Senast uppdaterad: september 13, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

21Analyserade produkter

42Tillbringade timmar

26Utvärderade artiklar

145Användarrecensioner

Vill du maximera din träningsframgång? Vill du bygga upp dina muskler och förbättra din kondition? Då bör du träna med en viktväst. Den extra vikten från västen ökar inte bara din muskeluppbyggnad utan även din fettförbränning. En viktväst är den bästa träningskompisen.

Om du vill köpa en viktväst bör du läsa vår guide. I vårt test av viktvästar 2023 informerar vi dig i detalj om ämnet viktväst, alla fördelar och nackdelar och presenterar olika modeller. I slutändan kan du välja den viktväst som bäst passar din träningsplan.
Sammanfattning

 • Du kan välja mellan viktvästar med variabla vikter och viktvästar med fasta vikter. En väst är vanligtvis tillverkad av en blandning av nylon, neopren, polyester, flexgelskum och bomull.
 • En viktväst används inte bara i träningssyfte utan även för medicinska behandlingar av utvecklingsstörningar som ADHD eller autism.
 • Viktiga jämförelsekriterier när du fattar ett beslut är totalvikten, antalet enskilda vikter, materialet, designen, typen av stängning och västens mått.

Viktvästar test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig innan du köper en viktväst

Vilka är fördelarna med en viktväst jämfört med viktmanschetter och fria vikter?

Träningsresultat kan uppnås inte bara med en sportväst. Du kan till exempel utföra övningarna med viktkedjor eller fria vikter. Idrottsexperter kan snabbt svara på i vilken utsträckning västarna är mer fördelaktiga.

Sammanfattningsvis erbjuder en viktväst följande fördelar jämfört med träning med viktkedjor eller fria vikter

 • Riktad användning
 • Högre framgång i utbildningen
 • Mer mångsidig användning
 • Enkel hantering

Viktmanschetter är små påsar fyllda med sand som kan fästas vid handlederna eller fotlederna. De skapar ett litet motstånd under övningarna och kan öka träningens intensitet.

På grund av det sätt på vilket de fästs är det förståeligt att manschetterna måste ha låg vikt, vilket begränsar träningseffekten. Dessutom måste övningarna utföras mycket korrekt, annars belastas lederna felaktigt och skador kan uppstå.

Dessutom är de extra vikterna på armar och ben inte särskilt bekväma och begränsar den allmänna rörligheten. Dessa punkter förklarar fördelen med sandvästen, som sitter tätt intill överkroppen och inte orsakar några begränsningar.

Träning med fria vikter, dvs. hantlar och skivstänger, gör det möjligt att rikta in sig på och definiera specifika muskelgrupper. Rätt vikt väljs för varje muskelgrupp och varje övning. För vissa typer av träning är fria vikter dock ganska opraktiska. Här erbjuder träningsvästen många fördelar. För vilka övningar en träningsväst rekommenderas vill vi visa i följande punkt.

Med hjälp av en viktväst intensifieras kroppsövningarna. Dessutom ökar belastningen och därmed fettförbränningen.

För vem är sportvästen lämplig och vilka övningar kan man göra med den?

Sandvästar finns i olika varianter för att passa olika behov. De är lämpliga för professionella idrottare och fritidssportare, för män och kvinnor i alla åldrar för att öka den fysiska prestationsförmågan.

Visste du att viktvästar också används inom professionell idrott?

De används till exempel inom professionell fotboll för att träna snabbhet, styrka och koordination.

Västen har särskilda fördelar när du utför stabiliserings- eller helkroppsövningar, så kallad calisthenics-träning. Detta inkluderar kroppsviktsövningar som pull-ups, dips, push-ups, squats eller jumping lunges och olika magövningar.

Den extra massan gör övningarna mer ansträngande och din kropp måste anpassa sig till det. Förbränningen av kroppsfett kan ökas enormt med hjälp av träningsvästen.

Se till att viktvästen bärs på rätt sätt och att den inte belastar kroppen på fel sätt.

Träningsvästar används också inom många sporter. Dessa inkluderar fotboll, ishockey, boxning, klättring, sprintträning, simning och Crossfit. Intensiteten i de redan välkända rörelsesekvenserna ökas, vilket gör att kroppen lär sig att utföra just dessa rörelser mer kraftfullt. Särskilt hoppförmågan, till exempel i basketboll, tränas mycket bra.

Om du vill använda sportvästen för att jogga bör du se till att du inte har några besvär i knän, fötter, höfter eller rygg. Dessa kan förvärras av den extra vikten. Nybörjare bör därför bara springa kortare sträckor och bara använda västen ibland.

Männlicher Oberkörper mit muskulösen Armen und Gewichtsweste

Viktvästen är särskilt lämplig för avancerade idrottare. För att träningen ska fortsätta att vara framgångsrik måste nya träningsstimulanser alltid skapas, t.ex. genom att använda tyngre vikter. Det är här viktvästen kommer in i bilden. (Foto: vadymvdrobot / 123RF.com)

Under vilka perioder bärs träningsvästen?

Det är bättre att inte bära västen hela tiden, till exempel i vardagen, eftersom den belastar lederna och ryggraden i onödan.

Den extra ansträngningen med en sandväst är avsedd att stärka kroppen under träningen. Det är därför lämpligt att ta på den omedelbart efter en grundlig uppvärmning inför följande träningspass. Den är särskilt lämplig för att förbereda sig inför kommande idrottstävlingar.

Vilka material ska träningsvästen vara tillverkad av?

Du bör definitivt också kontrollera om sportvästen lämpar sig för tvättmaskin, eftersom den inte bara ska vara svettavvisande och andningsbar. Västen kan vara tillverkad av nylon, neopren, polyester, flexgelskum eller bomull. Ofta kan man hitta en blandning av material.

Vi vill ge dig en kort översikt över dessa material:

Nylon - är viktigt för västens andningsbara och svettavvisande egenskaper. Därför bör du leta efter ett högt nyloninnehåll.

Neopren - andas också och ger en bra passform på västen eftersom den anpassar sig efter kroppen.

Polyester - används ofta som ett robust yttermaterial som är värmetåligt och svettavvisande.

Flex Gel Foam - är lätt flexibel och anpassar sig mycket bra till dina rörelser.

Bomull - är ett naturligt material som inte bara är snällt mot huden utan också skyddar träningsvästen från slitage och är mycket uppskattad inom funktionell sport.

I vilka utföranden finns viktjackorna?

Beroende på träningsmålet omsluter viktjackan hela överkroppen, har luftslitsar på sidorna eller liknar till och med en liten ryggsäck som tillåter alla kroppsrörelser. Det bör noteras att konstruktionen anpassar sig med ökande vikt för att kunna fördela den jämnt.

Beroende på idrottsutövarens preferenser och humör kan man välja lämpliga färger på västarna. Den vanligaste färgen är klassisk svart. Men det finns också färgblandningar med neongult, blått, grått och många fler.

Beslut: Vilka typer av träningsvästar finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan två olika typer av sportvästar

 • Viktväst med variabla vikter
 • Viktväst med fasta vikter

Dessa två typer skiljer sig något åt när det gäller deras användningsområde. Därför är det viktigt att hitta rätt väst för dig utifrån deras kriterier.

I allmänhet finns västar i flera olika versioner. Vikten varierar mellan fem och 50 kilo. Du bör också använda västen i enlighet med din individuella träningsnivå och ditt mål. I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att ta reda på vilken typ av väst som är bäst för dig.

I detta syfte kommer vi att lista skillnaderna mellan de ovan nämnda typerna av viktvästar och jämföra deras för- och nackdelar.

Hur fungerar den variabla vikträningsvästen och vilka är dess för- och nackdelar?

En viktväst är variabel om du kan bestämma hur tung västen ska vara totalt sett genom att sätta in enskilda vikter. För detta ändamål har jackan flera kamrar där dessa är placerade.

De flexibla tilläggsvikterna är fyllda med antingen sand eller metall och gör det möjligt att antingen öka eller minska belastningen. Detta gör västen mycket lämplig även för nybörjare, som långsamt kan vänja sig vid den extra vikten.

Fördelar
 • Praktisk
 • Bra passform
 • Individuell anpassning
 • Lämplig för olika sporter
 • Träningsintensiteten kan ändras
Nackdelar
 • Förberedelse före träningspasset
 • Högre pris

Efter att ha vant sig vid den kan vikten ökas utan problem för att öka träningsframgången. Det lönar sig att öka vikterna i mindre steg. Användningsområdet för denna sportväst är mycket brett, eftersom den kan användas som hjälpmedel för olika sporter och idrottare.

På grund av det breda användningsområdet anses västar med varierande vikt vara mer moderna och optimeras därför ständigt. På så sätt kan du dra större nytta av den. Det är mycket troligare att dessa sportvästar har ett nytt sofistikerat sele-system som ger dig full rörelsefrihet med minimal inskränkning.

Visste du att viktvästar används mycket i sporter som Crossfit och Calisthenics?

Om du har nått en punkt där du inte kan förbättra dig snabbt med bara din egen kroppsvikt är viktvästar ett bra sätt att öka din belastning.

Hur fungerar sportvästen med fasta vikter?

Med den här typen av väst är vikterna redan integrerade och kan inte bytas ut. Därför är det viktigt att välja rätt vikt för respektive träning.

Denna typ av väst används oftare inom yrkes- och styrkeidrotter. Idrottarna känner till den optimala belastningen för respektive övning och bär lämplig väst för den.

Fördelar
 • Billig
 • Snabbt redo att användas
Nackdelar
 • Mer lämplig för erfarna idrottare
 • Otymplig
 • Föråldrad

Denna typ anses vara den enklare varianten, så den är ofta billigare i pris jämfört med de tidigare modellerna. Dessutom är västen omedelbart tillgänglig för din träning eftersom du inte behöver sätta in eller ta bort de enskilda vikterna först.

Köpkriterier: Detta är de faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera viktvästar

I det följande vill vi visa dig de faktorer du kan använda för att jämföra och utvärdera viktvästar. Detta gör det lättare för dig att avgöra om en viss väst passar dig eller inte.

Sammanfattningsvis kan man säga följande:

 • Typ av viktväst
 • Total vikt
 • Antal individuella vikter
 • Material
 • Design
 • Typ av stängning
 • Mått

I följande punkter kan du läsa om de enskilda köpkriterierna och hur du kan klassificera dem.

Typ av viktväst

Vi har redan gått in på typen av träningsväst ovan och diskuterat verkningsmekanismen samt för- och nackdelar mer ingående. Vi vill dock påminna dig om att ditt val kommer att vara avgörande för din fortsatta utbildning.

Mann macht Liegestütze

När du tränar med din egen vikt kan en viktväst öka din träningsframgång. (Foto: Keiji Yoshiki / pexels.com)

Fråga dig först vilken typ av sport eller träning du vill använda träningsvästen till. Om du gör specifika övningar för en muskeldel, t.ex. benen, för att förbättra din hoppförmåga, räcker det med en väst med fasta vikter. Du kan ta på dem direkt för övningen och börja utföra dem direkt.

Om du vill använda träningsvästen för olika muskelgrupper och övningar, t.ex. helkroppsövningar, rekommenderar vi dock versionen med avtagbara individuella vikter. Detta gör att du kan justera den specifika belastningen av övningen och använda västen i ett mycket större antal tillämpningar.

Din träningsnivå spelar också en stor roll när du väljer rätt väst. Om du är en tränad idrottare som, som nämnts ovan, vill förbättra en viss teknik eller rörelse, till exempel hoppning, känner du din kropp mycket väl och kan lätt lägga till en lämplig vikt.

Om du däremot precis har börjat öka din träningsframgång är träningsvästen med variabla vikter det rätta valet. Här kan du reglera belastningen på din kropp och antingen minska den när du når din gräns eller öka den när din kropp redan har vant sig vid träningsvikten och du nu kan ställa in nya träningsstimulanser med den högre vikten.

Sammanfattningsvis kan man säga att träningsvästen med varierande individuella vikter tilltalar ett större antal möjliga intressenter, eftersom den är mycket lämplig för olika sporter och typer av idrottare.

Träningsvästen är också mycket lämplig för nybörjare, eftersom de enskilda vikterna kan tas bort.

Totalvikt

Viktvästar finns i olika vikter, från fem till 30 kilo. Även här beror det på dina personliga träningsmål vilken totalvikt på västen du väljer.

Om du bestämmer dig för en träningsväst utan avtagbara individuella vikter vet du säkert redan vilken belastning du behöver och har inga problem att bestämma dig.

Om du väljer en väst med varierande vikt uppstår frågan om vilken viktversion du ska köpa den. Eftersom vikterna är avtagbara kan du förstås bara börja med västens egen vikt.

Till en början är det inte viktigt hur tung västen kan vara. Lägg successivt till de enskilda vikterna i västen och du kommer att se skillnaden. Om du har köpt en lätt väst som väger fem kilo har du bara så många kammare i jackan tills dessa fem kilo är uppnådda. Dessutom är antalet enskilda vikter direkt utformade för att återspegla totalvikten.

Du kan inte köpa ytterligare individuella vikter, de är alltid specifikt anpassade till träningsjackan. Men om du har beställt en väst med en totalvikt på 20 kg kan du lätt träna med en väst som väger fem, åtta eller 12 kg. Du har större frihet att välja belastning och kan därför öka din träningsframgång.

Denna flexibilitet är vanligtvis förenad med ett högre pris, så du bör i förväg fundera på vilka mål du vill uppnå med träningsvästen och om en lättare och billigare väst kan vara tillräcklig för dig att börja med.

Antal individuella vikter

Västar med varierande vikt har fördelen att du kan reglera västens totala vikt. För att göra detta sätter du in viktpåsarna i västen eller tar bort dem.

Som redan nämnts ger ett större antal avtagbara vikter dig mer flexibilitet under ett träningspass. Ett stort antal vikter finns inte bara i tunga västar utan även i lättare västar. Den totala vikten fördelas på flera enskilda vikter, så att varje påse väger mindre. På så sätt kan du justera träningsintensiteten i mycket små steg.

Därför är ett stort antal individuella vikter det bästa alternativet för dig och de olika övningarna.

Om du är osäker på vilken typ av vikt du ska använda bör du börja med lätta vikter och sedan långsamt gå upp till tunga vikter.

Material

Vi har redan beskrivit de olika materialen för viktvästar ovan. Ett robust yttermaterial och ett flexibelt innermaterial eller en flexibel stoppning bör vara de viktigaste faktorerna i ditt beslut att köpa en viktväst.

Västar i det övre prissegmentet har särskilt dessa egenskaper. Yttermaterialet är ofta tillverkat av slitstark nylon eller polyester, medan insidan är gjord av flexibel neopren eller skum.

Stoppningen ska matcha din kroppstyp, så den exakta passformen är mycket viktig. Det är bäst att prova västarna innan du köper dem.

Design

Träningsvästarna kan köpas i olika utföranden, det finns inga gränser för din fantasi.

Om du bär träningsvästen på ett sportpass i parken kan du få förvånade blickar. Många människor känner inte till träningsvästarna och kommer därför att titta "frågande" på dig.

Därför är det extra viktigt att du känner dig bekväm i sportvästen och att designen passar din typ. Majoriteten av träningsvästarna är svarta. Det finns också varianter med färgglada ränder, bokstäver och andra mönster. Helt färgglada västar är mindre vanliga, men det utesluter dem inte.

Subtila färger, som grått, verkar vara mycket populära vid sidan av svart. Eftersom designen endast har en indirekt effekt på din träningsprestation rekommenderar vi att du följer dina instinkter.

Typ av stängning

En tight passform på kroppen med maximal rörelsefrihet gör att du kan träna effektivt. Därför bör du ägna särskild uppmärksamhet åt fästet så att västen passar exakt till din kropp, att fästet inte begränsar dina rörelser och att du kan använda det säkert på egen hand, utan hjälp från andra.

Beroende på tillverkare och modell används ofta kardborreband eller tryckfästen. Med kardborreknäppningen placeras de två textilierna ovanpå varandra och förblir fästa vid varandra med små taggar. Det här fästet är ett elastiskt snabbfäste som kan justeras direkt på kroppen.

Tryckfästen är mekaniska delar som bildar en stabil enhet genom att de två komponenterna sätts in i varandra. De två remmarna kan justeras flexibelt i längd. Detta kräver lite mer tid och fingerfärdighet.

Det finns också västar med dragkedjor som löper ner längs mitten av bålen, precis som en vanlig jacka. Ofta räcker inte bara dragkedjan till, eftersom den inte är justerbar och inte anpassar sig individuellt till idrottarens kropp.

Kombinationer av de olika typerna av fästanordningar är också möjliga och kan hjälpa västen att sitta bättre.

Mått

Västens exakta mått är inte exakt definierade, eftersom de kan ändras genom flera justeringar. I princip kan man skilja mellan viktvästar som täcker hela överkroppen och västar som täcker axel- och bröstområdet som en liten väst eller ryggsäck.

De mindre västarna är särskilt lämpliga för sporter och övningar som kräver mycket rörelseutrymme. Särskilt för magövningar, situps, säkerställer de denna rörelsefrihet.

Det bör noteras att på grund av den lilla storleken är västens totala vikt ganska låg. Dessutom är dessa västar utrustade med fasta vikter, vilket garanterar en jämn fördelning av massan i västen med liten vikt.

Fakta som är värda att veta om träningsvästar

Kan jag bygga en viktväst själv?

Du kan försöka göra din egen träningsväst. Du kanske tror att detta bara är en väst med extra vikter. Vi vill kort förklara om det är så lätt att göra det och hur du kan gå tillväga.

Först och främst bör du göra en plan eller en liten skiss över vad du vill göra. Du bör också tänka på vilka verktyg du behöver. När du väljer västens bas är det problematiskt att västen måste vara väl vadderad.

Du kan inte använda fritidskläder för detta. Ett annat problem är västtyget. Om man lägger till vikter kan materialet gå sönder, eftersom detta inte är det vanliga användningsområdet för den traditionella fritidsvästen.

Dessutom bör du tänka på den ökade skaderisken om vikterna lossnar under en övning. Därför är det lämpligt att beställa en träningsväst av ditt val från en specialiserad återförsäljare. På så sätt finns det inget som hindrar ett lyckat träningspass.

Hur används viktvästen annars?

Viktvästen används inte bara för att öka den fysiska prestationsförmågan. Det används bland annat för behandling av ADHD och autism. Det kan bidra till att minska hyperaktivitet och distraktion.

Patienten får möjlighet att bättre uppfatta sin egen kropp och bättre bearbeta yttre påverkan. Användningen av västarna är kontroversiell, men erkänns delvis och undersöks vidare av vetenskapen.

Terapivästen används också som hjälpmedel vid ortopediska problem hos djur, t.ex. hundar. Här måste man ta hänsyn till de exakta dimensionerna för en optimal fördelning av den extra vikten för att uppnå målet med behandlingen.

Bildkälla: Pixabay.com / framekings

Recensioner