Senast uppdaterad: september 16, 2021

Vår metod

12Analyserade produkter

34Tillbringade timmar

9Utvärderade artiklar

85Användarrecensioner

När du tänker på kaffe, tänker du då på Brasilien, Colombia eller Etiopien? Du är inte ensam! Många andra människor känner likadant. Men har du någonsin hört talas om vietnamesiskt kaffe? Få människor vet att denna koffeinhaltiga dryck har en speciell betydelse i Vietnam. Ändå har landet en starkt utvecklad kaffekultur.

Vi har jämfört olika typer av vietnamesiskt kaffe och förklarar vad du bör tänka på. I den här artikeln vill vi dessutom besvara vanliga frågor så att du är välinformerad och kan fatta ett bra köpbeslut.
Sammanfattning

  • Vietnam är världens näst största kaffeexportör efter Brasilien. Även om många människor inte är medvetna om det, anses landet vara ett av de viktigaste kaffeodlingsområdena.
  • Vietnamesiskt kaffe är känt för sin intensiva smak. Trots sin styrka är den dock inte bitter. Chokladiga, fylliga aromer kännetecknar den.
  • Vietnamesiskt kaffe tillagas vanligtvis med phin och sötad kondenserad mjölk. Det serveras också ofta kallt med isbitar eller som äggkaffe.

Vietnamesiskt Kaffe test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för vietnamesiskt kaffe

I det här avsnittet hittar du relevanta köp- och bedömningskriterier. De hjälper dig att hitta rätt vietnamesiskt kaffe. Vi behandlar följande ämnen:

För att ge dig en god inblick i de enskilda ämnena kommer vi nu att gå in i detalj på alla fyra kriterierna.

Smak

Vietnamesiskt kaffe är känt för sin särskilt intensiva smak. Den har lätta noter av nötter och choklad. Den är också mycket mörk, men, tvärtemot vad man skulle kunna förvänta sig, inte bitter.

Rostning

Kaffebönor rostas i regel med trumrostning. I denna process rostas bönorna vid låg temperatur under lång tid. Eftersom vietnamesiskt kaffe är mycket starkt tar det cirka 20 minuter innan de grönaktiga kaffekörsbären förvandlas till svarta kaffebönor. Även om det är mycket mer tidskrävande är denna process mycket mildare.

Kaffearomen kan inte bara utvecklas mycket bättre när det gäller smak, utan även toleransen ökar. Detta beror på att syror som till exempel orsakar magproblem bryts ner vid långvarig rostning. Så du bör definitivt välja en dropprostning om kaffekvaliteten är viktig för dig.

Grind

Självklart är malningen en personlig preferens. Om du väljer hela eller finmalda bönor är upp till dig. I Vietnam föredrar man dock en speciell malning för att få den bästa smakupplevelsen.

Traditionellt är kaffet grovt malet eftersom det tillagas med Phin, det vietnamesiska kaffefiltret. Detta är också anledningen till att kaffet smakar så starkt men inte bittert. Detta beror på att ju finare kaffet är malet, desto bittrare smakar det.

Odlingsförhållanden

Numera är det mycket viktigt att kaffe handlas till rättvisa priser och under rättvisa odlingsförhållanden. Vissa företag undviker därför att ha kontakt med stora mellanhandsköpare och arbetar direkt med mindre kaffeodlare. Detta garanterar en jämn och god kvalitet och rättvisa löner. När du köper kaffe bör du därför vara uppmärksam på hur kaffet produceras.

Guide: Vanliga frågor om vietnamesiskt kaffe som besvaras i detalj

För att du ska vara välinformerad har vi listat och kort sammanfattat frågor som är värda att veta om vietnamesiskt kaffe i detta avsnitt.

Vad är vietnamesiskt kaffe?

Vietnamesiskt kaffe har en lång tradition, även om det inte är särskilt känt. År 1857 importerade fransmännen den koffeinhaltiga drycken till Vietnam under kolonialtiden.

Stora affärer utvecklades snabbt, eftersom landet har de bästa förutsättningarna för kaffeodling. Kaffet är särskilt starkt och smakrikt och har en speciell bryggningsprocess. En stark kaffekultur har etablerats i Vietnam genom åren.

Vilka typer av vietnamesiskt kaffe finns det?

Vietnam odlar främst Robusta-kaffebönor, som är starkare än Arabica. Den är också billigare att odla och innehåller mindre syra, vilket gör den mer lättsmält för känsliga magar. Det odlas även andra typer av bönor, t.ex. Excelsa, Chari, Liberica, Culi och Catimor.

Vietnamesiskt kaffe är vanligtvis grovt malet. Det gör att den smakar starkt, men inte bittert. (Bildkälla: Anastasia Eremina/ Unsplash)

Kopi Luwak, även känt som Weasel-kaffe, är en speciell typ av kaffe. Det är ett av de dyraste kaffena i världen. Kaffekörsbären äts upp av kattdjur, men utsöndras osmält. Därefter tvättas de och rostas lite. Den sägs ha en mild jordig doft.

Hur tillagas vietnamesiskt kaffe?

I den traditionella metoden med sötad kondenserad mjölk förbereder du ett glas med lite kondenserad mjölk. Placera phin, det vietnamesiska metallfiltret, ovanpå glaset.

Häll nu det grova kaffepulvret i Phin. Du kan använda en kaffemåttsked eller en enkel matsked. Tryck sedan pulvret i botten av kaffefiltret och häll i varmt vatten. När vattnet är helt torrt är kaffet redo att serveras.

Förutom denna tillagningsmetod kan kaffe även avnjutas kallt med isbitar. En annan populär metod är att tillreda den med ägg, men det kan vara svårt att vänja sig vid detta.

Sammanfattning

Vietnamesiskt kaffe är knappt känt i landet, trots att Vietnam är en av de viktigaste kaffeexportörerna. Den starka och intensiva smaken, som inte är bitter utan har choklad- och nötaktiga aromer, är mycket speciell och utmärkande.

Om du vill ta med dig en bit av Vietnam hem till dig själv eller om du bara vill prova nya smaker som Frahlingälskare bör du definitivt lära känna den vietnamesiska kaffekulturen. Även om vissa tillagningsmetoder vid första anblicken verkar lite ovanliga kan de vara mycket goda.

(Omslagsfoto: Tina Guina/ Unsplash)

Recensioner