Senast uppdaterad: september 16, 2021

Vår metod

21Analyserade produkter

30Tillbringade timmar

42Utvärderade artiklar

199Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora våffelmästartest 2023. Här presenterar vi alla automatiska våffelmaskiner som vi har testat. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på webben.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa våffeltillverkaren för dig.

Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du bör känna till om du vill köpa en våffelmaskin.
Sammanfattning

 • Det finns i princip tre typer av våffeljärn. Hjärtat våffelmakare, en våffelmakare för belgiska våfflor, även kallad Brysselvåffelmakare eller amerikansk våffelmakare. Dessa beteckningar står för respektive typiska våffelformar som kan bakas med den automatiska våffelmaskinen.
 • Det finns automatiska våffelmaskiner med vilka en våffel, ofta två och ibland fyra våfflor kan tillagas samtidigt. Ju fler våfflor som finns på en tallrik samtidigt, desto mindre blir de enskilda våfflorna.
 • De flesta automatiska våffelmaskiner kräver en 230-volts strömanslutning som standard och har en genomsnittlig effekt på 1000 watt.

Våffelmaskin Test: Våra Val

Guide: Frågor du bör ställa dig själv innan du köper en våffelmaskin

Varför behöver jag en våffelmaskin?

En våffelmaskin är en apparat som består av järnplattor inuti. Dessa plattor finns både på botten och på locksidan. Tallrikarna har en viss form eller ett visst mönster, t.ex. hjärtformade, där fem hjärtan står uppradade i en cirkel. Ofta finns det också fyrkantiga eller andra former. Varje tallrik har små förhöjningar, antingen i en triangelform för hjärtmönster eller i fyrkanter för belgiska våfflor.

En våffelmassa kan sedan hällas i den nedre plattan, varefter våffelmaskinens lock stängs och massan fördelas i maskinen genom trycket från stängningen. Våfflan tar då formen av plattorna från båda sidor samtidigt och eftersom de värms lika mycket blir våfflan jämnt bakad i maskinen.

Våfflor är populära hos i stort sett alla, både barn och vuxna, och de är särskilt goda till frukost eller som en söt godbit mellan

måltiderna.
De smakar inte bara gott, utan är också en trevlig familjeaktivitet, eftersom barn och föräldrar till exempel på helgen kan förbereda smeten och baka våfflorna tillsammans och sedan njuta av dem tillsammans. Men eftersom det kanske är lite för tidskrävande att tillaga våfflor i vardagen kan detta bli en tradition på helgen.

Eftersom våfflor endast får sitt typiska mönster med ett våffeljärn behöver alla som vill göra våfflor själva en våffelmaskin. Annars kan våfflorna inte få denna klassiska form.

För vem är en våffelmaskin lämplig?

Våfflor smakar gott för nästan alla, så svaret på frågan om vem en våffeltillverkare är lämplig för är ganska enkelt. En våffeltillverkare hör hemma i varje våffelfans hushåll.

Men eftersom det är en elektrisk apparat som fungerar via en elanslutning och dessutom snabbt uppnår mycket höga temperaturer är det naturligtvis viktigt att endast vuxna personer använder den här apparaten.

Barn eller tonåringar kan naturligtvis hjälpa till att förbereda våffelmassa, men när det gäller att använda våffeljärnet bör en vuxen övervakare alltid övervaka användningen.

Vilka är alternativen till ett våffeljärn?

Om du är sugen på våfflor med Nutella, glass eller frukt, men inte har ett våffeljärn hemma, vill vi presentera några alternativ som kan stilla din hunger utan att du behöver en våffelmaskin.

Alternativen till våfflor utan våffeljärn är:

 • Pannkaks- eller våffeldeg i en kastrull
 • Färdiga våfflor från snabbköpet
 • Äta våfflor på ett kafé/ glassbar
 • Silikonform för våfflor
Alternativ Beskrivning
Pannkakor Det första alternativet är att göra pannkakor.
Du har antingen ett val, antingen kan du göra våffeldegen i en kastrull, då ser våfflorna ut som pannkakor men smakar som om de hade gjorts i en våffelmaskin.
Då behöver du bara det klassiska våffelmönstret.
Eller så kan du göra en riktig pannkakssmet och tillaga dem i en kastrull som vanligt.
Pannkakor ser lite annorlunda ut, men liknar i princip våfflor, men de liknar i princip våfflor.

Färdiga våfflor Nästa alternativ är att köpa färdiga våfflor i snabbköpet.
Du kan köpa dem nästan överallt, förgräddade våfflor från en påse.
De är oftast rektangulära.
De färdiga våfflorna har oftast florsocker och kan vara ett enkelt och snabbt alternativ, om du inte har en våffelmaskin.

Caféer / glassbarer Om du inte gillar färdiga produkter eller våfflor från snabbköpet - för låt oss erkänna att hemlagat fortfarande smakar bäst, kan det vara värt att överväga ett besök på det lokala kaféet.
Många kaféer eller glassbarer erbjuder varma våfflor som kan serveras med grädde, en kula glass eller varma körsbär.
Dessa våfflor är också hemgjorda och du slipper förberedelsearbetet.
Det är också trevligt att träffas med en vän, .

Silikonformar för våfflor Det sista alternativet som vi vill presentera är silikonformar.
Dessa ger det klassiska våffelmönstret, som faktiskt bara kan göras med våffelmaskinen.
Dessa formar finns också i olika former och storlekar och hjälper dig att baka våfflor inte bara med den typiska smaken, utan också med det klassiska mönstret.

Beslutet: Vilka typer av våffelmaskiner finns det och vilken är rätt för dig?

När du köper en våffelmaskin finns det i princip tre typer som du måste skilja mellan

 • Hjärtat våffelmaskin
 • Våffelmaskin för belgiska våfflor / Brysselvåffelmaskin
 • Amerikansk våffeltillverkare

I det följande vill vi hjälpa dig att ta reda på vilken typ av våffelmaskin som passar dig.

Därför kommer vi att presentera de ovan nämnda våffelmaskinerna var för sig och väga upp de enskilda fördelarna och nackdelarna.

Vilka egenskaper har en våffelmaskin och vilka är dess för- och nackdelar?

En hjärtformad våffeltillverkare är förmodligen den mest populära, eftersom formen helt enkelt ser söt ut och våfflan ser ännu mer speciell ut på det sättet.

De flesta hjärtvåffelmaskiner har en platta för en rund våffla som består av fem mindre hjärtan. Dessa är uppradade med toppen av hjärtan i mitten, och kurvorna på varje hjärta bildar våffelns kant. Det finns också våffelmaskiner som har två av dessa hjärtvåffelplattor, så att du kan göra två våfflor samtidigt.

Hjärtformade våfflor är inte bara vackra utan också mycket goda. (Bildkälla: unsplash.com / Ana Azevedo)

Hjärtformade våfflor ser inte bara vackra ut, de är också mycket goda att dela med vänner eller familj. De enskilda små hjärtan kan dras isär och ätas separat. Men att äta våfflan i sin helhet på egen hand är också ett nöje för alla.

Typiskt för hjärtformade våfflor är att de vanligtvis är tunna och serveras antingen krispiga på utsidan eller mjuka och fluffiga. De serveras vanligtvis med florsocker, men även med en kula glass, Nutella eller frukt.

Vad kännetecknar en våffelmaskin för belgiska våfflor och vilka är dess för- och nackdelar?

Den största skillnaden mellan en hjärtformad våffeltillverkare och en belgisk våffeltillverkare, även kallad Brysselvåffeltillverkare, är våfflans form.

Belgiska våfflor är kända för att vara rektangulära och ha en tydlig struktur.

Det finns också en skillnad i tjocklek, eftersom våffelautomater för hjärtvåfflor har en tunnare våffelform. Belgiska våfflor är däremot mycket tjockare och mer omfattande, vilket är anledningen till att våffelformen tenderar att vara djupare, eftersom mer smet hälls i den.

Brysselvåfflor är också tyngre, så en enkel våffla är relativt sett mindre än en hjärtformad våffla.

Vanligtvis har belgiska våffelmaskiner minst två formar, vilket innebär att minst två större, rektangulära våfflor kan bakas samtidigt. Det finns också ofta plattor med fyra formar samtidigt. Tillagningen av våfflorna går därför något snabbare, vilket kan vara en fördel särskilt för otåliga snacksmakare.

Fördelar
 • Lämplig för tjocka och mäktiga våfflor i klassisk belgisk stil
 • tillagning något snabbare tack vare flera våffelformar
Nackdelar
 • Vanligtvis dyrare än hjärtvåffelsautomater
 • Våffeltillverkare från Bryssel är vanligtvis större, så de kräver mer utrymme i köket

Om du gillar hjärtformade våfflor är en hjärtformad våffeltillverkare ett bra val. Tyvärr är dessa våffeltillverkare vanligtvis så speciella när det gäller plattans form att plattorna inte kan tas bort och därför kan andra våffelformer inte tillagas med den här våffeltillverkaren.

Belgiska våfflor är en klassiker och mycket populära. (Bildkälla: unsplash.com / topcools tee)

Hjärtvåffelmaskiner är också vanligtvis de mindre våffelmaskinerna och passar därför bra för den som har lite utrymme i köket. Våffelmaskiner som har två hjärtformade våffelformar och därför kan göra två hjärtformade våfflor samtidigt är däremot dyrare.

Fördelar
 • Våffelns form är mycket speciell
 • Hjärtformade våfflor kan delas
 • Vanligtvis fluffigt tunna eller krispigt tunna
Nackdelar
 • Hjärtformade våffelmaskiner har bara en eller högst två våffelformer, så det går bara att baka högst två våfflor samtidigt
 • Våffelformen kan inte ändras, så inga rektangulära eller tjocka våfflor är möjliga att tillaga

Vad kännetecknar en amerikansk våffelmaskin och vilka är dess för- och nackdelar?

En amerikansk våffelmaskin tillagar våfflor i klassisk amerikansk stil.

Det speciella med dessa amerikanska våfflor är att de är helt runda. I Tyskland är hjärtformade våfflor mycket populära och även om de också är runda är hjärtformade våfflor inte riktigt en cirkel.

I Amerika är runda våfflor populära - de består av fyra trianglar som är arrangerade så att de bildar en cirkel.

Visste du att våfflor i Amerika ofta serveras med panerad kyckling?

Amerikaner är kända för sina galna matvanor, men våfflor med panerad kyckling eller ibland pommes frites är mycket populära där. Resultatet är en smaklig och söt maträtt som alla borde prova. Detta kallas då "Chicken & Waffles".

Dessa våfflor kan också delas upp i små trianglar och ätas.

Amerikanska våfflor är också vanligtvis mycket tjocka och tunga. De är krispiga på utsidan snarare än mjuka och serveras ofta med mycket glass och vispgrädde.

De amerikanska våffelmaskinerna trollar därför fram de runda våfflorna, men oftast kan man bara göra en våffla och på grund av våfflans tjocklek kan det också ta lite längre tid att göra den.F

Klassiska amerikanska våfflor är helt runda och består av fyra små trianglar som bildar cirkeln. (Bildkälla: unsplash.com / Joseph Gonzalez)

Eftersom amerikanska våfflor fortfarande är ganska okända i Tyskland kan det vara lite svårare att hitta ett amerikanskt våffeljärn i butikerna, eftersom de ännu inte är särskilt vanliga. Men du hittar fortfarande många erbjudanden på internet.

Fördelar
 • Lämplig för perfekt runda våfflor i klassisk amerikansk stil
 • Eftersom amerikanska våfflor fortfarande är okända för oss är de unika och speciella
Nackdelar
 • Tillagningen är mer tidskrävande
 • Amerikanska våffelmaskiner kan vara svårare att hitta i tyska butiker

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera automatiska våffelmaskiner

Nedan visar vi vilka aspekter du kan använda för att välja rätt våffelmaskin.

Kriterierna du kan använda för att jämföra automatiska våffelmaskiner är bland annat

 • Våffelplattor
 • Typ och form av våffla
 • Material / hölje
 • Effekt (watt) och anslutning (volt)
 • Ytterligare funktioner (värmereglering, avtagbara och/eller utbytbara insatser, signallampor, handtag med cool-touch-teknik, överfyllnadsring)
 • Garanti

I det följande förklarar vi vad som är viktigt i de individuella inköpskriterierna.

Våffelplattor

Vi har redan beskrivit ovan vilka typer av automatiska våffeltillverkare det finns. Du har säkert märkt att det finns enkla automatiska våffelmaskiner, men också några som gör det möjligt att göra fler än en våffla åt gången.

I princip är det vanligaste antalet plattor antingen en, två eller fyra. Du bör själv avgöra vilken du tycker bäst om.

Det är dock viktigare att järnplattorna har en non-stick-beläggning (eller är gjorda av keramik). Detta är en beläggning på järnplattorna som gör att våffeldegen inte fastnar så mycket på plattorna.

Detta ger ett bättre resultat och du behöver mindre olja eftersom du inte behöver smörja in järnplattorna så mycket i förväg. Det är också bra för hälsan, eftersom du sparar onödiga kalorier, särskilt när det gäller en ganska ohälsosam sötsak som våfflor.

Den non-stick-beläggningen gör också att järnplattorna håller längre och förhindrar att de slits snabbt. Det faktum att våfflorna inte längre fastnar på plattorna gör det också lättare för dig att rengöra våffelugnen efter användning.

Våffeltyp och form (hjärtformade våfflor, fyrkantiga våfflor eller glassvåfflor)

De olika typerna av automatiska våffelmaskiner skiljer sig egentligen bara åt i fråga om våffeltyp och därmed också i fråga om våfflornas form.

Du kan välja mellan hjärtformade våfflor, fyrkantiga eller rektangulära Brysselvåfflor och runda amerikanska våfflor.

Det finns också våffeljärn med former för glassvåfflor, men dessa är inte särskilt viktiga för privat bruk.

Du bör alltså själv avgöra vilka våfflor du tycker bäst om rent visuellt och vilken form du föredrar.

Material / hölje

Numera är de flesta våffeljärn tillverkade av gjutjärn, som namnet antyder. Detta gäller främst plattorna, som är gjorda av svart järn och som också bör beläggas. Höljet kan vara tillverkat av antingen billigare plast eller högkvalitativ metall.

Dessutom kan ett våffeljärn vara ett riktigt blickfång i köket. Så om du vill placera våffelugnen synligt i ditt kök bör du också vara intresserad av apparatens design, dvs. av höljet.

Effekt (watt) och anslutning (volt)

De flesta automatiska våffelmaskiner har en effekt på cirka 1 000 watt, men effekten ger inte nödvändigtvis ett bättre bakresultat. Det är inte viktigt att en automatisk våffeltillverkare har en högre effekt än en annan, eftersom våffeljärnets kvalitet också kan påverka detta.

Automatiska våffeltillverkare kräver en genomsnittlig 230-volts strömanslutning, men de passar också bra för alla anslutningar i tyska hushåll.

Ytterligare funktioner

Förutom huvudfunktionen att baka våfflor finns det också många andra funktioner som gör det lättare att göra våfflor. I det följande vill vi förklara de ytterligare funktionerna för dig.

Värmekontroll

Temperaturkontrollerna är termostater som gör det möjligt för användaren att bestämma hur varmt våffeljärnet ska bli. Billigare automatiska våffelmaskiner har ofta ingen värmereglering och får samma värme för varje våffla. Det betyder att de bara har en på- och avbrytare.

Högkvalitativa modeller har denna värmereglering, som är perfekt för att göra våfflor som ibland är lite mjukare och ibland lite krispigare, beroende på din smak.

Om du vill växla mellan de två alternativen är värmekontrollen viktig, eftersom det är det enda sättet att kontrollera våffeljärnets temperatur.

Avtagbara och/eller utbytbara insatser

I princip är de flesta automatiska våffelmaskiner konstruerade så att plattorna inte kan tas bort. Det finns dock även mer sofistikerade modeller där du kan ta bort plattorna efter användning. Det gör det lättare att rengöra järnplattorna.

Det finns också speciella automatiska våffelmaskiner med utbytbara insatser. Detta innebär att du kan välja mellan olika plattor och därmed tillaga olika våfflor. Det kan till exempel innebära att du kan välja mellan hjärt- eller fyrkantiga våfflor individuellt. Detta är särskilt fördelaktigt för våffelälskare som ofta behöver variation.

Signallampor

Signallampor är vanligtvis små lampor på våffeljärnets framsida som signalerar bakningsprocessen.

De är vanligtvis röda och gröna. Rött indikerar att våfflan fortfarande gräddas och behöver mer tid, medan grönt ljus indikerar att våfflan är klar.

Signallamporna är som en integrerad timer, vilket underlättar gräddningen och gör att du inte hela tiden behöver kontrollera om våfflorna redan är klara eller om de fortfarande behöver lite tid.

Handtag med kallt handtag

Handtag med kallt handtag är mycket viktiga eftersom de skyddar dig från brännskador. Eftersom våffeljärn kan bli mycket heta bör handtagen alltid vara "cool-touch". Det innebär att de är tillverkade av ett material som förhindrar att handtagen värms upp eller blir varma när våffelugnen används.

Eftersom du måste öppna och stänga locket på våffelmaskinen varje gång du gör våfflor är det viktigt att du inte skadar dig själv.

Överflödeskant

Varje automatisk våffelmaskin bör egentligen ha en överflödeskant, men när du köper en ska du se till att våffelmaskinen verkligen har en sådan.

Denna kant förhindrar att våffelsmeten rinner på maskinen och smutsar ner apparatens utsida.

Eftersom locket är stängt för att tillaga våfflorna och på så sätt skapar tryck på våffelsmeten och fördelar den på plattan, kan det hända att om du har använt för mycket smet så kan det spilla över plattan. Överflödsranden fångar upp överflödig smet och förhindrar större spill.

Garanti

Innan du köper en apparat, till exempel en våffelmaskin, bör du alltid se till att tillverkaren eller säljaren erbjuder dig en garanti.

På grund av tekniken kan denna produkt snabbt drabbas av fel eller produktionsfel redan från början. En garanti ger dig en tidsperiod under vilken du enkelt kan returnera apparaten utan att det medför några kostnader.

Garantin bör vara minst ett år, men två eller till och med tre år är bättre, beroende på tillverkaren. Naturligtvis har du 14 dagars returrätt, vilket gör att du kan returnera enheten utan särskilda skäl.

Tekniska fel upptäcks dock oftast först efter några få användningstillfällen, eller så går apparaten helt enkelt sönder efter några månader på grund av dålig kvalitet - så garantin är ett viktigt kriterium.

Uppmärksamhet: En garanti gäller vanligtvis endast om felet beror på tillverkaren eller uppstår vid tillverkningen, dvs. om du själv skadar våffeltillverkaren genom att skrapa järnplattorna eller genom vattenskador, täcker garantin vanligtvis inte denna skada.

Fakta som är värda att känna till om våffelugn

Vad ska jag tänka på innan jag använder en våffelugn för första gången?

Innan du använder våffelugnen för första gången bör du läsa igenom bruksanvisningen noggrant. Den förklarar all viktig information och beskriver hur man använder maskinen på rätt sätt.

I bruksanvisningen hittar du dessutom alltid information om garantin och tillverkarens kontaktuppgifter om det skulle uppstå problem med apparaten.

Innan du använder ett våffeljärn är det bra att rengöra plattorna en gång för att avlägsna bakterier före första användningen. Vi förklarar nedan hur du bäst gör detta.

När du har förberett våffeldegen och är redo att göra din första våffla, anslut våffeltillverkaren till en strömkälla och låt maskinen värmas upp. Smörj sedan plattan lite för att undvika att smeten fastnar på plattorna.

Vilket är det bästa receptet för våffeldeg?

Vi vill nu presentera ett läckert recept på hjärtformade våfflor som du enkelt kan göra hemma, steg för steg. Vi visar dig en klassisk och en vegansk version.

Kvantitet Ingrediens
125 g Mjukt smör
100 g Socker
1 paket Vaniljsocker
 1. Blanda det mjuka smöret med vaniljsocker och vanligt socker. För att mjuka upp smöret tar du ut det ur kylskåpet minst 20 minuter i förväg.
 2. Rör successivt i de tre äggen.
 3. Blanda mjöl, salt och bakpulver, dvs. de torra ingredienserna i en separat skål.
 4. Rör sedan långsamt ner mjölblandningen i smeten och tillsätt mjölken.
 5. Lägg två upphöjda matskedar på det förvärmda våffeljärnet och låt våfflan grädda i 1-2 minuter, beroende på temperaturen.

(Källa: einfachbacken.de)

Hur rengör jag ett våffeljärn på rätt sätt?

 1. Innan du rengör våffelugnen ska du alltid låta den svalna först så att du inte skadar dig själv.
 2. För våffelmaskiner med avtagbara plattor kan du ta bort de kylda plattorna för att göra dem lättare att rengöra. Om plattorna på en våffelmaskin inte är avtagbara ska du se till att inga vätskor kommer i kontakt med apparatens undersida eller teknik under rengöringsprocessen. Annars kan apparaten skadas.
 3. Om det sitter mycket deg fast på plattorna kan du först ta bort den grovt med en fuktig trasa medan plattorna fortfarande är varma. Använd inte vassa föremål som knivar eller liknande, eftersom de kan repa plattorna.
 4. Om det inte längre finns några rester på plattorna kan du lägga lite hushållspapper på strykjärnet och stänga apparaten, så att fettresterna absorberas och du inte behöver skrubba länge.
 5. Men om smutsen på tallrikarna är envis, blanda 1 matsked bakpulver eller majsmjöl med vatten och rör om till en slags pasta. Häll sedan blandningen på de varma plattorna och grädda dem. När rengöringsskivan har blivit hård, ta ut den. Då bör alla rester fastna på den och våffelugnen blir ren igen.

Bildkälla: Pixabay.com / Congerdesign

Recensioner