Senast uppdaterad: september 17, 2021

Vår metod

22Analyserade produkter

32Tillbringade timmar

7Utvärderade artiklar

82Användarrecensioner

B-vitaminerna är särskilt viktiga för en intakt ämnesomsättning. De fungerar som reglerare i kolhydrat-, fett- och proteinmetabolismen. Dessutom är de viktiga för blodbildningen och är så kallade radikalräddare.

I detta B-vitamintest 2023 vill vi ge dig mer detaljerad bakgrundsinformation. Därför har vi jämfört flera produkter och sammanställt användbara tips och intressanta fakta för dig.
Sammanfattning

  • Det finns totalt åtta olika B-vitaminer som har stor betydelse för människokroppen.
  • Om B-vitaminbrist upptäcks är det första steget att ändra kosten. Om detta inte är tillräckligt rekommenderas att B-vitaminer ersätts.
  • Akut utmattning eller kroniskt trötthetssyndrom kan ha många orsaker. B-vitaminbrist är ofta underskattat, så det är värt att kontrollera den.

Vitamin B test: våra val

Kriterier för köp och utvärdering av B-vitaminpreparat

När du köper B-vitaminpreparat kan du vara uppmärksam på olika aspekter, t.ex.

Genom att göra rätt val för dig kan du spara pengar och se till att du inte ger din kropp något som den inte behöver. Därför ska du alltid se till att produkterna är av hög kvalitet och vid behov be om att få se tillverkarens certifikat.

Användning

Naturligtvis beror den avsedda användningen alltid på vilket problem eller vilken brist din kropp har. Det är därför inte möjligt att ge en exakt rekommendation i detta avseende.

Generellt kan man dock säga att B-vitamin kan hjälpa till mot t.ex. psykiska sjukdomar, nervösa störningar och infektioner. Dessutom kan brist på B-vitamin bidra till trötthet eller utmattningskänsla.

Dosering

Beroende på ålder och brist är det mycket individuellt hur mycket B-vitamin som behövs dagligen. Relevanta faktorer som måste beaktas vid doseringen är ålder, kroppsvikt och kost.

Det föreskrivna intaget får inte överskridas.

Dessutom måste graviditet, amning och tidigare sjukdomar beaktas individuellt och B-vitamindosen anpassas i enlighet med detta.

För bästa möjliga anpassning är det alltid lämpligt att rådgöra med en näringsexpert, läkare eller apotekare. Här får du expertråd så att bristen kan kompenseras.

Doseringsform

I följande tabell har vi listat de olika doseringsformerna för B-vitaminprodukter och lyft fram skillnaderna.

Typ Beskrivning
Tabletter B-vitamin tabletter Doseringsformer. Oavsett form kan de tuggas eller sväljas hela. Dessutom kan de också lösas upp i vatten innan de intas. De är avlånga, ovala eller fyrkantiga.
Kapslar Kapslar är också fasta doseringsformer och engångsdoser. De finns i olika former och storlekar. De finns i både hårda och mjuka kapslar. Kapselskalet är vanligtvis tillverkat av gelatin av animaliskt ursprung.
Droppar droppar eller dropplösningar är flytande läkemedel. Vätskan finns vanligtvis i en liten glasflaska som innehåller mellan 10 och 100 ml. Med en droppare eller pipett kan dropparna räknas.

Som du ser beror valet av doseringsform på den fysiska situationen. Om du pratar med en apotekare eller läkare kan det hjälpa dig att göra rätt val.

Lager

Om du har bestämt dig för att köpa en B-vitaminprodukt bör du först ta reda på om den fortfarande finns tillgänglig. På så sätt sparar du onödiga resor och tid.

På internetapotek visas tillgängligheten vanligtvis direkt under eller bredvid produkten. Om du har bestämt dig för att köpa produkten på apoteket kan du kontakta apoteket i förväg per telefon för att ta reda på om produkten är tillgänglig.

Om produkten du vill ha inte finns i lager kan de vanligtvis beställa den åt dig.

Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper B-vitamin

För att ge dig en heltäckande information om B-vitaminets effektivitet och för att ge dig en förståelse för det aktuella vetenskapliga läget har vi sammanfattat all viktig information i följande avsnitt.

Vad är B-vitamin och hur fungerar det?

Vitaminer är viktiga livsmedelsbeståndsdelar. De är viktiga för vår hälsa. Brist kan leda till olika symtom (1). B-vitamin omfattar i allmänhet en grupp av åtta olika vitaminer.

De finns i både vegetabiliska och animaliska livsmedel. Dessutom finns det vitaminliknande ämnen, så kallade vitaminoider. Dessa kan produceras av kroppen själv.

Dessa inkluderar klorin (vitamin B4) och inositol (vitamin B8). Följande är exempel på några av effekterna:

Nervsjukdomar

B-vitamin används ofta för att behandla neuropatier eller nervsjukdomar. Det finns dock ingen exakt effekt som bevisats i studier (2).

Drömmarnas minne

Tillägg av vitamin B6, dvs. pyriodxin, kan förbättra både drömmarnas livlighet och minne.

I en studie fann man till exempel att man genom att ta B-komplextillskott avsevärt ökade minnet av drömmarnas innehåll. Men livfullheten, bisarrheten och färgerna förblev desamma (3).

Minskning av stress och inflammation

Resultaten av en studie bekräftade att nivåerna av vitamin B6 och vitamin B12 ökade betydligt när man tog multivitamintillskott med vitamin B, men att homocystein minskade.

Vitamin B-1

Många människor känner sig numera stressade eller lider av trötthet.
(Bildkälla: Gerd Altmann / Pixabay)

För mycket homocystein kan skada blodkärlen. Studien visade alltså att stress och inflammation kan minskas genom att ta B-vitamin (4).

När och för vem är det bra att ta B-vitamin?

En kost som är rik på B-vitamin har stor betydelse för kroppen och hjärnans funktion. En undersökning från sjukförsäkringsbolaget Techniker Krankenkasse visar att 60 procent av tyskarna känner sig stressade och 64 procent känner sig till och med utmattade och utbrända.

Orsaken till akut eller kronisk utmattning kan vara mycket olika. Det kan dock bland annat bero på brist på mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler.

Särskilt personer med yrkesmässig stress har ett större behov av mikronäringsämnen. Dessutom har äldre personer och personer i riskzonen också ett ökat behov av mikronäringsämnen (5).

Vilka livsmedel innehåller B-vitamin?

Generellt kan man säga att behovet av vitamin B12 (kobalamin) och vitamin B6 (pyridoxin9) kan täckas genom en hälsosam kost.

Enligt National Nutrition Survey II från 2008 låg dock cirka 8 % av männens intag av B12-vitamin under det rekommenderade dagliga behovet. Bland kvinnor låg ungefär en fjärdedel under det rekommenderade riktvärdet.

Vitamin B-2

B-vitamin finns i många olika livsmedel. (Bildkälla: Devon Breen / Pixabay)

Dessutom uppnådde endast 12 % av männen och 13 % av kvinnorna det rekommenderade dagliga intaget av vitamin B6. Riskgrupper som äldre personer och personer med kronisk alkoholkonsumtion är också särskilt utsatta.

Dessutom är vegetarianer och veganer särskilt drabbade. Eftersom vitamin B12 är särskilt rikligt förekommande i animaliska produkter som kalv-, nöt- och griskött samt i fisk och ägg.

Mejeriprodukter, särskilt helmjölk, har ett relativt lågt innehåll av vitamin B12 (5).

Vilka typer av B-vitamin finns det?

B-vitamin finns i både vegetabiliska och animaliska livsmedel. Det finns totalt åtta relevanta B-vitaminer.

De tre B-vitaminerna B12, B9 och B6 är till exempel särskilt viktiga för en intakt ämnesomsättning. En cellulär brist kan således leda till en blockering av C1-metabolismen (5).

Följande tabell ger exempel på några B-vitaminer.

Typ Beskrivning
Tiamin: Vitamin B1 För att få energi från kolhydrater som potatis eller ris är tillförsel av vitamin B1 särskilt lämplig. Det tjänar därför kolhydratmetabolismen. Dessutom är det bra för blodbildningen och matsmältningen.
Pyridoxin: Vitamin B6 Tillsammans med vitamin B12 och B9 reglerar pyridoxin homocysteinnivån i människokroppen. Dessutom behövs det för bildandet av budbärarämnen i nerverna.
Folsyra: vitamin B9 vitamin B9 är till exempel inblandat i tillväxtprocesser. Dessutom behöver kroppen vitaminet för celldelningen. Det spelar också en roll för blodbildningen och för att sänka homocysteinnivåerna.
Vitamin Cobalamin: Vitamin B12 Till skillnad från de andra B-vitaminerna finns vitamin B12 endast i små mängder, om ens alls, i vegetabiliska livsmedel. Animaliska produkter är idealiska för att täcka det dagliga behovet.

Förutom de vitaminer som anges i tabellen finns det också riboflavin (vitamin B2) som stöder energiproduktionen.

B-vitaminerna omfattar även niacin (vitamin B3), pantotensyra (vitamin B5) och biotin (vitamin B7).

Hur känner jag igen det korrekta behovet av B-vitamin?

För personer med behov av B-vitamin är det lämpligt att först söka näringsrådgivning. Om detta inte är tillräckligt rekommenderas substitution för att förbättra B-vitaminstatusen.

Särskilt personer som lider av stress, utmattning och psykisk belastning kan ha stor nytta av substitutionsbehandling. Detta gäller även personer som ofta har infektioner eller kronisk smärta av oklar orsak samt äldre personer.

Substitution kan i princip ske oralt eller parenteralt. När det gäller oral substitution rekommenderar DACH-förbundet ett stegvis förfarande (5).

Vilka biverkningar kan uppstå när man tar B-vitamin?

I en facktidskrift rapporterade forskare att särskilt intaget av vitamin B6 och vitamin B12 är viktigt. Därför skyddar de inte mot lungcancer och kan dessutom vara mycket skadliga.

Risken för lungcancer är 30-40 procent högre hos män som tar B6- och B12-vitamin. Risken kan till och med fördubblas om intaget är för högt under en lång period på cirka 10 år.

Hos rökare kan risken tredubblas om man tar B6 och till och med fyrdubblas om man tar B12.

Att ta B-vitamin är inte helt riskfritt.

Resultaten av den genomförda studien stämmer överens med tidigare resultat. Man kan anta att vitaminerna stimulerar tillväxten av precancerösa lesioner. Detta gällde dock inte för kvinnor. Detta kan möjligen bero på skillnader i ämnesomsättning (6).

En annan studie visade dessutom att män och kvinnor som tar en hög daglig dos B6-vitamin har betydligt sämre sömnkvalitet. De var också mer trötta när de vaknade upp (7).

Vilka är alternativen till B-vitamin?

Algebaserade kosttillskott rekommenderas som ett alternativ till B-vitaminprodukter. Ekologiska kosttillskott finns ännu inte tillgängliga.

De så kallade spirulina-produkterna innehåller vanligtvis B12-vitaminanaloger men ingen vitaminaktivitet. Därför är det lämpligt att fråga tillverkaren om biotillgängligheten av B12 i chlorellabaserade produkter.

Bildkälla: Davydov / 123rf

Referenser (7)

1. Mikkelsen K, Stojanovska L, Apostolopoulos V. The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem. 2016;23(38):4317-4337. doi: 10.2174/0929867323666160920110810. PMID: 27655070.
Källa

2. Ang CD, Alviar MJ, Dans AL, Bautista-Velez GG, Villaruz-Sulit MV, Tan JJ, Co HU, Bautista MR, Roxas AA. Vitamin B for treating peripheral neuropathy. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3):CD004573. doi: 10.1002/14651858.CD004573.pub3. PMID: 18646107.
Källa

3. Aspy DJ, Madden NA, Delfabbro P. Effects of Vitamin B6 (Pyridoxine) and a B Complex Preparation on Dreaming and Sleep. Percept Mot Skills. 2018 Jun;125(3):451-462. doi: 10.1177/0031512518770326. Epub 2018 Apr 17. PMID: 29665762.
Källa

4. Ford TC, Downey LA, Simpson T, McPhee G, Oliver C, Stough C. The Effect of a High-Dose Vitamin B Multivitamin Supplement on the Relationship between Brain Metabolism and Blood Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized Control Trial. Nutrients. 2018 Dec 1;10(12):1860. doi: 10.3390/nu10121860. PMID: 30513795; PMCID: PMC6316433.
Källa

5. Dr. med. Markus Kemper, Erschöpfungssymptomatik infolge Vitamin B-Mangels
Källa

6. COLUMBUS, 23.08.2017, Schaden hochdosierte B-Vitamine mehr als sie nützen?
Källa

7. Denholm J. Aspy, Natasha A. Madden, Paul Delfabbro, 2018 Jun, Auswirkungen von Vitamin B6 (Pyridoxin) und einer Aspy DJ, Madden NA, Delfabbro P. Effects of Vitamin B6 (Pyridoxine) and a B Complex Preparation on Dreaming and Sleep. Percept Mot Skills. 2018 Jun;125(3):451-462. doi: 10.1177/0031512518770326. Epub 2018 Apr 17. PMID: 29665762.
Källa

Wissenschaftliche Studie
Mikkelsen K, Stojanovska L, Apostolopoulos V. The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem. 2016;23(38):4317-4337. doi: 10.2174/0929867323666160920110810. PMID: 27655070.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Ang CD, Alviar MJ, Dans AL, Bautista-Velez GG, Villaruz-Sulit MV, Tan JJ, Co HU, Bautista MR, Roxas AA. Vitamin B for treating peripheral neuropathy. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Jul 16;(3):CD004573. doi: 10.1002/14651858.CD004573.pub3. PMID: 18646107.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Aspy DJ, Madden NA, Delfabbro P. Effects of Vitamin B6 (Pyridoxine) and a B Complex Preparation on Dreaming and Sleep. Percept Mot Skills. 2018 Jun;125(3):451-462. doi: 10.1177/0031512518770326. Epub 2018 Apr 17. PMID: 29665762.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Ford TC, Downey LA, Simpson T, McPhee G, Oliver C, Stough C. The Effect of a High-Dose Vitamin B Multivitamin Supplement on the Relationship between Brain Metabolism and Blood Biomarkers of Oxidative Stress: A Randomized Control Trial. Nutrients. 2018 Dec 1;10(12):1860. doi: 10.3390/nu10121860. PMID: 30513795; PMCID: PMC6316433.
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Dr. med. Markus Kemper, Erschöpfungssymptomatik infolge Vitamin B-Mangels
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
COLUMBUS, 23.08.2017, Schaden hochdosierte B-Vitamine mehr als sie nützen?
Gå till källan
Wissenschaftliche Studie
Denholm J. Aspy, Natasha A. Madden, Paul Delfabbro, 2018 Jun, Auswirkungen von Vitamin B6 (Pyridoxin) und einer Aspy DJ, Madden NA, Delfabbro P. Effects of Vitamin B6 (Pyridoxine) and a B Complex Preparation on Dreaming and Sleep. Percept Mot Skills. 2018 Jun;125(3):451-462. doi: 10.1177/0031512518770326. Epub 2018 Apr 17. PMID: 29665762.
Gå till källan
Recensioner