Senast uppdaterad: september 14, 2021

Vår metod

4Analyserade produkter

45Tillbringade timmar

13Utvärderade artiklar

215Användarrecensioner

Vinterjackor håller dig särskilt varm på vintern och är dessutom mycket bekväma att bära. Till skillnad från en vanlig jacka hjälper en vinterjacka dig mot alla typer av väder, skyddar dig från isiga vindar och värmer dig från iskall kyla. Vinterjackan är många gånger dyrare än en vanlig jacka, men den skyddar även de mest djärva alpinisterna från väder och vind.

Med vårt stora test av vinterjackor 2023 vill vi hjälpa dig att hitta den bästa vinterjackan för dig. Vi har jämfört vinterjackor och skidjackor med varandra och listat deras respektive för- och nackdelar. Detta ska göra ditt köpbeslut så enkelt som möjligt.
Sammanfattning

 • Vinterjackor håller dig varm även i extrem kyla och skyddar dig från isig vind utan att du behöver röra dig eller bära eld för att hålla dig varm.
 • Man skiljer mellan vinterjackor och skidjackor, och båda varianterna finns i olika klädstorlekar och prisklasser.
 • Täta vinterjackor är särskilt lämpliga för vardagsbruk eftersom de inte bara håller dig varm, utan också får dig att se smalare ut utan att du behöver banta.

Vinterjacka test: våra val

Köp- och bedömningskriterier för vinterjackor

I det följande visar vi dig vilka kriterier du kan använda för att välja mellan de många vinterjackorna.

Kriterierna du kan använda för att jämföra jackor för den kalla vintern är:

I följande punkter förklarar vi vad som är viktigt i de enskilda kriterierna.

Vikt

Vikten är avgörande för bärkomfort. Många vinterjackor är vanligtvis omkring ett kilo tunga på grund av material och densitet. Det finns dock även lättare versioner. Vissa modeller väger så lite som 300 gram och du känner nästan inte av vikten. Dessa modeller är dock vanligtvis inte lika varma som de tyngre modellerna.

För klättringsexpeditioner som sträcker sig över 4 000 meter är det bättre att bära en kraftig vinterjacka.

Den skyddar dig perfekt mot kyla och extrema väderförhållanden på berget.

För vandringar och klättringsexpeditioner på sommaren mellan cirka 1 500 och 3 000 meter bör en lätt vinterjacka vara helt tillräcklig.

Om du gör något sådant här på vintern är det bäst att du tar på dig en tjock vinterjacka. Vid mycket låga temperaturer rekommenderar vi en tyngre vinterjacka.

Storlek

Det finns många olika storlekar på vinterjackor. För att ha tillräckligt med utrymme för andra kläder under kläderna tar många människor överdimensionerade kläder. Storlekarna sträcker sig från XXS till 8XL.

Storleken beror alltid på hur extremt kallt det är ute, hur du planerar ditt företag och vad du vill/behöver ha på dig under. För temperaturer ner till omkring 0 grader räcker det med en jacka i din normala storlek.

Bergsoldater bör köpa en vinterjacka som är minst två klädstorlekar för stor för dem.

Om det blir ned till -10 grader Celsius rekommenderar vi en lite större jacka. Om du normalt bär storlek M bör du alltså köpa en vinterjacka i storlek L.

När temperaturen sjunker under -10 grader Celsius rekommenderar vi en vinterjacka som är två storlekar större. Du bör redan ha upp till fem lager kläder under din jacka. Du får aldrig vara för kall.

Men om du vill bestiga ett högt berg, till exempel Kilimanjaro, ändras vår rekommendation igen. Du bör köpa en vinterjacka som är minst två storlekar för stor för dig. Om din normala klädstorlek är M ska du bära minst storlek XL. Dessa jackor ska kunna skydda dig mot alla väderförhållanden och extrem kyla. Du bör också ha mellan 3 och 5 lager kläder under jackan.

Material

Materialet är viktigt för värme och komfort. Vinterjackor består av flera lager av olika material.

 • Jacka: Själva jackan är vanligtvis tillverkad av tyg eller syntetmaterial. Dess täthet är viktig för att hålla kylan ute.
 • Foder: Många jackor har ett dunfoder, som delvis består av riktiga fjädrar och delvis av konstgjorda fjädrar. Många äldre modeller har ett bomullsfoder som håller dig varm och skön.
 • Krage: Päls har alltid varit en statussymbol. Idag är de flesta pälskragar tillverkade av konstgjord päls. Men de är inte bara en statussymbol och en riktig blickfångare, utan de håller dig också väldigt varm.

Kragehöjd

Kragehöjden är viktig för att minimera den redan höga risken att bli förkyld på vintern. Det är därför som kragen på de flesta vinterjackor når upp över munnen.

Det finns dock även modeller där kragen bara når upp till halsen. För dessa vinterjackor rekommenderar vi en extra halsduk för att täcka din känsliga hals.

Tvättmaskinens hållbarhet

Tvättmaskinens hållbarhet är en mycket viktig del av köpet av en vinterjacka. Om jackan avger mycket värme och du dessutom idrottar, t.ex. cyklar, kommer du att svettas överallt på kläderna, även på vinterjackan. För att tvätta din vinterjacka vänder du den ut och in och tvättar den i hög temperatur.

Ekologisk

Den ekologiska och hållbara aspekten blir allt viktigare. Därför är många estetiska komponenter numera tillverkade av plast. Dessutom är fodret ofta tillverkat av plast.

Beslut: Vilka typer av vinterjackor finns det och vilken är rätt för mig?

Om du vill köpa en vinterjacka finns det två alternativ du kan välja mellan:

Typ Fördelar Nackdelar
Vinterjacka Ger värme, snygg, maskintvättbar, klättring och snövandring möjlig Olämplig för vintersporter, tråkig tvätt efter sport, inte snösäker
Skidjacka Idealisk för vintersporter, snösäker, maskintvättbar Ger bara värme genom ständig rörelse

Om du vill veta mer om de olika typerna av vinterjackor kan du läsa mer om dem i följande två avsnitt.

Winterjacke

Vinterjacka

Fördelen med en klassisk vinterjacka är att den alltid håller dig varm. Den är också oftast snygg. Du kan enkelt tvätta dem i tvättmaskinen genom att vända dem ut och in. De är idealiska för klättringsexpeditioner och snövandringar på olika höjder.

Fördelar
 • Alltid varm
 • Snygg
 • Finns överallt
 • Billigare
 • Maskintvättbar
 • Idealisk för klättrare och snövandrare
Nackdelar
 • Olämplig för vintersporter
 • Tröttsam att tvätta efter träning
 • Genomsläpplig för snö

Den stora nackdelen med dessa jackor är att de är olämpliga för vintersporter. De måste alltid tvättas med stor möda eftersom de annars stinker. Om du faller i snön släpper vinterjackan ofta igenom snö, vilket gör kläderna blöta och kan leda till en kraftig förkylning.

Skijacke

Skidjacka

Fördelen med en skidjacka är att den är perfekt för alla vintersporter som skidåkning, snowboardåkning, curling och mycket mer. Du kan kombinera dem med skidbyxor. På så sätt släpper de inte igenom någon snö. De är också lämpliga för alpina expeditioner som snövandring och klättring. Du kan enkelt tvätta dem i tvättmaskinen genom att vända dem ut och in.

Fördelar
 • Släpper inte igenom snö
 • Perfekt för alla vintersporter
 • Maskintvättbar
Nackdelar
 • Ger endast värme i kombination med rörelse
 • Dyrare
 • Svårare att köpa

Nackdelen med dem är att de inte ger lika bra värme som de klassiska vinterjackorna. De ger bara värme i kombination med ständig rörelse. De är därför olämpliga för daglig användning på vintern. De är mycket dyrare än en vanlig vinterjacka. Dessutom finns de bara i sportbutiker och inte i vanliga klädaffärer.

Guide: Vanliga frågor om vinterjackor besvarade i detalj

I följande guide vill vi besvara de viktigaste frågorna om vinterjackor. Vi har valt ut frågorna för dig och kommer att besvara dem inom kort. När du har läst guiden vet du all viktig bakgrundsinformation om vinterjackor.

Vem är en vinterjacka lämplig för?

En vinterjacka är lämplig för alla som måste gå ut på vintern trots kylan.

Winterjacke-1

Förutom en vinterjacka hjälper även en hatt och en halsduk mot kylan.
(Bildkällor: Kaze 0421 / unsplash)

Den är alltså inte bara lämplig för dem som arbetar inom byggbranschen, utan även för vanliga kontorsarbetare och hemmafruar samt husmän.

Är en vinterjacka även lämplig för gravida kvinnor?

Ja, det är det. En vinterjacka skyddar inte bara dig utan även ditt barn från den iskalla kylan utanför. Så du kan fortsätta att gå till gravidyogan och gynekologen i lugn och ro.

Vilken storlek på vinterjacka ska jag köpa?

Det beror alltid på hur extremt kallt det är ute, hur du planerar din satsning och vad du vill/behöver ha på dig under. För temperaturer ner till omkring 0 grader räcker det med en jacka i din normala storlek.

Om det blir ned till -10 grader Celsius rekommenderar vi en något större jacka. Om du normalt bär storlek M ska du alltså köpa en vinterjacka i storlek L.

Extrem kyla Byte av klädstorlek
Upp till 0 grader Celsius Samma klädstorlek
Upp till -10 grader En storlek större
Kallare än -10 grader (+ vid bergsklättring) Minst två storlekar större

När temperaturen sjunker under -10 grader Celsius rekommenderar vi en vinterjacka som är två storlekar större. Du bör redan ha upp till fem lager kläder under din jacka. Du får aldrig vara för kall.

Men om du vill bestiga ett högt berg, till exempel Kilimanjaro, ändras vår rekommendation ännu mer. Du bör köpa en vinterjacka som är minst två storlekar för stor för dig. Om din normala klädstorlek är M ska du ha minst storlek XL. Dessa jackor ska kunna skydda dig mot alla väderförhållanden och extrem kyla.

Vilka är alternativen till en vinterjacka?

Det finns tre alternativ för vinterjackor och i följande punkter visar vi dig fördelarna och nackdelarna.

Skidjackor är bäst för vintersporter.

Det första alternativet är skidjackan. Den är särskilt lämplig för vintersporter. Den har en spännband i alla ändar för att se till att ingen snö kommer fram till dig. Nackdelen är att de bara håller dig varm när du rör dig.

Det eleganta alternativet till en vinterjacka är en kappa. Du kan ha en kappa under alla årstider och den passar till alla dina kläder. Den stora nackdelen med en kappa är att den inte riktigt håller dig varm.

Winterjacke-2

Med rätt jacka är du redo för allt som världen har att erbjuda.
(Bildkälla: Jonatan Pie / unsplash)

Det tredje alternativet är en dunjacka. Den är lämplig för vardagligt bruk och för alla vintersporter. Den stora nackdelen är att en dunjacka inte ger lika bra värme som en skidjacka eller en klassisk vinterjacka.

När kan ett barn börja bära vinterjacka?

Barn är mycket känsligare för kyla än vuxna. Därför rekommenderar vi att du köper en 2in1-jacka till ditt barn, som har ett varmt foder på insidan och en vanlig jacka på utsidan.

Winterjacke-3

Jackor med flera lager och kompositmaterial är lämpliga för barn som kan bära dem året runt.
(Bildkällor: pixabay / pexels

Du kan dela upp dessa delar beroende på temperaturen utomhus genom att dra ner fodret med dragkedjan på sidorna. När temperaturen når cirka 10 grader Celsius ska du lägga tillbaka fodret i jackan.

Hur kan jag tvätta en vinterjacka?

Om du kommer hem dränkt i svett bör du tvätta din vinterjacka när det är möjligt. Vänd den ut och in så att insidan är utåt. Om du har en vinterjacka med integrerat foder ska du tvätta den i 30-40 grader Celsius.

Om fodret är av fårull bör du tvätta vinterjackan i 60 grader om möjligt. Detta gör att svetten avdunstar och att de farliga virusen inte har någon chans att överleva.

När ska jag börja bära en vinterjacka?

Du kan själv bestämma när du ska eller vill börja bära en vinterjacka. Vi rekommenderar dock att du tar på dig en vinterjacka först när temperaturen sjunker under 10 grader Celsius. Om du tar på dig en vinterjacka på sommaren när det är 20 grader Celsius kan den hålla dig varm, men den motverkar syftet.

Finns det en vinterjacka som är smalare?

Tyvärr finns denna uppfinning ännu inte, men det finns vinterjackor som får dig att se smalare ut. De är ganska breda upptill och nedtill och har ett midjeband i mitten för att anpassas till din figur. Det gör att du ser smalare ut.

Finns det en vegansk vinterjacka?

Ja, det finns det. Veganska vinterjackor tillverkas så djur- och miljövänligt som möjligt. Dessa jackor är vanligtvis tillverkade av ekologisk bomull och materialet återanvänds till och med när du lämnar tillbaka dem. Eftersom den ekologiska bomullen kommer från växter och inte från djur är den perfekt för alla veganer.

Nackdelen med veganska vinterjackor är dock att de fungerar så bra mot extrem kyla. Om temperaturen är under -5 grader Celsius bör du antingen ta på dig ett annat plagg under eller köpa en annan icke-vegansk vinterjacka.

Kan jag ha en vinterjacka på sommaren?

Ja, det kan du. Du bör dock inte bära vinterjacka när temperaturen är över 10 grader.

Detta stör kroppens naturliga uppvärmningsprocess och gör dig mer mottaglig för förkylning och influensa.

Om du åker till Alperna på sommaren, till exempel till Zugspitze, bör du dock ha en vinterjacka trots det varma sommarvädret i dalen. Den här vinterjackan skyddar dig från den iskalla kylan och den iskalla vinden på berget.

Vi rekommenderar också att alla våghalsiga klättrare som vill bestiga höga berg tar på sig en bra vinterjacka. Den skyddar dig från extrema väderförhållanden under klättringen och på toppen. Det spelar ingen roll om du vill bestiga Matterhorn i Schweiz eller besegra Mount Everest i Nepal. En vinterjacka är din ständiga vän och värmare i alla situationer.

Bildkälla: lopolo/ 123rf.com

Recensioner