Senast uppdaterad: september 17, 2021
Auch verfügbar in:

Välkommen till vårt stora test för träplattor 2023. Här presenterar vi alla träplattor som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation för dig och även lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta de bästa träplattorna för dig. Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa träplattor.
Sammanfattning

 • Träplattor tillverkas av träplattor som sätts ihop till en fyrkantig platta. De flesta träplattor tillverkas av teak, bangkirau, lärk, tall eller gran.
 • Träplattor som är slitna kan enkelt slipas och glaseras om. Träplattor har därför en lång hållbarhet.
 • Det är mycket enkelt att lägga träplattor med klicksystem, medan det är svårare att lägga klassiska träplattor. Det är dock en smaksak vilken typ av kakel du väljer.

Träplattor test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig själv innan du köper träplattor

Vad är träplattor?

Träplattor består av träplankor som sätts ihop till en fyrkantig platta. De kan läggas mycket enkelt och snabbt. Ibland behövs en underbyggnad för installationen, som måste byggas i förväg. Träplattor är särskilt lämpliga för utomhusbruk. Det kan vara för terrassen eller balkongen. Det varma träet är ett verkligt blickfång och det är en behaglig känsla när du går barfota på det.

Fliesen aus Holz-1

Träplattor är det perfekta alternativet till klassiska plattor för att få in en naturlig känsla i ditt hem.
(Bildkälla: unsplash.com / Tomasz Gawlowski)

Det finns olika typer av trä som kan användas för träplattor. Du kan till exempel köpa träplattor av teak, bangkirau, lärk, tall eller gran.

Vilken typ av underlag behövs för en korrekt installation?

Träplattor läggs bäst på en slät och fast yta, t.ex. en balkong eller uteplats. Det är särskilt viktigt att vattnet kan rinna bort när det regnar och att träplattorna inte flyter i vattnet. Avdragare, betong, asfalt eller betong och keramiska plattor är särskilt lämpliga som underlag. Träplattor kan läggas snabbt och enkelt på dessa underlag utan att de behöver rätas ut eller förberedas.

Varför behöver du träplattor?

Träplattor kan behövas av olika skäl. Ett skäl är att dölja gamla kakelplattor eller golv. Dessutom kan man använda plattor av trä när man planerar om terrassen eller balkongen. Det som är speciellt med de flesta träplattor är att de kan läggas över alla typer av golv. Detta innebär att det inte behövs någon särskild underbyggnad för att plattorna ska kunna fästas ordentligt.

Vem är träplattor lämpliga för och vem är de olämpliga för?

Träplattor är i princip lämpliga för alla som vill lägga golv, terrass eller balkong med dem. Träplattor är lätta att lägga och kan vanligtvis lätt plockas upp igen och återanvändas på andra ställen.

Därför är träplattor särskilt lämpliga för hyreslägenheter. I dessa får du vanligtvis inte lägga nya golv utan att först få hyresvärdens godkännande.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med träplattor?

Träplattor har olika fördelar och nackdelar beroende på träslaget och hur det bearbetas. I princip erbjuder alla golv av äkta trä många designalternativ och passar vanligtvis in i alla typer av inredning. Dessutom är trägolv hållbara och kan slipas och återförseglas när de är slitna.

Tack vare sina goda värmeisolerande egenskaper är träplattor varma för fötterna och därför bekväma även på vintern. Det är också mycket viktigt att nämna att golvvärme vanligtvis inte orsakar några problem med trägolv.

Nackdelarna med träplattor eller trägolv är bland annat att det kan uppstå skarvar. Dessutom bör trägolv inte installeras i våta utrymmen, t.ex. badrum. Vissa träplattor är mer väderbeständiga än andra, medan t.ex. plattor med klicksystem är avtagbara och återanvändbara.

Vilka alternativ finns det till träplattor?

Som alternativ till träplattor finns det golvbeläggningar som kan användas både utomhus och inomhus. Vilken golvbeläggning du ska välja beror på det område där den ska användas. Detta beror på att golvbeläggningar måste uppfylla olika krav beroende på användningsområdet. I följande tabell kan du se vilka alternativ som finns till träplattor och vilka egenskaper de har.

Typ Beskrivning Fördelar Nackdelar
Kakel med träutseende Med dessa kakelplattor kan du lägga till en naturkänsla i alla rum i ditt hem. De kombinerar träets utseende med keramisk komfort. Dessa plattor är särskilt lämpliga för rum som används mycket. De går nästan inte att skilja från äkta trägolv. reptåligt, slagtåligt, långvarigt kallt under fötterna, bullrande golv
Laminat i trälook Laminatgolv är uppbyggda i lager av träfiberskivor, papper och melaminlim. De efterliknar utseendet på högkvalitativa och dyra golvbeläggningar behaglig känsla, slitstark, lätt att rengöra inte lämplig för utomhusbruk, kallt under fötterna utan golvvärme
PVC-golv i trälook Detta är en kemiskt framställd golvbeläggning. Av denna anledning är den dock också särskilt flexibel i sin användning. PVC-golv är ett fördelaktigt alternativ till kakel slitstarkt, lätt att sköta och lägga, halkfritt, hygieniskt ofta dålig miljöbalans, underlaget måste vara optimalt förberett, märken syns snabbt

Beslut: Vilka typer av träplattor finns det och vilken är rätt för dig?

Det finns två olika typer av träplattor. Å ena sidan finns det plattor med klicksystem och träplattor som man själv måste skära och skruva fast. I det följande kommer vi att förklara den exakta skillnaden mellan de två typerna och berätta om för- och nackdelar.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med träplattor med ett plug-in-system?

En mycket enkel variant för att lägga träplattor är klicksystemet. Här kan ett golv läggas snabbt och med liten ansträngning. Klickplattor består av trälameller som vanligtvis skruvas fast på ett klicksystem av plast. Den kan enkelt läggas på undergolvet med ett rutnätssystem.

När du lägger plattorna ska du se till att hålla ett minsta avstånd på 10-15 cm från fasta konstruktioner. För detta kan man använda kantplattor, så att bilden fortfarande är sammanhängande. Plattornas kvadratiska form och det praktiska klicksystemet gör installationen mycket enkel. Det behövs inga verktyg eller ytterligare fästmaterial.

Fördelar
 • snabb och enkel montering
 • enkel demontering
 • individuell skärning av plattorna
 • parallell eller motsatt läggning
Nackdelar
 • om monteringen är felaktig kan vissa plattor lossna
 • dyrt

Vad kännetecknar klassiska plattor av trä och vilka är deras för- och nackdelar?

Det är också något mer komplicerat att installera klassiska träplattor. När du lägger dem ska du se till att de har ett rutnätssystem som ersätter underbyggnaden. Om det inte finns något rutnätssystem måste man göra en underkonstruktion så att plattorna inte kommer i kontakt med undergolvet.

Dessutom måste klassiska träplattor sågas. Det är inte mycket arbete, men du måste räkna med att vissa plattor blir oanvändbara om de inte sågas korrekt.

Fördelar
 • vanligtvis billigare
Nackdelar
 • lösgående läggning och därmed ingen sammanfogning av plattorna

Inköpsvillkor: Med hjälp av dessa faktorer kan du jämföra och utvärdera plattor av trä

Material

Träet är vanligtvis akaciaträ, men det finns även andra träslag som erbjuds som träplattor. Det finns också skillnader mellan akaciaträden. Medan Robinia-trä är mycket billigt med 10 euro per kvadratmeter, är träet från den gyllene akacian mycket dyrt med 70 euro per kvadratmeter.

Fliesen aus Holz-2

Innan man köper kakelplattor av trä bör man vara uppmärksam på träets kvalitet.
(Bildkälla: unsplash.com / Jakob Miller)

När man köper kakel av trä är det också mycket viktigt att kontrollera träets ursprung och kvalitet. Ofta kommer träet från illegala odlingsområden där arbetarna måste arbeta under mycket dåliga förhållanden. Det är därför viktigt att leta efter FSC-märket när man köper träplattor. Med denna märkning kan du vara säker på att träet kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar.

Storlek

Träplattor med klicksystem är vanligtvis 30 x 30 cm. Det finns dock även plattor i större format, till exempel 40 x 40 cm eller 50 x 50 cm. Klassiska träplattor kan skäras till vilken storlek som helst.

Hållbarhet

När du köper träplattor är det mycket viktigt att du är uppmärksam på träets hållbarhet. Vissa träslag är inte särskilt väderbeständiga och slits därför snabbare. Träet kan då snabbt bli sprött, torrt och grått.

När du köper trä bör du se till att träet är ordentligt förbehandlat.

Fakta som är värda att veta om träplattor

Hur tar man hand om träplattor på rätt sätt?

Vi förklarar i tre steg hur man tar hand om träplattor på rätt sätt. Rengör först träplattorna med lite ljummet vatten och diskmedel. Efter en kort blötläggningstid kan du borsta bort smutsen med en borste. Efteråt behöver du bara skölja plattorna med lite rent vatten.

Det andra steget är att slipa plattorna. När plattorna har torkat kan du omedelbart se hur mycket slitaget på träplattorna har varit. Beroende på slitaget måste du nu slipa träet med ett medelstarkt till starkt sandpapper.

Fliesen aus Holz-3

När du tar hand om träplattor är det viktigt att ta hänsyn till hur stor skada träet har fått.
(Bildkälla: unsplash.com / Pan Xiaozhen)

Slutligen applicerar du träolja med en mycket mjuk borste. Glöm inte att olja in kanterna och sidorna också. Om plattorna är utsatta för hårt slitage kan du även olja undersidan mellan plastgallret.

Hur länge håller träplattor?

Hållbarheten hos träplattor beror på motståndsklassen för det trä som används utomhus. Tropiska träslag har vanligtvis en betydligt högre hållbarhet utomhus än europeiska träslag. Trä i motståndsklass 1, t.ex. tropiskt trä, har en livslängd på 25 år.

Träplattor med låg motståndskraft, t.ex. akaciaträ eller furu, kan angripas av svamp redan efter fem år. Förutom träets naturliga hållbarhet finns det andra faktorer som bestämmer träets livslängd.

Hållbarheten påverkas också av den omgivande luftfuktigheten. Träets hållbarhet försämras avsevärt på platser där träet utsätts för konstant fukt. Träplattor håller bäst i en ganska torr och solig miljö.

Det är särskilt viktigt att regnvattnet kan rinna av så att träet inte förblir fuktigt för länge.

Hur installeras träplattor?

Du behöver inte vara en professionell hantverkare för att lägga kakel av trä. Det finns olika typer av träplattor, och hur mycket arbete som krävs för att lägga dem beror på vilken typ av platta det är. Klick-systemsvarianten är särskilt lätt och okomplicerad att montera för oerfarna hobbyhantverkare. I följande instruktioner visar vi dig hur inget garanterat kan gå fel i ditt projekt att lägga träplattor.

Steg Beskrivning
Steg 1 Lägg först träplattorna löst på ytan.
Steg 2 Skär sedan till kantplattorna så att de passar.
Steg 3 Kontrollera att underlaget inte är ojämnt och skär sedan till i höjdled.
Steg 4 Sätt nu försiktigt in de enskilda plattorna i varandra och knacka dem på plats.
Steg 5 Du kan lägga plattorna mittemot varandra eller parallellt med varandra.
Steg 6 Sätt slutligen fast kantplattorna från betong- och träramarna så att golvet får ett fast grepp.

Bildkälla: Ymgerman/ 123rf.com

Recensioner