Senast uppdaterad: augusti 31, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

38Analyserade produkter

48Tillbringade timmar

45Utvärderade artiklar

148Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora veganska proteinpulvertest 2023. Här presenterar vi alla veganska proteinpulver som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på internet.

Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta det bästa veganska proteinpulvret för dig.

Du kan också hitta svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du dessutom viktig information som du bör känna till om du vill köpa ett veganskt proteinpulver.




Sammanfattning

  • Det finns numera ett brett utbud av veganska proteinpulver, både när det gäller smaker och proteinkällor. Kombinationer av rätt proteinkällor kan ge ännu högre biologiskt värde.
  • Veganskt proteinpulver ligger också i framkant när det gäller tillgänglighet. Många butiker som säljer konventionellt proteinpulver erbjuder nu också veganska alternativ.
  • Veganskt proteinpulver ger dig ytterligare protein. Ofta är det så att den genomsnittliga personen redan får i sig tillräckligt med protein genom kosten. Därför är det lämpligt att först ta reda på hur mycket protein du får i din kost och sedan beräkna om och hur mycket extra protein du behöver.

Veganskt Proteinpulver test: våra val

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper veganskt proteinpulver

Vad är veganskt proteinpulver?

Vanligtvis tillverkas proteinpulver av animaliska proteiner från vassle. Veganskt proteinpulver är, som namnet antyder, tillverkat av växtprotein i stället för animaliskt protein.

Veganskt proteinpulver består av vegetabiliskt protein. (Bildkälla: 123rf.com / 38693853)

Precis som traditionellt proteinpulver är det ett kosttillskott.

Om du inte får i dig tillräckligt med protein, till exempel på grund av idrottsmål eller bara din kost, är veganskt proteinpulver ett bra alternativ.

Vad består veganskt proteinpulver av?

Precis som det finns många animaliska proteinkällor finns det också olika vegetabiliska proteinkällor.

Några av de livsmedel som används för veganskt proteinpulver är följande och för att illustrera även deras biologiska värden.

Proteinkälla g protein per 100 g
Hampafrön ~ 37 g
Jordnötter ~ 25 g
Quinoa ~ 14 g
Soja ~ 8 g
Kikärter ~ 7 g

Överhuvudtaget finns det många fler proteinkällor och även kombinationer av flera för att bland annat öka proteininnehållet.

Hur mycket kostar veganskt proteinpulver?

Priserna på veganskt proteinpulver varierar kraftigt. Beroende på dina behov varierar priserna mellan 20 och 60 euro per kilo.

Du bör dock komma ihåg att priset också beror på kvaliteten, hur dyrt det är att skicka och i vilka mängder du vill köpa produkten.

Om du ännu inte känner till området kan du också köpa veganskt proteinpulver i utvalda butiker och få råd.

Priserna kan vara lite dyrare där, delvis på grund av rådgivningen, men det behöver inte vara så.

Vilka alternativ finns det till veganskt proteinpulver?

Det finns i princip många sätt att äta protein. Till exempel proteiner från kött som kyckling, kalkon eller ägg, från vassle, dvs. mjölk, ost, ostmassa eller vegetabiliska proteiner som linser, hampafrön, ärtor och nötter.

Det finns också ett alternativ som går ut på att tillaga proteintunga recept med naturliga livsmedel.

Du bör se till att du, beroende på vad du föredrar, har många proteinkällor eller en proteinkälla med högt proteininnehåll.

Vanligtvis får en genomsnittlig person tillräckligt med protein i sin kost under dagen. Om så inte är fallet kan du ofta baka med proteinpulver, t.ex. vassleprotein, eller använda det i shakes som mellanmål.

Beslut: Vilka typer av veganskt proteinpulver finns det och vilket är rätt för dig?

I princip finns det många olika typer av proteinpulver, men de flesta skiljer sig främst åt i fråga om proteinkällan.

Därför listas här fyra olika veganska proteinkällor som förklaras och förses med för- och nackdelar.

  • Hampa-baserat proteinpulver
  • Proteinpulver baserat på ris
  • Proteinpulver på ärtbas
  • Sojabaserat proteinpulver

Det finns naturligtvis många fler, men eftersom dessa är bland de vanligaste kommer vi att begränsa oss till dessa fyra i den här artikeln.

Men du kan också blanda olika proteinpulver och då får du proteiner med flera komponenter och högre biologiska värden.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med hampabaserat veganskt proteinpulver?

Veganskt proteinpulver baserat på hampa är tillverkat av hampafrön. De flesta hampabaserade pulver består dock inte bara av protein utan även av värdefulla fibrer, långkedjiga kolhydrater och ett bra förhållande mellan omega 6 och omega 3.

Fördelar
  • Hög proteinhalt
  • Värdefulla mikronäringsämnen
  • Bra förhållande mellan omega 6 och omega 3
  • Hög fiberhalt
Nackdelar
  • Vegetabilisk smak
  • Ofta behövs inget extra protein
  • Dyrt

Hampplantan består av många olika delar, som alla används på olika sätt och kan ha olika effekter.

När människor tänker på hampa tänker de lätt på en hög eller rolig effekt, men så är inte fallet med hampabaserade proteinpulver. Endast frön som inte innehåller THC används i veganskt proteinpulver.

Vad utmärker risbaserat veganskt proteinpulver och vilka är dess fördelar och nackdelar?

Vid produktion av veganskt proteinpulver, vars bas är ris, används brunt ris. Vitt ris innehåller redan cirka 9 g protein, men om man istället använder brunt, grottat ris är det redan cirka 85 g protein per 100 g ris.

Detta gör veganskt risprotein till ett mycket bra alternativ till animaliska proteinprodukter.

Andra positiva aspekter av denna proteinkälla är att den har ett lågt kolhydratinnehåll och goda mikronäringsämnen. Fettinnehållet är också rimligt.

Fördelar
  • Mycket högt proteininnehåll
  • Bra mikronäringsämnen
Nackdelar
  • Mjölsmak
  • Ofta behövs inget extra protein
  • Dyrt

2013 genomfördes en studie (https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-86) för att jämföra hur vanligt och risprotein påverkar kroppen. Både den traditionella och den veganska maten visade liknande goda effekter.

Vilka egenskaper har ärtbaserat veganskt proteinpulver och vilka är dess för- och nackdelar?

Ärtproteiner extraheras från de gula ärtskalen och koncentreras under tillverkningsprocessen. Veganskt proteinpulver på ärt har ett mycket högt proteininnehåll och lämpar sig därför väl som kosttillskott.

Dessutom innehåller det veganska proteinpulvret på ärt mycket bra aminosyror, särskilt lysin och arginin. Dessa bidrar till att öka muskeltillväxten och är därför väl lämpade i kombination med idrottsliga mål.

Fördelar
  • Mycket högt proteininnehåll
  • Bra aminosyror
  • Bra för allergiker
Nackdelar
  • Något nötaktig smak
  • Ofta behövs inget extra protein
  • Dyrt

Eftersom detta veganska proteinpulver varken innehåller laktos eller gluten är det väl lämpat för personer som är allergiska eller intoleranta mot detta.

Bättre värde uppnås med en kombination av ärt- och risprotein.

Vilka är fördelarna och nackdelarna med sojabaserat veganskt proteinpulver?

Sojaprotein är den vanligaste proteinkällan i veganska proteinpulver. Sojabönor innehåller mycket protein, fibrer och aminosyror, vilket är viktigt för högkvalitativa proteinpulver för att stödja till exempel muskeluppbyggnad.

Fördelar
  • Mycket högt proteininnehåll
  • Bra aminosyror
  • Bra kostfibrer
Nackdelar
  • Diskussioner om effekten på hormonbalansen
  • Inte alltid hållbart/GMO-fritt
  • Ofta behövs inget extra protein
  • Dyrt

Till skillnad från de andra veganska proteinkällorna har soja dock också vissa nackdelar.

Å ena sidan uppstod en diskussion om effekten av de "fytoöstrogener" som finns i sojabaserade proteinpulver. Detta kan eventuellt sänka testosteronnivåerna.

Å andra sidan är odling och produktion av soja inte alltid hållbar och/eller fri från genteknik.

Köpkriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera veganskt proteinpulver

För att vara säker på att du köper det veganska proteinpulver som är rätt för dig bör du ta hänsyn till följande kriterier

  • Smaker
  • Näringsvärden / proteininnehåll
  • Ingredienser
  • Allergier/intoleranser

I följande avsnitt kommer vi att gå in mer i detalj på de enskilda köpkriterierna och diskutera deras för- och nackdelar.

Smaker

Veganska proteinpulver finns ofta i många olika mängder och smaker. Från Madagaskar-vanilj till Amarena-krämkörsbär och den ständiga favoriten choklad/kakao.

När det gäller smaker är det också viktigt att veta hur pulvret beter sig i kombination med vätskor. Om du gillar att dricka shakes bör du se till att pulvret löser sig väl i mjölk (soja, havre, ris osv.) eller vatten.

Det veganska proteinpulvret ska lösas upp väl i vatten eller mjölk. Detta är inte alltid fallet med alla smaker. (Bildkälla: 123rf.com / 1149514229)

Samma sak gäller om du föredrar att göra veganska brownies eller muffins med proteinpulveret.

Näringsvärden / proteininnehåll

Veganska proteinpulver har olika näringsvärden beroende på typ, märke och syfte.

Om du har flera produkter att välja mellan är det bäst att orientera dig om näringsvärdena och även vara uppmärksam på vilket proteinpulver som stöder dig i ditt mål.

I följande tabell finns en förteckning över vissa proteinkällor och deras näringsvärde, men intervallet anges per 100 gram, eftersom de exakta värdena varierar från produkt till produkt.

Tabellen är tänkt som en översikt och innehåller därför inga starka avvikelser.

Proteinkälla Protein Kalorier Kolhydrater
Hampa ~ 45 - 50 g ~ 300 - 400 kcal ~2 - 25 g
Ris ~ 75 - 90 g ~ 350 - 450 kcal ~ 1 - 10 g
Ärter ~ 75 - 85 g ~ 350 - 450 kcal ~ 0,5 - 5 g
Soja ~ 80 - 90 g ~ 350 - 400 kcal ~ 1 - 5 g
Lupiner ~ 25 - 45 g ~ 250 - 400 kcal ~ 10 - 20 g
Pumpafrön ~ 55 - 60 g ~ 350 - 400 kcal ~ 2 - 10 g
Solrosfrön ~ 40 - 55 g ~ 300 - 400 kcal ~ 5 - 10 g

Ingredienser

Generellt gäller att ju färre ingredienser desto bättre. Veganskt proteinpulver behöver ofta inte många ingredienser för att fungera bra. Detta görs redan genom de proteinkällor som valts.

Beroende på proteinkällan kan ett veganskt proteinpulver innehålla många fibrer, olika aminosyrakomplex och så vidare. Det är dock tillrådligt att bestämma sig för ditt mål och att läsa näringsstabellerna noggrant.

Trenden går också mot kombinationer av proteinkällor, t.ex. en blandning av ris- och ärtprotein, vilket skapar multikomponentproteiner.

Allergier/intoleranser

Om du är allergisk eller intolerant mot vissa livsmedel kan du välja mellan många veganska proteinkällor. Generellt sett finns det olika grupper som veganskt proteinpulver kan tillverkas av

  • Spannmål
  • Nötter
  • Utsäde
  • Baljväxter

Detta är ett bra sätt att begränsa vad du får och inte får äta. Om du till exempel är glutenintolerant kommer det alltid att stå i beskrivningen av produkterna om de är glutenfria (ofta redan i rubriken).

Fakta som är värda att veta om veganskt proteinpulver

Finns det ett bakrecept med veganskt proteinpulver?

Precis som traditionella proteinpulver kan veganskt proteinpulver också användas för att baka fantastiska saker.
Vad är

hållbarhetstiden för veganskt proteinpulver?

Precis som för alla andra produkter finns det ett utgångsdatum på förpackningen för veganskt proteinpulver.

Detta datum anger hur länge pulvret kommer att hålla samma kvalitet i sin originalförpackning som när du köpte det.

Hållbarheten för ditt pulver efter öppnandet beror på produktens kvalitet och hur den förvaras.

Om du är osäker på om ditt veganska proteinpulver fortfarande är bra kan du, som med många andra saker, prova det. Smaka på en liten mängd och se om du fortfarande gillar produkten.

I de flesta fall smakar pulvret inte lika bra som tidigare efter utgångsdatumet. Men du kommer sällan att ha några verkliga hälsoproblem.

Veganska proteinpulver är extremt torra och fria från ägg- och vassleprodukter, vilket gör dem ännu mer hållbara.

Det kan hända att det inte är lika lättlösligt som i början, att smaken förändras eller att du får diarré eller ont i magen.

Det vanligaste är att proteinpulvret förlorar sin effektivitet.

Ska veganskt proteinpulver tas under graviditeten?

Om du vill fortsätta äta vegansk kost under graviditeten bör du ta reda på vilka näringsämnen du behöver och hur mycket av dem.

I princip är det möjligt att få i sig alla viktiga mikro- och makronäringsämnen under graviditeten.

I allmänhet kan du täcka ditt proteinbehov genom kosten även under graviditeten. Du kan inkludera proteinkällor som nötter, spannmål och baljväxter i måltiderna eller som mellanmål mellan måltiderna.

Veganskt proteinpulver kan hjälpa dig att tillgodose ditt ökade proteinbehov eftersom det ger dig växtbaserade proteiner.

Men om du inte är helt säker är det bäst att fråga din läkare eller en kostrådgivare. De kan hjälpa dig att fastställa dina exakta krav och rekommendera produkter som är anpassade till dina behov.

Bildkälla: 123rf.com / 37443668

Recensioner