
Vår metod
Har du en akut misstanke om vitaminbrist? Ett vitaminbristtest kan hjälpa dig snabbt i sådana fall och ge dig svar på dina frågor. Om du vill veta mer om användningen av vitaminbristtester, de viktigaste köpkriterierna och den vetenskapliga bakgrunden till ämnet vitaminbrist har du kommit till rätt ställe.
I vårt stora test om vitaminbristtester 2023 ger vi dig all nödvändig information som du bör tänka på före och under ditt köp. Du får också veta en del vetenskaplig information om D-vitamin, B12-vitamin och vitaminbrist.
Sammanfattning
- Vitaminer fyller viktiga funktioner i våra kroppar. Brist kan ha en farlig inverkan på din hälsa.
- I den västerländska befolkningen är brist på D-vitamin och B12-vitamin ett stort problem.
- Vid akut misstanke om brist är vitaminbristtester ett bra alternativ för att snabbt analysera vitaminnivåerna.
Vitaminbrist Test test: våra val
Guide: Frågor du bör ställa dig innan du köper ett vitaminbristtest
Vad är ett vitaminbristtest?
Numera kan man också göra ett vitaminbristtest hemma. Vanligtvis tas ett blod- eller urinprov som sedan skickas till ett laboratorium för utvärdering.
När är ett vitaminbristtest användbart?
Vitamin | symtom som kan tyda på brist |
---|---|
A-vitamin | vitaktiga fläckar på ögonlock och bindhinnor, nattblindhet, torra ögon, slemhinneproblem, hörselstörningar, nedsatt luktsinne, i extrema fall blindhet |
B2-vitamin | spruckna munhålor, inflammerad hud eller munslemhinna, i extrema fall grå starr |
B6-vitamin | magbesvär, illamående, akne, ljuskänslighet, inflammation i munhålor, trötthet, grå starr |
B6-vitamin | inflammation i munnen. i extrema fall grå starr |
Vitamin B6 | tarmbesvär, illamående, akne, ljuskänslighet, inflammation i munnen, trötthet |
Vitamin B9 | Blekhet, trötthet, stickningar i tungan, inflammation i slemhinnorna, diarré, i extrema fall ökar bristen risken för stroke |
Vitamin B12 | blodbrist i form av blekhet, trötthet, koncentrationssvårigheter, håravfall |
C-vitamin | inflammerat och blödande tandkött, vattenretention, ledsmärta |
D-vitamin | rakitis (särskilt hos barn), minskad muskelstyrka, trötthet, håravfall, i extrema fall kan brist på vitamin D leda till depression |
E-vitamin | ofrivilliga skakningar, försämrade reflexer, mental fördröjning, muskelsvaghet, i extrema fall näthinnesjukdomar |
Inte alla symtom tyder automatiskt på vitaminbrist. Om du är osäker bör du alltid tala med din läkare först.
Vilka typer av vitaminbristtester finns det och vilket är rätt för dig?
Test för D-vitaminbrist
Enligt experterna är framför allt D-vitaminbrist ett globalt problem. Över en miljard människor i världen lider av en för låg D-vitaminförsörjning i kroppen. D-vitamin kallas också ofta för "solens vitamin" eftersom det bara kan produceras i tillräckliga mängder genom huden.
Ungefär 50-90 % av D-vitaminet bildas i solen. Endast små mängder D-vitamin kan bildas genom kosten. Men den fyller några mycket viktiga funktioner i vår kropp. Den är till exempel ansvarig för regleringen av över 200 gener och är viktig för tillväxt och utveckling. (1)
Särskilt under vintermånaderna lider många människor av symtom på D-vitaminbrist, eftersom solen lyser mycket lite och svagt i landet vid denna tid. Om du misstänker D-vitaminbrist är det bra att göra ett vitaminbristtest. Vanligtvis innebär ett sådant självtest att man tar ett litet blod- eller urinprov hemma och skickar det till ett laboratorium för utvärdering. Många tillverkare erbjuder en torrblodmetod, där tre små droppar blod på ett torrblodskort räcker för utvärderingen.
Test för B12-vitaminbrist
B12-vitaminbrist är också ett utbrett fenomen i västvärlden. Denna brist förekommer ofta hos vegetarianer och veganer, eftersom vitamin B12 endast finns i animaliska livsmedel. Enligt den tyska näringsföreningen (DGE) ger en rent växtbaserad kost inte tillräcklig tillgång till vissa näringsämnen, eller endast med stor svårighet. Detta gäller särskilt vitamin B12. Med denna typ av kost är det därför lämpligt att komplettera de näringsämnen som saknas. (2)
B12-vitaminbrist kan dock också uppstå vid en allätande (blandad) kost. Om man misstänker B12-vitaminbrist kan man göra ett B12-vitaminbristtest hemma. Självtestet används på samma sätt som testet för D-vitaminbrist. I de flesta fall tas ett litet blod- eller urinprov som sedan skickas till ett laboratorium för utvärdering.
Vilka är alternativen till vitaminbristtesterna?
Genom att ta ett blodprov kan läkaren göra en blodstatus och kontrollera dina värden. Man skiljer mellan ett litet och ett stort blodvärde(10)
- Liten blodstatus: I den lilla blodstatusen undersöks endast ett fåtal komponenter och deras antal i blodet. Det gäller till exempel antalet röda och vita blodkroppar och blodplättar.
- Stora blodvärden: Utöver de värden som också undersöks i det lilla blodvärdet analyseras ytterligare värden här. I den stora blodbilden kontrolleras också vitaminer, mineraler, spårämnen och hormoner. Den stora blodbilden ger alltså information om hur frisk kroppen faktiskt är.
Den lilla blodbilden kan göras direkt av läkaren och bör också göras regelbundet i förebyggande syfte. Däremot måste din familjeläkare skicka det stora blodvärdet till ett laboratorium för utvärdering så att de exakta värdena kan fastställas.
Den
lilla blodbilden täcks av sjukförsäkringen vartannat år. Kostnaderna för en stor blodstatus kan variera mellan 1000 och 2500 euro. För kunder med privat sjukförsäkring täcks kostnaderna vanligtvis i båda fallen.
Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera vitaminbristtester
När du köper vitaminbristtester kan du vara uppmärksam på följande kriterier:
I följande punkter förklarar vi vilka de enskilda kriterierna är.
Användningsmetod
Test av vitaminbrist kan utföras med hjälp av ett blod- eller urinprov. För blodprovet tas droppar blod från fingertoppen genom ett litet stick. Det är i sig inget svårt förfarande, men många människor känner sig obekväma när de ser sitt eget blod. I sådana fall är det bättre att välja ett vitaminbristtest med ett urinprov. En behållare ingår redan i paketet och kan sedan skickas till det angivna laboratoriet.
Oavsett vilket sätt du väljer är det viktigt att du gör testet på fastande mage. Det är bäst att göra testet på morgonen när du går upp och före frukost.
(Bildkälla: pixabay.com / frolicsomepl)
Ytterligare näringsämnen som testas
Vissa vitaminbristtester analyserar endast vissa vitaminer i kroppen. Det finns dock även självtest som kan kontrollera nivåerna av andra näringsämnen än vitaminer. Följande näringsämnen kan också analyseras i kombinerade tester
- Jod
- Järn
- Zink
- Mineraler
- Kolesterol
- Blodsocker
Förutom vitaminer kontrolleras även andra näringsämnen genom en blodanalys hos läkaren.
Ytterligare tester eller kosttillskott
Vissa tillverkare erbjuder också kombinationspaket som innehåller vitamintest för flera personer. Detta är särskilt användbart om man misstänker vitaminbrist hos fler än en person i hushållet.
I andra fall åtföljs testet av lämpliga vitaminpreparat. Om du upptäcker en vitaminbrist har du alltså de rätta tillskotten till hands.
Fakta som är värda att veta om vitaminbristtester
Varför är vitaminbrist farligt?
Vitaminer är en av de grundläggande byggstenarna i vår kropp eftersom de reglerar viktiga funktioner i vår organism. I den västerländska befolkningen lider ett stort antal människor av brist på D-vitamin och särskilt B12-vitamin. I följande punkter vill vi förklara vilka funktioner dessa vitaminer har och vad som kan hända vid brist.
Vitamin B12
Vitamin B12 är ett samlingsnamn för olika föreningar som har samma biologiska effekt. Det kallas också kobalamin. Vitaminet tas in genom maten, eftersom kroppen inte kan producera det själv. Det finns främst i animaliska produkter som kött, fisk, mejeriprodukter och ägg. (6) Om du äter en rent växtbaserad kost kan du bara ta upp spår av vitamin B12. (4) Vitamin B12 produceras av mikroorganismer och är ansvarigt för ämnesomsättning, celldelning och mognadsprocesser i cellerna. (3)
Om det finns en brist på B12-vitamin kan det hända att man upptäcker den först efter några år. En stor mängd B12-vitamin lagras framför allt i levern, vilket gör att bristen kan vara obemärkt under lång tid. Orsaken till en absorptionsstörning kan vara olika sjukdomar (bland annat lever och gallblåsa) och i sällsynta fall en obalanserad eller otillräcklig kost. (5)
Brist på B12-vitamin kan leda till oåterkalleliga skador i kroppen. Därför bör bristen diagnostiseras och behandlas så snart som möjligt. Tecken på brist kan ofta upptäckas sent, så riskgrupper bör få sina nivåer kontrollerade vartannat eller vart tredje år. Riskgrupperna(7) omfattar
- Vegetarianer/veganer
- Äldre personer
- Gravida kvinnor
- Patienter med njur- eller intensiva sjukdomar.
Brist på vitamin B12 kan leda till störningar i celldelningen och därmed till blodbrist. Dessutom kan man drabbas av psykologiska skador som svagt minne, trötthet, bristande uppmärksamhet, depressivitet eller till och med neurologiska störningar. (6)
D-vitamin
D-vitaminbrist är också ett vanligt problem. Mer än en miljard människor i världen lider av otillräcklig tillgång på D-vitamin. (1)
Man skiljer på två typer av D-vitamin
- D2-vitamin: absorberas genom solljus
- D3-vitamin: tas upp genom maten
Vitamin D3 finns främst i animaliska livsmedel. I de flesta fall finns det dock en brist på D2-vitamin. Detta är inte ett vitamin i konventionell mening, eftersom dess biologiskt aktiva substans på grund av sin sammansättning kan beskrivas som ett hormon. Det fyller ett antal viktiga funktioner i kroppen, inklusive mognad av celler i immunsystemet, benmärgen, processer i ämnesomsättningen eller förbättring av muskelstyrkan. (8)
(Bildkälla: pixabay.com / Free-Photos)
D-vitaminbrist bör behandlas så tidigt och så snabbt som möjligt. Många forskare antar att D-vitaminbrist kan utgöra en grogrund för andra sjukdomar. Brist på D-vitamin kan bland annat främja följande sjukdomar: (1)
- Fetma
- Diabetis
- Högt blodtryck
- Depression
- Fibromyalgi
- Kroniskt trötthetssyndrom
- Osteoporos
- Alzheimers sjukdom
- Hjärtsjukdom
- Stroke
- Autoimmuna sjukdomar
- Födelsefel
- Parodontit
- Vissa typer av cancer, inklusive bröst-, prostata- och tjocktarmscancer
Hur kan jag få i mig tillräckligt med vitaminer?
Med några få undantag finns vitamin B12 i animaliska produkter. Om du äter en balanserad och varierad blandkost kan du täcka ditt behov av B12-vitamin på ett bra sätt. Om du äter vegetarisk eller vegansk kost bör du regelbundet låta en läkare kontrollera dina nivåer och komplettera de näringsämnen som saknas. (11) Medicinsk behandling är inte nödvändig. Tillskott kan också ges i form av orala kosttillskott. (12)
Vårt behov av D-vitamin kan bara tillgodoses genom tillräcklig exponering i solen. Hur mycket D-vitamin som produceras i kroppen beror på vilken del av världen du befinner dig i, vilken tid på dygnet eller året, vädret, dina kläder, hur länge du vistas utomhus, din hudtyp och vilken solkräm du använder, eftersom detta kan minska kroppens egen vitaminproduktion. (9)
Eftersom många faktorer spelar in är det svårt att generalisera.
Säsong | varaktighet för solljusexponering för ljusa till mycket ljusa hudtyper | varaktighet för solljusexponering för medelmåttiga till mörka hudtyper |
---|---|---|
Vår (mars, april, maj) | 10 till 20 minuter | 15 till 25 minuter |
Sommar (juni, juli, augusti) | 5 till 10 minuter | 10 till 15 minuter |
Höst (september, oktober) | 10 till 20 minuter | 15 till 25 minuter |
Hur ofta ska jag mäta mina vitaminnivåer?
Det är viktigt att regelbundet kontrollera ditt hälsotillstånd. Friska människor bör få en hälsokontroll vartannat eller vart tredje år. Om du löper risk att drabbas av brist på vitamin B12 eller D-vitamin, t.ex. äldre personer, barn, gravida kvinnor, vegetarianer/veganer eller personer med redan existerande sjukdomar, bör du få dina nivåer kontrollerade oftare. Helst med några månaders mellanrum eller en gång om året.
Bildkälla: Sudchanham/ 123rf.com
Referenser (12)
1.
Zahid, Naeem (2010): Vitamin D Deficiency. An Ignored Epidemic. In: International Journal Of Health Sciences. Januar, 4 (1): Seite 5 bis 6.
Källa
2.
Ausgewählte Fragen und Antworten zu Veganer Ernährung der Deutschen Gesellschaft Für Ernährung e. V. (Dezember, 2016)
Källa
3.
Williams, W (1964) Die Bedeutung von Folsäure und Vitamin B12 für den Zellstoffwechsel. In: Deutsche Medizinische Wochenschrift. Oktober, 30 (44): S. 2094.
Källa
4.
R. Driesch: Vitamin B12. In: Axel M. Gressner, Torsten Arndt (Hrsg.): Lexikon der Medizinischen Laboratoriumsdiagnostik. 2. Auflage, Springer Verlag (2012): S. 1395.
Källa
5.
J. Köhrle, L. Schomburg: 11.4 Kobalt. In: Hans-Konrad Biesalski, Stephan C. Bischoff, Christoph Puchstein (Hrsg.): Ernährungsmedizin: nach dem neuen Curriculum Ernährungsmedizin der Bundesärztekammer. 4. Auflage. Georg Thieme Verlag, (2010): S. 204.
Källa
6.
Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin B12 der Deutschen Gesellschaft für Ernährung e. V. (Dezember, 2018)
Källa
7.
Herrmann, Wolfgang/Obeid, Rima (2008): Ursachen und frühzeitige Diagnostik von Vitamin-B12-Mangel. In: Deutsches Ärzteblatt. Mai, 19 (40): S. 1-7
Källa
8.
Ausgewählte Fragen und Antworten zu Vitamin D des Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), der Deutschen Gesellschaft für Ernährung (DGE) und des Medizinischen Radiologischen Institut (MRI) (Oktober, 2012)
Källa
9.
Badenhoop, Klaus (2017): Vitamin D: Ein Mangel sollte auf jeden Fall vermieden werden. In: Deutsches Ärzteblatt. Oktober, 13 (41): S. 30.
Källa
10.
H, Baum: Blutbild, großes. In: Gressner, T. Arndt (Hrsg.), Lexikon der Medizinischen Laboratoriumsdiagnostik. Springer Reference Medizin (2019): S. 459-460.
Källa
11.
Position der Deutschen Gesellschaft gegenüber Veganer Ernährung (Juni, 2016) S. 99.
Källa
12.
D, Jäger-Becker (2013): Orale Substitution bei Vitamin B12 Mangel. In: DNP - Der Neurologe und Psychiater. S. 64.
Källa