Senast uppdaterad: september 21, 2021
Auch verfügbar in:

Vår metod

14Analyserade produkter

38Tillbringade timmar

8Utvärderade artiklar

125Användarrecensioner

Välkommen till vårt stora Wlan Access Point Test 2023. Här presenterar vi alla trådlösa accesspunkter som vi har testat i detalj. Vi har sammanställt detaljerad bakgrundsinformation och lagt till en sammanfattning av kundomdömen på Internet. Vi vill göra ditt köpbeslut enklare och hjälpa dig att hitta den bästa trådlösa åtkomstpunkten för dig. Du hittar också svar på vanliga frågor i vår guide. Om det finns tillgängligt erbjuder vi också intressanta testvideor. På den här sidan hittar du också viktig information som du definitivt bör uppmärksamma om du vill köpa en trådlös accesspunkt.
Sammanfattning

 • WLAN-åtkomstpunkter gör det möjligt att stabilisera ditt WLAN-nätverk och öka signalens räckvidd genom att använda WLAN-åtkomstpunkten som en andra åtkomstpunkt för dig. WLAN-åtkomstpunkter tar emot WLAN-signalen via en LAN-kabel som de sedan vidarebefordrar till sin omgivning.
 • På så sätt kan WLAN accesspunkter täppa till trådlösa luckor och förbättra ditt WLAN-nätverk.
 • I princip kan WLAN-åtkomstpunkter användas på många olika sätt. Du kan till exempel konfigurera en egen WLAN-åtkomstpunkt för dina gäster.

Wifi accesspunkt test: våra val

Guide: Frågor som du bör ställa dig själv innan du köper en WLAN-åtkomstpunkt

Vad är en WLAN-åtkomstpunkt och hur fungerar den?

Du kan använda en trådlös åtkomstpunkt för att ansluta dina enheter, t.ex. din smartphone, surfplatta eller bärbara dator, till WLAN. Om WLAN-signalen från routern är svag kan du ansluta åtkomstpunkten till Internet via kabel för att öka räckvidden för ditt WLAN-nätverk. En trådlös åtkomstpunkt är en åtkomstpunkt genom vilken du kan få tillgång till ditt WLAN-nätverk. Med andra ord utgör den ett slags gränssnitt mellan kabelnätet och trådlösa mottagare, t.ex. en smartphone. Det är inte så svårt att arbeta. Accesspunkten tar emot internetsignalen via en Ethernet-kabel. Därefter sänder den den till sin omgivning med hjälp av sina frekvensband. På så sätt når WLAN-signalen områden i huset som routern tidigare inte kunnat försörja med WLAN. WLAN-åtkomstpunkten kan därför täppa till radioläckorna så att räckvidden för ditt WLAN-nätverk utökas.

En åtkomstpunkt har ofta flera olika användningsområden. Den kan t.ex. fungera som en WLAN-repeater, bro eller klient.

Hur ställer jag in en trådlös åtkomstpunkt?

Du måste först ansluta WLAN-åtkomstpunkten till Internet. Sedan kan du enkelt konfigurera den via webbläsaren. Du kan ansluta åtkomstpunkten till Internet via en Ethernet-kabel. Det är bara att ansluta den till routern eller direkt till kabelnätet. På så sätt får din WLAN-åtkomstpunkt en Internetsignal. Du kan sedan använda IP-adressen för att konfigurera den trådlösa åtkomstpunkten på din dator i webbläsaren. När du konfigurerar inställningarna ska du se till att du ställer in åtkomstpunkten på "trådlös". Du bör inte heller ge åtkomstpunkten samma namn som routern. Annars kommer dina enheter inte alltid att hitta den enhet som har den starkaste signalen. Det kan ofta vara snabbare att hitta åtkomstpunkten med hjälp av routern. Gå helt enkelt till routerns webbläsare och sök efter andra enheter som är anslutna till ditt Wi-Fi. Detta bör hjälpa dig att hitta din trådlösa åtkomstpunkt och du kan sedan konfigurera den. https://youtu.be/SgsMe3fBKdM

Var kan jag köpa en trådlös åtkomstpunkt?

Du kan köpa en trådlös åtkomstpunkt i alla stora elektronikbutiker, t.ex. Saturn, Media Markt eller Expert. Naturligtvis kan du också köpa dem på nätet. Om du vill ha lokala råd kan du gå till en elektronikbutik. Utbudet är dock inte lika stort som på nätet. På nätet hittar du alla WLAN accesspunkter i många olika versioner. Särskilt Amazon erbjuder dig många alternativ. En annan fördel är att priserna på nätet ofta är lägre. Du kan också jämföra produkter lättare. Här hittar du en länk till alla accesspunkter som vi presenterar. Så om du gillar en produkt kan du köpa den direkt.

beslut: Vilka typer av WLAN accesspunkter finns det och vilken är rätt för dig?

I princip kan man skilja mellan två typer av WLAN-åtkomstpunkter:

 • WLAN-åtkomstpunkt med enkelt band
 • WLAN-åtkomstpunkt med dubbelt band

Beroende på var du använder enheten och vilka funktioner du värdesätter mest är en av de två typerna lämpligare för dig. I följande avsnitt vill vi hjälpa dig att ta reda på vilken typ av WLAN-åtkomstpunkt som är bäst för dig. Därför kommer vi att presentera de två typerna av WLAN-åtkomstpunkter som nämns ovan och tydligt redogöra för fördelarna och nackdelarna med var och en av dem.

Hur fungerar en WLAN-åtkomstpunkt med ett enda band och vilka är dess för- och nackdelar?

En WLAN-åtkomstpunkt omvandlar en LAN-anslutning till WLAN-ramar och vidarebefordrar dem till alla trådlösa mottagare. Detta sker med hjälp av specifika frekvenser, i det här fallet en 2,4 GHz-anslutning. Eftersom den är låg har den lång räckvidd och kan även hantera äldre enheter tack vare bakåtkompatibilitet. Moderna enheter kan dock inte anslutas till den senaste WLAN-standarden på grund av bristande uppåtgående kompatibilitet. Dessutom kan de redan låga överföringshastigheterna bli ett problem eftersom andra tekniska apparater delar frekvensen eller för många användare är uppkopplade samtidigt.

Fördelar
 • Nedåtgående kompatibilitet
 • Alltid hög räckvidd
 • Lägre anskaffningskostnader
Nackdelar
 • Bristande uppåtgående kompatibilitet
 • Lägre överföringshastighet
 • Färre frekvenskanaler
 • Genomströmning endast lämplig för ett litet antal användare

Men det är inte bara dina egna användare som sänker hastigheten, utan även grannar vars WLAN-åtkomstpunkter sänder på samma frekvens. Å andra sidan är en investering i en återförsäljare mindre kostnadskrävande eftersom det finns ett stort urval av enheter.

Hur fungerar en WLAN-åtkomstpunkt med dubbla band och vilka är dess för- och nackdelar?

En WLAN-åtkomstpunkt med dubbla band fungerar på samma sätt, men den kan upprätta två olika anslutningar. För att göra detta använder den 2,4 GHz- och 5 GHz-frekvensen, vilket innebär att den både är nedåtgående kompatibel för äldre enheter och kan fungera med den modernaste WLAN-standarden hittills och därmed nyare enheter. Den nya WLAN-standarden (lanseringsdatum: 2013) möjliggör mycket högre överföringshastigheter och högre dataflöde - bland annat eftersom den erbjuder fler frekvenskanaler. Frekvensen 5 GHz är mindre känslig för störningar från andra tekniska apparater, men räckvidden är mycket kortare än med frekvensen 2,4 GHz.

Fördelar
 • Bakåtkompatibilitet
 • Hög genomströmning för många användare
 • Fler frekvenskanaler
 • Högre överföringshastigheter
Nackdelar
 • Delvis lägre räckvidd
 • Dynamiskt frekvensval stör
 • Högre anskaffningskostnader

Dessutom korsar den på vissa kanaler det officiella radarfrekvensspektrumet, vilket har rättslig prioritet och utlöser DFS-processen (Dynamic Frequency Selection). Detta innebär att WLAN-åtkomstpunktens anslutning avbryts kortvarigt. Om du vill ge många användare en WLAN-anslutning samtidigt bör du välja en WLAN-åtkomstpunkt med dubbla band. Inköpskostnaderna är ibland dubbelt så höga, men det är också mervärdet jämfört med en WLAN-åtkomstpunkt med ett enda band.

Inköpskriterier: Du kan använda dessa faktorer för att jämföra och utvärdera accesspunkter

I följande avsnitt kommer vi att presentera alla viktiga funktioner hos en trådlös accesspunkt så att du vet vad du ska titta på när du köper en trådlös accesspunkt. Följande kriterier är viktigast:

 • Produktmått
 • Radiostandarder
 • Överföringshastighet
 • Dubbelband
 • PoE
 • Kryptering

Innan du köper ska du veta vilka funktioner som är viktiga för dig. Vi visar dig vilka värden som är optimala och vad du inte bör vara utan.

Produktmått

Det är bäst att köpa en kompakt WLAN-åtkomstpunkt så att den tar liten plats och inte sticker ut. Den längsta sidan på en stor åtkomstpunkt kan vara cirka 25 cm lång. En trådlös åtkomstpunkt är alltså ungefär lika stor som en router. En något mindre och mer kompakt åtkomstpunkt har dock sina fördelar. Den är inte särskilt iögonfallande och du kan placera den nästan var som helst.

wlan-access-point

Många WLAN-klienter (slutenheter) kan logga in på en åtkomstpunkt (AP) (exakt hur många beror på AP:n, men ett vanligt maximalt antal möjliga klienter är t.ex. 253) och utbyta data med varandra via AP:n. AP:n fungerar alltså också som en router. (Foto: geralt / pixabay.com)

Storleken bör dock spela en underordnad roll för dig när du vill köpa en WLAN-åtkomstpunkt. Ofta är större produktdimensioner helt enkelt ett resultat av fler funktioner.

Radiostandarder

Det är viktigt att din åtkomstpunkt stöder de vanliga radiostandarderna. Detta gör den kompatibel med alla routrar och gör att du kan ansluta andra enheter, t.ex. en WLAN-repeater, till ditt nätverk.

Den WLAN-typ som används av de flesta WLAN-enheter är Wi-Fi 4 (tidigare 802.11 n). Din trådlösa åtkomstpunkt bör ha stöd för denna radiostandard. Äldre routrar kan också ha 802.11 B och 802.11 G. Det skadar därför inte om din WLAN-åtkomstpunkt också stöder dessa standarder. Överföringshastigheten är dock också sämre med de äldre radiostandarderna. Det är bäst att din åtkomstpunkt stöder Wi-Fi 5 (tidigare 802.11 ac). Standarden Wi-Fi 5 ökar överföringshastigheten.

Endast WLAN-åtkomstpunkter med dubbla band stöder den snabbare ac-standarden.

Överföringshastighet

En hög överföringshastighet är viktig om du lägger stor vikt vid en snabb WLAN-signal. Trådlösa accesspunkter kan ha överföringshastigheter på mellan 300 Mbps och 1300 Mbps. En hastighet på 300 Mbit/s räcker lätt för daglig användning. Att surfa på Internet är därför inget problem för dig. Om du spelar eller streamar online är det dock värt att köpa en åtkomstpunkt med högre överföringshastighet. Du får alltid en hög WLAN-hastighet med en accesspunkt med dubbla band.

Dualband

En WLAN-åtkomstpunkt med dualband är mycket användbar om en hög datahastighet är viktig för dig. Du kan skilja mellan dualband och singleband. En åtkomstpunkt med ett enda band har ett frekvensband på 2,4 GHz. En WLAN-åtkomstpunkt med dubbla band har både 2,4 GHz- och 5,0 GHz-bandet. Den använder båda frekvensbanden för att skicka WLAN-signalen till din mobiltelefon, bärbara dator eller surfplatta på bästa möjliga sätt. Detta ökar datahastigheten och gör ditt WLAN snabbare.

PoE

Om din åtkomstpunkt har PoE är det inga problem med strömförsörjningen och du kan placera den på många olika ställen. PoE står för Power over Ethernet. WLAN-åtkomstpunkten förses med ström via Ethernet-anslutningen. Antingen ansluter du en LAN-kabel eller så finns det ofta särskilda Ethernet-adaptrar som förser accesspunkten med ström.

Kryptering

Om din trådlösa åtkomstpunkt har all nödvändig kryptering ger den tillräcklig säkerhet för dig och ditt WLAN-nätverk. De viktigaste krypteringarna är WPA och WPA2. Du bör inte köpa en åtkomstpunkt utan dessa krypteringar. WPA står för WiFi Protected Access. Förutom dessa krypteringar finns det flera andra, t.ex. den något äldre WEP-krypteringen. Dessa är inte lika viktiga, men de kan inte heller skada.

Fakta som är värda att veta om WLAN-åtkomstpunkter

Vad har en trådlös åtkomstpunkt för räckvidd?

En åtkomstpunkts räckvidd är oftast inte så stor som tillverkaren anger. Flera faktorer påverkar räckvidden. Många hinder, t.ex. tjocka väggar eller till och med möbler, kan kraftigt minska räckvidden. Det intervall som anges av tillverkarna uppnås ofta endast under optimala förhållanden. Trots detta räcker räckvidden för en WLAN-åtkomstpunkt vanligtvis för minst en våning, ibland till och med två. En accesspunkt kan därför öka räckvidden för WLAN och täppa till radioläckor. Även om du vill ta emot en WLAN-signal utomhus, t.ex. i trädgården, kan en trådlös accesspunkt vara din lösning. Ställ bara upp den i närheten av ditt utomhusområde. På så sätt kan du få en WLAN-signal även utomhus i trädgården.

Bildkälla: Wattanaphob Kappago / 123RF

Recensioner