Senast uppdaterad: september 13, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Vi uppskattar alla en kontinuerlig tillgång till friskt vatten. För detta ändamål används vattenbehållare. Utbudet av vattenbehållare är mångsidigt. Den här vägledningen gäller särskilt dricksvattenbehållare som används av användarna, särskilt vid utomhusaktiviteter.

Med vårt test av vattenbehållare 2023 vill vi ge dig relevant information om vattenbehållare och hjälpa dig att hitta den lämpligaste vattenbehållaren för dina behov. Vi har jämfört fasta och vikbara vattenbehållare och listat deras respektive fördelar och nackdelar. Detta bör underlätta ditt köpbeslut.
Sammanfattning

 • Vattenbehållare används för att förvara och transportera vatten eller andra drycker. De används vanligtvis vid utomhusaktiviteter, vare sig det är under vandringsturer eller campingsemestrar.
 • I princip skiljer man mellan fasta och vikbara vattenbehållare. Båda versionerna finns i olika storlekar.
 • Ett alternativ till konventionella vattenbehållare är vattentäta packsäckar, så kallade drybags. I den här guiden föreslår vi en annan användning av Dry Bags än den vanliga.

Vattenbehållare test: våra val

För att underlätta ditt köpbeslut har vi valt ut tre olika modeller av vattenbehållare som redan har kunnat hävda sig på marknaden. Vi listar de viktigaste egenskaperna hos dessa modeller så att du omedelbart kan få en uppfattning om vilken vattenbehållare som passar dig bäst.

Köp- och bedömningskriterier för vattenbehållare

Nedan berättar vi vilka aspekter du kan använda för att välja mellan olika vattenbehållare.

Kriterierna som du kan använda för att jämföra vattenbehållare är:

I följande stycken förklarar vi vikten av varje kriterium.

Kapacitet

En av de viktigaste faktorerna när du köper en vattenbehållare är dess kapacitet. Det finns vattenbehållare med olika kapacitet på marknaden. Beroende på användningsområde kan du behöva en större eller mindre behållare.

De flesta vattenbehållare har en kapacitet på 5-10 liter.

Dessa containrar, som finns i både fasta och hopfällbara versioner, är särskilt lämpliga för semester och vardagsbruk.

På grund av sin vikt kan de ändå bäras av en enda person och de tar dessutom relativt lite plats.

Om du behöver förvara större mängder vatten finns det också vattenbehållare på 20-50 liter som huvudsakligen placeras på en fast plats, t.ex. i en husvagn.

Material

Både fasta och hopfällbara vattenbehållare är vanligtvis tillverkade av lättviktig plast. De material som föredras är polyeten (PE) och polypropen (PP).

Vattenbehållare bör vara fria från föroreningar så att de inte kan överföras till vattnet.

Det är av grundläggande betydelse att behållarna är lämpliga för förvaring av vatten eller andra drycker. Det innebär att det material som används för att tillverka vattenbehållare måste vara fritt från skadliga ämnen, till exempel bisfenol A (BPA).

Om förpackningsmaterialet värms upp kan dessa giftiga ämnen annars kontaminera innehållet i behållarna och eventuellt äventyra vår hälsa.

Det kan till exempel leda till sjukdomar som diabetes, fetma, utvecklingsstörningar (särskilt hos barn) och infertilitet.

Av de skäl som nämns ovan rekommenderar vi att du letar efter BPA-fria vattenbehållare när du köper dem. Motsvarande produkter är märkta med etiketten "BPA-fri".

Nedan hittar du några grundläggande egenskaper hos plastförpackningar:

 • smaklöst och luktfritt material,
 • lätt men ändå motståndskraftig,
 • är okrossbar till skillnad från glas.

Vikt

För en bekvämare transport av vatten, andra drycker eller till och med den tomma vattenbehållaren är det viktigt att vattenbehållaren har en låg egenvikt. Detta bör i allmänhet vara fallet med plastbehållare.

Bärhandtag

En vattenbehållare som är utrustad med ett eller flera rejäla bärhandtag kan å ena sidan bäras bekvämt och å andra sidan hängas upp var som helst.

Vattenkran

Liksom det bärhandtag som nämns ovan gör vattenkranen det lättare att använda vattenbehållaren. Med det här tillbehöret behöver du inte böja vattenbehållaren för att ta ut vatten. På så sätt kan dryckerna doseras exakt och förlust av vätska undvikas.

Vi rekommenderar därför att du köper en behållare med bärhandtag och vattenkran.

Beslut: Vilka typer av vattenbehållare finns det och vilken är rätt för mig?

Om du vill köpa en vattenbehållare kan du välja mellan två typer av produkter:

Produkttyp Beskrivning
Fasta vattenbehållare Med fasta vattenbehållare menas behållare som inte kan fällas ihop. Du kan välja mellan fyrkantiga eller runda vattenbehållare.
Vikbara vattenbehållare Vikbara vattenbehållare kan minskas till en praktisk storlek. Därför tar de liten plats. Du kan välja mellan fyrkantiga eller runda vattenbehållare.

Båda typerna har vissa för- och nackdelar. I nästa avsnitt kan du läsa mer om de olika typerna av behållare.

Feststehende Wasserbehälter

Fasta vattenbehållare

Eftersom fasta vattenbehållare är gjorda av hårt material kan de inte vikas ihop. Därför tar de alltid mycket plats, även när de är tomma. Det är dock en fördel att en sådan vattenbehållare är mycket stabil och motståndskraftig. De mer robusta av dessa modeller är dessutom utrustade med ett fördjupningsområde som gör det möjligt att stapla flera av dem på varandra.

Du kan välja mellan fyrkantiga och runda vattenbehållare.

Fördelar
 • Robust och motståndskraftig
 • Stapelbar
 • Lätt att transportera
Nackdelar
 • Tar alltid mycket plats
Faltbare Wasserbehälter

Vikbara vattenbehållare

Eftersom tomma vikbara vattenbehållare kan minskas till en praktisk storlek tar de relativt lite plats och är lätta att transportera, särskilt när de är tomma.

Fördelar
 • Platsbesparande
 • Lätt att transportera
 • Kan hängas upp
Nackdelar
 • Inte särskilt stabila och motståndskraftiga

Guide: Vanliga frågor om vattenbehållare med detaljerade svar

I den här guiden vill vi kortfattat besvara de viktigaste frågorna om vattenbehållare.

Vad behöver jag en vattentank till och vilken storlek?

Som nämnts ovan används en dricksvattenbehållare för att förvara och transportera vatten eller andra drycker. Om du planerar en vandringstur eller campingsemester rekommenderar vi att du skaffar en vattenbehållare.

Wasserbehälter-1

Vattenbehållare är särskilt användbara vid utomhusaktiviteter, vare sig det är under en vandringstur eller en campingsemester.
(Bildkälla: Simon English / unsplash)

Storleken på vattenbehållaren beror på hur mycket vätska som ska förvaras. Detta beror i sin tur på syftet och hur länge den ska användas. Tillverkarna erbjuder vattenbehållare i olika storlekar för varje ändamål.

Hur rengör jag en vattenbehållare?

Efter flera användningar är vattenbehållaren förmodligen smutsig eller förkalkad. Det är särskilt viktigt att rengöra insidan av behållaren regelbundet, eftersom den kommer i direkt kontakt med dricksvattnet. Det enklaste sättet att göra detta är följande:

 1. Metod och verktyg: Fyll behållaren till 2/3 med 60 grader varmt vatten och lite tvättmedel som inte är farligt för livsmedel. Vi rekommenderar användning av citronsyra. Alternativt kan du använda desinfektionsmedel som lämpar sig för vattendesinfektion (t.ex. Micropur-produktlinjen).
 2. Låt stå i 12-24 timmar.

Wasserbehälter-2

Citronsyra har allsidiga egenskaper. På grund av dess surhet och antibakteriella effekt är den också lämplig som ett hälsovänligt rengöringsmedel.
(Bildkälla: Han Lahandoe / unsplash)

Nedan visar vi dig ett annat sätt att rengöra vattenbehållaren:

 1. Fyll vattenbehållaren med ett 3 cm tjockt lager risgryn.
 2. Lös upp en rengöringstablett i varmt vatten och häll lösningen i vattenbehållaren.
 3. Rör om rikligt och fyll vattenbehållaren helt med varmt vatten.
 4. Låt den ligga i blöt i några timmar.

Wasserbehälter-3

Ris är också ett naturligt verktyg som lämpar sig för att rengöra smutsiga föremål.
(Bildkälla: Matthew Lakeland / unsplash)

Hur länge håller vattnet i en vattenbehållare?

Vattens hållbarhet beror på flera faktorer. Som regel kan vatten förvaras i behållaren i två år. Om vattenbehållaren står på ett svalt, torrt och ljusskyddat ställe är det dock möjligt att förvara den längre tid.

Vilka vätskor kan jag förvara i en vattenbehållare av plast?

Vattenbehållare i plast är inte avsedda för förvaring av alla typer av vätskor.

Du bör inte förvara skadliga eller frätande vätskor i plastbehållare.

Som nämnts ovan används en sådan behållare för att förvara och transportera vatten eller andra drycker (dvs. mat).

Bensin och andra skadliga eller frätande lösningar hör inte hemma här. Annars kan behållarmaterialet till och med lösas upp.

Om du behöver förvara vätskor som inte är vatten eller andra drycker rekommenderar vi att du köper en behållare av ett annat material, till exempel metall.

Hur kan jag reparera en läckande vattenbehållare av plast?

Du kan säkert hitta andra sätt att reparera läckor på Internet.

Eftersom en ny vattenbehållare inte kostar mycket rekommenderar vi att du köper en ny.

Vilka är alternativen till en vattentank?

Vattentäta packsäckar, som vanligtvis kallas torrpåsar, är ett intressant alternativ till traditionella vattenbehållare.

En Dry Bag är lämplig när föremål måste hållas vattentäta.

Även när du simmar förblir innehållet i väskan torrt.

Dry Bag kan också användas som vattenbehållare. Eftersom det bara är vattnets vikt som behöver beaktas är den här väskan idealisk för att bära vatten och andra vätskor.

Vad ska jag tänka på när jag köper en vattenbehållare?

Nedan listar vi de funktioner och tillbehör som vi anser att en vattenbehållare, både fast och hopfällbar, bör ha. Dessa motsvarar de inköps- och utvärderingskriterier som redan nämnts.

 • Vattenbehållaren har rätt kapacitet för dig,
 • är tillverkad av livsmedelssäkert material,
 • har en låg vikt,
 • har ett bärhandtag
 • och vattenkran.

Vi rekommenderar naturligtvis att du överväger att köpa de produkter som presenteras ovan. Det här är några av de bästa modellerna som finns på marknaden.

Bildkälla: Ranmai/ 123rf.com

Recensioner