Senast uppdaterad: september 6, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

12Analyserade produkter

16Tillbringade timmar

3Utvärderade artiklar

64Användarrecensioner

Vinkelslipmaskiner är mångsidiga slipverktyg och bör inte saknas i någon verktygslåda. Från polering till metallslipning och till att skära solid sten, allt finns inom deras användningsområde. Kort sagt: Vinkelslipmaskiner är riktiga allroundverktyg och är det perfekta slipverktyget för både nybörjare och proffs.

I vår guide för vinkelslipmaskiner hittar du svar på alla dina frågor om vinkelslipmaskiner. Vi presenterar de många kapskivorna och jämför enhandsflexen med tvåhandsvinkelslipen. Vi väger för- och nackdelar med respektive modell mot varandra. Vårt mål är att ge dig all den information du behöver för att kunna fatta ett framgångsrikt köpbeslut.
Sammanfattning

 • Vinkelslipmaskiner är motordrivna slipmaskiner med runda, roterande skivor. De kan drivas med elektricitet, ett uppladdningsbart batteri eller tryckluft.
 • Slipande häxor är mångsidiga. De är lämpliga för slipning, skärning, polering och avrostning av en mängd olika material. Ju större skivan är, desto hårdare material kan den skära.
 • I princip skiljer man mellan den praktiska enhandsflexen och den kraftfulla tvåhandssågskivan. Den största skillnaden ligger i deras storlek och därmed också i den kraft som maskinerna kan använda.

Vinkelslip test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för vinkelslipmaskiner

I det här avsnittet får du reda på vilka egenskaper du bör tänka på innan du köper en vinkelslip för att få den bästa vinkelslipen för dig.

De kriterier som används för att jämföra vinkelslipmaskiner är:

Nedan finns detaljerade förklaringar av de enskilda köpkriterierna.

Skivor och tillbehör

Det finns otaliga skivor och tillbehör för vinkelslipmaskiner. Var och en har sin egen funktion och har olika uppgifter beroende på storlek, tjocklek och sammansättning. För varje material finns det alltså en lämplig skiva eller ett lämpligt redskap som kan användas för att bearbeta objektet.

Nedan kommer vi att presentera de viktigaste av dem

 • Slipskiva
 • Slipskivor
 • Fiberskivor
 • Raspskiva
 • Klappskivor
 • Diamantskärmskiva
 • Rengöringsskiva
 • Borstskivor
 • Poleringsskivor

Slipskiva

Det som gör en slipskiva funktionell är de många slipkornen på ytan.

Den klassiska slipskivan kan användas universellt. Den är lämplig för slipning av metall, sten, trä och plast.

Slipkornen kan bestå av fyra slipmedel: Korund, kubisk bornitrid, kiselkarbid, diamant.

De två sistnämnda är lämpliga för bearbetning av spröda material med korta skärsår som glas, keramik och hårdmetall. Korund och kubisk bornitrid används däremot främst för hårda material med lång spänningstid, t.ex. stål.

Det är bäst att ställa in låga hastigheter för dessa skivor.

Grovskivor

Du kan använda en grovskiva för att bearbeta sten eller metall. Till skillnad från kapskivor skärs materialet inte av, utan slipas bara. Med sina 125 x 6 mm är den också tjockare än kapskivan, som bara är 1 mm tjock.

Grovslipskivor används för grövre arbeten eftersom de är grovtandade. För finslipning föredrar du att använda fintandade verktyg.

Grovhjulet har en maximal omkretshastighet på 80 m/s. Det klarar krafter på 7-18 N. Krafter på 7-18 N kan verka på en millimeter av skivans bredd, vilket är ganska högt jämfört med finslipning (4-11 N) eller finslipning (2,5-7,5 N).

Fiberskivor

Fiberskivor är det mest effektiva sättet att arbeta, dvs. du kan avlägsna mest material på kortast möjliga tid. Nackdelen är att de slits snabbt och att du måste byta dem oftare.

Med den här typen av skivor måste du också utöva mer tryck, vilket genererar mycket värme och kan deformera arbetsmaterialet. För att förhindra detta behöver du en monteringsplatta av hårdplast och en flänsmutter.

Raspskivor

Rasper är särskilt lämpliga för exakt fräsarbete. Trä, plast och gummi kan bearbetas optimalt med en raspskiva. Som namnet antyder "rafsar" de bort materialet och skär det inte. Du kan jämföra skivans textur med en grövre fil.

Klaffskivor

Klaffskivan består av överlappande klaffar.
Den här skivan är en allroundare: Oavsett om det är trä, sten, metall eller plast - med flapskivan är du perfekt utrustad för alla material.

Beroende på storleken på luckorna lämpar den sig för grov- och finslipning och kan användas för mycket fin efterbehandling av metallytor och särskilt svetsfogar. Flapskivan har också visat sig vara användbar för avgrävning, putsning, rostborttagning eller kant- och ytslipning.

Diamantskivan

Med dessa diamantslipskivor kan du utan problem även arbeta med särskilt hårda material som marmor, granit eller betong.

Dessa skivor består av en metallkropp, tekniskt sett ett huvudblad, och inbäddade industridiamanter. Förbindelsen mellan metallen och diamantsegmentet kan antingen lasersvetsas, lödas eller sintras. När det gäller lödda skivor är vattenkylning oundgänglig, eftersom lödningen annars skulle smälta och segmenten skulle lossna. De kan därför endast användas vid våtskärning.

Skivorna av högsta kvalitet är lasersvetsade, vilket gör att det är nästan omöjligt att förlora segment. Ett lika starkt band säkerställs genom sintring, där huvudbladet smälts samman med diamantsegmentet under högt tryck och hög temperatur.

Rengöringsskiva

Rengöringsskivorna lämpar sig för all storskalig rostborttagning samt för att avlägsna gamla färger, lacker, färgrester och graffiti. De används också på fartyg för att rengöra gelcoat eller shellack. I allmänhet är det rengöringsskivor som jämnar ut grova eller flagnande ytor.

Ofta är skivorna tillverkade av högkvalitativ nylon med ett korn av siciliumkarbid.

Borstskivor

Det finns några olika typer av borstskivor. De vanligaste är trådborstar, koppborstar, nylonborstar och träborstar.

 • Trådborstar är tillverkade av krummad eller knuten tråd och lämpar sig för aggressiv rengöring och för fin ytbehandling av metall.
 • Kupborstar tar bort färg och får oxiderade metallytor att glänsa igen. De är också tillverkade av pressad tråd.
 • Nylonborstar används ofta för skidservice, eftersom de jämnar ut små ojämnheter och intryckningar.
 • Du bör använda en träborste om du vill ta bort smuts från trä. Dessa borstar är vanligtvis tillverkade av plastborstar.

Polerskivor

Det finns också olika modeller av polerskivor. Det vanligaste är klaffhjulet med klaffar av högkvalitativ filt. Den är lämplig för polering av rostfritt stål, stål, aluminium och icke-järnhaltiga metaller.

Polerskivor av vit ull kan användas för koppar, järn, aluminium och andra metallprodukter. De polerar även rostfritt stål, marmor och sten till högglans.

Skivdiameter

De vanligaste storlekarna för gör-det-självare är 125 mm och 230 mm skivor. En 115 mm skiva används också ofta, men den når sin gräns redan med en 6 cm tjock järnplatta. Ju större diameter på skivan, desto tjockare kan materialet vara.

Naturligtvis finns det också större skivor, t.ex. 300 mm eller 350 mm, men de används mer i hantverksverkstäder än i hemverkstäderna.

Med en mindre skivdiameter kräver vinkelslipen också mindre kraft. Verktyget är därför lättare och lättare att hantera.

Effekt

En vinkelslip har en effekt som främst beror på storleken på skivorna.

Maskiner med 115 mm tallrikar har endast en effekt på 600-750 watt. Detta räcker för att avlägsna rost från metaller eller skära plåt, men det är ett problem att skära hårdare material.

En vinkelslip har större effekt när hjulstorleken ökar.

Med 900 till 1 500 watt kan 125 mm-skivan användas universellt. Den kan skära både betong och sten och lämpar sig även för exakt slipning.

De mest kraftfulla kapmaskinerna har en skivdiameter på 230 mm och är riktiga kraftpaket med över 2 000 watt. Maskinerna är stora och tunga och kräver därför mycket styrka och erfarenhet. Å andra sidan kan de också skära hårda material som tjocka stålbalkar och massiv sten.

Du bör ha dessa effektvärden tillgängliga för följande jobb

 • för polering: 500 watt
 • för slipning: 1'000 Watt
 • för att skära genom enkla material: 1'500 Watt
 • för att skära genom starka metaller: 2'500 Watt

Strömförsörjning

De flesta vinkelslipmaskiner är eldrivna, dvs. de är anslutna till elnätet med en kabel. Du kan dock också använda en batteridriven, tryckluftsdriven eller bensindriven vinkelslip.

Med en batteridriven slipmaskin är du mer mobil, men den är mycket tyngre och det kan ta lång tid att ladda batteriet. För att undvika att batteriet tar slut mitt i arbetet måste du planera när du behöver slipmaskinen och ladda den i god tid.

Logiskt sett kan detta inte hända med en nätansluten Flex. Å andra sidan begränsas du av längden på strömkabeln, även om detta hinder naturligtvis kan övervinnas med en förlängningskabel. Denna typ av strömförsörjning är den vanligaste.

Fördelen med att använda tryckluft är att det inte behövs någon elektricitet. Den kan användas på många olika sätt, till exempel för att ta bort färg. Den har ingen motor som de andra modellerna och drivs uteslutande av tryckluft. Därför måste du också ha en kompressor, som den genomsnittlige hantverkaren förmodligen inte har i garaget. Den här slipmaskinen lämpar sig därför bättre för professionellt arbete.

En kapmaskin med bensinmotor är en större maskin och är därför endast avsedd för grövre arbeten. Den här kapmaskinen rekommenderas inte för hobbyhantverkare, eftersom du behöver mycket erfarenhet för att kunna hantera den här imponerande kraften.

Vinkelslipmaskiner kan drivas antingen elektriskt (med elektricitet eller ett uppladdningsbart batteri), med tryckluft eller av en bensinmotor.

Extras och tillbehör

En oumbärlig extrautrustning för vinkelslipen är den elektroniska kylningen. Om den överhettas kan det hända att verktyget inte längre är användbart och måste kasseras.

Det rekommenderas också att man använder en extraktionshuv för det damm som bildas. Det här tillbehöret som kan fästas garanterar ren slipning. Dessutom garanterar dammskyddet en längre livslängd för vinkelslipen.

En annan extrafunktion som inte bör saknas, särskilt inte på kraftfulla vinkelslipmaskiner, är mjukstart. Den reglerar effekten elektroniskt och förhindrar därmed en ryckig start. Maskinen behöver en kort stund i början tills en konstant hastighet har byggts upp. Utan en mjukstartare är det mycket möjligt att startströmmen spränger säkringen.

De flesta kapmaskiner är utrustade med ett påslagslås som förhindrar oväntad start. Detta garanterar säkerheten och är särskilt viktigt i ett hushåll med barn.

Beslut: Vilka typer av vinkelslipmaskiner finns det och vilken är rätt för mig?

Om du vill köpa en vinkelslip finns det två typer av produkter som du kan välja mellan:

Typ Fördelar Nackdelar
Enhands flex Praktisk, flexibel och lätt, mångsidig användning Liten motor, relativt låg effekt
Tvåhands flex Kraftfull motor, stort skärdjup Tung och otymplig, endast en hastighet

Den största skillnaden mellan enhands- och tvåhandsvinkelslipmaskiner är deras storlek och därmed deras effekt. Nedan hittar du detaljerade förklaringar av respektive modell.

Enhandsvinkelslip

Enhandsvinkelslip

Enhandsvinkelslipen är lätt och behändig och därför föredras den ofta av hobbyhantverkare. Om du vill utföra exakt finslipning, slipning eller polering bör du definitivt använda det här verktyget. Med den medföljande 125 mm-skivan kan du också skära de flesta material.

Med den här modellen kan du reglera hastigheten för hand, så du kan justera drivhastigheten som du vill. Detta gör att du kan välja olika rotationshastigheter för olika material. Med varvtalsreglering hålls motorns vridmoment konstant vid varierande belastning.

Fördelar
 • Mångsidig användning
 • Lätt och smidig
 • Exakt finarbete
 • Kan användas med en hand
Nackdelar
 • Relativt låg effekt
 • Liten motor
 • Inte lämplig för grövre arbeten

Den lilla storleken gör att den kan nå in i de mest avlägsna hörnen och kan även användas i trånga utrymmen. Den är kompakt och kan användas för många ändamål, t.ex. för att avrosta, ta bort gammal färg, polera och slipa.

Hastigheten är cirka 13 300 varv per minut för en vinkelslip med en 115 mm skiva (mini-vinkelslip). Med en skivdiameter på 125 mm roterar skärslingan med cirka 12 200 varv per minut. Skivan skär med cirka 80 m/s.

Tvåhandsvinkelslip

Tvåhandsvinkelslip

Tvåhandsvinkelslipen är mycket större och tyngre på grund av den kraftfulla motorn. Det krävs mycket kraft för att använda den, men med upp till 2 500 watt kan den skära igenom vilken hård metall som helst.

För tuffare byggnadsarbeten är denna vinkelslip definitivt det bättre valet. Med sin stora, kraftfulla motor skär den lätt tjocka järn- och metallplattor. Den har också ett stort skärdjup.

Fördelar
 • Kraftfull motor
 • Stort skärdjup
 • Mjukstart
Nackdelar
 • Utmattande
 • Tung och otymplig
 • Endast en hastighet

Att arbeta med detta tunga verktyg är mycket utmattande och ansträngande. För att du inte ska bli överväldigad av den enorma kraften när du slår på maskinen ingår vanligtvis en mjukstart i köpet. På så sätt hålls effekten konstant, vilket ger ett särskilt rent snitt.

Tvåhandsflexen har bara en hastighet som inte kan justeras. Den håller motorns vridmoment konstant när belastningen på verktyget ändras. Om denna hastighetsreglering inte fanns skulle det leda till en oregelbunden skärlinje.

När du använder en stor och tung Flex ska du bära skyddsglasögon, hörselskydd, arbetshandskar och stängda skor. Det är också mycket viktigt att bära lämpliga arbetskläder som inte kan fatta eld när det slår gnistor.

Guide: Vanliga frågor om vinkelslipmaskiner besvarade i detalj

Vad är en vinkelslip?

Vinkelslipmaskiner är slipmaskiner som kan användas för att bearbeta en mängd olika material. De är motordrivna, så de drivs antingen med elektricitet eller med ett uppladdningsbart batteri. Vissa modeller kan också drivas med tryckluft, och då behövs ingen elektricitet.

En Flex består av en vinkelväxel som driver den snabbt roterande slipskivan. Den är fäst i rät vinkel mot motorn.

Winkelschleifer-1

En vinkelslip får inte saknas i verktygsskåpet. Den är mångsidig och är det främsta slipverktyget för många köpare.
(Bildkälla: David Siglin / Unsplash)

Det arbete som kan utföras med en slipmaskin kan delas in i tre huvudgrupper: Kapning, slipning och grovbearbetning. De omfattar även avrostning, avgrävning, utjämning, polering, hyvling och borstning. En avskärningsjägare är också lämplig för att slipa knivar och blad.

Beroende på material och funktion kan olika skivor spännas in i maskinen. Skivor för slipning är upp till 6 mm tjockare än skivor för skärning, som är ungefär 1 mm breda. Skärskivornas material bör också väljas korrekt beroende på arbetsstycket.

Man skiljer mellan hartsbundna och diamantskivorna. Den senare kan användas för att skära natursten, betong eller asfalt. Du bör inte arbeta på metall med en diamantskiva. Skärskivor används endast för att skära material, inte för att slipa eller grovhugga dem.

Vilket varvtal bör en vinkelslip ha?

När du reglerar hastigheten på en vinkelslip måste du hitta en medelväg. Med en hög hastighet kan du arbeta effektivare, men samtidigt ökar vibrationsintensiteten, vilket gör arbetet svårare. I princip ska tomgångshastigheten vara minst 10 000 varv per minut.

Det är bäst att ställa in hastigheten innan arbetet påbörjas så att den förblir densamma även när belastningen ändras, vilket ger en jämn klippning. Med den tvåhandiga Flex kan hastigheten inte justeras och en konstant rotationshastighet är därför garanterad.

Ju större skiva, desto lägre hastighet. En 115 mm skiva kan göra upp till 13 300 varv per minut, medan en 230 mm slinga fortfarande kan göra 12 200 varv. En kapmaskin med en skivdiameter på 230 mm uppnår endast cirka 6 000 varv per minut.

Alla skivor roterar otroligt snabbt och utsätts därför också för höga centrifugalkrafter. Utan den flexibilitet som skapas av skivans bindning av syntetiskt harts skulle det finnas en större risk för att skivan går sönder.

Vilken storlek på vinkelslip ska jag köpa?

De vanligaste storlekarna för hobbyhantverkare är tallrikarna 115 mm, 125 mm och 230 mm. Skivdiametern bestämmer också hur snabbt slipmaskinen kan rotera. Större skivor har en lägre rotationshastighet än mindre skivor.

För mindre slipjobb, polering eller borttagning av färgrester är 115 mm skivan helt tillräcklig. Den är mycket praktisk och lätt att använda. Dess prestanda är dock för låg för att skära hård metall eller sten.

125 mm-skivan är den mest populära versionen bland hobbyhantverkare.

Med 125 mm skivdiameter kan du skära i vilken metall som helst. Till och med marmor eller rostfritt stål är inget problem för den här storleken. 125 mm-skivan är mångsidig och är förmodligen det bästa valet för en grundläggande verktygslåda.

Om du behöver skära en tjock metall eller betongplatta är 230 mm-skivan med sitt stora skärdjup det rätta valet för dig. Grovare arbeten med mer fasta material kan utföras snabbare och effektivare med den här slipskivan.

Vilken skiva behöver jag för vilken applikation?

Det finns en särskild skiva för varje funktion. I tabellen nedan hittar du de viktigaste slip- och kapskivorna och deras respektive användningsområde.

Skivtyp Användning
Lamellskiva Universellt användbar, grov- och finslipning av trä, sten, metall och plast
Grovskiva Slipning av metall och sten, grovslipning
Diamantskärmaskin Skärning av marmor, granit och betong
Borstskiva Avlägsnande av färg och rengöring av oxiderade metallytor

Vilka alternativ finns det till en vinkelslip?

Förutom vinkelslipen finns det många andra slipverktyg.

 1. Excentriskslipmaskin: Den här maskinen liknar mest en vinkelslip med sin roterande slipskiva. För slipning av metall, trä, plast eller glas är den excentriska slipmaskinen mycket väl lämpad och garanterar en hög materialborttagning. Den används ofta för finslipning av ytor.
 2. Excentriskslipmaskin: Excentrisk slipmaskin har en rektangulär slipplatta som kan användas för att slipa hörn och kanter exakt. Den används också för finslipning av träytor.
 3. Bandslipmaskiner: Med dessa stationära slipmaskiner är det effektivare att slipa större ytor än med en liten Flex. De lämpar sig dock inte för exakt finslipning med sitt grova slipmönster. Om det behövs en snabb materialborttagning av trä, metall eller plast är den här maskinen den mest effektiva.
 4. Pneumatisk slipmaskin: Den pneumatiska slipmaskinen är mångsidig och används främst för mindre sliparbeten på grund av sin ringa storlek. Som namnet antyder drivs det här verktyget av tryckluft och kan därför användas i brand- och explosionsfarliga områden.
 5. Nibbler: Det här verktyget är en expert på stålbearbetning. Nibblern är effektivare och lättare att hantera än en vinkelslip och kan användas med en hand. Den används främst inom metall och containerkonstruktion samt vid bearbetning av spolar.

Är en vinkelslip och en flex samma sak?

Användningen av termerna flex och vinkelslip skapar ofta förvirring. Flex är ursprungligen ett företagsnamn, men det har blivit så vanligt att folk använder termen som en synonym för vinkelslip.

Denna förvirring uppstod eftersom FLEX-Elektrowerkzeuge GmbH var det första företaget som lanserade vinkelslipmaskiner på den tyska marknaden 1935, och enheterna kallades då allmänt för Flex.

Du kan också stöta på andra synonymer. Vinkelslipen kallas till exempel också för kapslipmaskin, kapslingssvarvare, sliphäxa, kapslinghäxa eller eldhjul.

Hur byter jag skiva?

Det är inte svårt att byta en skiva, men det bör göras noggrant för att se till att den sitter rätt i vinkelväxeln. Det finns två sätt att byta skärskiva: med en snabbmutter eller med en platt skiftnyckel. Om du har en snabbkopplingsmutter behöver du inga andra verktyg och det är lätt att montera och ta bort skärskivan.

Ta först och främst bort batteriet från verktyget eller koppla ur strömkabeln så att slipmaskinen inte kan starta oväntat.

Som förklaras i videon nedan kan du helt enkelt lossa snabbmuttern för hand och ta bort skivan. Sätt sedan in den nya skivan, sätt tillbaka snabbmuttern och dra åt den.

Bosch har sedan 2019 erbjudit X-LOCK-vinkelslipen, som får poäng för sitt enkla bytessystem. Du behöver ingen spännmutter eller nyckel för att byta skiva. För att ta bort skivan, lås upp spaken, för att byta ut den, placera skivan i X-Lock-hållaren, klicka på spaken igen och skivan är utbytt.

Vilket fett ska jag använda till växellådan?

Det är mycket viktigt att underhålla din vinkelslip. Detta inkluderar regelbunden smörjning av växellådan. Om du inte gör det kan växellådan och motorn skadas och maskinen kommer inte längre att fungera som den ska.

Det finns ett brett utbud av fetter på marknaden, var och en med sitt eget syfte. Men vilket fett är det rätta? I princip bör smörjfetter för kapmaskiner inte vara för hårda, eftersom växellådan utsätts för höga hastigheter och ibland ryckiga belastningar.

Ett växelvätskefett är därför det rätta valet för en vinkelslip. Dessa fetter är lämpliga för växelmotorer, trummotorer och små växellådor, t.ex. i en vinkelslip eller en borrmaskin.

Vad ska jag vara uppmärksam på när jag använder en vinkelslip?

Kapmaskiner är relativt farliga verktyg och bör användas med försiktighet. När maskinen startas ska den alltid hållas med två händer. Den optimala vinkeln mot arbetsstycket är cirka 15-20 grader.

Innan du sätter igång maskinen bör du kontrollera att slipskivan inte har några defekter. Hartsbundna skärskivor har ett utgångsdatum. Om detta datum har passerat eller inte längre är läsbart måste skivan förstöras. Om skivan fortfarande är intakt och användbar, se till att du fäster den på rätt sätt på vinkelväxeln.

Särskilt när det gäller den stora tvåhandsslipskivan är det absolut nödvändigt med särskilda skyddsåtgärder och en hög koncentration i arbetet.

Rätt skyddskläder spelar också en viktig roll. Skyddsglasögon är oumbärliga eftersom den höga rotationshastigheten gör att spån och splitter slungas iväg. Metallbearbetning ger upphov till många gnistor; lättantändliga kläder och tygskor bör därför undvikas.

Winkelschleifer-2

När man skär en stålbalk flyger gnistorna kraftigt när man skär en stålbalk. Skyddskläder och arbetshandskar skyddar mot brännskador.
(Bildkälla: Karan Bhatia / Unsplash)

Att bära handskar är kontroversiellt. Om handsken fastnar i slipskivan kan allvarliga skador uppstå. En arbetshandske skyddar dock mot brännskador och risken för att maskinen tar tag i handsken är relativt liten.

Hörselskydd rekommenderas också eftersom arbetet med en vinkelslip orsakar mycket buller. Den höga ljudtrycksnivån kan försämra hörseln.

Du bör också bära en andningsskyddsmask eftersom det kan bildas mycket damm när du arbetar med vinkelslipen. Om för mycket metalldamm samlas i dina lungor kan det vara mycket farligt.

Fotokälla: Polyamate/ 123rf.com

Recensioner