faktor när det gäller trä är hållbarhet

. Inhemsk ved är mycket miljövänligare och ingen regnskog huggs ner för att producera den. Om du väljer att använda tropiskt trä bör du se till att det är certifierat. FSC-märkningen garanterar till exempel att tropiskt trä kommer från plantager, inte från regnskogen, och att man har tagit hänsyn till hållbarheten i skogsbruket. Du kan också skaffa ett bord av mjukt trä. Det bör dock noteras att de kräver mer omsorg, åtminstone för utomhusbruk, eftersom mjukare träslag inte är lika väderbeständiga och motståndskraftiga mot skadedjur som hårda träslag.

Beslut: Vilka typer av teakbord finns det och vilket är rätt för dig?

Om du vill köpa ett teakbord kan du välja mellan två alternativ

 • Young teakbord
 • Bord av återvunnen teak

Skillnaderna ligger i miljövänligheten, tillverkningen och utseendet. Varje variant har både för- och nackdelar. Beroende på vilken typ av material som passar dig bäst och hur avgörande de enskilda fördelarna och nackdelarna är för dig är det ena eller andra alternativet ett bra val. För att hjälpa dig att bestämma dig presenteras de två varianterna mer i detalj i följande avsnitt.

Vad kännetecknar ett teakbord av ung teak och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Bord av ung teak är stabila, robusta och hållbara, väderbeständiga och motståndskraftiga mot skadedjur. För att kunna njuta av dem länge är det dock lämpligt att investera lite i deras skötsel. Särskilt om bordet används utomhus. Ung teak kommer vanligtvis från plantageodling och kallas därför ibland även plantage teak. Där fälls träden oftast unga och är därför oftast av C-kvalitet. För miljöns skull bör du se till att träet har en certifiering som garanterar att det inte kommer från regnskogen och att man har tagit hänsyn till hållbarheten i skogsbruket, t.ex. FSC-sigillet. På så sätt kan du motverka den negativa miljöbalansen hos tropiska träslag lite grann. Fördelarna med ungt teakträ är dess enhetliga struktur och att det ibland är billigare än varianter av gammal eller återvunnen teak. Skillnaden i inköpskostnader beror både på kvaliteten och på att bord av ung teak ofta tillverkas industriellt.

Fördelar
 • Slitstarkt, stabilt, väder- och skadedjursbeständigt
 • enhetlig struktur
 • billigare varianter tillgängliga
Nackdelar
 • Ganska negativ miljöbalans
 • något mer underhållskrävande än gammal/återvunnen teak
 • vanligtvis C-kvalitet

Vad kännetecknar ett bord av återvunnen teak och vilka är fördelarna och nackdelarna?

Återvunnen teak är gammal teak som har använts tidigare och genomgått en omfattande bearbetning. Det kallas också gammal teak. Bord av återvunnen teak är slitstarka, robusta och mycket stabila, hållbara och motståndskraftiga mot väder och skadedjur. De kräver därför knappt något underhåll. Träet kommer bland annat från gamla bänkar, dörrar, byggnader och fartyg. Den är noggrant slipad och borstad och bearbetas sedan vidare. I regel är den av A- eller B-kvalitet. Eftersom återvunnen teak redan har använts en gång kan den uppvisa ojämnheter och/eller tecken på användning. Detta är dock inte nödvändigtvis negativt, eftersom det ger bordet ett unikt utseende och en rustik karaktär.

Återvunnen teak är mycket bra för miljön och hållbarheten eftersom gammalt trä inte förstörs utan återvinns

. Men du bör också vara uppmärksam på certifieringen här. Prismässigt är bord tillverkade av återvunnen teak jämförbara med gammalt plantage-teak, eftersom bearbetningen är tids- och arbetskrävande.

Fördelar
 • Hållbart, stabilt, väder- och skadedjursbeständigt
 • Unikt utseende
 • Miljövänligt och lättskött
Nackdelar
 • Dyrt
 • Kan ha ojämnheter eller tecken på användning

Köpkriterier: Dessa faktorer kan du använda för att jämföra och utvärdera teakbord

Här nedan vill vi visa dig vilka faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera teakbord. Det gör det lättare för dig att avgöra om ett visst teakbord är lämpligt för dig eller inte. Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Form
 • Storlek
 • Kvalitet
 • Plats för användning
 • Funktioner

Form

Teakbord finns i olika fyrkantiga och runda former samt i särskilda former. Vinkelformer är rektangulära, fyrkantiga, sexkantiga eller åttkantiga, medan runda bord kan vara runda, ovala eller njurformade. Det finns också blomformade bord som liknar teakträets stam. Arabesque-formerna är baserade på teakrotens form.

Storlek

Innan du köper ett teakbord är det viktigt att tänka på vad du vill använda det till, eftersom storleken spelar en viktig roll. Om du vill ha ett matbord kan du välja mellan små eller större bistro- och matbord med plats för två till sex personer. De varierar i storlek beroende på form och rekommenderat antal personer. Det finns också så kallade klosterbord. Det är stora, solida bord som kan ge plats åt många personer, beroende på deras storlek. Stå- eller barbord är höga, ca 100-110 cm, eftersom de företrädesvis används för att stå på. Storleken varierar beroende på formen. De runda har vanligtvis en diameter på mellan 60 cm och 90 cm, medan de fyrkantiga har en diameter på mellan 80 cm x 80 cm och 180 cm x 70 cm. Soff- och sidobord är vanligtvis mindre och lägre, de är oberoende av antalet personer.

Kvalitet

Det handlar mindre om utseendet och mer om träets egenskaper. A-klassig teak kommer från den inre kärnan i gamla teakstammar från odlingsområden med de bästa förutsättningarna. Det kännetecknas av hög hållfasthet, väderbeständighet och motståndskraft mot skadedjur och är därför idealiskt lämpat för utemöbler. Med FSC-sigillet är det extremt sällsynt och dyrt. B-teak kommer från den yttre kärnan i gamla teakstammar. Den har ett högt oljeinnehåll, är stark och motståndskraftig mot väder och skadedjur. Det är inte lika hållbart som A-teak, men rekommenderas ändå starkt, även för utomhusbruk. C-klassig teak kommer från unga teakträd från den yttre stammen. Det har också god väderbeständighet, men bör underhållas regelbundet för att bevara det på lång sikt. Teak av C-klass är mycket billigare än teak av A- och B-klass. Vilken kvalitet som passar dig beror på var du använder den, hur mycket du tar hand om den och din plånbok.

Kvaliteten på teak kan delas in i tre nivåer, de så kallade graderna

Användningsplats

Två områden kan urskiljas när det gäller användningsplatsen

 • Inomhus
 • Utomhus

För det är en avgörande faktor för att välja rätt teakbord eller rätt träkvalitet. Alla tre kvalitetsklasser kan användas för båda områdena. Det bör dock noteras att teak av C-klass kräver mer omsorg än teak av A- och B-klass. Detta gäller särskilt för utomhusbruk.

Teakbord - stabila, hållbara och väderbeständiga - lämpar sig både för utomhus- och inomhusbruk (Bildkälla: pexels.com / Torsten Dettlaff)

Dessutom är det viktigt att uppmärksamma hur bordet är tillverkat. För utomhusbruk är det lämpligt att välja en bordsskiva med rännor så att regnvatten kan rinna av. Detta förhindrar fläckar som orsakas av vattensjuka. Platta bordsskivor lämpar sig också för inomhusbruk.

Funktioner

Ett teakbord kan ha olika funktioner som kan ge dig fördelar under vissa omständigheter.

 • Det finns bord som kan förlängas eller fällas ihop för att göra dem större vid behov.
 • Bord som kan fällas ihop helt och hållet, t.ex. om det är ont om utrymme.
 • Bord som kan hängas upp, till exempel på balkongräcket.
 • Och höj- och sänkbara bord.

Vilket teakbord eller vilken funktion som passar dig beror på olika faktorer och på dina önskemål, t.ex. typ av bord (soffbord, matbord, barbord), tillgängligt utrymme, önskas ett variabelt eller oföränderligt bord.

Fakta som är värda att veta om teakbord

Hur ska jag behandla ett teakbord så att det håller länge?

Som redan nämnts är teak ett robust och väderbeständigt lövträ och är därför lätt att sköta. Du bör dock rengöra ditt teakbord vid behov och underhålla det regelbundet så att du kan njuta av det länge. För rengöring rekommenderas en bomullsduk och tvålvatten med naturlig tvål. Den innehåller vegetabiliska oljor som rengör och åter smörjer. Underhåll ditt teakbord med underhållsolja minst en gång om året. Teakbord av C-klass är bättre två till tre gånger om året. Det finns en speciell olja för behandling av teakträ för utemöbler. Detta förhindrar att det bildas en grå patina (naturligt väderlager) och motverkar väderskador på lång sikt. Ett färglöst tätningsmedel rekommenderas för inomhusbruk för att förhindra fläckar från vätskor eller fett. Applicera oljan eller tätningsmedlet på hela ytan med en borste eller luddfri bomullsduk. Rengör alltid innan du utför underhåll.

Hur kan jag fräscha upp ett gammalt teakbord?

Om teakträet på ditt bord är svårt skadat, har repor eller fläckar som inte längre kan avlägsnas med rengöring och skötsel kan du fräscha upp det. För att göra detta behöver du sandpapper och sandpapper, en borste, en pensel, rengöringsmedel eller fettborttagningsmedel och teakolja.

Med rätt verktyg kan du enkelt fräscha upp ditt teakbord (Bildkälla: pexels.com / Kaboompics .com)

Borsta först teakbordet och applicera sedan rengörings-/avfettningsmedel med en borste. Låt verka i fem till tio minuter, så att smutsen lossnar och patinan inte blir grå. Gnugga sedan bordet med slipväsendet och vatten, skölj sedan med vatten för att avlägsna löst smuts. Låt bordet torka och slipa sedan lätt. När du har tagit bort slipdamm kan du behandla bordet med olja enligt beskrivningen ovan.

Träträdgårdsmöbler eller uteplatser får aldrig rengöras med högtryckstvätt. Detta skadar träytan och gör den grov.

Recensioner