Senast uppdaterad: september 15, 2021
Auch verfügbar in:

Välkommen till vår stora tekanna med sil test 2023. Här presenterar vi alla tekannor med sil som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa tekannan med sil för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör vara uppmärksam på om du vill köpa en tekanna med sil.




Sammanfattning

 • När du köper en tekanna med sil är de viktigaste faktorerna material, vikt, kapacitet, värmelagring och diskmaskinskompatibilitet. Dessutom bör den typ av te som används påverka valet.
 • För grönt och vitt te lämpar sig glas- och porslinskannor särskilt bra, för svart te keramik- och porslinskannor.
 • Te-silon ska vara tillräckligt stor så att tebladen kan spridas tillräckligt. Detta gäller även när du köper en extra sil, t.ex. i form av en teinfusion eller ett tefilter.

Tekanna med sil test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper en tekanna med sil

Vilken storlek på tekanna med sil ska jag köpa?

Valet av storlek beror helt och hållet på hur mycket te du vill ha. Tepannornas fyllnadsvolym varierar mellan 0,5 och 2 liter. Som teälskare är en stor storlek naturligtvis det bästa valet.

Tekannor av glas är särskilt attraktiva. Teets färg lyser genom det genomskinliga materialet. Framför allt visar detta på teets sundhet. (Bildkälla: unsplash.com / Sabri Tuzcu)

Beroende på hur snabbt man dricker är det värt att köpa ett material som isolerar bra. På så sätt kan teet fortfarande avnjutas varmt efter en tid.

Vilken tekanna med sil passar till vilket te?

Förmodligen är det få som tänker på den här frågan när de köper en tekanna. Materialet, silen och användningen av tekannan påverkar faktiskt teets smak och kvalitet.

För att få en optimal smakupplevelse bör man använda olika krukor för olika teer. Till exempel bör milt grönt och vitt te inte tillagas i samma tekanna som starkt svart te.

Tefilter finns i många olika varianter. Vissa är gjorda speciellt för koppar och andra för tekannor. (Bildkälla: unsplash.com / Matt Seymour)

Annars kommer smakerna i grytan att påverka teets unika smak. Ett annat kriterium är valet av tesil.

Här är storleken viktig. Det bästa är om tebladen har gott om utrymme att breda ut sig och flyta i vattnet. Siktet bör därför vara av lämplig storlek.

Te-typ Lämpligt material
Grönt och vitt te Glas och porslin
Svart te Lera, keramik och porslin

Porslin lämpar sig i princip för alla typer av te. Också här bör man se till att endast en viss typ av te används i krukan.

Vad är ett alternativ till en tekanna med sil

Tekannor säljs ofta utan sil. Om du redan har en sådan tekanna finns det ingen anledning att misströsta. Det lösa teet kan fortfarande tillagas i tekannan.

Filteralternativ Fördelar Nackdelar
Teägg Billig, vanligtvis tillverkad av rostfritt stål eller silikon, lätt att rengöra Vanligtvis liten storlek (teet kan inte vecklas ut)
Tefilter Finns i alla snabbköp, vanligtvis tillverkad av papper så komposterbart Engångsanvändning
Te-nät Tillverkad av bomull, rengöring för hand, mycket ogenomtränglig Ohandig

Du kan köpa stora silar som du ofta hittar i tekannor. Du kan dock också köpa enskilda tefilter på internet och i vissa butiker till ett rimligt pris.

När du köper te bör du också vara uppmärksam på storleken på silen för att se till att tebladen sprids så bra som möjligt. Högkvalitativt bladte bör inte tillredas i en teapparat.

Beslut: Vilka typer av tekannor med sil finns det och vilken är rätt för dig?

Som du kanske har märkt i avsnitten ovan finns det många olika tekannor. För att hitta rätt tekanna med sil beror det på hur ofta och framför allt vilka teer du dricker.

I följande avsnitt ger vi dig information om de olika material som används i tekannor. För att ge dig en översikt skiljer vi mellan

 • Tekanna i gjutjärn med sil
 • Tekanna med sil av porslin
 • Tekanna med sil av glas
 • Tekanna med sil av keramik
 • Tekanna med sil av rostfritt stål

Med hjälp av deras för- och nackdelar kan du ta reda på vilken tekanna som passar dig bäst. När beslutet väl är fattat är det bara att välja en attraktiv design.

För de flesta tekannor rekommenderas att endast en typ av te per kanna används. Detta gäller särskilt för starka sorter som grönt, vitt och svart te.

Tekannor med silar finns i många olika stilar. Det finns något för alla smaker, från modernt till vintage, japanskt eller turkiskt.

Vad skiljer en tekanna i gjutjärn med sil från en tepanna i gjutjärn och vilka är dess för- och nackdelar?

Gjutjärn är ett mycket stabilt och tungt material. Tepannor av detta råmaterial är därför särskilt hållbara. Tekannorna är ofta dekorerade med traditionella asiatiska ornament, vilket gör dem mycket speciella.

Fördelar
 • Hållbarhet
 • Värmehållning
 • Speciellt utseende
 • Lukt och smak av teet accepteras inte
Nackdelar
 • Inte lämplig för fruktteer
 • Tung vikt
 • Blir mycket varm på utsidan
 • Något dyrare

Försiktighet rekommenderas dock vid användning av tekannorna. Materialet blir mycket varmt på utsidan, så man bör vara försiktig för att undvika brännskador. Om du vill ha en högkvalitativ tekanna i gjutjärn bör du ta reda på hur beläggningen ser ut.

Tekannor av god kvalitet har en värdefull emaljbeläggning på insidan. Detta fungerar som rostskydd och förhindrar att teet absorberar lukt och smak. Tekannor med emaljbeläggning kan därför användas som universella tekannor.

Tekannor av gjutjärn är mycket känsliga. De bör inte utsättas för fruktsyror, t.ex. från fruktteer. Diskmedel får inte användas för rengöring.

I massproduktionen används ofta billigare material för beläggningen, vilket gör att de inte längre är universella tekannor. För att undvika att beläggningen skadas bör fruktteer inte tillredas.

Vad utmärker en tekanna i porslin med sil och vilka är dess för- och nackdelar?

Porslinet uppfanns ganska sent i historien. Det krävs höga temperaturer för att bränna den. Kineserna var de första som lyckades med detta.

Bränning av porslin ger ett vitt, hårt och tätt material. Tekannor av detta material har ofta vackra dekorationer, vilket gör dem visuellt mycket attraktiva.

Fördelar
 • Visuellt tilltalande
 • Isolerande
 • Speciellt utseende
Nackdelar
 • Något dyrare
 • Kan lätt gå sönder

På grund av det täta materialet är porslinet isolerande och kan lagra värmen från teet. Tekannor i porslin kan användas för alla typer av te.

Vilka är egenskaperna hos en tekanna i glas med sil och vilka är dess för- och nackdelar?

Som tillfällig tedrickare har glaskannor en stor fördel. De finns redan tillgängliga till ett mycket rimligt pris. Tekannor av glas utmärker sig också genom sin oftast mycket eleganta design.

Det genomskinliga materialet låter dessutom teets färg skina igenom, vilket är ett tecken på att det är hälsosamt. Glas är mycket värmebeständigt och lätt att rengöra. Ofta är tekannorna till och med diskmaskinsäkra. En nackdel med detta material är att det håller kvar värmen.

Fördelar
 • Billig
 • Elegant design
 • Lätt att rengöra
Nackdelar
 • Dålig värmeisolering
 • Kan lätt gå sönder

Te i en glaskanna håller sig inte varmt länge, varför en tekanna med värmeljus ofta läggs till. Nu finns det också dubbelväggiga tekannor i glas som ska hålla värmen längre.

Vilka är egenskaperna hos en tekanna i keramik med sil och vilka är dess för- och nackdelar?

Keramik och porslin tillverkas av liknande material. De skiljer sig åt i bränningstemperaturer. Porslin bränns vid en särskilt hög temperatur, vilket gör det mycket stabilt.

Keramik bränns vid lägre temperaturer, vilket gör den mindre stabil. Detta återspeglas också i priset. Det fina porslinet är ofta dyrare men också av högre kvalitet än keramik.

Fördelar
 • Värmehållning
 • Billig
 • Attraktivt utseende
Nackdelar
 • Passar inte till flera typer av te
 • Mindre stabilt än porslin

En tekanna i keramik kan köpas för ett lågt pris. Liksom porslin är keramik också en bra isolator och håller teet varmt under lång tid. Kärlen är ofta målade eller har en attraktiv design, vilket gör att de är mycket populära hos många människor.

Efter en tid får tekannan färg och smak av det te som används. I det här fallet är det tillrådligt att endast använda en viss typ av te för den keramiska tekannan.

Vilka egenskaper har en tekanna i rostfritt stål med sil och vilka är dess för- och nackdelar?

Tekannor i rostfritt stål används ofta i restaurangbranschen på grund av deras goda isolering. De håller teet varmt under lång tid.

I privata hushåll används grytorna vanligtvis mindre. Det beror förmodligen på att tekannor av rostfritt stål inte är särskilt attraktiva.

Tekannor i rostfritt stål har en hög stabilitet, vilket gör att de är mycket tåliga och håller för evigt. Tekannorna brukar vara lämpliga för alla typer av te. Du bör dock bara använda en typ av te per tekanna.

Fördelar
 • Bra värmelagring
 • Stabil
Nackdelar
 • Inte visuellt tilltalande
 • Tar på sig teets smak

Detta beror på att det rostfria stålet tar på sig teets smak efter en viss tid, vilket kan påverka smaken hos andra typer. Detta är ofta fallet med billiga, obelagda grytor av rostfritt stål.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera tekannor med sil

I det följande kommer vi att visa dig några aspekter som hjälper dig att välja mellan de många möjliga tekannorna med sil.

 • Material/vikt
 • Kapacitet
 • Värmelagring
 • Diskmaskinsäker

Du har redan hört talas om några av kriterierna i avsnitten ovan. Dessa förklaras närmare här.

Material/vikt

Vi har redan gått in närmare på materialaspekten i avsnittet ovan. Sammanfattningsvis beror valet av material i hög grad på den avsedda användningen.

Det är också viktigt att ta hänsyn till de olika typer av te som endast passar till vissa material. Tekannor av glas, porslin och rostfritt stål är mycket populära. Teskannornas vikt varierar också beroende på materialet.

Tekannor av gjutjärn är mycket tunga. Här bör man se till att det inte är för ansträngande att hälla upp teet i koppen. Detsamma gäller för lätta tekannor.

Se till att tekannan är stabil så att den inte glider. Om tekannan flyttas kan det varma vattnet orsaka brännskador snabbare eller så kan tekannan falla.

Kapacitet

Ett viktigt kriterium när du köper en tekanna är naturligtvis kapaciteten. Detta beror på din personliga teförbrukning. Tekannan kan också användas för att servera färskt te till familjemedlemmar eller lägenhetskamrater.

Då är det klokt att köpa en tekanna med stor kapacitet. Som tur är finns tekannor med sil i många olika storlekar. Vissa modeller finns redan tillgängliga med en kapacitet på 400 ml, vilket är något mindre än två koppar te.

Den maximala fyllnadsvolymen för de tekannor som kan köpas är 2 liter. Det finns också olika mellanstorlekar mellan dessa två värden.

Värmelagring

För att du inte ska behöva skynda dig att dricka ditt te bör du tänka på ett värmelagrande material. Många material håller teet varmt endast en kort tid.

Olika råvaror är lämpliga för att hålla ditt te varmt så länge som möjligt. Du får dock inte glömma dina andra krav. Grönt te passar till exempel bra i en glaskanna, men det lagrar inte värmen särskilt bra.

Ett alternativ är att köpa en extra tekannavärmare som håller teet varmt med hjälp av ett stearinljus.

Diskmaskinsäker

Numera är det viktigt att rengöra en tekanna med en sil. Allt måste göras så snabbt som möjligt.

Kontrollera alltid tillverkarens anvisningar innan du ställer tekannan i diskmaskinen. Annars kan materialet eller beläggningen snabbt skadas.

Vissa material tål diskmaskin och andra är mycket känsliga även om de behandlas med diskmedel. Här bör man framför allt följa tillverkarens anvisningar. Materialet har alltid bearbetats på olika sätt, vilket innebär att stabiliteten och värmebeständigheten varierar.

Vissa grytor har en beläggning som kan skadas i diskmaskinen. Samma sak gäller för te-silon. De kan dock rengöras mycket lätt med vatten.

Fakta som är värda att veta om tekanna med sil

Hur rengör jag en tekanna med sil?

Beroende på hur vattnet och teet som används kan det bildas avlagringar. De är dock relativt lätta att rengöra.

Hur du rengör tekannan beror på materialet. I allmänhet bör aggressiva rengöringsmedel inte användas.

 • Gjutjärn med endast vatten
 • andra material med citronsyra eller bakpulver

När det gäller gjutjärn bör syror alltid undvikas för att beläggningen inte ska angripas. Vissa andra material kan vara lämpliga för diskmaskiner. Här bör du kontrollera tillverkarens anvisningar.

Om du rengör tekannan med citronsyra eller bakpulver kan du hälla varmt vatten på den och låta den ligga i blöt i några timmar.

Hur kom teet till Europa?

På 1600-talet kom teet till Tyskland från Nederländerna, närmare bestämt från Ostfrisien.

Där utvecklades en egen te-kultur som förde med sig det östfrisiska söndagsteet. År 1743 öppnades det första tehuset i Hannover. Butiken finns till och med kvar än i dag.

År 1780 införde Storbritannien ett handelsförbud mot Nederländerna. Detta ledde till att många köpmän från Nederländerna bosatte sig i Östfrisien.

I stora delar av Kina och Korea skördas grönt te fortfarande för hand. För att undvika att bladen vissnar läggs de på bambustöd. För att göra bladen färdiga för konsumtion värms de upp, rullas och torkas. (Bildkälla: unsplash.com / 蔡 嘉宇)

Hundratals handelsfartyg seglade nu under östfrisisk flagg. Te blev alltmer populärt och folk träffades för att hålla tepartyn.

På 1800-talet deltog bland annat USA och Tyskland i den internationella tehandeln.

Bildkälla: flickr.com / Yang Pei

Recensioner