Senast uppdaterad: september 27, 2021

Välkommen till vårt stora vedtest 2023. Här presenterar vi alla de brännvedar som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa ved som passar dig. Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. Dessutom hittar du på den här sidan viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa ved.
De

Sammanfattning

 • Ved är en naturlig råvara som du kan använda för miljövänlig uppvärmning. Trä är också utmärkt för grillning, rökning och bakning av pizzor.
 • Det finns två typer av trä: lövträ och barrträ. Varje träslag har sina egna fördelar och nackdelar.
 • Många olika träslag lämpar sig som ved. Du bör därför vara uppmärksam på vilken typ som passar bäst för dina behov.

Ved test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper ved

Vad är skillnaden mellan ved och vedbriketter och vilka är fördelarna och nackdelarna med vedbriketter?

Förutom med vedträn kan du också värma upp en eldstad eller en kamin med så kallade vedbriketter. Dessa har ett mycket högt värmevärde, oavsett vilket träslag som används.
Fördelar
 • Låg askbildning (ofta mindre än 1 % av briketvolymen)
 • Hög energitäthet och enhetlig form, vilket gör att lagring är mycket platsbesparande
Nackdelar
 • Dyrare än vanlig ved
 • Stora kvalitetsskillnader mellan leverantörerna
 • Mindre attraktivt att se på än vedstockar

Detta beror å ena sidan på träets höga komprimering, å andra sidan på briketternas mycket låga restfukt.

Vilka måttenheter används i handeln med ved?

Det finns tre huvudsakliga måttenheter som används i handeln med ved: kubikmeter, bulk-kubikmeter och fast kubikmeter. Den vanligaste enheten är den så kallade kubikmetern (rm). En kubikmeter är en kub av staplade träbitar med en kantlängd på en meter och har därmed en volym på 1 m³. Om träbitarna är meterlånga kallas de ofta för stereon i stället för kubikmeter. En bulk kubikmeter (srm) är också en kub med en kantlängd på en meter, men till skillnad från kubikmetern är den fylld med en lös mängd trä. Detta gör att hålrummen mellan stockarna är större än i kubikmetern. En massiv kubikmeter (fm) är däremot den rena mängd trä utan mellanrum som utgör exakt en kubikmeter. Denna måttenhet används främst inom partihandeln med timmerstockar. Det används dock också ibland inom detaljhandeln. På grund av träbitarnas ojämna karaktär och hålrummen mellan dem är det inte alltid möjligt att jämföra de tre måttenheterna. ; ; .

[/tr]

.

[/tablex] Det bayerska statliga institutet för skog och skogsbruk ger dock följande riktlinjer för omräkning:

Schüttraummeter Raummeter fast kubikmeter Schüttraummeter 1 0,6 - 0,7 0,45 - 0,5

Raummeter;

Xml-ph-10

Priset på en kubikmeter ved kan variera beroende på säsong, klimatförhållanden och naturligtvis efterfrågan. Som utgångspunkt för inköp av ved kan du använda följande riktlinjer

 • En kubikmeter lövträ kostar cirka 75 euro
 • En kubikmeter barrträ kostar cirka 50 euro

Hårda träslag som bok och ek är dyrare än barrträslag som gran och gran eftersom de har ett högre värmevärde. Dessutom höjer priset om träet redan är kapat och om det eventuellt levereras hem till dig.

Holz gestapelt

Förutom att köpa ved privat är det billigare att köpa ved direkt från den lokala skogsbrukaren. (Foto: Couleur / pixabay.com)

Var kan jag köpa ved?

Förutom frågan om vilken typ av ved du ska använda till ved finns det också en fråga om var du kan köpa den. Du har fyra alternativ: köp den lokalt, köp den i en byggvaruaffär, beställ den på nätet eller klipp den själv. Om du bor på en landsbygd med mycket skogsbruk kan du köpa virke direkt från producenten. Det är oftast lite billigare att köpa från en lokal skogsmästare än från en byggvaruaffär. Du kan naturligtvis också köpa ved i en byggvaruaffär. Fördelen med detta är att stora byggvarukedjor som OBI erbjuder en ganska jämn kvalitet på ved. Detta återspeglas dock också i priset. Den är vanligtvis något högre i byggvaruhus än hos andra säljare. Du kan också köpa ved på nätet. Leverans till ditt hem är nästan alltid möjlig, till skillnad från till exempel när du köper lokalt. Sist men inte minst kan du själv hugga och förädla din ved. Du måste dock få ett tillstånd från ett skogskontor för att kunna göra detta. Detta tillstånd utfärdas vanligtvis endast om du har de nödvändiga kvalifikationerna. Detta inkluderar till exempel bevis på att du kan hantera en motorsåg och att du uppfyller säkerhetskriterierna.

Även om privat upphandling och bearbetning av ved är det billigaste sättet att skaffa ved är det också det mest arbetsintensiva. Du måste själv kapa, trimma och klyva träet.

Kan jag också få ved levererad?

Du kan inte bara hämta din ved själv hos köparen, du kan också få den levererad till dig. Särskilt om du beställer träet på nätet kan du vara säker på att det levereras hem till dig. Du bör dock vara medveten om att de flesta leverantörer inte lägger in ved i ditt garage. I de flesta fall är detta ditt jobb. Särskilt när det gäller stora virkesleveranser (flera kubikmeter) bör du alltid tänka på att du måste lagra det.

Beslut: Vilka typer av ved finns det och vilken är rätt för dig?

Vilken typ av ved är särskilt lämplig som ved?

Ett av de viktigaste kriterierna när man köper ved är vilken typ av ved man köper. Detta beror på att alla typer av träslag inte brinner lika snabbt eller lika varmt. Dessutom är användarvänligheten inte alltid densamma. Vissa typer av ved för eldstäder, t.ex. vissa typer av ved, utvecklar en särskilt vacker och jämn flamma vid förbränning och lämpar sig därför för en öppen spis. Andra typer av ved å andra sidan orsakar glödstänk på grund av hartsbubblor, och därför bör du bara använda dem i slutna kaminer.

Visste du att ved är världens äldsta bränsle? Det finns bevis för att ved användes för att hålla människor varma och laga mat för över 400 000 år sedan.

Generellt sett har lövträd ett högre värmevärde än barrträd. Alla träslag har dock vissa för- och nackdelar när de används som ved. ; [/tr]

[/tablex] En snabb översikt över fördelarna och nackdelarna med de vanligaste träslagen finns i följande tabell:

Träslag Fördelar Nackdelar Gran / Gran / Tall / Lärk Brinner mycket snabbt, mycket billigt Bristande hartsbubblor leder till glödstänk

Björk / Bok / Ask;[email protected]

. Detta innebär att barrträ till exempel kan fungera som en flamfrämjare för att bränna lövträet snabbare.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera ved

All ved är inte lika - det gäller särskilt när du köper ved. Särskilt som nybörjare kan du snabbt bli överväldigad när det gäller ved. I vår lilla köpguide vill vi hjälpa dig att välja rätt träslag för dina behov. Kort sagt bör du fatta ditt köpbeslut enligt följande kriterier, som vi kommer att diskutera mer ingående i följande punkter

 • Vikt
 • Förpackning
 • Träslag
 • Restfukt
 • Logglängd
 • Sortrenhet/leveransomfattning

Vikt

Särskilt inom detaljhandeln med ved anges de sålda kvantiteterna i kilogram. Som privatkund kommer du därför främst att stöta på denna måttenhet. Förutom den rena mängden ved berättar vikten också hur mycket lagringsutrymme du behöver för din ved. Inom partihandeln används vanligtvis enheterna fasta kubikmeter, kubikmeter och bulk-kubikmeter i stället för kilogram. Som kund som letar efter ved för privat bruk bör du dock sällan stöta på dessa måttenheter. Kilogram är standard här. Du bör dock försäkra dig om att den rena vikten av ved och vikten av den köpta varan inte är identiska! Särskilt större mängder trä levereras vanligtvis i mycket kraftiga förpackningar som kan ha en hög egenvikt.

Förpackning

Beroende på mängden ved och leverantören kan din ved levereras i olika avdelningar. Detta kan vara särskilt viktigt för dig om du bara har begränsat förvaringsutrymme för din ved. Det är stor skillnad om ditt virke anländer omsorgsfullt förpackat i lådor eller löst staplat på en stor pall. Mindre mängder trä (< 100 kg) förpackas vanligtvis i enkla kartonger. Särskilt om du bara har ett litet garage är detta perfekt för dig. Sådana kartonger ger dig inte bara en viss flexibilitet när det gäller att skära och förvara veden, utan kan också användas för andra ändamål när du har använt din ved. Större mängder virke levereras huvudsakligen på pallar som är täckta med trådnätskassetter. Sådana förpackningar är mycket större och mer otympliga än små kartongförpackningar. Men om du har en pallbil eller liknande kan du med hjälp av sådana förpackningar flytta även stora mängder trä relativt enkelt. Utan en sådan anordning blir det dock svårt. Det finns också en möjlighet att din ved levereras i enkla säckar. Även om detta sällan är fallet, är det ofta fallet, särskilt när det gäller mindre mängder trä (< 30 kg). Sådana vedsäckar är lite otympliga, men ser relativt hemtrevliga ut. De ser särskilt bra ut om du förvarar dem i närheten av spisen.

Holz im Wald

En kubikmeter är en kub av staplade träbitar med en kantlängd på en meter och har därmed en volym på 1 m³. (Foto: Pexels / pixabay.com)

Träslag

Det viktigaste kriteriet när du köper ved är träslaget. Det är därför du har flest valmöjligheter när det gäller detta kriterium. Oavsett om du väljer bok, ek, gran eller ett helt annat träslag har varje typ av trä sina egna för- och nackdelar. Den vanligaste brännved som säljs är bok. Den har ett bra värmevärde på grund av sin höga densitet och brinner mycket långsamt. Detta gör den särskilt lämplig som ren ved. På grund av den vackra lågan och den behagliga lukten som uppstår vid förbränning av bok kan den också användas som ved i en öppen spis. Men om du bara letar efter ren ved för uppvärmning är lukten och flambilden mindre viktiga för dig. I sådana fall bör du välja ek som ved. Denna ved brinner mycket långsamt och har ett mycket högt värmevärde. Detta garanterar inte bara en jämn värme. Du behöver också mindre ved för uppvärmning, eftersom ek producerar mycket mer värme per kg än andra träslag. Barrträdsarter som tall, gran, gran och lärk är särskilt lämpliga som tändved. De brinner inte särskilt länge och har inget högt värmevärde, men de fattar eld mycket snabbt. Det innebär att du enkelt kan använda dem för att tända andra, större träslag.

Restfukt

Eftersom trä är ett organiskt material är det fortfarande fuktigt även efter flera års torkning. Denna fukt kallas "restfukt" i brännvedsaffärer. Ju högre restfuktighet, desto svårare är det att tända träet. Om restfuktigheten är särskilt hög kan träet till och med drabbas av mögel. Förutom träslaget är därför restfuktigheten det viktigaste kriteriet när man köper ved. Som en riktlinje bör din ved inte ha mer än 20 % restfukt. Det är naturligtvis bäst om din ved är ännu torrare. Det gör det ännu lättare att tända den.

Stocklängd

Längden på de sålda stockarna är särskilt viktig för dig som bara har en liten kamin. I en sådan kamin kan du vanligtvis bara få plats med stockar upp till en viss längd. Det blir en utmaning att bränna för stor ved. För närvarande är de mest populära stockarna antingen 25 cm eller 30-33 cm långa. Större eller mindre stockar är sällan tillgängliga i handeln. Naturligtvis finns det inget som hindrar dig från att köpa en egen timmerklyvare och klyva ditt eget virke till rätt längd för dig. Tänk på att stockar aldrig är lika långa på grund av vedens form och sammansättning. Om du köper ved med en längd på 25 cm måste du vara medveten om att det kan finnas något större stockar.

Sorteringsrenhet / leveransomfattning

De flesta vedhandlare säljer sin ved per sort. Det innebär att du bara hittar en viss typ av träslag i varje leverans. Detta kan vara både en fördel och en nackdel för dig. I vissa fall får du dock andra "godbitar" från återförsäljaren utöver din ved. Normalt bör du se till att använda olika typer av trä när du eldar. Du kan till exempel använda ett lager barrved för att elda i kaminen. Ovanpå det kan du lägga ett lager hårdare ved som brinner långsamt och därmed avger värmen jämnt under lång tid. En del säljare erbjuder dig att leverera redan blandat virke. Priset kan vara lite högre än för ren ved, men du får alla typer av ved som du behöver till din kamin. Vissa leverantörer tillhandahåller även små tändstift eller tändare av träull.

Fakta om ved

Vad är "polterholz"?

Om du läser om ved kommer du förmodligen att stöta på begreppet "polterholz

"

förr eller senare. Detta avser lagringsplatser längs skogsvägar där nyhugget virke förvaras. Namnet kommer från det mullrande ljudet som stockarna ger ifrån sig när de lagras. Att stapla upp en sådan hög av stockar kallas därför också "poling". Det så kallade polterträet säljs eller auktioneras ut direkt efter det att stockarna har avverkats och avskalats. Kunden hämtar alltid själv sina varor. Det är också köparen som ansvarar för att kapa eller trimma stockarna. Bildkälla: Pixabay.com / adege

Recensioner